U bent hier

Export van vlees naar Hongkong - nieuwe richtlijnen

De kwestie van "geboren, opgevoed en geslacht in hetzelfde land" werd voor rood vlees definitief volledig opgelost. De EUO heeft de handelsvertegenwoordigers geïnformeerd over het positieve resultaat van de recente besprekingen met het Hongkong Centrum voor voedselveiligheid.

Om wettelijke redenen kunnen officiële gezondheidscertificaten voor Hongkong echter alleen worden afgegeven door de lidstaat waar het dier is geslacht. Als vers vlees naar een andere lidstaat wordt vervoerd voor het snijden / verpakken / opslaan voor uitvoer naar Hong Kong, kan een officieel gezondheidscertificaat niet meer worden afgegeven. In deze gevallen moeten dezelfde waarborgen door de exporterende lidstaat worden geleverd in de vorm van een officiële uitvoerverklaring.

In gevallen waarin zendingen vergezeld gaan van een exportverklaring, moet de importeur echter ook een invoervergunning verkrijgen van de bevoegde autoriteit van Hongkong, die moet worden afgegeven voordat de zending in Hong Kong aankomt. De invoervergunning kan gratis worden verkregen via een eenvoudig administratief proces op internet. De geharmoniseerde gezondheidscertificaat / exportverklaring kan worden gebruikt voor alle verse, rode vlees (rundvlees, varkensvlees, schapenvlees, wild, slachtafvallen) en voor alle snijdingen die bestemd zijn voor menselijke consumptie. Warmtebehandelde vleesproducten kunnen naar Hongkong worden uitgevoerd zonder officiële gezondheidscertificering. Zowel bilaterale als geharmoniseerde certificaten kunnen tot eind 2017 worden gebruikt. Vanaf 1 januari 2018 wordt alleen de geharmoniseerde EU-verklaring / exportverklaring geaccepteerd.

Als bijlage kan u het nieuwe gezondheidscertificaat terugvinden, alsook een overzicht van de verschillende scenario's.

14 juni 2017