U bent hier

Een koolstofneutraal Hongkong tegen 2050 – beleidsadres 2021

Chief Executive Carrie Lam lichtte in haar beleidsadres op 6 oktober 2021 toe dat Hongkong in de komende 15 tot 20 jaar niet minder dan 240 miljard Hong Kong dollar (ong. 26,6 miljard euro) zal toezeggen om de effecten van de klimaatcrisis te bestrijden.

Er zal een nieuw bureau voor klimaatverandering en koolstofneutraliteit worden opgericht om het "Hong Kong's Climate Action Plan 2050" van de regering uit te voeren, dat tot doel heeft tegen dat jaar koolstofneutraliteit te bereiken. Dit actieplan wordt later in 2021 gepubliceerd.

Het nieuwe initiatief is gericht op het vervangen van steenkool als middel voor energieproductie tegen 2035, om zo de koolstofemissies vóór 2035 met 50% te verminderen in vergelijking met het niveau van 2005. Momenteel wordt zo'n 50 procent van de elektriciteit in de stad opgewekt door kolencentrales.

Gebouwen

Andere maatregelen zijn onder meer het bevorderen van energiezuinige gebouwen en het intensiveren van recyclingpraktijken. Het elektriciteitsverbruik van commerciële gebouwen moet tegen 2050 met 30% tot 40% en van woongebouwen met 20% tot 30% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2015.

Transport

Vóór 2035 zal Hongkong stoppen met nieuwe registraties van brandstofaangedreven en hybride personenauto's en doelen te stellen voor het plaatsen van laadvoorzieningen. Hongkong wilt ook sterk inzetten op openbaar en bedrijfsvervoer met milieuvriendelijke energiebronnen, inclusief proeven met waterstof-brandstofcelbussen, en dit in de komende vijf jaar. Zo zou in 2023 een pilootproject met elektronische taxi’s van start gaan.

Momenteel wordt ongeveer tweederde van de CO2-uitstoot van de stad geproduceerd door energieopwekking, terwijl 18 procent afkomstig is van transport. Ongeveer zeven procent komt voort uit afvalbeheer.

Afvalbeheer

Om het afvalbeheer en het recyclingbeleid te stroomlijnen, zal de afdeling Milieubescherming de taken voor het beheer van de afvalinzameling overnemen van de afdeling Voedsel- en Milieuhygiëne. Het aantal inzamelpunten voor recycling wordt ook verhoogd van 4 naar 80. Het aantal automaten voor het recyclen van plastic flessen wordt ook verhoogd tot 120 in het kader van het "Reverse Vending Machine Pilot Scheme", dat volgend jaar van start gaat. De overheid heeft ook reeds een online consultatie gelanceerd voor plannen om het gebruik van plastic servies in de stad te reguleren (dwz. te verbieden).

Uitdagingen

Van groot belang is de medewerking van de bevolking en van de bedrijven. Om de kosten van het bereiken van CO2-neutraliteit te verlagen, moet Hongkong er in slagen de vraag naar energie te verminderen door onder meer strengere normen voor energie-efficiëntie in te voeren. Verder zal er in het onderwijs ook meer aandacht gegeven worden aan bewustzijnsvorming omtrent de link tussen levensstijl (dieet, kleding...) en klimaatverandering.

Samenvattend

Het lijkt erop dat de overheid van Hongkong de milieucrisis nu weldegelijk serieus neemt. Dit zal zich in de komende jaren vertalen in verscheidene mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven. Ons kantoor in Hongkong blijft dit van dichtbij volgen, en u bent van harte welkom om FIT Hongkong te contacteren en na te gaan waar er eventueel mogelijkheden zijn voor uw bedrijf.

7 oktober 2021