U bent hier

Nieuws

Van 17 september t/m 8 oktober 2020 wordt het eerste “Creative Industries Forum (CIF) EU-Mexico” georganiseerd door de Europese Unie, in samenwerking met de EU-lidstaten en het Mexicaanse Ministerie van Cultuur. Doel is om de samenwerking tussen Mexico en de Europese Unie te bevorderen, evenals mogelijke zakelijke kansen te identificeren. Het eerste forum richt zich op de Video Game industrie en de Transmedia sector.

Techsylvania, een van de meest invloedrijke technologie-evenementen in Roemenië en ook een van de belangrijkste in Oost-Europa, zal de toekomst van de technologie, het bedrijfsleven en de knowhow van wereldleiders in de schijnwerpers zetten op 22 en 23 september 2020.

Hoewel het standpunt van president Lukashenko op zijn minst origineel kan genoemd worden, mag men ervan uitgaan dat het virus wel degelijk ook in Wit-Rusland aanwezig is. Door het ontbreken van maatregelen gebeurde de verspreiding op grotere schaal dan in vele andere landen. Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie werkelijk is waardoor extra voorzichtigheid is geboden. Sinds de politieke onrust na de presidentverkiezingen is de Coronaproblematiek in Wit-Rusland in de vergeethoek geraakt en wordt er nog nauwelijks over gesproken en geschreven in de pers.

De Autoriteit van het Panamakanaal gaat een lastenboek opstellen voor een toekomstige aanbesteding voor het ontwerp, de bouw en uitvoering van een geoptimaliseerd waterbeheersysteem; dit systeem moet instaan voor de watervoorziening voor de werking van het Kanaal en voor de bevolking van de provincies Panama, Colon en Panama Oeste. Het gaat om een project van USD 2 miljard.

De Zwitserse federale regering besloot op 19 juni om een einde te stellen aan de noodtoestand, waardoor het parlement opnieuw zijn zegje over coronamaatregelen kon doen. De coronacijfers, die vanaf midden juni tot einde augustus opnieuw stegen, zijn sinds begin september relatief stabiel. Op een persconferentie op 2 september werd herbevestigd dat grotere evenementen (meer dan 1.000 personen) mogen doorgaan vanaf 1 oktober 2020, zij het onder strenge voorwaarden. Sinds 6 juli geldt in heel Zwitserland een mondmaskerplicht voor het openbaar vervoer en in 9 kantons (waaronder Basel, Genève en Zürich) geldt sinds eind augustus ook een mondmaskerplicht in winkels. Het Zwitserse Gezondheidsministerie (BAG) besliste op 4 september om Belgie opnieuw van de lijst van risicolanden te halen bij de volgende update, die formeel per 7 september 2020 van kracht wordt. Personen die vanaf 7 september 2020 vanuit België aankomen in Zwitserland hoeven dus niet meer 10 dagen in quarantaine te gaan. De Zwitserse Bundesrat kwam op 11 september samen om de coronamaatregelen te herbekijken, hierbij werden twee belangrijke beslissingen genomen. Vooreerst besloot de Bundesrat dat het tijd werd om te finetunen, waarbij voortaan ook bepaalde deelregio's (of steden) van een bepaald land op de risicolijst (waarbij quarantaine verplicht is) kunnen komen, in plaats van meteen het hele land. Verder besloot de Bundesrat ook dat de regio's die grenzen aan Zwitserland, in principe, uitgesloten worden van die strategie, d.w.z in principe niet op de risicolijst komen te staan. Dat laatste moet voorkomen dat de nauwe banden (sociaal, cultureel en vooral economisch) tussen de buitenlandse grensregio's en Zwitserland niet worden verstoord. Meer informatie vindt u hier

De coronapiek in Rusland werd al een tijdje geleden bereikt en na een lange periode met een lichte neerwaartse trend daalt het dagelijkse aantal besmettingen niet langer en gaan de cijfers opnieuw (ietwat) de hoogte in. De vrees voor een tweede golf groeit.

Volgens Rosstat (de Russische dienst statistiek) daalde het BNP met 3,6% gedurende de eerste zes maanden van 2020 ten opzichte van het jaar ervoor. Het beschikbare inkomen daalde met 3,7 procent in dezelfde periode terwijl de lonen met 2,9% stegen.

Volgens het ministerie van Economie zal de recessie dit jaar beperkt blijven tot ongeveer 4 procent van het bbp. Toch heeft de coronacrisis vooral de Russische kmo’s zware klappen toegebracht. Hoewel de meeste steunmaatregelen gericht zijn op de industrie en de staatsbedrijven, heeft de Russische regering daarom een reeks steunmaatregelen in het leven geroepen om de sector nieuw leven in te blazen. Vorige crisissen hebben geleerd dat er na verloop van tijd een status quo optreedt waarbij de markt zich stabiliseert.

Brussel, 15 september 2020 – Door de coronacrisis blijft de Vlaamse buitenlandse handel het moeilijk
hebben, zo blijkt uit een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT) op basis van cijfers die de
Nationale Bank van België (NBB) vandaag vrijgaf.

Hoewel de noodtoestand, die halverwege maart in Hongarije werd uitgeroepen wegens de uitbraak van het coronavirus (COVID-19), op 18 juni beëindigd werd, blijven er enkele beperkingen bestaan. En vanaf 1 september veranderen de toegangsregels voor Hongarije. Het dragen van een masker en afstand houden is nog steeds verplicht.

De nieuwsbrief Oezbekistan van augustus 2020 bevat naast de klassieke onderwerpen (politiek, wetgeving, economie en financiën) ook meer informatie over de maatregelen van de overheid om het Coronavirus te bestijden alsook de plannen/projecten om de bevolking, de economie, het toerisme en het bedrijfsleven tijdens en na deze pandemie te ondersteunen

Pagina's