U bent hier

Nieuws

Sinds augustus is de pandemie in Taiwan sterk aan het afnemen met slechts enkele sporadische gevallen. De regels voor sociale evenementen, binnenlandse reizen en in de horeca worden dan ook versoepelt. Momenteel heeft 70% van de bevolking een eerste vaccinatieprik gekregen. De overheid blijft verder inzetten op het volgen van de preventie- en controlemaatregelen zoals dragen van mondmaskers, behouden van social distancing, registratie, ... .

Voor reizen naar Taiwan blijven strikte toegangsbeperkingen van kracht. Buitenlanders dienen een geldig 'Alien Resident Certificate (ARC)' te hebben.

Flowers Expo in Moskou blijft het belangrijkste Russische event voor de tuinbouwsector waardoor deelname of een bezoek warm aanbevolen worden aan bedrijven die deze markt willen bewerken. 

Ook Wit-Rusland heeft te lijden onder de coronapandemie. Sinds de politieke onrust na de presidentsverkiezingen is de coronaproblematiek in Wit-Rusland in de vergeethoek geraakt en wordt er nog nauwelijks over gesproken en geschreven in de pers.

De piek van de derde golf is ondertussen voorbij en er is opnieuw een daling waar te nemen maar het blijft op dit moment te vroeg om al over een algemene verbetering in het hele land te spreken. 

Vooral kmo's hebben het tijdens de eerste golf en ook daarna zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Tijdens de tweede en (nu) derde golf koos de Russische regering ervoor niet in lockdown te gaan, onder andere om de economie niet te zwaar te treffen. 

Reizen van en naar Rusland blijft voor de meeste EU-burgers nog steeds grotendeels onmogelijk waarbij enkel bepaalde categorieën van mensen of burgers van bepaalde landen toegang krijgen tot Rusland.. 

In Hongarije zijn al meer dan 5,5 miljoen mensen ingeënt tegen COVID-19, en de heropening van het land is vergevorderd. Er zijn nog steeds tal van beperkende maatregelen van kracht die de verspreiding van het virus moeten indammen. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtreders worden gesanctioneerd. 

Na exportdalingen in januari (-8,83%) en februari (-4,26%) volgde in maart uiteindelijk een “verlossende” exportstijging (+22,14%). Maart werd een recordmaand, die het eerste exportkwartaal van 2021 net in de groene cijfers wist te tillen (+2,78%).
April 2021 bracht een maandklim van liefst 53,54% tegenover april 2020 tot 30,9 miljard euro en mei 2021 bevestigde met een vooruitgang van maar liefst 51,50%. Ook in juni bleef de Vlaamse uitvoer, met een bedrag van 33,9 miljard euro, hoge toppen scheren met een stijging van 37,8% ten opzichte van juni 2020. Ook vergeleken met juni 2019 ging de Vlaamse maanduitvoer 28% vooruit.

COVID-19 houdt ook in 2021 nog huis in Oostenrijk. Waar de snel stijgende cijfers tijdens de wintermaanden de regering nog noopten tot strengere maatregelen, waren vanaf 8 februari bepaalde versoepelingen van kracht. Daarna werden bijkomende regionale maatregelen gehanteerd. Vanaf 15 september 2021 zal de bezetting van de intensive care units de enige richtwaarde zijn, wat de maatregelen betreft (stappenplan). FFP2-mondmaskers zijn terug verplicht daar waar maskerplicht bestaat. Mensen die nog niet gevaccineerd zijn, moeten nu verplicht FFP2-mondmaskers dragen in alle winkels.

Midden september vond in Moskou de 12e editie van de beurs Techtextil Russia plaats. In dit bericht vindt u in telegramstijl info over de betrokken sectoren en de topics waaraan bijzondere aandacht geschonken werd. Er wordt ook kort stilgestaan bij 2 beurzen, Heimtextil en Interlight Russia, die gelijktijdig plaatsvonden. 

COVID-19 houdt lelijk huis in Zwitserland dat per 9/09/2021 ca. 802.000 besmette personen en ca. 10.500 doden telt. Sinds de zomer van 2021 neemt zowel het aantal besmettingen als de hospitalisaties en opnames op ic-afdelingen opnieuw toe. Derhalve besloot de Federale Regering (Bundesrat) op 8/09/2021 om het coronacertificaat verplicht te maken voor alle binnenruimtes en publieke samenkomsten, en dit vanaf maandag 13 september 2021. De toename van besmettingen en hospitalisaties is voor een groot deel te wijten aan mensen die terugkeren uit verlof, vooral dan uit Zuidoost-Europa. Daarom zal de controle op het inreizen of terug te keren naar Zwitserland vanaf 20/09/2021 meer en strenger gecontroleerd worden. De Bundesrat besliste op 17/09/2021 dat wie geen coronacertificaat kan voorleggen bij het inreizen van Zwitserland, het land vanaf 20/09/2021 enkel mag betreden met een negatieve PCR-test. Bovendien zal hij of zij een tweede PCR-test moeten laten afnemen tussen de 4de en 7de dag na inreizen; het resultaat van die tweede PCR-test moet worden doorgegeven aan de lokale overheid van het kanton waar men zich ophoudt.

Pagina's