U bent hier

De Litouwse fintechindustrie

De fintechsector in Litouwen bloeide in 2021 meer dan ooit. Records werden verbroken, het ecosysteem binnen de sector gediversifieerd en solide partnerschappen gesloten.

Tussen 2014 en 2021 steeg het aantal fintechondernemingen van 55 naar 265, waarvan er 147 gelicensieerd zijn. Gelicensieerde fintechondernemingen omvatten betalingsinstellingen, instellingen voor elektonisch geld, en houders van speciale bankvergunningen. Dankzij deze toename mag Litouwen zich met trots de nummer 1 thuisbasis van gelicencieerde fintechbedrijven in Europa noemen. De nummers 2 en 3, Frankrijk en Duitsland, die respectievelijk 90 en 86 gelicensieerde fintechondernemingen tellen, laat het Baltische land ver achter zich.

Toename in jobs en omzet

Logischerwijs resulteert deze expansie binnen de sector in een toename van jobs en een stijging van de sectoromzet. Een sterke stijging, 48%, van de tewerkstelling binnen de sector tussen de jaren 2020 en 2021, resulteerde in een totaal van 5.900 banen. De Litouwse fintechsector is bovendien nog lang niet van plan dood te bloeden: 97% van de firma’s geeft aan ook in 2022 hun personeelsbestand verder te willen uitbreiden. De wilskracht om te blijven groeien kan grotendeels verklaard worden door de uitstekende cijfers die de sector het afgelopen jaar realiseerde: een collectieve omzet van 500 miljoen euro, een vermeerdering van 25% tegenover het voorgaande jaar.

Diversifiëring

De niche van de onlinebetalingen vertegenwoordigd het grootste aantal bedrijven (31%). We zien echter dat de markt een diversifiëringsproces aan het doormaken is. De financiële software (18%), leningen (11%), sparen en investeringen (10%) en het digitale bankieren (10%) zijn allen aan een sterke opmars bezig. De Bank of Lithuania wil een verdere variabilisatie op touw zetten, met een sterke focus op crowdfunding, green finance en wealthtech.

Partnerschappen

Het hebben van goede partnerschappen in diverse sectoren stelt fintech bedrijven in staat hun scala aan producten verder uit te bereiden. 77% van de Litouwse bedrijven geeft aan minstens 1 fintech partner te hebben. Ook buiten de zakenwereld gaan Litouwse fintechbedrijven samenwerkingen aan, vb. met universiteiten. De universiteiten en fintechbedrijven slaan de handen in elkaar voor onderzoeks- en onderwijsprojecten. Een groot pluspunt hierbij is de positie van Litouwen als de nummer 1 in Centraal- en Oost-Europa op vlak van samenwerking tussen het hoger onderwijs en de zakenwereld.

26 april 2022