U bent hier

Nieuws

De laatste 18 maanden zijn niet gemakkelijk geweest voor Hongkong. In 2019 kwam Hongkong regelmatig in het wereldnieuws omwille van de sociale onrust die er heerste. De eerste helft van 2020 kreeg Hongkong dan ook nog te maken met de uitbraak van COVID-19. Daarenboven ging in juli 2020 de nieuwe Nationale Veiligheidswet van kracht.

Als gevolg hiervan vragen analisten zich af of Hongkong afgedaan heeft als internationaal zakencentrum in Azië.

Met deze update willen we u een kort overzicht geven van het huidige zakenklimaat in Hongkong en argumenteren waarom Hongkong een belangrijke rol zal blijven spelen in het economische weefsel in Azië.

Hongkong heeft tot nu toe drie coronagolven meegemaakt: de eerste golf begon begin februari en telde ongeveer 100 lokale besmettingen. Vanaf midden maart was er een sterke groei in het aantal besmettingen, maar dit was vooral omwille van geïmporteerde gevallen. Tot begin juli leunde de teller tegen 1200 aan, maar in de periode van juli tot september steeg het aantal lokale besmettingen zeer sterk. Op 16 oktober kende Hongkong een totaal van 5.221 lokale en geïmporteerde besmettingen.

https://www.ibanet.org/Regional_Fora/Regional_Fora/Asia_Pacific_Forum/Doing-business.aspxDe International Bar Association IBA publiceerde in september 2020 de eerste editie van het handboek “Doing Business in Asia Pacific: Business regulations”. Het gaat om een uitgebreide studie over onderwerpen die buitenlandse investeerders aanbelangen. Elf landen komen apart aan bod: Australië, China, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea, de Filipijnen en Vietnam.

De administratieve problemen die invoerders uit de EU de laatste jaren ondervonden met betrekking tot de invoer van rood vlees werden opgelost. De overheid van Hongkong aanvaardt dat de EU een eengemaakte markt is en zal in de toekomst, in de meeste situaties, vlees toelaten dat niet in hetzelfde land 'born, bread and raised' is.