U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand in Hongkong

​​1. Algemene toestand

De belangrijkste verandering voor Hongkong is de heropening van de grenzen met zowel de buitenwereld als het Chinese Vasteland.

Het dagelijkse leven in Hongkong is tijdens de COVID-periode altijd redelijk normaal gebleven, maar er heerst nog altijd een onderhuidse angst. Die angst betreft niet zozeer de fysiologische gevolgen van het besmet geraken, maar gaat vooral over de maatregelen die in Hongkong nog altijd in voege zijn, waarbij geïnfecteerde personen opgesloten worden in isolatiekampen, tenzij ze kunnen aantonen dat ze veilig thuis hun quarantaine kunnen doen. 

Het blijft in Hongkong wel verplicht om een masker te dragen. De inwoners van Hongkong vinden dit niet zo'n probleem omdat ze het een maatschappelijke plicht om te helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

2. Voorzorgsmaatregelen

De meeste voorzorgsmaatregelen zijn begin januari 2023 afgeschaft, maar toch blijven er nog enkele overeind.

- Buitenlandse reizigers moeten 'volledig' gevaccineerd zijn (dwz. 2x gevaccineerd).
- Verplicht blijft een PCR-test binnen 48 uur vóór de vlucht of vóór de aankomst in Hongkong over land of water.
- Deze test moet negatief zijn om op het vliegtuig te kunnen stappen en Hongkong binnen te mogen.
- U moet het negatieve testrapport tonen bij aankomst in Hongkong - dat kan een papieren of een digitaal document zijn.
- Reizigers kunnen op vrijwillige basis het testresultaat melden op de website van het Gezondheidsdepartement van Hongkong.
- Er wordt verwacht dat u een digitale foto van het negatieve testresultaat gedurende 90 dagen bijhoudt.

De meest recente info voor reizigers vindt U op de website van de Hongkong overheid.

3. Vaccinatiestrategie

Na een moeilijke start (omwille van het wantrouwen van de bevolking tegenover de overheid) is de Hongkong overheid er via informatiecampagnes en beloningsprogramma's in geslaagd om het overgrote deel van de bevolking te laten vaccineren.

Op 9 januari 2023 had 94,6% van de bevolking één vaccininjectie ontvangen, 93,1% twee injecties, 83,5% drie injecties en 13,3% vier injecties. 

4. Exitstrategie

Hongkong wilt zich niet meer afzonderen van de rest van de wereld en heeft sinds begin januari 2023 bijna alle maatregelen afgeschaft. Nu de grens met het Chinese Vasteland weer geopend is (sinds 8 januari 2023) verwacht Hongkong wel een grote toename van positieve gevallen. In welke mate dit de COVID politiek van de Hongkong overheid zal beïnvloeden, valt nog af te wachten. Indien de lokale gezondheidszorg de toename aan infecties aankan, zal Hongkong haar opendeurpolitiek tegenover het Chinese Vasteland blijven handhaven.

5. Economie

a. Economische impact

Als een internationaal financieel centrum, een toegangsweg voor investeringen in China en een vrije haven en transithub is de economie in Hongkong zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Na de handelsoorlog tussen China en de VS en de protesten in Hongkong zelf, was de impact reeds te voelen op de meeste sectoren.

De economie van Hongkong onderging in 2022 een lichte recessie. De horeca en het toerisme zijn het ergst getroffen; vele bedrijven zijn failliet gegaan en de werkloosheidsgraad in deze sector is gestegen naar 18%. Online verkoop is dan weer sterk gestegen, en de financiële sector houdt ook stand, vooral dankzij zijn unieke rol als RMB (Renminbi) centrum van China. De overheid zet ook zwaar in om de logistieke sector in Hongkong optimaal te houden onder de omstandigheden. Zo gaf de overheid midden 2020 een bail-out aan de lokale luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific. Echter, eind 2020 kondigde Cathay Pacific een grote herstructurering aan: niet alleen werd naar schatting 30-40% van het personeel ontslagen, maar ook werd haar dochtermaatschappij Dragonair volledig ontbonden, waarbij de meer dan 5.000 werknemers hun baan verloren.  

