U bent hier

Nieuws

Ook Polen werd getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Poolse overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op de economische activiteiten en op zakenreizen naar Polen.

Hongarije heeft een noodtoestand in het hele land uitgeroepen vanwege het coronavirus, de maatregel is noodzakelijk om de verspreiding van het virus te voorkomen. De noodtoestand is een zogenaamde speciale rechtsorde die is gedefinieerd in de basiswet van Hongarije en die de regering toestaat een aantal buitengewone maatregelen bij decreet in te voeren en de toepassing van bepaalde wetten op te schorten om een natuur- of industriële ramp te verzachten. De toestand is voor onbepaalde tijd.

Update 29/5/2020 - Litouwen rapporteert 1.656 besmettingen en 68 overlijdens. 1193 mensen werden genezen verklaard. De Litouwse overheid kondigde een quarantaine regime aan tot 16 juni. Hoewel de zeer beperkte dagelijkse aangroei van nieuwe gevallen erop wijst dat de pandemie in Litouwen onder controle is, blijft er ongerustheid over besmettingen in zieken- en rusthuizen bij medisch en verzorgend personeel. De economische impact zal groot zijn. Swedbank verwacht een negatieve groei in het tweede kwartaal van minstens 10% en voorspelt optimistisch een krimp van 6,5% in 2020. De voorspellingen van de nationale bank van Litouwen gaan in verschillende scenario's uit van een negatieve groei van meer dan 20% tot 3,4%. De Europese Commissie verwacht dan weer een krimp van 7,9%. Volgens een eerste analyse valt de schade voor de Litouwse arbeidsmarkt echter nogal mee (de werkloosheid is voorlopig slechts met 2% gestegen). Op 15 april is fase 1 van de corona-exit strategie ingezet. Op 23 april trad fase 2 in werking, vanaf 30 april werd de 3e fase ingezet: internationaal luchtverkeer wordt na 30/4 opnieuw toegestaan. Het goederenverkeer van en naar Polen, Letland, Rusland en Wit-Rusland kan zonder problemen doorgaan en vanaf 13 mei start Lufthansa met drie vluchten per week van en naar Frankfurt. Vanaf 25 mei herneemt airBaltic vluchten tussen Vilnius en Riga. Op 7 mei werd de 4e fase in gang gezet en op 13 mei werd de 5e fase van de exitstrategie aangekondigd. Litouwen werd gekozen als regionale EU hub om medische producten te stockeren die 4 tot 6 buurlanden kunnen beleveren in geval van een nieuwe golf van het COVID-19 virus. De Baltische staten openden hun grenzen onderling: Litouwse, Letse en Estse burgers kunnen zich opnieuw verplaatsen zonder beperkingen. Vanaf juni laat Litouwen vluchten toe uit landen van de Europese Economische Ruimte op voorwaarde dat er minder dan 25 gevallen van covid-19 per 100 000 inwoners werden vastgesteld in de laatste 2 weken. De zelf-quarantaine is dan niet van toepassing.

Ook Canada ontsnapt niet aan het coronavirus COVID-19 waar het aantal besmettingen gradueel toeneemt. Het coronavirus heeft er in vergelijking met België op 25 januari wat vroeger de kop opgestoken. De eerste besmettingen startten in British Colombia (via reizigers van China) en Ontario (reizigers van Iran). In Québec startten de besmettingen wat later, maar Québec is momenteel de sterkst getroffen provincie (aantal gevallen op 27 mei 2020, Canada: 87.471, Québec: 49.702, Montreal 24.838). 

UPDATE 28/5/2020 - Letland verlengt de noodtoestand, die inging op 13 maart, tot 9 juni en vermindert een aantal restricties. Het land heeft nooit een lockdown afgekondigd. Het ziektepreventie- en controlecentrum van de Letse overheid maakt melding van 1.061 besmettingen, 24 personen overleden als gevolg van corona en 23 mensen liggen in het ziekenhuis. De crisiscoördinatie wordt waargenomen door het Letse ministerie van volksgezondheid. De zeer beperkte dagelijkse aangroei van nieuwe gevallen wijst erop dat de pandemie in Letland onder controle is, maar de economische impact zal aanzienlijk zijn en groter dan in de buurlanden Estland en Litouwen. Swedbank verwacht een negatieve groei van de Letse economie in 2020 van 7,5% en een krimp in het tweede kwartaal met dubbele cijfers. Het ratingbureau Fitch stelde de rating van Letland negatief bij naar A-. De Baltische staten hebben hun grenzen onderling geopend: Litouwse, Letse en Estse burgers kunnen zich opnieuw verplaatsen zonder beperkingen. Daarnaast mogen burgers van andere EU lidstaten, de EER en Zwitserland naar Letland afreizen met de inachtname van 14 dagen zelf-quarantaine.

De Tsjechische economie wordt aanzienlijk beïnvloed door de pandemie van het coronavirus en de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Door de genomen maatregelen, o.a. de verplichting van het dragen van een mondmasker of een mondbedekking, is Tsjechië erg goed in geslaagd om de uitbreiding van het virus onder controle te krijgen. Tsjechië behoort tot de eerste landen die een exitstrategie heeft uitgewerkt, d.w.z. waar geleidelijke heropstart van de economie in verschillende stappen kan plaatsvinden.

Twee maanden na Azië en één maand na Europa is het coronavirus COVID-19 nu ook opgedoken in Brazilië en neemt het aantal besmettingen dagelijks sterk toe. Lees in dit nieuwsbericht de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in Brazilië.

Pagina's