U bent hier

Exporteren naar Hongkong

CORONAVIRUS

UPDATE 29/04/2022

Tot vóór de Omicronvariant van het COVID-virus de wereld veroverde, had Hongkong de COVID-19 situatie redelijk goed onder controle. Op 31 december 2021 stond de teller op 12.605 besmettingen, met een gemiddelde van minder dan 10 besmettingen per dag. De voornaamste reden hiervoor waren de zeer stringente maatregelen aan de grens van Hongkong: niet-residenten zijn niet in Hongkong toegelaten en residenten die vanuit het buitenland terugkeren moesten tot februari 2022 bijna allemaal drie weken in hotelquarantaine.
Het is misschien niet verwonderlijk, maar wel iets wat de overheid van Hongkong geprobeerd had te vermijden, maar eind januari 2022 sloeg de Omicronvariant hard toe: ironisch genoeg ontstond vanuit een quarantainehotel een nieuwe vuurhaard van besmettingen. Het aantal officiële dagelijkse besmettingen schoot omhoog van 14 op 20 januari naar 1.161 op 9 februari, om uiteindelijk te pieken op 79.876 op woendag 3 maart. Het werkelijke aantal besmettingen was echter veel groter, omdat de bevolking in Hongkong enorm schrik had en nog altijd heeft van de draconische maatregelen die de overheid toepast op besmette individuen. Sinds de piek in maart is het aantal dagelijkse besmettingen weer gedaald tot ongeveer 400. Het aantal doden in Hongkong is tijdens deze Omicrongolf wel enorm gestegen: begin februari waren er in totaal 'maar' 200 doden sinds het begin van de pandemie, maar sindsdien is dit aantal met 4500% gestegen tot 9.287. Het gaat hier vooral om oudere mensen die niet gevaccineerd waren (90% van alle sterfgevallen). Hongkong houdt in navolging van Mainland China vast aan een 'dynamische zero-COVID strategie', en tracht met zeer strenge maatregelen het tij te keren. Een direct gevolg van de huidige overheidspolitiek is dat de reputatie van Hongkong als internationaal en open zakencentrum zwaar onder druk staat. Een klein lichtpunt is dat Hong Kong sinds eind april 2022 weer toegankelijk is voor gevaccineerde buitenlanders. Echter, bij aankomst in Hongkong moet elke reiziger nog altijd 7 dagen in een quarantainehotel verblijven. Daarenboven is het nog altijd niet mogelijk om naar China door te reizen, en experts verwachten niet dat dit in 2022 nog zal wijzigen. Het lijkt erop dat pas wanneer China zelf een goed werkend vaccin heeft ontwikkeld én heel de bevolking heeft gevaccineerd dat de grenzen tussen Hongkong en China weer zullen openen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is B

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Hongkong

Blijf op de hoogte over alles in Hongkong

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Deze missie wordt georganiseerd in het kader van de Hong Kong Fintech Week, een wereldwijd fintech-evenement in Azië.
Doelsector
Consultancy en diensten, financiële diensten, ict en veiligheid
Doelmarkt
China en Hongkong
Wanneer
Van zondag 13 november 2022 tot vrijdag 18 november 2022
Waar
Shenzhen, Hongkong
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

In het verleden had Hongkong geen volwaardig eigen systeem voor het aanvragen van patenten. Hongkong hing op dit vlak in grote mate af van China en het buitenland. De patenthervormingen werden in 2019 op gang gebracht vanuit de intentie om een volwaardig patentsysteem in Hongkong op te zetten. Daarenboven wilde Hongkong via het nieuwe systeem lokale innovatie, onderzoek en ontwikkeling stimuleren.

Hongkong staat al lang bekend als een van 's werelds culinaire hoofdsteden, met 12.000 restaurants en een groot aantal bars. De lokale bevolking gaat graag uit eten met vrienden, families en zakenrelaties. Het kantoor van Flanders Investment & Trade Hongkong heeft een update gemaakt van de sectorstudie "The Food and Beverage Market in Hong Kong". Dit rapport wil een uitgebreide referentie bieden voor Vlaamse bedrijven die de voeding- en drankenmarkt in Hongkong willen ontwikkelen of uitbreiden, met extra aandacht voor gezonde voeding en e-commerce. 

Nieuws

Een van de grootste uitdagingen voor Hongkong is het gebrek aan bebouwbare grond. Het gebrek aan grond is niet enkel een economische uitdaging, maar ook een sociale kwestie. Hongkong heeft immers al lang te maken met een gebrek aan huizen en appartementen, waardoor een groot deel van de bevolking op zeer kleine oppervlakte woont.

De toenemende vraag naar zowel woningen als bedrijfs- en kantoorruimte zorgt ervoor dat de noodzaak om grond te ontwikkelen urgenter wordt. Chief Executive Carrie Lam heeft gedurende haar termijn twee ambitieuze ontwikkelingsplannen voorgesteld om te voldoen aan de vraag naar grond: Lantau Tomorrow Vision en de Northern Metropolis.

FIT Hongkong nodigt u uit om deel te nemen aan ReThink HK op 5-6 oktober 2022 in het Hong Kong Convention and Exhibition Centre. Vlaamse bedrijven kunnen dit bij voorkeur doen binnen het Europese paviljoen op ReThink. 

ReThink is het best bezochte en meest ambitieuze zakelijke evenement voor duurzame ontwikkeling in Hongkong. De tweedaagse expo en conferentie zijn speciaal gericht op bedrijfsleiders die verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken en uitbouwen van nieuwe duurzame strategieën.