U bent hier

De Tsjechische industrie groeit

In februari groeide de Tsjechische industriële productie in reële termen met 0,7% op jaarbasis. Vergeleken met de voorgaande maand was deze 1,9% hoger. De waarde van nieuwe orders steeg met 8,8% op jaarbasis.

Het ondernemersvertrouwen in de Tsjechische industrie is sinds het begin van het jaar zichtbaar verbeterd. De PMI-index steeg verder van 43 naar 44,3 in februari, het beste resultaat sinds maart 2023.

De machine- en apparatenbouwsector leverde de hoogste "negatieve" bijdrage aan de ontwikkeling van de industriële productie. Daling van de productie en distributie van elektriciteit, gas en warmte werd beïnvloed door warm weer, een lager gasverbruik en een verminderde productie in kolencentrales. De mijnbouw daalde met bijna een kwart op jaarbasis. De industriële productie steeg licht in februari, vooral als gevolg van de productie van motorvoertuigen. Dit resultaat werd deels beïnvloed door de lagere vergelijkingsbasis van afgelopen februari. De gematigde groei werd ook ondersteund door de voedings- en chemische industrie.

De waarde van nieuwe orders tegen lopende prijzen steeg in februari 2024 met 8,8% op jaarbasis. De nieuwe orders uit het buitenland stegen jaar-op-jaar met 8,2%, de binnenlandse nieuwe orders stegen met 9,9%. Maand-op-maand was de waarde van nieuwe orders 4,8% hoger.

Voor het eerst in twaalf maanden stegen de inputprijzen in de binnenlandse productie – zij het lichtjes. Volgens bedrijven is dit een reactie op hogere exploitatiekosten die gepaard gaan met hogere energieprijzen, transport- en loonkosten. In een poging om concurrerend te blijven, hebben fabrikanten hun verkoopprijzen echter voor de tiende maand op rij verlaagd, wat een belangrijke impuls is voor de aanhoudende desinflatie in de Tsjechische economie.

Vooruitkijkend naar de komende maanden zijn de verbeterende vooruitzichten voor binnenlandse industriëlen belangrijk. Ze zullen echter nog steeds te maken krijgen met een zwakke buitenlandse vraag, die naar verwachting op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar zal herstellen.

Aan de andere kant werd de economie gehinderd door onvoorspelbare voorraden, die aanzienlijk daalden. Uiteindelijk is dit echter helemaal geen slecht nieuws. Dat komt omdat andere belangrijke componenten van het bbp het goed deden: zowel de investeringen als de export stegen. En omgekeerd heeft de vermindering van de voorraden zich vertaald in een zwakkere importbehoefte.

Bron: Czech Statistical Office, ČSOB

12 april 2024