U bent hier

Nieuws

Regelmatig publiceert Swedbank studies over de economische vooruitzichten voor de Baltische Staten en de Noord-Europese landen. Eerst schetst men een algemeen beeld van hoe de belangrijkste wereldeconomieën ervoor staan, en daarna komen Zweden, de andere Scandinavische landen en de Baltische Staten aan bod.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

In Litouwen is de gezinsconsumptie vorig jaar met 0,5% toegenomen, ondanks een daling van 5,6% in het gemiddelde reële nettoloon. Een bevolkingsgroei van 1,8%, voornamelijk te danken aan immigratie, droeg bij aan deze veerkracht. De inflatie daalde tot 16,6% in maart en wordt verwacht tegen het einde van het jaar 3,3% te bereiken. Snelle loongroei, aangedreven door de sterke onderhandelingsmacht van werknemers en een stijging van 15% in het minimummaandloon, brengt het risico met zich mee van een looninflatiespiraal en schade aan de concurrentiekracht.

Waterstof is overal in de EU een hot topic. Litouwen, Polen, Slovenië, Cyprus en Hongarije slaan de handen in elkaar voor het seminarie Hydrogen: the missing piece of the puzzle for climate neutrality? dat op 21 maart in Brussel georganiseerd wordt. Dit internationale event is bedoeld om netwerkvorming te stimuleren, o.m. in het kader van toekomstige calls van het Clean Hydrogen Partnership. 

Ondanks de iets beter dan verwachte economische ontwikkeling van de eurozone, is het bbp in Letland en Estland sinds medio 2022 aan het krimpen, sinds Q4 (2022) ook in Litouwen. Het bbp zal naar verwachting dit jaar (2023) onder de langetermijntrend dalen en in 2024 met 2 à 3% terug herstellen.

De Litouwse fintechindustrie bloeit. De sector ervaarde een stijging van 48% in werkgelegenheid en 25% in omzet tussen 2020 en 2021. Daarnaast huisvest het land meer gelicencieerde fintechbedrijven dan eender welk ander EU-land.

De drie Baltische Staten kenden het afgelopen jaar een zeer uitgesproken inflatie. Begin dit jaar lagen de prijzen in Estland gemiddeld 15,2% hoger dan een jaar eerder. Ook de Litouwers kregen het voorbije jaar te maken met een zeer hoge inflatie, de prijzen lagen volgens Statistics Lithuania maar liefst 15,6% hoger dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. En ook Letland kende een iets zachtere inflatie: 11,2% tegenover maart 2021.

De militaire operatie in Oekraïne zet de spanningen tussen de EU en Rusland op scherp. In welke mate zal deze situatie de economieën van de Baltische Staten beïnvloeden? In hoeverre zijn Estland, Letland en Litouwen afhankelijk van Rusland? Swedbank stelde een rapport op en op basis hiervan zet ons kantoor in Vilnius voor u alvast de belangrijkste zaken op een rijtje zet. 

Volgens Swedbank's meest recente rapport was 2021 een goed jaar voor de Baltische economieën: het bbp groeide snel, de binnenlandse vraag herstelde zich en de arbeidsmarkt evolueert gunstig. Kortom: de economieën in het Balticum komen opnieuw op stoom. 

Deloitte publiceert elk jaar een overzicht van de sterkst groeiende bedrijven in Centraal- en Zuidoost-Europa, de zogenaamde Fast 50. De 2021 editie van de publicatie staat opnieuw bol van jonge innovatieve en ambitieuze bedrijven die mee de toekomst willen vormgeven. Verplichte kost indien u kennis wil maken met een aantal shakers en movers van vandaag en morgen.

Volgens Swedbank, blijft de Litouwse economie een brede en inclusieve groei doormaken. Het bruto binnenlands product van Litouwen steeg in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 4,9%. De bbp-cijfers werden opnieuw naar boven bijgesteld; blijkt dat het bbp vorig jaar met slechts 0,1% kromp.

Pagina's