U bent hier

Nieuws

19 juli, lokaal ook wel 'freedom day' genoemd, betekende in het Verenigd Koninkrijk het einde van de COVID-19-beperkingen. Maar sinds het opduiken van de nieuwe variant 'omikron' eind november, schakelt het VK terug een tandje hoger. Sinds 30 november geldt opnieuw een brede testverplichting voor wie in het land aankomt. 

Als gevolg van het hoge aantal besmettingen zijn in Hongarije opnieuw beperkingen van kracht. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtreders worden dan ook gesanctioneerd.

In het najaar van 2021 nemen de coronabesmettingen ook in Zwitserland toe. Per 25/11/2021 is de incidentie 824 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, wat is vergelijkbaar is met Duitsland. Maar de vaccinatiegraad in Zwitserland is dezelfde als die van Oostenrijk (66%). Virologen gaan ervan uit dat Zwitserland over 3-4 weken belandt waar Oostenrijk zich thans bevindt. Het verschil is dat er in Zwitserland nog geen verhoogde druk op de hospitalen en de ic-afdelingen is. De Federale Regering stuurde op 3/12/2021 de coronamaatregelen bij. OPGELET! Vanaf zaterdag 4/12/2021 gelden nieuwe coronamaatregelen voor reizigers die uit België aankomen: de regel van verplichte quarantaine (10 dagen), die gold vanaf vrijdag 26/11 ’s avonds, wordt geschrapt per 4/12/2021. België, waar één besmetting met de nieuwe omikron variant B.1.1.529 werd vastgesteld, blijft op de lijst van risicovolle landen (van 26/11/2021). Personen die uit België inreizen moeten nog steeds een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij het inreizen en moeten zich aanmelden bij de lokale autoriteit van het kanton waar ze zich zullen ophouden. Ze moeten bovendien een tweede PCR-test laten afnemen tussen de 4de en 7de dag na inreizen in Zwitserland en het resultaat ervan doorgeven aan het kanton waar ze vertoeven.

Terwijl de rest van de wereld kreunde onder de corona-pandemie, bleef Thailand in 2020 op twee -naar internationale normen- kleine golven na grotendeels gespaard van een grootschalige COVID-19-uitbraak. Sinds begin april 2021 echter wordt het land hard getroffen door een derde golf, die veel ernstiger is en meer dan 20.000 gevallen per dag liet optekenen (op een totaal van ongeveer 50.000 afgenomen tests per dag). De top werd bereikt op 13 augustus. Ondertussen (29 november 2021) is de situatie terug aan de betere hand, met dagelijks nog ongeveer 5000 positieve tests (nog steeds op een totaal van ongeveer 50.000 afgenomen tests). Het is moeilijk in te schatten wat de werkelijke cijfers zijn, maar de dalende trend lijkt zeker wel een feit.

In totaal staat de teller in Thailand nu op ongeveer 2,1 miljoen gevallen en 20.000 overledenen. Op vlak van vaccinaties loopt Thailand nog steeds achter hoewel de laatste maanden een serieuze inhaalbeweging is gebeurd. Momenteel is 58% van de bevolking volledig gevaccineerd (in de meeste gevallen Sinovac, Sinopharm en lokaal geproduceerde AstraZeneca).

Een update van de cijfers kan gecheckt worden op de website van het Thaise Department of Disease Control.

De economische ravage is enorm omdat het inkomend toerisme volledig is stilgevallen (in een normaal jaar krijgt Thailand 40 miljoen buitenlandse toeristen over de vloer). Deze inkomsten vallen weg, maar onrechtstreeks heeft dit ook effect op de binnenlandse vraag, omwille van het lager consumptiepatroon van 1 op 6 Thais die werken in de toeristische sector en de sanitaire en economische onzekerheid die COVID, en in het bijzonder de ernstige huidige derde golf, met zich meebrengen.

Het coronavirus COVID-19 trof Noorwegen voor het eerst op 26 februari 2020, sindsdien heeft Noorwegen, net als in de rest van Europa, verschillende besmettingsgolfen gekend. De regering heeft besloten om zich al naar gelang de situatie aan te passen. In veel sectoren wordt nog altijd van thuis uit of met respect voor de afstandsregels gewerkt.

