U bent hier

Recordinvesteringen Italiaanse FS Groep, internationale strategie en industrieel plan

De Raad van Bestuur van Ferrovie dello Stato Italiane SpA keurde op 10 april 2024 het ontwerp van het Financieel Jaarverslag van de onderneming goed, waarin ook de geconsolideerde jaarrekening van de FS Groep per 31 december 2023 is opgenomen, met uitstekende financiële resultaten.

Luigi Ferraris, Chief Executive Officer van de FS Groep, deelde mee dat 2023 was een recordjaar was voor de kapitaaluitgaven van Ferrovie dello Stato, die meer dan 16 miljard euro bedroegen, een niveau dat door de Groep nooit eerder was geregistreerd. Dit vertegenwoordigt een opmerkelijke inzet voor de modernisering van de infrastructuur van het land, met een bijdrage uit de fondsen die zijn toegewezen in het kader van het Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan (PNRR), waarvan FS de belangrijkste ontvanger is met meer dan 26 miljard euro. Hiervan was eind 2023 8 miljard euro geïnvesteerd, gelijk aan ongeveer 30% van de totale geplande middelen.

In een kader gekenmerkt door geopolitieke crises, een vertraging van de groei van de wereldeconomie en een hoge, zij het dalende inflatie, positioneert de FS Groep zich in de periode 2021-2023 in het centrum van het mobiliteitsecosysteem met 40 miljard euro aan investeringen, de aanwerving van meer dan 30.000 nieuwe medewerkers en de reorganisatie van de structuur en de internationale strategie van de Groep, waarmee de rol van de Groep in de ondersteuning van het Italiaanse economische en industriële systeem wordt bevestigd.

In het gedeelte Jaarrekening van de website fsitaliane.it kan u details raadplegen over de belangrijkste resultaten die de FS Groep in deze periode heeft behaald.

Investeringen met PNRR-middelen

De betrokkenheid van de Groep bij de modernisering van de infrastructuur van het land wordt ook weerspiegeld in het Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan (PNRR).

Eind 2023 bedroeg de voortgang van de investeringen met PNRR-middelen 8 miljard euro, gelijk aan ongeveer 30% van de toegewezen middelen, in lijn met het tijdschema. Deze omvatten:

  • 5,8 miljard euro voor hogesnelheidsinfrastructuur;
  • 1,9 miljard euro voor verbetering van de spoorweginfrastructuur, waaronder ERMTS en stations;
  • de rest werd geïnvesteerd in het wegennet, toeristische lijnen en cultureel erfgoed, en verbetering van de uitrusting.

Aanbestedingen

In de driejarige periode werden 1.188 nieuwe aanbestedingen uitgeschreven, met een totale waarde van 53 miljard euro. Hier liggen interessante zakelijke kansen te grijpen voor Vlaamse ondernemingen.

Internationale aanwezigheid

In drie jaar tijd is de FS Groep gegroeid van een onderneming met activiteiten in het buitenland in een speler met een duidelijke en coherente internationale strategie.

De groei in de Europese Unie na de openstelling van de passagiersmarkt voor volledige concurrentie heeft het mogelijk gemaakt om de uitmuntendheid van het Italiaanse hogesnelheidsmodel te exporteren.

Belangrijke bereikte doelen in de afgelopen drie jaar omvatten:

  • de lancering van nieuwe hogesnelheidsdiensten met de Frecciarossa 1000 in Frankrijk (Milaan-Lyon-Parijs). De Frecciarossa-verbinding tussen Parijs en Milaan boekte onmiddellijk succes bij Italiaanse als Franse klanten en bereikte in december 2023 meer dan 2 miljoen passagiers;
  • de lancering van nieuwe hogesnelheidsdiensten in Spanje, via de spoorwegexploitant Ilsa (merk "Iryo"), die in recordtijd een belangrijke speler is geworden en in 2023 werd uitgeroepen tot bedrijf van het jaar;
  • de gunning van aanbestedingen in het lokale openbaar vervoer in Duitsland (via de Duitse dochteronderneming Netinera) met een totale waarde van meer dan 4 miljard euro, en in het busvervoer (voornamelijk zero emissie) in Nederland (via de lokale dochteronderneming QBuzz), met een totale omzet van ongeveer 4,3 miljard euro;
  • de export van Made in Italy excellence in spoorwegtechniek met de toekenning van belangrijke ontwerp- en PMC-contracten aan Italferr, waaronder het iconische hogesnelheidsproject Rail Baltica, dat Estland, Letland en Litouwen zal verbinden;
  • de herneming van het contract voor het beheer van 4 lijnen van de nieuwe metro van Riyad (gegund in 2017) en de afronding van de industriële activiteiten die de start van de exploitatie van een deel van het netwerk mogelijk maken;
  • de herlancering van Mercitalia Logistics in Europa, door organische groei en de overname van Exploris in Duitsland als intermodale operator die extra diensten met toegevoegde waarde aanbiedt geïntegreerd met Italië

De FS Groep in de wereld

De internationale activiteiten van de FS Italiane Groep staan centraal in het Strategisch Plan 2022-2031. De Groep wil zich namelijk positioneren als een internationaal bedrijf, zowel in Europa - dankzij de toenemende liberalisering en het streven naar collectief en gedeeld vervoer - als buiten de grenzen van het oude continent. De ontwikkeling van een internationale strategie voor alle bedrijven van de Groep voorziet een stijging van de inkomsten van 1,8 miljard euro (in 2019) tot ongeveer 5 miljard euro in 2031.

