U bent hier

Nieuws

Hoewel verschillende start-ups zich inzetten voor de strijd tegen voedselverspilling, blijkt de problematiek zich uit te strekken tot de non-food sector, waar bewustwording nog vaak ontbreekt. Desondanks krijgt de sector belangrijke steun van de Franse wetgeving, die bedrijven aanmoedigt om onverkochte non-food producten te doneren in plaats van te vernietigen, met belastingvoordelen als stimulans.

De tweede editie van het 'Forum Aix-Marseille' dat op 26 september in het Palais de la Bourse in Marseille werd gehouden, benadrukte de positie die Franse regionale steden innemen bij de internationale bedrijven/groepen in hun oprichtings- en ontwikkelingsstrategieën. In een context van wijdverbreid hybride werk en het koolstofvrij maken van de industrie, doen provinciale gebieden het goed en wekken ze de interesse van multinationals voor toekomstige investeringen. Dit event werd georganiseerd door het agenschap DZA en Provence Promotion-The invest in Provence Agency als preambule voor de Staten van Frankrijk in november eerstkomende.

De Franse overheid lanceerde in 2023 een plan om ambachtslieden “métiers d’art” en hun gespecialiseerde knowhow te ondersteunen. Er zijn binnenkort mogelijkheden voor buitenlandse ambachtslieden om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s in Frankrijk.

De zwembadenmarkt in Frankrijk blijft groeien en vertegenwoordigt een grote potentiële markt die voortdurend in ontwikkeling is om zich aan te passen aan de nieuwe eisen van gebruikers, terwijl het tegelijkertijd wordt gezien als energieverslindend. Het feit dat zwembaden vaak als vervallen worden gezien, is grotendeels te wijten aan de veroudering van de infrastructuur. Hierdoor zijn een groot aantal lokale overheden nu bezig met het renoveren en verbouwen van hun faciliteiten, zoals aanbevolen door 'la Cour des Comptes'.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de Fransen niet terughoudend als het gaat om alcoholvrije dranken. Alcoholvrije wijnen en bieren vormen nu een fundamentele trend die geleidelijk deel gaat uitmaken van de drinkgewoonten, niet alleen in Frankrijk maar in heel Europa.

In overeenstemming met het "Plan Eau" heeft de Franse regering plannen onthuld om 50 industriële sites te ondersteunen in hun inspanningen om water te besparen. De Franse regering heeft de eerste lijst van 12 geselecteerde sites bekend gemaakt, een primeur voor "Les Echos". Dit initiatief komt samen met de terugkeer van de hittegolf in Frankrijk.

Een van de maatregelen van het "Plan Eau", aangekondigd door president Emmanuel Macron in maart, is de identificatie van de 50 meest waterverbruikende industriële sites (exclusief energie) om mogelijke besparingen te onderzoeken. Het doel is om bij te dragen aan nationale inspanningen om het waterverbruik in Frankrijk met 10% te verminderen, en industrieën spelen een cruciale rol in deze overgang, aldus minister van Ecologische Transitie, Christophe Béchu.

De 12 genoemde sites omvatten zware industrieën zoals staalproductie, aluminiumproductie, chemie, gieterijen en petrochemie. Deze sites worden begeleid door de overheid in hun inspanningen voor waterbesparing, wat technische, administratieve en financiële ondersteuning kan omvatten. Het uiteindelijke doel is om de watervoetafdruk van deze industrieën te verminderen en zich aan te passen aan de klimaatverandering, met de mogelijkheid van verplichte waterbesparingsmaatregelen voor bedrijven in geval van crisis.

Deze 12 bedrijven zijn de eersten die zijn geselecteerd voor het waterbesparingsprogramma, en er zullen nog 38 andere namen worden toegevoegd aan de lijst later dit jaar:

  • Kem One, Balan (Ain): Een producent van PVC die zijn waterverbruik tussen 2006 en 2022 al met 30% heeft verminderd en van plan is om tegen 2030 nog eens 75% te besparen.
  • ArcelorMittal, Fos-sur-Mer, Florange en Dunkerque: Drie locaties van de staalproducent ArcelorMittal, betrokken bij het initiatief.
  • Ugitech, Ugine (Savoie): Een bedrijf actief in de staalindustrie.
  • Constellium, Neuf-Brisach (Haut-Rhin): Een aluminiumproducent.
  • Eurenco, Sorgues: Een speler in de chemische sector.
  • Seqens PCAS, in de buurt van Nîmes: Ook actief in de chemische sector.
  • Saint-Gobain PAM, Foug (Lorraine): Een gieterijbedrijf.
  • TotalEnergies, Donges (Loire-Atlantique): Een bedrijf in de petrochemie en raffinage.
  • X Fab, Corbeil-Essonnes: Een vertegenwoordiger uit de halfgeleiderindustrie.
  • La Coopérative Isigny-Sainte-Mère, Calvados: Een speler in de agrovoedingssector.
Les français et l'assurance santé animale

Het totaal aantal geregistreerde dierenartsen in Frankrijk is per december 2021 20.197. Dit betekent dat er tussen 2020 en 2021 een stijging van 3,41% plaatsvond (+667), wat de sterke groei tussen 2019 en 2020 bevestigt. Bovendien telt Frankrijk 41 miljoen stuks vee, 15 miljard stuks pluimvee, 31 miljoen konijnen, 1 miljoen paarden, 7,4 miljoen honden en 13,5 miljoen katten. De Franse markt voor dierengezondheid was in 2021 goed voor 4.3 miljard euro en dit getal groeit elk jaar nog met 5%.

Van 20 tot 21 juni organiseert Bluesign in Parijs (Porte de Versailles) de beurs 'Seanergy', gewijd aan offshore hernieuwbare energie. De beurs brengt meer dan 3.500 internationale spelers (technologen, ngo's, onderzoekers, investeerders, onderaannemers) bijeen voor een tentoonstelling, conferenties, b2b-meetings en rondetafelgesprekken.

De conventie 'Plant Based Summit' richt zijn focus op het stimuleren van de ontwikkeling van biogebaseerde producten met o.a. 24 high level conferenties met 130 internationale sprekers, one-to-one business meetings, een zone voor beursstanden en op 15 juni bezoek aan de Vlaamse Bio Base Europe Pilot Plant in Gent. Ontdek de mogelijkheden voor uw biogebaseerde producten en spring eens binnen op onze stand B5.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

Cosmetic Valley France

De cosmeticasector vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van de Franse economie. Frankrijk is de op één na grootste producent ter wereld (na de Verenigde Staten) en de cosmetica-industrie is een van de meest performante sectoren in de Franse exporteconomie. In 2022 brak de cosmetica-industrie in Frankrijk exportrecords en bereikte een bedrag van 19 miljard euro, en 21,6% meer dan in 2019.

'BarMar' (samentrekking van Barcelona en Marseille) of 'H2Med', is het onderzeese waterstofstofpijpleidingproject tussen Barcelona en Marseille (Fos-sur-Mer) dat operationeel zal zijn in 2030 met een prijskaartje van ongeveer 2,5 miljard euro. Het zal het "MidCat"-project vervangen dat de Pyreneeën zou oversteken. 

Pagina's