U bent hier

Nieuws

Op 31 juli 2022 werd de wet afgekondigd die een einde maakt aan de coronamaatregelen die zijn ingesteld om de COVID-19-epidemie te bestrijden.

De wettekst maakt met name een einde aan de "pass sanitaire" en heft per 1 augustus formeel het deel van de volksgezondheidswet op dat betrekking heeft op de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid, alsmede de regeling voor het beheer van gezondheidscrises, waardoor wordt teruggekeerd naar het gemene recht.

Op 1 januari 2022 trad in Frankrijk een nieuw decreet van de wet op de circulaire economie (wet AGEC) in werking. Bedrijven waarvan de producten en/of verpakkingen onderworpen zijn aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (REP – Responsabilité Elargie du Producteur) zijn nu verplicht een unieke identificatiecode aan te vragen bij ADEME – SYDEREP via de link https://www.syderep.ademe.fr/en .

Buitenlandse bedrijven kunnen in Frankrijk een agent aanstellen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Het aantal bedrijfsfaillissementen is tussen het eerste kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 met 34,6% gestegen, zo blijkt uit een studie van Altares. Zowel de coronapandemie, als de gevolgen van het conflict in Oekraïne en de inflatie hebben hun weerslag op de Franse economie en daarmee samenhangend de faillissementen van bedrijven.

Van 30 maart tot 1 april 2022 vindt de grootste regionale bouwbeurs 'Nordbat' in Frankrijk plaats in Rijsel. Nordbat verenigt de voornaamste spelers van de bouwindustrie in de noordelijke regio's van Frankrijk en stelt alle aannemers, bestekschrijvers en opdrachtgevers in staat om op één plaats hun leveranciers en lokale partners te vinden.

In Frankrijk is sedert begin 2022 deel 2 van de LOI EGALIM in voege getreden, en zoals wel vaker heeft deze specifieke Franse wetgeving een impact op buitenlandse bedrijven die naar Frankrijk hun voedingsproducten en dranken exporteren. Deze Franse wet is in principe van toepassing op alle spelers die op de Franse markt actief zijn.

Sinds kort is het Franse Ankorstore de snelst groeiende b2b-marktplaats van Europa geworden. Sinds de oprichting hebben al 200.000 retailers en 15.000 merken zich aangesloten. De onderneming is actief in 23 landen en biedt ruim 1 miljoen producten aan. Ankorstore is van plan zijn markt te vergroten, en heeft dit jaar nog plannen om kantoren in Italië en Spanje te openen.

Samenwerken met Ankorstore zal voor vele Vlaamse bedrijven voordelig zijn. Het Franse bedrijf heeft een snel groeiend en wereldwijd netwerk. Bovendien biedt de marktplaats beginnende/jonge merken de kans om hun producten gemakkelijk te distribueren in winkels in heel Europa.

De Franse markt voor modeproducten krimpt met 9% in vergelijking met 2019. Het COVID-19-effect heeft onmiddellijk bijgedragen tot het beperken van de uitgaven voor kleding bij de Fransen. Volgens een studie van Kantar Worldpanel wordt kleding met een prijskaartje van 10 euro of minder tegenwoordig het meest aangekocht door de Fransen.

EY heeft de resultaten van de nieuwe editie van de EY Future Consumer Index gepubliceerd. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 14.000 consumenten in 20 landen. De index geeft het veranderde consumentengevoel en –gedrag aan die door de gezondheidscrisis werden gecreëerd. Bovendien identificeert EY ook de nieuwe consumentensegmenten die ontstaan zijn post-COVID.

EY-Parthenon publiceerde zonet de resultaten van hun jaarlijkse studie gewijd aan ‘French Prefererend Retailers’ (februari 2021) die gebaseerd is op indrukken van ruim 8.000 consumenten m.b.t. 146 verschillende winkelketens. Ontdek de succesvolste ketens bij de Fransen per marktsegment.

Hebt u interesse om uw innovatief project voor te stellen aan uw potentiële partners uit de medtech, diagnostische en digitale gezondheidssectoren?

Dan is MedFIT daarvoor de perfecte plek. Mis de kans niet om uw innovatie te pitchen aan een internationaal publiek en partners te vinden die uw project zouden kunnen ondersteunen.

Offshore windenergie is een hernieuwbare energie die Frankrijk in staat moet stellen zijn doelstellingen op het gebied van ecologische transitie te bereiken. Op 10 mei 2021 startte de Franse regering met een website waarop alle informatie over Franse offshore windprojecten wordt opgesomd. De website geeft een overzicht van de zeven projecten welke reeds werden uitgevoerd en vier andere projecten die in ontwikkeling zijn. 

Pagina's