U bent hier

Exporteren naar Hongkong

CORONAVIRUS

UPDATE 11/08/2021

Sinds maart 2021 heeft Hongkong de COVID-19 situatie relatief onder controle. Op 4 maart stond de teller op 11.407 totale besmettingen, en sindsdien waren er gemiddeld minder dan 4 nieuwe besmettingen per dag. Op 10 augustus 2021 kende Hongkong een totaal van 12.020 besmettingen, met 80 actieve gevallen, en een totaal van 212 doden. Hongkong kende voorheen wel een afwisselend parcours in de strijd tegen COVID-19: de eerste golf begon in februari 2020 en telde een maand later ongeveer 100 lokale besmettingen, wat relatief weinig was. Dit vooral door de discipline van de bevolking om maskers te dragen en sociale afstand te houden. Vanaf midden maart 2020 was er echter een sterke groei in het aantal besmettingen (tot ongeveer 1.000 gevallen), waardoor de maatregelen weer aangescherpt werden. Het virus bleef onder controle tot begin juli. In juli en augustus steeg het aantal besmettingen enorm, omwille van enkele virushaarden in specifieke districten in Hongkong. Die kreeg de overheid onder controle vanaf september 2020. Echter, midden november 2020 liep het weer fout toen bleek dat dozijnen mensen besmet waren geraakt tijdens hun aanwezigheid in danshallen, waar feestgangers vaak geen masker droegen maar wel met elkaar aan het dansen waren. De relatief sterke stijging van 40% in amper drie weken tijd was een probleem voor Hongkong: de aangekondigde reisbubbel met Singapore werd uitgesteld en China bleef weigeren om haar grenzen te openen. De eindejaarsperiode en Chinees Nieuwjaar zorgden ervoor dat veel mensen de stad in gingen om aankopen doen, wat een neerwaarste trend tegenhield. Inwoners van Hongkong zijn redelijk tevreden over het feit dat hun dagelijkse leven niet al teveel beïnvloed wordt: iedereen draagt verplicht maskers en volgt de sanitaire regels, maar kan wel vrij bewegen en naar bars en restaurants gaan, op voorwaarde dat men voldoet aan de geldende maatregelen. Er is echter wel grote onvrede over het feit dat de maatregelen bij het binnenkomen van Hongkong zo streng zijn (2-3 weken quarantaine in een hotel) dat internationaal reizen niet erg aantrekkelijk is. Het is vooral daarom dat men niet wilt reizen, en dat hebben vele Hongkongers het moeilijk mee.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is B

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Hongkong

Blijf op de hoogte over alles in Hongkong

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Onze Contactdagen gaan virtueel! Elk Vlaams bedrijf met internationale plannen kan tijdens de Virtuele Contactdagen een afspraak maken met onze FIT-landenexperten uit Oost-Azië.
Doelmarkt
China, Zuid-Korea, Japan, Taiwan...
Wanneer
Van maandag 18 oktober 2021 tot vrijdag 29 oktober 2021
Waar
Online, China
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

De meubelmarkt in Hongkong is aantrekkelijk voor Vlaamse producenten van zowel binnen- als buitenmeubilair. De verwachtingen van consumenten en ontwerpers in Hongkong zijn de afgelopen jaren sterk geëvolueerd naar producten die zich richten op design, duurzaamheid, kwaliteit, ruimtebesparing en multifunctionaliteit.

Handelsvoorstellen en aanbestedingen

Saladplate is een belangrijk online platform en groothandelmarkt waarop producenten van voedsel, dranken en horecaproducten kunnen verkopen aan importeurs, distributeurs en agenten op de lokale markt in verscheidene Aziatische landen.

Het platform werd in 2020 opgericht door Informa markets, de grootste organisator van handelsbeurzen in Azië. Informa heeft een database met meer dan 400.000 aankopers.

In de maand november van dit jaar organiseert Saladplate een hybride evenement waarbij chocolade uit verscheidene landen zal worden voorgesteld aan aankopers uit verschillende landen in Azië.

Saladplate heeft België uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement, een uitnodiging waarop we graag ingaan.

We roepen Vlaamse chocoladefabrikanten en -exporteurs met interesse in Azië (vooral Greater China en Zuidoost Azië) bij deze dan ook op om zich kandidaat te stellen voor deelname aan het evenement. 

Nieuws

In november 2020 kondigde de overheid van Hongkong aan dat het zou streven naar carbonneutraliteit tegen 2050. Op deze manier tracht Hongkong mee bij te dragen aan de strijd tegen globale klimaatverandering. In het afgelopen jaar werden de eerste stappen gezet om structureel aan dit doel te werken.

Zo werd in eerste instantie het Hong Kong Climate Action Plan 2030+ naar voren geschoven als leidraad om deze uitdaging aan te pakken. De overheid zette ook een website op: “Carbon Neutral @ Hong Kong”, dat tot doel heeft de bevolking te informeren over plannen, acties en projecten rond het terugdringen van milieuvervuiling.

Vanuit het middenveld werd het platform HK2050ISNOW opgericht. Dit heeft tot doel via onderwijs, samenwerking en actie gedragsverandering teweeg te brengen en collectieve actie te mobiliseren voor een koolstofneutraal Hongkong. Dit niet alleen vanuit het perspectief van het tegenhouden van klimaatverandering, maar ook om Hongkong als stad leefbaarder, gezonder en economisch succesvoller te maken.

De economie van Hongkong is sterk afhankelijk van de economie van het Chinese Vasteland. Toen de Chinese economie in het eerste kwartaal 2021 groeide kon Hongkong daar mee van profiteren. Het tweede en derde kwartaal vielen echter tegen door verstrengde regelgeving op verschillende gebieden, nieuwe COVID-19 infectiehaarden en het Evergrande vastgoeddrama. Dit liet zich alvast voelen in de beursindex van Hongkong.