U bent hier

Nieuws

Ook Rusland werd getroffen door het coronavirus COVID-19.

Het aantal besmettingen neemt snel toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Russische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Op 1 april werden 440 nieuwe gevallen geregistreerd waarvan 267 in Moskou. Zo komt het totaal aantal besmettingen op 2777 waarvan 1880 in Moskou.  In de regio rond Moskou werden 134 besmettingen vastgesteld. Ter vergelijking: In Sint-Petersburg werden totnogtoe 125 besmettingen opgetekend.

Er stierven ondertussen (gegevens op 1 april) 16 mensen in Moskou ten gevolge van het corona-virus. In Rusland staat het totaal aantal overlijdens op 24 (1 in de regio rond Moskou (Moscow Oblast'), 2 in Sint-Petersburg, 1 in Penza, 2 in Pskov, 1 in Orenburg  en 1 in Vladimir)

Er zijn belangrijke reisbeperkingen die een reis naar Rusland op dit moment zo goed als onmogelijk maken. Tot 1 mei werd de inreis van buitenlanders in Rusland zwaar aan banden gelegd waarbij niemand de grens over mag (ook niet met een geldig visum) behalve bepaalde categorieën van mensen zoals diplomaten. Sinds 27 maart zijn alle reguliere en chartervluchten opgeschort en worden er enkel nog vluchten ingelegd om Russen te repatrieren.

In Wit-Rusland staat het aantal bevestigde gevallen op 163. Daarvan hebben er 53 het ziekenhuis verlaten. De eerste patiënt, een bekende Wit-Russische acteur, is ondertussen overleden. Niet officiele media melden echter andere (niet bevestigde) overlijdens. Sinds eind januari werden meer dan 30.000 mensen getest op COVID-19. President Lukashenko noemt covid-19 een massapsychose en vindt niet dat verregaande maatregelen (zoals lockdown) nodig zijn. Wit-Rusland neemt nauwelijks maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo gaat de officiële voetbalcompetitie nog altijd door, met publiek. De overheid is ook niet van plan om de herdenking van het einde van WOII uit te stellen.

De staatsgecontroleerde media brengen enkel succesverhalen in de strijd tegen covid-19 en behandelen de kwestie als een tweederangsprobleem. Toch meldt de Russsische krant Kommersant vandaag dat Minsk een verzoek zou hebben gericht aan Moskou voor de levering van mondmaskers, testkits en beademingstoestellen.

Het Armeense Ministerie van Volksgezondheid bevestigt voorlopig 571 gevallen COVID-19. De noodtoestand is sinds 16 maart afgekondigd voor een periode van 30 dagen. De meeste besmettingen lijken zich te concentreren in de regio's hoewel het aantal gevallen in de hoofdstad inmiddels snel toeneemt. 

Update 1/4/2020 - Litouwen rapporteert 581 besmettingen en 8 overlijdens. Vanaf 4 april verbiedt de overheid alle vluchten en ferryverkeer (met enkele uitzonderingen) en worden er enkel nog Europese repatriëringsvluchten voorzien. Zo'n 200 Litouwers zouden nog uit het buitenland willen terugkeren volgens het Litouwse ministerie van buitenlandse zaken. De economische impact zal groot zijn. Swedbank verwacht een negatieve groei in het tweede kwartaal van minstens 10% en voorspelt een krimp van 5% à 10% in 2020. De Litouwse overheid kondigde een lock down aan tot 13 april. De grenzen zijn gesloten voor personenverkeer mits een aantal uitzonderingen. Met name het goederenverkeer van en naar Polen, Letland, Rusland en Wit-Rusland kan zonder problemen doorgaan.

Ook Turkije werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt zeer snel toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Turkse overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen hebben een serieuze impact op economische activiteiten en op zakenreizen naar Turkije.

Ook het Groothertogdom Luxemburg is in de ban van het coronavirus COVID-19. In het nieuwsbericht vindt u informatie over de algemene toestand, de genomen voorzorgsmaatregelen en de economische steunmaatregelen van de overheid.

De hele wereld is in de ban van het coronavirus, en ook Frankrijk ontsnapt niet aan het nemen van vaak draconische maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Tot op heden werden er in Frankrijk 52.128 besmettingen met COVID-19 vastgesteld en bezweken er reeds 3.523 mensen aan. Sinds 17 maart 2020 is Frankrijk in lockdown om de gevolgen en de verspreiding van het virus te beperken, en premier Edouard Philippe kondigde aan dat de verscherpte maatregelen tot minstens 15 april zullen gelden.

De algemene toestand in Marokko is, gezien de omstandigheden, beter dan in bijvoorbeeld Europa of de Verenigde Staten. De overheid kondigde op 20 maart de sanitaire noodsituatie af, voorlopig voor 1 maand. Verplaatsingen van personen zijn beperkt en hoewel de economische activiteit niet volledig werd stopgezet, is er toch een impact voelbaar.

Hongarije heeft een noodtoestand in het hele land uitgeroepen vanwege het coronavirus, de maatregel is noodzakelijk om de verspreiding van het virus te voorkomen. De noodtoestand is een zogenaamde speciale rechtsorde die is gedefinieerd in de basiswet van Hongarije en die de regering toestaat een aantal buitengewone maatregelen bij decreet in te voeren en de toepassing van bepaalde wetten op te schorten om een natuur- of industriële ramp te verzachten. De toestand is voor onbepaalde tijd.

In Indonesië werden tot op heden meer dan 1500 positieve gevallen geïdentificeerd en zijn er 136 overlijdens geteld. 

De gouverneur van Jakarta heeft de noodtoestand voor Jakarta afgekondigd. Deze ging in vanaf maandag 23 maart en werd ondertussen verlengd tot 19 april. De mogelijkheid bestaat dat andermaal tot een verlenging kan beslsit worden.

Sinds januari 2020 is China in de greep van Covid-19. Door de erg snelle verspreiding van het virus vanuit Wuhan naar andere Chinese steden, hebben de Chinese centrale overheid en de lokale overheden drastische maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

In coronatijden een printmagazine maken, is geen sinecure. Want als er een ding vaststaat, is dat de situatie elk moment opnieuw kan veranderen. Toch blijven mooie verhalen inspireren, zeker in deze onzekere tijden.

Pagina's