U bent hier

Nieuws

Vanaf 4 november treedt de bijzondere rechtsorde weer in werking in Hongarije. Parkeren is gratis in openbare ruimtes. Vanaf 11 november is er een uitgangsverbod tussen 20.00 uur en 05.00 uur. Enkel woon-werkverkeer is nog toegelaten. Hiervoor moet men een formulier invullen en dat steeds bij zich hebben. Het dragen van een neus-mondmasker en afstand houden is verplicht, zowel in besloten als in sommige openbare ruimtes. Vanaf 28 oktober moeten mensen die in quarantaine blijven, hun verblijfadres aan de politie die de grenscontrole uitvoert, doorgeven. Besmette personen moeten rechtstreeks naar hun opgegeven verblijfadres gaan. Eens thuis, moeten ze de rode quarantainesticker, die ze van de politie kregen, op de deur van hun verblijfadres plakken. De mensen in quarantaine moeten ook 'quarantainesoftware' gebruiken, dat wil zeggen een ​​applicatie installeren waarmee de politie kan nagaan of ze de opgegeven verblijfplaats al dan niet verlaten. De boete voor het overtreden van de quarantainevoorschriften kan variëren van HUF 5.000 tot HUF 150.000, en kan meerdere keren per dag worden opgelegd, maar er kan maximaal HUF 600.000 op één dag worden geïnd.

Vanaf 01/12/2020 is het dragen van mondkapjes verplicht in alle binnenruimtes, zoals publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, tankstations, theaters, horecagelegenheden, luchthavens en stations, ... Updates van de actuele situatie kan u vinden op de website van www.rivm.nl.

Het aantal nieuwe COVID-19 gevallen blijft stijgen in Pakistan, er is een duidelijke piek in de cijfers sinds de afgelopen 3 maanden. De regering heeft nieuwe preventieve en voorzorgsmaatregelen aangekondigd om een heropflakkering van COVID-19 gevallen in Pakistan tegen te gaan. Dit door o.a. een 50% thuiswerkregel op te leggen aan werknemers in zowel publieke als private organisaties, een boete van PKR 100 voor het niet dragen van een masker op openbare plaatsen en een verbod op alle huwelijksceremonies binnenshuis. De federale minister van onderwijs heeft voorgesteld om alle onderwijsinstellingen de komende 40 dagen te sluiten. De grootste stad van Pakistan, Karachi, heeft op verschillende plaatsen in de stad gerichte microvergrendeling opgelegd.

De Spaanse bouwsector is nog steeds niet volledig hersteld van de financiële crisis die het land een decennium geleden trof. Ook de huidige gezondheidscrisis heeft een stevige impact op de sector. Dankzij de fondsen uit het Europese herstelfonds wil de Spaanse overheid nu vaart brengen in de modernisering en verdere uitbouw van de Spaanse infrastructuur. Dit moet de verschillende Spaanse regio's beter met elkaar verbinden, maar het land ook nauwer connecteren met andere EU-landen. 

De uitbraak van het coronavirus heeft verschillende economische gevolgen die in Polen minder sterk zijn dan in vele andere landen. De bedrijven raden hun werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken. De overheid adviseert om zo weinig mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. De scholensluiting zal ongetwijfeld ook een onmiddellijke en aanzienlijke impact hebben op de economie, want vele ouders waren (of zijn nog steeds) verplicht thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen.

Vanaf 10 oktober 2020 werden er in Polen nieuwe veiligheidsregels geïntroduceerd. Het hele gebied van Polen werd in de rode zone opgenomen en de maatregelen over het hele grondgebied zijn hetzelfde en hebben een grote invloed op het dagelijks leven, dit gaat van het verplicht dragen van een masker, het sluiten van niet-essentiële winkels tot thuisonderwijs voor leerlingen vanaf het lager onderwijs. 

Om u goed voor te bereiden over wat de brexit voor uw transport naar het VK betekent, kan u op 3 december 2020 een webinar volgen over de formaliteiten, logistieke procedures en controles waarmee u rekening moet houden in onze Belgische zeehavens om een vlotte doorstroming van uw goederen van en naar het VK vanaf 1 januari 2021 te garanderen.

Canada speelt de hoofdrol in ons nieuwe landendossier in Wereldwijs. Daarin leest u hoeveel treffende gelijkenissen er zijn met Vlaanderen. Hoe verder, hoe vreemder, gaat dus niet op voor deze economische topper. Maar we geven u wel mee waarop u weleens de tanden kan stukbijten als u daar uw kans waagt. Zoals u dat gewend bent van ons, krijgt u bovendien concrete tips en tricks bij zakendoen in Canada.

Na China was Japan één van de eerste landen waar het coronavirus COVID-19 werd waargenomen eind januari 2020. Het aantal besmettingen in Japan is geleidelijk aan toegenomen, en bereikte op 11 april een eerste piek (720 gevallen). Begin mei was het aantal besmettingen tot onder de 100 per dag gedaald en begin juni zelfs tot onder de 50. Vanaf begin juli is het aantal besmettingen terug beginnen aan te groeien om op 7 augustus een tweede piek te bereiken (1605 gevallen). Daarna vertoonde het aantal besmettingen een dalende trend tot eind september, om in oktober 2020 te stagneren rond een dagelijks gemiddelde van ongeveer 570 gevallen. Sinds de eerste week van november veranderde de trend in een opwaartse beweging met een nieuwe piek van 2591 dagelijkse besmettingen op 21 november 2020.

De brexit, corona, toenemend protectionisme … 2020 heeft het de wereld van internationale handel niet gemakkelijk gemaakt. Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT), aarzelt daarom niet om vooruit te kijken. Vandaag richtte ze zich in deze brief tot duizenden Vlaamse exporteur.

Wilt u uw netwerk in de infrastructuursector over de grenzen heen uitbreiden? Neem dan op 14 december deel aan de 'Vlaams-Nederlandse Netwerkbijeenkomst Infrastructuur'. Deze virtuele netwerkbijeenkomst is het startpunt voor een publiek-private dialoog tussen Nederland en Vlaanderen.

De wereldwijde pandemie zorgt voor een sterke toename van de onlinehandel in Rusland. De toonaangevende Russische e-commerce-platforms genereren steeds meer onlineverkoop. Lokale producenten proberen digitale strategieën aan te nemen en te implementeren om onlineverkoop te genereren.

Volgens Wildberries, de grootste online marktplaats in Rusland, hebben producenten uit Sint-Petersburg hun onlineverkoop tot nu toe verdubbeld (24 miljard roebel). Dit jaar is het totale aantal verkopers uit Sint-Petersburg ook verdubbeld. Meer dan 1.700 verkopers uit Sint-Petersburg zijn nu beschikbaar op Wildberries, waarvan 1.500 exporteurs zijn.

Pagina's