U bent hier

Extra Britse grenscontroles: welke certificaten zijn een must?

Vanaf 30 april 2024 mogen bedrijven zich voor bepaalde soorten exportgoederen verwachten aan extra controles aan de grens tussen het VK en de EU. Dan gaat immers de volgende fase in van het Britse Border Target Operating Model. Naast mogelijke wachttijden en kosten, zetten deze extra grenscontroles ook een ander aandachtspunt op de kaart: het belang van de juiste certificaten om plantaardige en dierlijke producten over het Kanaal te brengen.   

Over welke goederen gaat het?

Concreet zal de Britse douane extra zogeheten SPS-controles uitvoeren op:

  • dierlijke en plantaardige producten van hoog en middelhoog risico,
  • levende dieren, planten, kiemproducten en dierenvoer,
  • laagrisicoproducten van dierlijke oorsprong via onder meer een online voorafmelding in het Britse IPAFFS-systeem.

Hoe verlopen de controles?

De controles vinden plaats in Border Control Posts (BCP’s). Naast een fysieke goederencontrole gaat de Britse douane daar ook na:

Hoe waak ik erover dat de certificaten in orde zijn?

Kort samengevat, zijn er 6 cruciale stappen om ervoor te zorgen dat uw goederen vergezeld door de juiste certificaten de Brits-Europese grens oversteken:

Ook impact op andere vlakken

Dat de extra SPS-controles het belang van de juiste certificaten op scherp zet, is duidelijk. Maar ze zorgen ook voor extra kosten (afhankelijk van de soorten goederen en het BCP waar de controles plaatsvinden) én mogelijk zelfs voor oplopende wachttijden aan de grens. Meer weten over de impact op uw exportbedrijf?

U vindt meer informatie in dit detailoverzicht.
Lees meer over het Border Target Operating Model.
Of stel ons uw vraag.

25 april 2024