U bent hier

Nieuws

Van 20 tot 21 juni organiseert Bluesign in Parijs (Porte de Versailles) de beurs 'Seanergy', gewijd aan offshore hernieuwbare energie. De beurs brengt meer dan 3.500 internationale spelers (technologen, ngo's, onderzoekers, investeerders, onderaannemers) bijeen voor een tentoonstelling, conferenties, b2b-meetings en rondetafelgesprekken.

De conventie 'Plant Based Summit' richt zijn focus op het stimuleren van de ontwikkeling van biogebaseerde producten met o.a. 24 high level conferenties met 130 internationale sprekers, one-to-one business meetings, een zone voor beursstanden en op 15 juni bezoek aan de Vlaamse Bio Base Europe Pilot Plant in Gent. Ontdek de mogelijkheden voor uw biogebaseerde producten en spring eens binnen op onze stand B5.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

Cosmetic Valley France

De cosmeticasector vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van de Franse economie. Frankrijk is de op één na grootste producent ter wereld (na de Verenigde Staten) en de cosmetica-industrie is een van de meest performante sectoren in de Franse exporteconomie. In 2022 brak de cosmetica-industrie in Frankrijk exportrecords en bereikte een bedrag van 19 miljard euro, en 21,6% meer dan in 2019.

'BarMar' (samentrekking van Barcelona en Marseille) of 'H2Med', is het onderzeese waterstofstofpijpleidingproject tussen Barcelona en Marseille (Fos-sur-Mer) dat operationeel zal zijn in 2030 met een prijskaartje van ongeveer 2,5 miljard euro. Het zal het "MidCat"-project vervangen dat de Pyreneeën zou oversteken. 

De metropool Aix-Marseille-Provence heeft zopas de titel van Europese Innovatiehoofdstad in Brussel gewonnen. Sinds 2015 kent de Europese Commissie elk jaar de titel van Europese innovatiehoofdstad toe aan een metropool of stad van minstens 250.000 inwoners. De concurrentie was dit jaar krap met de stad Valencia in Spanje, die in 2021 ook al in de race was en goed geplaatst om deze keer te winnen. 

De Franse industriële mineralengroep Imerys zal vanaf 2027 één van de grootste lithiummijnbouwprojecten in Europa uitbaten en dan meer bepaald in de 'Allier', in het centrum van Frankrijk. Dit project zal de Europese lithiumimportbehoeften (vanuit China) drastisch verminderen. Volgens de eerste evaluaties zou het project een productie van 34.000 ton lithiumhydroxide per jaar bereiken voor een periode van ten minste 25 jaar en eenmaal volledig operationeel, het equivalent van 700.000 elektrische voertuigen kunnen uitrusten met lithium-ionbatterijen.

Op 1 januari 2022 trad in Frankrijk een nieuw decreet van de wet op de circulaire economie (wet AGEC) in werking. Bedrijven waarvan de producten en/of verpakkingen onderworpen zijn aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (REP – Responsabilité Elargie du Producteur) zijn nu verplicht een unieke identificatiecode aan te vragen bij ADEME – SYDEREP via de link https://www.syderep.ademe.fr/en .

Buitenlandse bedrijven kunnen in Frankrijk een agent aanstellen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Het aantal bedrijfsfaillissementen is tussen het eerste kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 met 34,6% gestegen, zo blijkt uit een studie van Altares. Zowel de coronapandemie, als de gevolgen van het conflict in Oekraïne en de inflatie hebben hun weerslag op de Franse economie en daarmee samenhangend de faillissementen van bedrijven.

Pagina's