U bent hier

Ontwikkelingen in hernieuwbare energie in de Baltische staten: Litouwen

Op 30 maart zal de Nationale Commissie voor Energiecontrole en Prijzen (VERT) een tender aankondigen om een ontwikkelaar te selecteren voor een windmolenpark in de Oostzee, nadat de overheid de locatie en de eisen voor de deelnemers heeft goedgekeurd. Het Ministerie van Energie heeft inmiddels de besluiten van de overheid ingediend met betrekking tot de locatie in de Oostzee waar een offshore windpark van 700 MW zou worden ontwikkeld, evenals de eisen voor de bieders.

Het is de bedoeling dat dit offshore windpark verschijnt in de territoriale wateren van Litouwen in de Oostzee op een 30-tal kilometers van de kust. Het offshore windpark moet worden geïnstalleerd tegen 2028, en de door het park opgewekte energie zou tot een kwart van de totale elektriciteitsvraag van Litouwen kunnen voorzien. Volgens minister van Energie, Dainius Kreivys, zal de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, zoals offshore windparken, Litouwen in staat stellen om de energieonafhankelijkheid te benaderen en de elektriciteitsprijzen voor consumenten te verlagen.

Verwacht wordt dat de tender zal worden gewonnen door de ontwikkelaar die de hoogste ontwikkelingsvergoeding aan de staat biedt. De ontwikkelingsvergoeding is verschuldigd als gevolg van de goedgekeurde wijzigingen aan het einde van november 2022 door de Seimas (het parlement van Litouwen), die bouwers verplicht om te betalen voor de mogelijkheid om nieuwe of bestaande structuren te bouwen op percelen staatsgrond die zijn verhuurd voor de exploitatie van structuren buiten een veiling.

Het voorgestelde besluit van de overheid specificeert eisen voor de financiële capaciteit van de deelnemers, ervaring in het uitvoeren van projecten van dit type, verplichtingen om bij te dragen aan milieubescherming en het welzijn van de kustgemeenschap. De geselecteerde ontwikkelaar zal ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van alle nodige onderzoeken, het beoordelen van de impact op het milieu en andere activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van het park. De wedstrijd zal de vermindering van broeikasgasemissies tijdens de bouw van het offshore windpark bevorderen en kleine en middelgrote ondernemingen verplichten om ten minste 3% van het bouwwerk uit te voeren. De ontwikkelaar zal ook ten minste 5 miljoen euro moeten toewijzen voor milieubeschermingsdoeleinden in het Litouwse mariene gebied en zal verplicht zijn bij te dragen aan lokale gemeenschappen (1 euro per 1 MWh opgewekte elektriciteit). Voorlopige schattingen suggereren dat dit bedrag ongeveer 3 miljoen euro per jaar zou kunnen bedragen.

Noteer: een tweede aanbesteding voor de ontwikkeling van een tweede offshore windpark is gepland om deze herfst te worden aangekondigd.

23 maart 2023