U bent hier

Waarschuwing onfrisse handelspraktijken uit Vietnam

Recent werden meerdere Vlaamse exporteurs benaderd door een Vietnamees bedrijf dat zich als leidinggevend b2b-platform uitgeeft en interesse toont om hen te vertegenwoordigen op de Vietnamese markt.  Vaak betreft dit bedrijven die deelnamen aan internationale (voedings)beurzen zoals SIAL, ANUGA en ISM maar nog niet noodzakelijk interesse hebben getoond voor de Vietnamese markt. Dit is echter niet beperkt tot voedingsbedrijven, ook bedrijven die cosmetica en accessoires voor huisdieren produceren werden in het verleden benaderd.

Het desbetreffende bedrijf geeft aan showrooms te hebben in Hanoi en Ho Chi Minh City en is ook actief via een e-commerce verkoopkanaal in Vietnam. Hun maatschappelijke zetel is in Singapore maar hun activiteiten focussen zich vooral op Vietnam. Ze creëren hoge verwachtingen die ze niet kunnen inlossen en rekenen hier een aanzienlijk bedrag voor aan als ‘marketing fee’. Eveneens vragen ze de Vlaamse bedrijven om gratis samples op te sturen.

Op basis van negatieve ervaringen van verschillende Belgische bedrijven die moeilijkheden ondervonden om hun geld te recupereren bij contractuele wanprestaties, stellen wij ons echter grote vragen bij de werkwijze en doeltreffendheid van dit bedrijf.

Neem daarom in geval van twijfel steeds contact met ons lokaal kantoor te Hanoi via hanoi@fitagency.com. Zij hebben immers de ervaring en de middelen om voor u na te gaan of u gecontacteerd werd door een betrouwbaar bedrijf.

15 april 2024