U bent hier

Groene economie in Hongkong - Efficëntie in de bouwsector

Overzicht - Nood aan een proactiever beleid

De regering van Hongkong heeft onlangs haar milieubeleid geformuleerd met betrekking tot milieubescherming en duurzaamheid, met als doel om in 2050 CO2-neutraliteit te bereiken. Deze visie vertaalt zich in het initiatief HK2050isNOW.

CO2-neutraliteit wordt een grote uitdaging, want dan moet er vooral gewerkt worden aan hoe men in Hongkong bouwt. Gebouwen zijn immers goed voor 90% van het elektriciteitsverbruik in Hongkong, en zijn aldus verantwoordelijk voor meer dan 60% van de koolstofemissies van Hongkong. Airconditioning is daarbij de grootste boosdoener en neemt 24% van het commerciële energieverbruik in beslag.

Binnen de bouwsector dragen bedrijfsgebouwen bij aan meer dan 75% van de uitstoot, terwijl residentiële gebouwen de rest voor hun rekening nemen. Zowel nieuwe als oude gebouwen moeten worden geoptimaliseerd om de grootste energie-efficiëntie te creëren. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het bevorderen van de publieke zichtbaarheid van de huidige energie-efficiëntie van gebouwen. De overheid moet het beleid aanscherpen, strengere normen aannemen en concepten zoals thermische enveloppen promoten om duurzaamheidsoverwegingen tijdens het ontwerpproces van gebouwen te vergroten. De overheid moet ook de vermindering van de vraag naar energie bevorderen door het publiek te mobiliseren om gemeenschapsinitiatieven voor energiebesparing op te zetten.

Energiebesparing en emissiereducties in gebouwen zijn cruciaal voor het bereiken van netto nul-emissies in Hongkong. Momenteel vertrouwt de regering van Hongkong meer op de aanbodzijde, of de brandstofmix, om de broeikasgasemissies van de bouwsector te verminderen. Het is echter de vraagzijde die de belangrijkste emissiebijdrage levert. De energie-efficiëntie van gebouwen is immers relatief laag, omwille van een ontoereikend overheidsbeleid. Experts zijn het erover eens dat er behoefte is aan buitenlandse expertise om dit tij te keren.

Duurzame gebouwen

Om duurzaam leven te bevorderen, werd een Zero Carbon Building (ZCB) ontwikkeld door de Construction Industry Council en de Hongkong overheid. De bedoeling van dit gebouw en het park errond is om state-of-the-art groene ontwerpen en technologieën in de bouwsector zowel internationaal als lokaal te demonstreren. ZCB is ontworpen om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, waaronder biodiesel voor trigeneratie en zonnepanelen, om een ​​negatieve netto koolstofemissie te bereiken en aldus het concept van energiepositieve bouw in Hongkong te demonstreren.

De Hongkong Science and Technology Park Corporation (HKSTPC) drukt ook een belangrijke stempel in het streven naar carbonneutraliteit. HKSTPC promoot de groene cultuur onder haar Fase 3-huurders via haar "Green Lease". Huurders in Fase 3 geven HKSTPC toestemming om een ​​slimme meter aan te sluiten om hun energieverbruik te bewaken via het gecentraliseerde gebouwbeheersysteem. Elke huurder krijgt aldus een goed idee van zijn eigen energieverbruik. In de foyer van elk gebouw worden real-time energieprestaties via een monitoringsysteem aan het publiek getoond. Hierdoor kunnen huurders weloverwogen beslissingen nemen over hun energieverbruik en besparen op hun eigen energierekening.

Retrofitten

Eén van de oplossingen is het inbouwen van nieuwe groene en duurzame systemen in bestaande gebouwen. Retrofitten heeft een grote impact op energiebesparing. Het toepassen van een energiezuinig systeem kan het energieverbruik terugbrengen tot het gewenste niveau. Belangrijk hierbij is dat de overheid, in samenwerking met academische en commerciële partners, een sterke ​​business case kan opstellen om te laten zien dat de renovatie van gebouwen financieel interessant is. De financiering van dergelijke programma’s kan afkomstig zijn van leningen en prestatiecontracten.

