U bent hier

De Litouwse economie blijft een brede groei doormaken

Volgens Swedbank, blijft de Litouwse economie een brede en inclusieve groei doormaken, voor wat betreft consumptie, export, investering, industrie, transport etc. Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar was het Litouwse bbp 4,9% hoger dan een jaar geleden en boven de verwachting. In het derde kwartaal steeg de Litouwse economie op jaarbasis met 4,8% en bleef onveranderd in vergelijking met het tweede kwartaal.

De groei blijft sterk, o.a. de huishoudelijke consumptie, de export, investeringen en de loongroei zien er indrukwekkend uit, ook in vergelijking met het niveau van voor de crisis. Een lagere landbouwproductie, een snelle invoergroei en een afbouw van de voorraden drukten waarschijnlijk op de groei in het derde kwartaal. Ook in het vierde kwartaal wordt een sterke economische bedrijvigheid verwacht.

Het toenemend aantal nieuwe gevallen van COVID-19 brengt wel enkele risico's met zich mee, met name voor catering, accommodatie, entertainment en enkele andere dienstensectoren. Schade aan de bredere economische activiteit is echter onwaarschijnlijk.

29 oktober 2021