U bent hier

Nieuws

Next40 en FT120 zijn Franse overheidslabels die veelbelovende start-ups ondersteunen. De 2024-editie introduceerde nieuwe selectiecriteria, met focus op omzet, groei, ecologische impact en gelijkheid. Greentech en deeptech zijn opkomende sectoren. Deze labels bevorderen investeringen, creëren werkgelegenheid en stimuleren industriële groei, met een bredere diversiteit aan geselecteerde bedrijven.

Artificial Intelligence

Parijs trekt meer en meer bedrijven aan in de AI-sector. Met een bloeiend ecosysteem dat wordt versterkt door de opkomst van spelers zoals Mistral AI en de recente aankondiging van Google's AI-centrum, wordt de stad een toonaangevend knooppunt voor technologische innovatie.

Van 30 mei tot 2 juni 2024 viert Jardins, Jardin, haar 20ste editie van het grote festival van planten, stadstuinen en natuur in de stad meer bepaald in Villa Windsor te Parijs. Dit buitengewone evenement biedt niet alleen een unieke ervaring voor professionals en het grote publiek, maar is ook een onschatbare kans voor Vlaamse bedrijven om deel te nemen aan dit eclectische festival.

Investeringen in Franse startups per sector 2022/2023

Ondanks tegenvallende resultaten door start-ups van marktplaatsen en ultragespecialiseerde bedrijfssoftware, veert French Tech recht dankzij sectoren als greentech/cleantech, industrie, deeptech, ... Greentech/cleantech is het enige segment in Frankrijk waarvan de opgehaalde bedragen in de eerste helft van 2023, van het ene moment op de andere, gestegen zijn. Dit blijkt uit de kapitaalbarometer van EY. Grote groepen waren zoals altijd de grootste kopers van Franse start-ups in 2023. Ongeveer 76,5% van de fusies en overnames kwam van grote bedrijven, 16% van investeringsfondsen (growth equity en private equity) en 7,5% van de start-ups (aankoop van een kleinere concurrent).

Neem deel aan het energiecongres te Parijs dat CIGRE elke twee jaar organiseert. De volgende editie zal plaatsvinden van 25 tot en met 30 augustus 2024. Registraties gaan open in februari 2024.

Uw bedrijf ontvangt een email van een bekende Franse supermarkt of aankoopcentrale die uw producten geweldig vindt en zo snel mogelijk wil inkopen. Ga hier niet te snel op in en bij twijfel contacteer Flanders Investment & Trade - Parijs.
Lees verder om te zien waarop u kan letten om deze fraude te ontmaskeren.

Hoewel verschillende start-ups zich inzetten voor de strijd tegen voedselverspilling, blijkt de problematiek zich uit te strekken tot de non-food sector, waar bewustwording nog vaak ontbreekt. Desondanks krijgt de sector belangrijke steun van de Franse wetgeving, die bedrijven aanmoedigt om onverkochte non-food producten te doneren in plaats van te vernietigen, met belastingvoordelen als stimulans.

De tweede editie van het 'Forum Aix-Marseille' dat op 26 september in het Palais de la Bourse in Marseille werd gehouden, benadrukte de positie die Franse regionale steden innemen bij de internationale bedrijven/groepen in hun oprichtings- en ontwikkelingsstrategieën. In een context van wijdverbreid hybride werk en het koolstofvrij maken van de industrie, doen provinciale gebieden het goed en wekken ze de interesse van multinationals voor toekomstige investeringen. Dit event werd georganiseerd door het agenschap DZA en Provence Promotion-The invest in Provence Agency als preambule voor de Staten van Frankrijk in november eerstkomende.

De Franse overheid lanceerde in 2023 een plan om ambachtslieden “métiers d’art” en hun gespecialiseerde knowhow te ondersteunen. Er zijn binnenkort mogelijkheden voor buitenlandse ambachtslieden om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s in Frankrijk.

De zwembadenmarkt in Frankrijk blijft groeien en vertegenwoordigt een grote potentiële markt die voortdurend in ontwikkeling is om zich aan te passen aan de nieuwe eisen van gebruikers, terwijl het tegelijkertijd wordt gezien als energieverslindend. Het feit dat zwembaden vaak als vervallen worden gezien, is grotendeels te wijten aan de veroudering van de infrastructuur. Hierdoor zijn een groot aantal lokale overheden nu bezig met het renoveren en verbouwen van hun faciliteiten, zoals aanbevolen door 'la Cour des Comptes'.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de Fransen niet terughoudend als het gaat om alcoholvrije dranken. Alcoholvrije wijnen en bieren vormen nu een fundamentele trend die geleidelijk deel gaat uitmaken van de drinkgewoonten, niet alleen in Frankrijk maar in heel Europa.

In overeenstemming met het "Plan Eau" heeft de Franse regering plannen onthuld om 50 industriële sites te ondersteunen in hun inspanningen om water te besparen. De Franse regering heeft de eerste lijst van 12 geselecteerde sites bekend gemaakt, een primeur voor "Les Echos". Dit initiatief komt samen met de terugkeer van de hittegolf in Frankrijk.

Een van de maatregelen van het "Plan Eau", aangekondigd door president Emmanuel Macron in maart, is de identificatie van de 50 meest waterverbruikende industriële sites (exclusief energie) om mogelijke besparingen te onderzoeken. Het doel is om bij te dragen aan nationale inspanningen om het waterverbruik in Frankrijk met 10% te verminderen, en industrieën spelen een cruciale rol in deze overgang, aldus minister van Ecologische Transitie, Christophe Béchu.

De 12 genoemde sites omvatten zware industrieën zoals staalproductie, aluminiumproductie, chemie, gieterijen en petrochemie. Deze sites worden begeleid door de overheid in hun inspanningen voor waterbesparing, wat technische, administratieve en financiële ondersteuning kan omvatten. Het uiteindelijke doel is om de watervoetafdruk van deze industrieën te verminderen en zich aan te passen aan de klimaatverandering, met de mogelijkheid van verplichte waterbesparingsmaatregelen voor bedrijven in geval van crisis.

Deze 12 bedrijven zijn de eersten die zijn geselecteerd voor het waterbesparingsprogramma, en er zullen nog 38 andere namen worden toegevoegd aan de lijst later dit jaar:

  • Kem One, Balan (Ain): Een producent van PVC die zijn waterverbruik tussen 2006 en 2022 al met 30% heeft verminderd en van plan is om tegen 2030 nog eens 75% te besparen.
  • ArcelorMittal, Fos-sur-Mer, Florange en Dunkerque: Drie locaties van de staalproducent ArcelorMittal, betrokken bij het initiatief.
  • Ugitech, Ugine (Savoie): Een bedrijf actief in de staalindustrie.
  • Constellium, Neuf-Brisach (Haut-Rhin): Een aluminiumproducent.
  • Eurenco, Sorgues: Een speler in de chemische sector.
  • Seqens PCAS, in de buurt van Nîmes: Ook actief in de chemische sector.
  • Saint-Gobain PAM, Foug (Lorraine): Een gieterijbedrijf.
  • TotalEnergies, Donges (Loire-Atlantique): Een bedrijf in de petrochemie en raffinage.
  • X Fab, Corbeil-Essonnes: Een vertegenwoordiger uit de halfgeleiderindustrie.
  • La Coopérative Isigny-Sainte-Mère, Calvados: Een speler in de agrovoedingssector.

Pagina's