U bent hier

Inflatie in de Baltische Staten

De drie Baltische Staten kenden het afgelopen jaar een zeer uitgesproken inflatie. In maart 2022 lagen de prijzen in Estland gemiddeld 15,2% hoger dan een jaar eerder. Grote prijsstijgingen werden waargenomen in de vastgoedsector (35,4%), het transport (25,3%) en voedsel en non-alcoholische dranken (13,8%). Prijsstijgingen binnen de energiemarkt, waren goed voor bijna 50% van de algehele inflatie. Elektriciteit en gas werden 72% duurder, benzine 44%. Ongelukkigerwijs wordt verwacht dat de prijzen van gas boven hun normale niveau zullen blijven tot de lente van 2023.

Volgens Swedbank zouden de prijzen in 2022 nog eens 10% hoger kunnen uitvallen. Dit is problematisch, want wat de nettolonen betreft, wordt slechts een stijging van 5% verwacht. Ook de geplande stijging van de pensioenen (7,9%) kan de inflatie niet compenseren.

Tijdens de pandemie kon men meer sparen, waardoor men nu een iets groter spaarboekje heeft om op terug te vallen. Dat spaarboekje blijkt echter niet bij iedereen even groot te zijn: 40% van Swedbanks klanten heeft momenteel minder dan 500 euro op de rekening staan, en voor zowat 70% geldt dat het spaargeld lager is dan het maandelijkse inkomen. Ondanks dit alles, blijven de Esten jaar op jaar meer geld uitgeven aan voeding: er werd een stijging van 3,9% waargenomen tussen februari 2022 en februari 2021.

Ook de Litouwers kregen het voorbije jaar te maken met zeer hoge inflatie, de hoogste in 28 jaar tijd. In maart lagen de prijzen volgens Statistics Lithuania maar liefst 15,6% hoger dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Voor Litouwen zijn de sectoren die de grootste inflatie kenden: vastgoed, water, elektriciteit, water, gas, benzine, voedsel en non-alcoholische dranken en transport.

Nu meer en meer Westerse landen weigeren om Russische grondstoffen aan te kopen, wordt verwacht dat de stijgende prijzen van energie, verwarming en transport een verdere stijging van de consumentenprijzen zullen veroorzaken.

Letland kende een iets zachtere inflatie: 11,2% tegenover maart 2021. Echter, de energieprijzen schoten snel omhoog. Tussen februari en maart dit jaar was er een stijging van maar liefst 60%. Aan de pomp betaalde de Let 45% meer dan in maart 2021, met een stijging van 20% enkel en alleen in de afgelopen maand. Net als Estland, verwacht ook Letland een inflatie van 10% in 2022. Tegen 2023 zou de inflatie echter een flinke daling maken tot 3,5%, volgens Swedbank.

8 april 2022