U bent hier

Nieuws

Hoewel het standpunt van president Lukashenko op zijn minst origineel kan genoemd worden, mag men ervan uitgaan dat het virus zich wel degelijk ook in Wit-Rusland verspreidt en door het ontbreken van maatregelen gebeurt de verspreiding sneller dan in andere landen. Niet voor niets heeft ook Rusland de landsgrens met Wit-Rusland gesloten tot wrevel van president Lukashenko. Het is dus moeilijk in te schatten hoe de situatie werkelijk is waardoor extra voorzichtigheid is geboden.

Het aantal besmettingen gaat stilaan naar omlaag in Moskou en de piek zou voorbij zijn (hoogste aantal besmettingen in Rusland werd geregistreerd op 11 mei). Ook het totaal aantal besmettingen per dag in Rusland vertoont een neerwaartse trend. Het ministerie van Economie liet op 28 mei weten dat het Russische BNP in april met 12% was gedaald in vergelijking met dezelfde maand het jaar daarvoor. De grootste daling vond plaats in de sectoren die het moesten hebben van de vraag van consumenten. De Russische Centrale Bank voorziet een krimp van 4 tot 6 procent van het BNP in 2020 om in 2021 weer te stijgen met 3,2%. De financiële positie van Rusland is dit keer een stuk beter dan tijdens de vorige crisissen wat hoop biedt op een relatief snel herstel. De staatssteun is echter vooral op de grote bedrijven gericht waardoor het vooral de kmo’s zullen zijn die in de klappen zullen delen.

De nieuwsbrief Oezbekistan van juni 2020 bevat naast de klassieke onderwerpen (politiek, wetgeving, economie en financiën) ook meer informatie over de maatregelen van de overheid om het Coronavirus te bestijden alsook de plannen/projecten om de bevolking, de economie, het toerisme en het bedrijfsleven tijdens en na deze pandemie te ondersteunen.

Ook Turkije werd getroffen door het coronavirus COVID-19. Nadat de besmettingen aanvankelijk zeer snel toenamen en de Turkse overheid zeer snel ingrijpende preventieve maatregelen uitvaardigde, leek de aanpak aanvankelijk te werken en begon het aantal besmettingen, na een stabilisatie, te dalen. Turkije heeft daarom ook een exit strategie uitgewerkt die over verschillende maanden loopt. Men hoopt dat men met een verdere doorstart van de economie de impact van de crisis beperkt kan houden. De volledige lock down tijdens de weekends en officiële feestdagen bleef van kracht tot begin juni, tot na de ramadan. Dankzij deze stricte weekend lock down, waarbij alle economische activiteit werd stilgelegd en niemand zijn huis mocht verlaten, is men er in geslaagd om tijdens de werkweek de economische activiteit in een beperkt aantal sectoren zo goed mogelijk te behouden.

Reizen is vanaf 1 juni opnieuw toegelaten in het binnenland en vanaf 11 juni naar het buitenland. Het is evenwel zo dat Turken in vele landen, waaronder EU landen, niet welkom zijn, en dat buitenlandse toeristen, hoewel welkom in Turkije, door beperkingen in eigen land soms niet kunnen afreizen naar Turkije.

Sinds de versoepeling van de maatregelen begin juni, is vanaf pakweg halverwege juni het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen en ingenomen bedden op de afdeling intensieve zorgen weer gestegen (verdubbeld!). Er wordt evenwel niet gesproken van een 2e golf omdat de politiek van mening is  dat dit nog stees de eertse golf is.

Het lijkt erop dat Turkije erg terughoudend is om opnieuw curfews op te leggen omdat het nog steeds hoopt dat het zijn toeristisch seizoen voor een stuk kan redden. Mondmaskers zijn in nagenoeg gans Turkije altijd en overal verplicht, ook gewoon op straat, en de bevolking wordt permanent aangemaand om social distancing te respecteren.

Het coronavirus heeft ook Armenië in haar greep. De situatie blijft kritisch en dat roept ondertussen vragen op bij de aanpak van Armenië. De Armeense minister van gezondheid, Arsen Torosyan, krijgt veel kritiek te verwerken. De regering heeft verschillende anti-crisis programma's opgestart waaronder voordelige leningen aan bedrijven. Er zijn herfinancieringprogramma's voor de landbouw en bedrijven met een goede kredietwaardigheid. Ook aan mensen die tijdelijk hun job verloren hebben door de crisis en die kinderen hebben onder de veertien jaar wordt financiële steun gegeven. Experten verwachten een inkrimping van de Armeense economie met 2%.

De noodtoestand die halverwege maart in Hongarije is uitgeroepen vanwege de uitbraak van het coronavirus (COVID-19), is op 18 juni beëindigd. Er blijven echter enkele beperkingen bestaan.

China wil meer en meer buitenlandse investeringen aantrekken en de lijst van sectoren waarin dit mogelijk is, wordt regelmatig uitgebreid. In dit nieuwsbericht vindt u een bondig overzicht van de wijzigingen sinds de goedkeuring van de ‘People’s Republic of China Foreign Investment Law' (FIL) in 2019.

Singapore had sinds de start ingezet op ‘trace, track, test & quarantine’ en kon zo de epidemie voor lange tijd zeer sterk beperken. Toen Covid-19 echter uitbrak in de slaapzalen van de gastarbeiders, zijn het aantal besmettingen sterk gestegen. Na 2 maanden lockdown (in Singapore Circuit Breaker genoemd), zijn ze nu in Fase 2 van de heropstart, waarbij sociale contacten tot maximaal 5 personen beperkt worden en thuiswerken het nieuwe normaal is. Voor expats in Singapore kan vanaf 15 juni weer naar de EU en een beperkt aantal andere landen gereisd worden, het is echter belangrijk voorafgaandelijk toestemming te vragen om terug te kunnen keren. 

Ook Zuid-Korea is getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Koreaanse overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Korea.

Pagina's