U bent hier

Ambitieuze plannen voor Hongkong - Lantau Tomorrow vision en Northern Metropolis

Lantau Tomorrow Vision

De plannen voor Lantau Tomorrow zijn oorspronkelijk ontstaan ​​uit het landwinningsproject East Lantau, dat in 2011 werd voorgesteld. In 2018 kondigde Lam in een toespraak Lantau Tomorrow Vision aan: een grootschalig landaanwinningsproject om ​​1700 hectare grond te voorzien voor eilanden aan de oostkust van Lantau Island. Volgens Lam zou dit op middellange en lange termijn effectiever zijn in het verminderen van het woningtekort dan het wijzigen van bestemmingsplannen in bestaande wijken.

Onder het motto "Het creëren van een kwalitatieve en duurzame woon- en werkomgeving voor de inwoners van Hongkong" wordt het Lantau Tomorrow Vision project gepresenteerd als hét wondermiddel om de woningcrisis in de stad op te lossen. Na voltooiing zouden de kunstmatige eilanden plaats bieden aan maximaal 400.000 woningen, waarvan 70% gereserveerd zou zijn voor sociale woningen. De regering zal de landaanwinningswerken voor het Lantau Tomorrow Vision project starten in 2026. De overheid verwacht dat de eerste inwoners er kunnen intrekken vóór 2034.Het geschatte budget van HK$624 miljard dat nodig is om de eilanden en het transportnetwerk te realiseren, wordt in Hongkong wel met gemengde gevoelens bekeken.

Meer informatie over het Lantau Tomorrow Vision project vindt u op de website van de overheid: 
https://www.lantau.gov.hk/en/lantau-tomorrow-vision/index.html.

Northern Metropolis

Tijdens een toespraak in 2021 stelde Lam het plan voor de Northern Metropolis voor. In de komende twee decennia zal het dunbevolkte grensgebied van Hongkong bij Shenzhen worden ontwikkeld tot een sterk geconcentreerd woon- en handelsgebied. Het ambitieuze plan is erop gericht om enerzijds het woningtekort in de stad aan te pakken, en anderzijds de voortgaande economische integratie in de Greater Bay Area te versterken. Dit met bijzondere aandacht voor innovatie en technologische ontwikkeling in Hongkong. Het Northern Metropolis project heeft als doel meer dan 900.000 woningen te creëren en ongeveer 650.000 banen te genereren. Er wordt een budget van HK$ 100 miljard aan de kant gezet om het plan te financieren.

Meer informatie over de strategie van het Northern Metropolis project kunt u vinden in het volgend bestand:
https://www.policyaddress.gov.hk/2021/eng/pdf/publications/Northern/Northern-Metropolis-Development-Strategy-Report.pdf

De toekomst

Met het einde van de termijn van Lam in zicht, is er één Chief Executive-kandidaat: John Lee. Wanneer hij wordt verkozen zullen de plannen voor Lantau Tomorrow Vision en Northern Metropolis enigszins geherformuleerd worden.

De belangrijkste focus van de Northern Metropolis is de integratie met Shenzhen en de ontwikkeling van het gebied als een centrum voor innovatietechnologie. Lantau Tomorrow ligt op slechts 16 kilometer van de Hongkong-Zhuhai-Macao-brug. Het kan worden ontwikkeld tot een knooppunt voor transport in de Greater Bay Area en tegelijkertijd het derde centrale zakendistrict van Hongkong worden.

Tot slot benadrukt Lee’s verkiezingsprogramma dat hij hoopt deze “vision” om te zetten in een “mission” die haalbaar is. Verder laat Lee weten dat hij zich bewust is van het woningtekort en beschouwt dit als  een prioriteit.

De belangrijkste focus van de Northern Metropolis is de integratie met Shenzhen en de ontwikkeling van het gebied als een centrum voor innovatietechnologie. Lantau Tomorrow ligt op slechts 16 kilometer van de Hongkong-Zhuhai-Macao-brug. Het kan worden ontwikkeld tot een knooppunt voor transport in de Greater Bay Area en tegelijkertijd het derde centrale zakendistrict van Hongkong worden.

Tot slot benadrukt Lee’s verkiezingsprogramma dat hij hoopt deze “vision” om te zetten in een “mission” die haalbaar is. Verder laat Lee weten dat hij zich bewust is van het woningtekort en beschouwt dit als prioriteit.

9 mei 2022