Eind december 2020 werd de eerste coronavaccinatie gegeven en inmiddels heeft bijna 79% van de bevolking zijn eerste vaccin ontvangen en is 71% van de bevolking volledig gevaccineerd. Vanwege de enorme toename kan het aantal besmettingen, heeft inmiddels ook 10,5% een boostervaccinatie gekregen.

Ook Ierland is in de greep van de COVID-19-uitbraak. Sociaal contact, activiteiten buitenshuis en reizen van en naar het werk worden nog steeds beperkt. Deze trend zal de komende weken worden aangehouden. Voor het reizen naar Ierland zijn nog steeds verschillende maatregelen van kracht.

Deloitte publiceert elk jaar een overzicht van de sterkst groeiende bedrijven in Centraal- en Zuidoost-Europa, de zogenaamde Fast 50. De 2021 editie van de publicatie staat opnieuw bol van jonge innovatieve en ambitieuze bedrijven die mee de toekomst willen vormgeven. Verplichte kost indien u kennis wil maken met een aantal shakers en movers van vandaag en morgen.

In ons splinternieuwe decembernummer ontdekt u enkele kleine maar fijne parels in het internationale ondernemerslandschap. Zo zou Denemarken best wel wat vaker in het vizier van Vlaamse exporterende bedrijven mogen staan. 

Thomson Reuters publiceerde een update van hun handleiding Practical Law: Doing Business in Thailand 2021.

Dit rapport kwam tot stand met medewerking van de advocaten van Tilleke & Gibbins, een advocatenkantoor gespecialiseerd in Zuidoost-Azië, dat ons deze gids bezorgde. De gids is opgesteld in een handig Q&A formaat.

Sinds de eerste coronabesmettingen op 28 februari 2020 in IJsland werd vastgesteld wist het land, na enkele ups en downs, de pandemie goed onder controle te houden. Maar zoals in de rest van Europa stijgt inmiddels het aantal besmettingen weer, ondanks het vergevorderde vaccinatieprogramma waarbij al meer dan 281.190 IJslanders (76%) volledig gevaccineerd zijn.

MSV, de belangrijkste industriële vakbeurs in Centraal-Europa, ging in 2021 opnieuw fysiek door in het Tsjechische Brno. De beurs trok minder exposanten en was een stuk kleiner dan voorheen, maar het blijft een belangrijk moment van afspraak voor iedereen die in de regio met machines bezig is.   

De Oekraïense regering werkt naarstig voort aan het hervormingsbeleid en ondertussen kijken steeds meer westerse bedrijven naar de opportuniteiten die het land te bieden heeft. UkraineInvest publiceerde onlangs een nieuwe versie van zijn investeringsgids waarin eveneens een compact overzicht gegeven wordt van een aantal sectoren, wat ook voor bedrijven die geen investering overwegen interessante input kan zijn. 

Eind september 2021 was de vijfde golf van COVID-besmettingen in Japan dermate verzwakt, dat de regering besliste om een einde te maken aan de noodtoestand die sinds midden juli gold. Daardoor zijn de belangrijkste maatregelen die het uitgangsleven beperkten opgeheven.

In principe verbiedt Japan de toegang tot het grondgebied voor alle buitenlandse reizigers. Er zijn echter uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld buitenlanders die over een verblijfsvergunning en een “re-entry permit” voor Japan beschikken, buitenlandse zakenlui en werknemers die uitgenodigd worden door hun zakenpartners, respectievelijk werkgevers in Japan, buitenlandse studenten die ingeschreven zijn in een Japanse educatieve instelling, mits voldaan is aan een aantal voorwaarden.

Japan wordt door de Belgische overheid beschouwd als een “rode zone” van waaruit reizen slechts onder strikte voorwaarden mogelijk is.

Bulgarije wordt hard getroffen door de vierde golf. Om een totale lockdown te vermijden, werden opnieuw beperkende maatregelen afgekondigd maar door de invoering van het uitgebreide gebruik van een coronacertificaat treffen deze vooral mensen die niet kunnen aantonen dat ze genezen, getest of gevaccineerd zijn. De vaccinatiegraad blijft met minder dan 30% erg laag, maar de invoering van het certificaat zorgt er wel voor dat de vraag naar vaccinatie stijgt. 

Pagina's