U bent hier

Hongkong - zakenklimaat in de financiële sector in 2021

De economie van Hongkong is sterk afhankelijk van de economie van het Chinese Vasteland. Toen de Chinese economie in het eerste kwartaal 2021 groeide met meer dan 18%, kon Hongkong daar mee van profiteren.

Echter, zowel het tweede (7,9%) als het derde kwartaal (4,8%) zagen een opmerkelijk lagere groei in China en experten verwachten dat de Chinese economie in 2021 met 7,8% zal groeien, minder dan de eerder voorspelde 8,2%. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: de onduidelijkheid die er ontstaan is omwille van een verstrenging van regelgeving in verschillende sectoren (IT en high-tech, luxe), de klimaatdoelstellingen die China zichzelf heeft opgelegd en nieuwe COVID-19 infectiehaarden, met de stringente reactie daarop door de Chinese overheid.

Daarenboven heeft China te maken met het vastgoeddrama van Evergrande en staat het voor een grote uitdaging om de enorme private schuld in het land, 225% van het BBP, onder controle te brengen. Tot slot kampt China ook met een langetermijnprobleem van een tekort aan jongeren die in de toekomst de arbeidsmarkt betreden.

Maar wat betekent dit eigenlijk voor Hongkong?

De negatieve sfeer in Mainland China laat zich ook voelen in Hongkong. De Hang Seng Index (Hongkong beurs) heeft sinds begin juli 14% van zijn waarde verloren; vele getroffen Chinese bedrijven zijn immers beursgenoteerd in Hongkong. De strengere en agressievere controle van de Chinese overheid op de digitale en tech sectoren zorgt ook voor ongemak bij investeerders in Hongkong.

Anderzijds zorgen de spanningen tussen China en de VS wel voor een sterke stijging in het aantal beursnoteringen in Hongkong. Het gaat hier vooral om Chinese bedrijven die al genoteerd zijn in New York, maar door de verstrengde regels in China voor een secundaire notering in Hongkong gaan. Een interessant gegeven daarbij is dat deze Chinese bedrijven Hongkong kiezen boven Shanghai of Shenzhen.

Hongkong als internationaal financieel centrum van China

Dit laatste bevestigt dat Hongkong nog altijd het internationaal financieel centrum van China is en dat men zich in Hongkong nog geen zorgen maakt over de concurrentie van Shanghai of Shenzhen. De aangekondigde oprichting van een nieuwe beurs in Beijing wordt in Hongkong dan als een dreiging beschouwd; volgens insiders zijn het eerder Shanghai en Shenzhen die zich zorgen moeten maken.

De financiële sector in Hongkong zal in de komende maanden en jaren daarenboven ook kunnen genieten van enkele belangrijke initiatieven in het kader van een grotere integratie tussen Hongkong en het zuidelijke Greater Bay Area.

Wealth Management Connect Scheme

Zo werd in september 2021 de “Cross-boundary Wealth Management Connect Scheme” in de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (GBA) gelanceerd. Dit initiatief heeft tot doel om in GBA inwoners toe te laten grensoverschrijdende investeringen te doen in vermogensbeheerproducten die door banken op elkaars markt worden gedistribueerd. Het initiatief zal niet alleen nieuwe zakelijke kansen creëren voor de financiële sector, maar ook grensoverschrijdende investeringen vergemakkelijken en meer opties bieden voor vermogensbeheerproducten voor inwoners van de GBA.

Bond Connect Scheme

Eveneens in september 2021 gaf de Chinese overheid groen licht voor de langverwachte zuidwaartse etappe van de Bond Connect tussen het vasteland van China en Hong Kong. De zuidwaartse etappe stelt professionele investeerders op het vasteland van China in staat om via Hong Kong in offshore-schulden te handelen. De noordelijke Bond Connect, waarmee internationale beleggers kunnen handelen op de obligatiemarkt op het vasteland, werd reeds in 2017 geïntroduceerd.

Analisten verwachten dat dit initiatief Hong Kong als internationaal financieel centrum zal ondersteunen en vooral dan haar relatief zwakke lokale obligatiemarkt van 257 miljard USD – dit in vergelijking met de lokale aandelenmarkt die gekapitaliseerd is op 6 biljoen USD.

Daarenboven zal Hongkong haar reputatie als centrum voor groene en zogenaamde dim sum-obligaties zien versterken door de aantrekking van nieuwe financieringsbronnen en investeerders. Hierbij hebben groene obligaties het grootste potentieel, aangezien veel fondsen op het vasteland en institutionele beleggers geïnteresseerd zijn in groene financiering.

Kortom, in de ogen van de meeste analisten is de rol van Hongkong als financieel centrum enkel maar versterkt.

Perspectief van Belgische bedrijven in Hongkong

We vernemen dat de Belgische bedrijven in Hongkong hun Chinese groeiperspectieven naar beneden hebben bijgesteld. Het gaat echter niet om dramatische aanpassingen. Het feit dat de Belgische financiële bedrijven geen directe blootstelling hebben aan het Evergrande debacle zorgt daarbij voor de nodige rust en een voorzichtig optimisme in de sector.

Hongkong: groeiend financieel centrum en alsmaar wijdere toegangspoort tot China

De regering van Hongkong publiceerde onlangs een rapport over de recente politieke en sociale onrust, en over de troeven van de stad en de economische vooruitzichten. Hongkong is zich immers sterk bewust van de politieke en sociale controverse waarin het zich bevindt. Het wil aan de wereld laten zien dat Hongkong alle troeven van het eigen model zal behouden, en dat de markttoegang tot het Chinese Vasteland zal versterkt worden.

Feit is dat Hongkong alsmaar meer verankerd is met het Chinese Vasteland, zowel op politiek, sociaal als economisch vlak. Vlaamse bedrijven kunnen op commercieel vlak profiteren van deze trend, en FIT Hongkong staat steeds ter beschikking om u daarbij te helpen.

1 oktober 2021