U bent hier

De Fintech sector in Hongkong - uitstekende vooruitzichten

Technologie is er vooral op gericht om het leven voor iedereen gemakkelijker en veiliger te maken. In die zin is FinTech een vaandeldrager voor technologische innovatie en vooruitgang in de financiële sector. De overheid van Hongkong heeft dit in een vroeg stadium erkend. In het afgelopen decennium heeft Hongkong dan ook een aantal maatregelen genomen om de groei van de FinTech sector te stimuleren.

Dit gebeurde onder meer door het oprichten van incubatoren, financiering aan start-ups en scale-ups, de mogelijkheid voor jongeren om hun stage te doen bij FinTech bedrijven, enzovoort. Een overzicht van deze initiatieven is te vinden op de website van de Hong Kong Monetary Authority (HKMA). Andere initiatieven zijn onder meer het Fintech Facilitation Office, het Insurtech Facilitation Team, FintechHK, Cyberport Fintech Hub, het Fintech Career Accelerator Scheme en zo meer.

De FinTech sector heeft zelf een aantal belangrijke initiatieven gelanceerd, waaronder het Faster Payment System (FPS) en het blockchain-platform eTradeConnect. Er zijn ook virtuele banken en verzekeraars opgericht, virtuele handelsbedrijven voor activa, enzovoort. Alleen al in 2020 haalden de in Hongkong gevestigde FinTech start-ups, ondanks de pandemie, meer dan 500 miljoen US$ aan financiering op! Dit toont de interesse van durfkapitalisten in deze bloeiende en snelgroeiende sector.

Hongkong herbergt nu meer dan 600 FinTech bedrijven en start-ups, waaronder acht eenhoorns. Er is een duidelijke trend dat Hongkong alsmaar meer de eerste keuze is voor bedrijven die nieuwe klanten, investeerders en markten in Azië willen bereiken.

Er liggen echter nog enkele uitdagingen in het verschiet. Volgens insiders wordt Hongkong geconfronteerd met hevige concurrentie van Singapore, dat zich ook verkoopt als FinTech hub voor Azië. Benjamin Quinlan, CEO van Quinlan & Associates en voorzitter van de Fintech Association of Hong Kong, stelt het als volgt: "Het FinTech ecosysteem van Hongkong is enigszins gefragmenteerd, met meerdere industrie-, semi-overheids- en overheidsinstanties die de FinTech agenda van de stad aansturen. In Singapore, daarentegen, valt de hele FinTech strategie onder één instantie: de Monetary Authority of Singapore (MAS)."

Een andere uitdaging is de regelgeving in Hongkong: hoe moet die worden aangepast om een ​​soepele groei van de industrie te garanderen en tegelijkertijd de belangen van de eindgebruikers te beschermen? De bestaande regelgeving lijkt niet helemaal bevorderlijk voor sectoriële innovatie te zijn. "De monetaire autoriteit van Hongkong is niet echt een voorloper", aldus een FinTech expert binnen de HSBC bank. “De HKMA is vrij conservatief in haar aanpak, en dit heeft invloed op de manier waarop wij als banken ons kunnen aanpassen aan nieuwe markttrends. Het is een belangrijke uitdaging waarmee we te maken hebben."

Toch staan de FinTech sterren voor Hongkong zeer gunstig, niet in het minst vanwege de nabijheid van het Chinese vasteland. Stephen Hull, algemeen directeur bij Zerobridge Partners, vat het goed samen: “De positie van Hongkong als financiële en FinTech hub is gegarandeerd: de ontwikkeling van het Greater Bay-gebied (de regio Guangdong, Hongkong en Macau) is een hoofdprioriteit van de Chinese overheid. Daaraan gekoppeld zie je de behoefte van Chinese bedrijven om zich internationaal te ontwikkelen vanuit een vertrouwde basis; en dan kom je sowieso uit bij Hongkong."

Vlaamse FinTech bedrijven, met hun hoge graad van technologie en innovatie, bevinden zich in een goede positie om te profiteren van de kansen die er in Hongkong zijn. Niet alleen biedt de overheid van Hongkong een aantrekkelijke reeks van stimuli en andere vormen van ondersteuning aan bedrijven die zich in Hongkong vestigen; de lokaal gevestigde Belgische bedrijven en specialisten in de financiële sector kunnen ook de juiste weg tonen. 

Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Hongkong werkt daarenboven nauw samen met de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel en lokale FinTech spelers om Vlaamse FinTech bedrijven te helpen zaken te doen in Hongkong of bij het oprichten van een lokale vestiging. Aarzel dus niet om ons te contacteren!

6 april 2021