Retro-Commissioning 

Retro-commissioning vereist weinig kapitaalinvesteringen, maar de energiereductie die men ermee kan bereiken is relatief beperkt. Toch is het belangrijk om bedrijfsoperatoren op te leiden in retro-commissioning. De uitdaging ligt hem in het feit dat op dit moment maar enkele ontwikkelaars de kennis hebben om dit uit te voeren.

Alhoewel de regering van Hongkong plannen heeft voor haar overheidsgebouwen, moet dit overal worden toegepast waar mogelijk om het energieverbruik te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. De overheid van Hongkong wordt aangeraden om meer samen te werken met buitenlandse experten om dit proces te versnellen.

Uitdagingen en kansen

Er zijn grote veranderingen nodig in Hongkong om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken. Niet alleen op individueel gedrag, maar vooral op het vlak van de overheid, die de bouwsector moet overtuigen om te hervormen en een groene cultuur aan te nemen.

De overheid kan verandering stimuleren door beleid en door een faciliterende omgeving te creëren die voldoende alomvattend en billijk is. Het moet de vraag naar ecosysteemdiensten en groene infrastructuur vormgeven en stimuleren.

De commerciële sector zou zijn bedrijfsmodellen moeten veranderen om zich te concentreren op efficiëntie van gebouwen en duurzame ontwikkeling. Industrieën spelen een cruciale rol bij het vormgeven van het landschap van de markt en de consumentenvraag, door groene concepten te te introduceren via productinnovatie en door het transformeren van bedrijfsmodellen.

Individuen moeten zich van hun kant bewust worden van de milieu-impact van hun levensstijl en actief stappen ondernemen om de algehele consumptie te verminderen, met name de activiteiten met een hoge ecologische voetafdruk. Ze kunnen onder meer technologieën kiezen zoals slimme thermostaten die energiebesparing zouden bevorderen.

Goed nieuws is dat de bevolking van Hongkong grotendeels bereid is om zich aan te passen in haar koop- en gebruiksgedrag. Volgens een recente studie van de Consumentenraad is ongeveer drie kwart van de bevolking zich bewust van het belang van duurzaam consumptiegedrag. Op het vlak van recyclage scoort de Hongkong bevolking dan weer wat minder: maar 63% van de ondervraagden houdt zich bezig met recyclage van producten. Op het vlak van Smart Technology is er wel meer bewustzijn, en begrijpen de verbruikers dat ze op lange termijn geld kunnen besparen door een lager energieverbruik en een grotere energie-efficiëntie van hun apparaten.

Alhoewel er nog veel meer moet gebeuren, beweegt er toch wat in Hongkong. Sommige gebouwen in Hongkong zijn begonnen met verticale vergroening en vergroening van daken. Het Zero Carbon Building, omgeven door een stedelijk bosgebied, wekt ter plaatse hernieuwbare energie op. Het opkomende Culturele District van West Kowloon is een stedelijke oase met bomen op een terrein van 23 hectare. Het duurzame ontwerp van de Kai Tak Cruise Terminal beschikt ook over een verscheidenheid aan faciliteiten met geavanceerde technologieën om energie te besparen. Het aantal groene gebouwen in het algemeen is echter beperkt.

De trend richting een groenere economie valt echter niet mee te stoppen: "Hongkong 2050 Is Now" wordt sterk ondersteund door de overheid en wordt geleid door belangrijke actoren zoals Civic Exchange, het World Resources Institute, ADM Capital Foundation en RS Group. Een goede zaak is dat dit initiatief steun zoekt uit het buitenland om Hongkong om te vormen tot een koolstofneutrale stad.

Daarenboven financiert de Hongkong overheid O&O-projecten op het gebied van milieutechnologie met de steun van het Innovation and Technology Fund, dat wordt beheerd door de Innovation and Technology Commission.

Er is dan ook een reële kans om de sterke punten van Vlaamse bedrijven in groene gebouwen te benutten om de kloof met de natuurlijke oplossingen van Hongkong te overbruggen. We nodigen Vlaamse bedrijven en bedrijfsclusters uit om contact op te nemen met ons en te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op de Hongkongse markt te treden.

18 augustus 2021