In de lente kreeg Litouwen de coronapandemie vrij goed onder controle dankzij haar lage bevolkingsdichtheid en vroege maatregelen van de regering. Na de zomer begon het aantal besmettingen echter opnieuw toe te nemen en ondertussen zijn de cijfers snel gegroeid. Vanaf 7 november werd opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Deze zal minstens tot en met 29 november duren. Maar behalve de quasi afwezigheid van toeristen in de hoofdstad Vilnius, lijkt van een (gezondheids)crisis geen sprake te zijn. De economische impact zal aanzienlijk zijn. Swedbank verwacht een negatieve groei in het tweede kwartaal van minstens 10% en voorspelt optimistisch een krimp van 6,5% in 2020. De voorspellingen van de nationale bank van Litouwen gaan in verschillende scenario's uit van een negatieve groei van meer dan 20% tot 3,4%. In augustus bedroeg de werkloosheid 13%. Elke week publiceert de Litouwse overheid een lijst met landen waarvoor reisbeperkingen gelden. Vanaf 9 november moeten personen die vanuit België naar Litouwen reizen niet meer verplicht 10 dagen in zelfisolatie gaan, als ze kunnen aantonen dat ze binnen 48 uur voor het vertrek, of onmiddellijk na de aankomst in Litouwen, een negatieve coronatest hebben afgelegd.
U bent hier
Nieuws
In een nieuwe economische vooruitblik laat Swedbank zich positief uit over de weerbaarheid van de Baltische economieën in de coronacrisis. De bank schrijft dat de schade door de coronacrisis blijkt mee te vallen en stelt de economische vooruitzichten positief bij.
Het covid-19 virus treft ook de Baltische staat Litouwen. Om de crisis het hoofd te bieden, kondigt de Litouwse overheid een ambitieus relanceplan aan genaamd "het DNA van de economische toekomst", goed voor € 6,3 miljard.
Litouwen zet zich op de kaart als Europese fintech hub en organiseert in dat kader een fintech week van 15-18 juni die volledig online doorgaat. Naast een conferentie kunnen bedrijven zich via een virtuele expo voorstellen en worden er Litouwse fintech awards toegekend.
Swedbank, één van de grootste banken in de Baltische staten, heeft een studie gepubliceerd over de economische vooruitzichten van de Baltische staten en de Nordics. Benieuwd hoe deze landen ervoor staan? Lees de studie.
De Letse start-up organisatie en de STARTUP3 acclerator organiseren een virtuele ontdekkingsreis doorheen het Baltische start-up ecosysteem op 16 juni. Lees meer over het programma en schrijf je in.
Litouwen zet in op de ontwikkeling van offshore windparken in de Oostzee. Lees er meer over in dit nieuwsbericht.
Op 23 april vond voor de eerste maal het online Rail Baltica Forum plaats. Tijdens het forum werden onder meer de huidige status van het project belicht, net als geplande aanbestedingen in 2020. Meer weten over het Rail Baltica project, lees het verslag, download de presentaties en klik op de link om het forum te herbekijken.
Het EU-portaal voor overheidsopdrachten lanceert een speciale pagina voor Covid-19 gerelateerde aanbestedingen.
Het jaarlijkse Rail Baltica Global Forum zal uitzonderlijk online plaatsvinden op 23 april en dit van 10u-12u (Riga tijd = 9u-11u Belgische tijd).
De tweejaarlijkse conferentie Life Sciences Baltics vindt plaats in de Litouwse hoofdstad op 30 september en 1 oktober. Het forum bestaat uit 5 delen: internationale conferentie, beurs, partnering (B2B), netwerkevenementen en startup masterclass & pitch battle. Geïnteresseerd?
Dit jaar gaat er opnieuw een Rail Baltica Global forum door, maar gezien de Coronacrisis zal dit volledig online plaatsvinden. Interesse? Volg dan de livestreaming via deze link.
Invest Lithuania stelt het fintech rapport 2019 voor dat het, in samenwerking met de fintech hub Rockit, opmaakte.
Voor het vierde opeenvolgende jaar zal het Rail Baltica Global Forum leveranciers, professionals en experts samenbrengen in een van de grootste evenementen van de spoorwegindustrie in de Baltische staten. In 2020 vindt het evenement plaats op 23 april in Riga, Letland.
Hoe ziet de start-up scene in de Baltische Staten eruit? Ontdek er alles over in de studie die de Estse start-up accelerator 'Wise Guys' voorstelde.