Dankzij zijn uitmuntende bedrijfsprestaties is de FS Italiane Groep wereldwijd een van de belangrijkste referentiepunten in haar sector geworden voor wat betreft het professionaliseringsniveau dat gepaard gaat met het gebruik van innovatieve technologieën.

De Groep exporteert technologische, operationele en technische knowhow van Made in Italy naar het buitenland en ontwikkelt projecten op het gebied van mobiliteit in het algemeen, met de nadruk op spoorwegen.

De vaardigheden die worden aangeboden aan de internationale markt hebben betrekking op alle onderdelen van de waardeketen, van het Masterplan Vervoer en de haalbaarheids- en ontwerpstudies, tot het toezicht op de werken, exploitatie en onderhoud van het netwerk, het rollend materieel en de intermodale centra en stations, samen met certificering, ICT-ontwikkeling, veiligheidsbeheer en training.

De internationale aanwezigheid van de Groep wordt gegarandeerd door de directe betrokkenheid van verschillende bedrijven, gekenmerkt door een complementair aanbod en activiteiten die voortdurend worden gecoördineerd en ondersteund door het werk van de FS Italiane holding.

Het Industrieel Plan en de vier business units (fsitaliane.it)

Een nieuw Industrieel Plan om een nieuw tijdperk in te luiden

De FS Italiane Groep staat centraal in het mobiliteitssysteem van Italië en speelt een sleutelrol in de herlancering en ontwikkeling van het land met het oog op de integratie van diverse infrastructuren en transportmodi, dit alles in een streven naar duurzaamheid.

Met meer dan 82.000 werknemers, meer dan 10.000 treinen per dag, 1 miljard trein- en buspassagiers per jaar en 45 miljoen ton vracht per jaar, is Ferrovie dello Stato Italiane toonaangevend op het gebied van passagiers- en vrachtvervoer per spoor.

Het spoorwegnet van Rete Ferroviaria Italiana strekt zich uit over 16.800 kilometer, waarvan ongeveer 700 kilometer gewijd is aan hogesnelheidsdiensten. De Groep beheert ook een wegennet van ongeveer 32.000 kilometer. De referentiecontext en de belangrijke trends op internationaal niveau vereisen een sterke discontinuïteit en de definitie van een tienjarenstrategie, die in staat is om nieuwe werken in hun volledige cyclus te bekijken - van ontwerp tot realisatie.

De nieuwe organisatiestructuur en de vier business units

De vier nieuwe business units zullen homogeen zijn wat betreft hun missie en doelstellingen. Ze zullen een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van een steeds meer geïntegreerd en duurzaam infrastructuur- en mobiliteitssysteem ten voordele van het land. Om op deze weg verder te gaan, is een herziening van het regelgevend kader, in overeenstemming met de doelstellingen van de Groep, van cruciaal belang. De holding vervult de functie van beleids-, coördinatie-, strategische en financiële controle over de moederbedrijven van de sector, die op hun beurt een coördinerende en operationele controlefunctie uitoefenen over de bedrijven die deel uitmaken van de eenheid. De vier operationele eenheden werken samen met een nieuw Internationaal Directoraat, dat belast is met de coördinatie van alle buitenlandse activiteiten van de Groep.

BUSINESS UNIT INFRASTRUCTUUR

De ruggengraat van de economische en sociale ontwikkeling op het hele grondgebied. Verwacht ongeveer 181 miljard euro aan investeringen door RFI en ANAS, met hun leidende rol in de uitvoering van het Italiaanse herstel- en veerkrachtplan.

BUSINESS UNIT PASSAGIERSVERVOER

Geïntegreerde oplossingen voor duurzame mobiliteit. Tegen 2031 zal de business unit ongeveer €18 miljard investeren.

LOGISTIEKE BUSINESS UNIT

De volledige toeleveringsketen van gedigitaliseerde vracht. Bijna €3 miljard aan investeringen in nieuw rollend materieel, multimodale terminals, vrachtdorpen en logistieke platforms.

STEDELIJKE BUSINESS UNIT

De duurzame herwaardering van steden. De waarde van de activa onder beheer is €1,5 miljard.

Energie en ecologische transitie, samen met een internationale aanwezigheid, zijn concepten die het hele groeipad van de nieuwe Groepsstructuur zullen begeleiden tot 2031 onder het nieuwe Industrieel Plan.

Meer weten?

Het kantoor in Rome helpt u als Vlaamse ondernemer graag met nuttige bedrijfscontacten en toeleveringsopportuniteiten.

19 april 2024