Tot op heden hebben de Belgische bedrijven in Hongkong stand gehouden en zijn ze in Hongkong gebleven. Wel is het zo dat de bevolking van Hongkong sinds 2020 met meer dan 150.000 personen is gedaald, vooral in sectoren als financiën, onderwijs, de horeca en het toerisme. 

Echter, nu de grenzen weer zijn geopend wordt algemeen verwacht dat Hongkong "back in business" is en dat de economie weer zal aanwakkeren.

b. Handelsbelemmeringen

Er zijn geen handelsbelemmeringen gekend, buiten het feit dat vrachtwagenchauffeurs tussen Hongkong en Mainland China een gezondheidscertificaat moeten kunnen voorleggen.

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

De overheid heeft een aantal economische maatregelen geïmplementeerd ter ondersteuning van personen en bedrijven die het door het Coronavirus moeilijk hebben. Met deze maatregelen wil men: de werkgelegenheid behouden; ondersteuning bieden aan de bedrijven; de financiële lasten van zowel personen als bedrijven verlichten en eens de epidemie is ingeperkt de economie in Hongkong weer herstellen. 

Midden februari 2022 lanceerde de overheid een nieuwe reeks maatregelen ter waarde van 27 miljard HKD om bedrijven te ondersteunen. De details hiervan vindt u in het document in bijlage "Measures for the sixth round of anti-epidemic fund".

Als gevolg van de exodus van zowel buitenlandse als lokale professionals heeft de overheid van Hongkong een programma in het leven geroepen om talent uit de hele wereld aan te trekken: Global Talents Attraction. Dit programma kan interessant zijn voor professionals die geïnteresseerd zijn om in Hongkong te komen wonen en werken.

Ter informatie vindt u ook het document in bijlage ‘Fight the Virus Together – Support Hong Kong Together’; dit waren de eerste anti-pandemiemaatregelen die de Hongkong overheid uitvaardigde in april 2020.

d. Economische vooruitzichten

De meeste analysten verwachten een terugkeer naar economische groei in 2023. Hoe groot die groei is, zal voor een groot deel afhangen van hoe de Chinese economie zal beïnvloed worden door de COVID pandemie die nu door het land raast. Alvast positief is dat Hongkong weer toegankelijk is voor de rest van de wereld, en er wordt verwacht dat 2023 op het vlak van internationaal zakendoen een zeer positief jaar zal zijn voor Hongkong.

e. Opportuniteiten op korte termijn

De financiële sector heeft haar verliezen kunnen beperken dankzij de versterkte handel met het Chinese vasteland. Vooral in de FinTech sector zijn er mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven, alsook in de gezondheids- en milieusector.

Ook op de vlak van online verkoop zijn er vele mogelijkheden, alsook alles wat met beheren van de COVID-19 pandemie te maken heeft.

f. Opportuniteiten op lange termijn

Met de heropening van de grenzen lijkt het erop dat sectoren zoals toerisme, horeca, retail en luxe in 2023 weer een positieve groei zullen kennen. Het zaal wel nog enkele jaren duren alvorens alles tot het oude niveau teruggekeerd zal zijn. Op het vlak van milieu is de wetgeving nog steeds verouderd, maar hier beginnen de zaken wel te bewegen; immers, Hongkong heeft het plan opgevat om tegen 2050 carbon-neutraal te zijn.

Innovatie is een must en hier zal Hongkong mee op de trein moeten springen indien het haar positie in Azië niet wil verliezen. Hierbij denken we vooral aan stadsmobiliteit, smart citites, medtech, fintech en cleantech.

6. Nuttige links

7. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

17 februari 2022

Bijkomende informatie