U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand In Hongkong

​​1. Algemene toestand

In Hongkong was de situatie maandenland onder controle, een strikt immigratiebeleid en de zelfdicipline van de mensen hebben zeker bijgedragen aan dit succes. Na de eerste golf bij het begin van de uitbraak in februari, waar slechts een 100tal lokale besmettingen werden vastgesteld en de tweede golf die bestond uit een duizendtal geïmporteerde gevallen, had het leven zich stilletjesaan terug hervat. 
Sinds de tweede week van juli is er echter sprake van een derde golf van lokale besmettingen. De regels zullen terug verstrengd worden en de grenzen blijven echter nog gesloten voor niet-residenten, maar transit op de luchthaven van Hongkong blijft toegelaten onder voorwaarden.

De grenzen blijven nog gesloten voor niet-residenten, maar transit is vanaf heden toegelaten onder voorwaarden:

Een algemene lock down is er nooit geweest in Hongkong, maar waar de mensen terug vrij naar restaurants en bars konden gaan, werd dit vanaf 15 juli terug verstengd tot 4 mensen die samen mogen komen, de scholen werden terug gesloten, de restaurants werken op halve capaciteit en mogen tussen 18:00 en 4:59 enkel take out voorzien en een masker op het openbaar vervoer werd verplicht. 

2. Voorzorgsmaatregelen

De uitbraak van Covid-19 heeft voor veel onrust gezorgd binnen de maatschappij. Het Ministerie van Onderwijs in Hongkong heeft de scholen gesloten vanaf Chinees Nieuwjaar tot eind mei en opnieuw vanaf 13 juli. De lokale overheid heeft aan zijn personeel gevraagd om thuis te werken en dringt erop aan dat de privésector dezelfde maatregel zal toepassen. In tegenstelling tot China, zal de overheid in Hongkong weinig verplichtingen opleggen aan de privésector, maar door de herinnering aan SARS in 2003, dat bij de lokale mensen zeer diepgeworteld is, wordt deze aanbeveling toch zoveel mogelijk opgevolgd. De Aanpak leek tot begin juli te werken, maar opeens doken er een 30tal lokale besmettingen per dag op, waardoor in de komende dagen nieuwe maatregelingen worden verwacht. 

Onder de vele maatregelen die worden voorgesteld zijn deze de belangrijkste:

  • De grenzen blijven gesloten voor niet-residenten, transit is wel sinds kort toegelaten onder voorwaarden. 
  • Scholen werden opnieuwe gesloten. 
  • Reis niet naar Mainland China en overweeg om niet noodzakelijke reizen in de regio af te zeggen, vooral naar landen met beperkte mogelijkheden om de ziekte op te volgen. Wees u er ook van bewust dat bepaalde landen beperkingen hebben opgelegd aan mensen die van Hongkong komen.
  • Vermijd plaatsen waar veel volk aanwezig is, verschillende grote evenementen zoals beurzen, netwerkevents, conferenties en sportwedstrijden werden dan ook afgelast of uitgesteld.
  • Verminder niet essentiële verplaatsingen en vermijd openbaar vervoer tijdens de piekuren en maskers zijn verplicht.
  • Het is niet alleen sociaal onaanvaardbaar geworden om in Hongkong zonder masker buiten te komen, sommige gebouwen en alle restaurants verplichten het om binnen te mogen. U zal dus een masker moeten dragen om mensen gerust te stellen volgens de lokale gebruiken.
  • Restaurants functioneren op halve capaciteit en mogen tussen 18:00 en 4:59 enkel take out voorzien. 
  • Algemene hygiënemaatregelen in acht nemen.

3. Exitstrategie

Aangezien er net nieuwe maatregelen zullen genomen worden, is er nog geen sprake van een exit strategie. 

4. Economie

a. Economische impact

Als een internationaal financieel centrum, een toegangsweg voor investeringen in China en een vrije haven en transit hub, is de economie Hongkong zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Na de handelsoorlog tussen China en de VS en de protesten in Hongkong zelf, was de impact reeds te voelen op de meeste sectoren.

Op dit moment kunnen we zeggen dat de financiële sector de enige sector is die stand houdt en dit zeker ook dankzij zijn unieke rol als RMB centrum van China. De overheid zet ook zwaar in om de logistieke sector in Hongkong optimaal te houden onder de omstandigheden. Zo hebben ze bijvoorbeeld een bail out gegeven aan de lokale luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific. 

Nu de perikelen met COVID-19 hier nog bovenop komen verwacht men dat de economie met 4.8% zal krimpen.

De werkloosheidsgraad zal verder stijgen en de onderliggende problemen die aanleiding gaan voor de protesten zullen verder toenemen.
Er wordt dan ook verwacht dat de protesten terug zullen opflakkeren en dat Hongkong ook zijn rol als toeristisch centrum, uitvalsbasis voor de regio en centrum voor luxe producten zal verliezen. De impact van de nieuwe National Security Law - die sinds 1 juli in voege is - hierop is op dit moment nog moeilijk in te schatten. 

b. Handelsbelemmeringen

Er zijn geen handelsbelemmeringen gekend, buiten het feit dat vrachtwagenchauffeurs tussen Hongkong en Mainland China een gezondheidscertificaat moeten kunnen voorleggen.

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

Op 16 april heeft de overheid een aantal economische maatregelen bekend gemaakt ter ondersteuning van personen en bedrijven die het door het Coronavirus moeilijk hebben. Met deze maatregelen wil men: de werkgelegenheid behouden; ondersteuning bieden aan de bedrijven; de financiële lasten van zowel personen als bedrijven verlichten en eens de epidemie is ingeperkt de economie in Hongkong weer herstellen. Meer informatie hierover vindt u in het document in bijlage ‘Fight the Virus Together – Support Hong Kong Together’Economische 

d. Economische vooruitzichten

Nu de perikelen met COVID-19 hier nog bovenop komen verwacht men dat de economie met 4.8% zal krimpen. 
De werkloosheidsgraad zal verder stijgen en de onderliggende problemen die aanleiding gaan voor de protesten zullen verder toenemen.
Er wordt dan ook verwacht dat de protesten terug zullen opflakkeren en dat Hongkong ook zijn rol als toeristisch centrum, uitvalsbasis voor de regio en centrum voor luxe producten zal verliezen. De impact van de nieuwe National Security Law - die sinds 1 juli in voege is - hierop is op dit moment nog moeilijk in te schatten.

e. Opportuniteiten op korte termijn

Ondanks het feit dat de financiële sector de verliezen heeft kunnen beperken zijn zij ook niet helemaal gespaard gebleven. Bovendien is er nog de vrees voor spillover effecten van de Chinese economie. Maar de FinTech sector is een sector die hieraan gelinkt nog voor opportuniteiten zou kunnen zorgen.

f. Opportuniteiten op lange termijn

De opportuniteiten op lange termijn zijn niet in te schatten. De kans dat de sectoren zoals, toerisme, horeca, retail en luxe terug tot op het oude niveau zullen herstellen is klein. Op het vlak van milieu is de wetgeving nog steeds verouderd en worden er weinig initiatieven genomen en ook innovatie als motor voor een diversificatie van de economie kwam onvoldoende van de grond voor de perikelen in 2019 reeds voor de nodige problemen zorgend. De vrees is dat Hongkong niet meer hetzelfde zal zijn als ervoor.

5. Nuttige links

6. Dossier Coronavirus

 Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

17 juli 2020

Bijkomende informatie