U bent hier

De zwembadenmarkt in Frankrijk: een jaar van herstel in 2023

De markt van zwembaden in Frankrijk:

Er zijn meer dan 20.000 openbare en particuliere zwembaden in Frankrijk. Dit vertegenwoordigt een grote potentiële markt die voortdurend in ontwikkeling is om aan de veranderende eisen van de gebruikers te voldoen.

Een voorbeeld van dit fenomeen is de Récréa Groep (genoemd in het dagblad Les Echos), gevestigd in de buurt van Caen. De groep heeft 2.400 mensen in dienst en beheert meer dan 100 aquacentra in Frankrijk. De exploitant van openbare zwembaden heeft net voet aan wal gezet in het buitenland met een aquacentrum in België.

Lokale en regionale overheden, de belangrijkste spelers bij de renovatie van zwembaden:

In 2018 luidde de Franse La Cour des Comptes in een rapport de noodklok: zwembaden verbruiken te veel en zijn niet voldoede rendabel voor lokale overheden. En dat terwijl bijna één op de zeven Fransen zegt niet te kunnen zwemmen.

Overheidsinstanties hebben een groot probleem om de krimpende budgetten te verzoenen met de grote investeringen die nodig zijn om een zwembad te runnen: personeelskosten, energie- en waterkosten, modernisering, renovatie, enz. Tegelijkertijd vraagt het publiek om leukere voorzieningen die niet alleen geschikt zijn voor sportliefhebbers, maar ook voor gezinnen met kinderen. Dit soort etablissementen ondervindt ook concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding en particuliere etablissementen, zoals fitnesscentra en waterparken...

Nu lokale overheden te maken hebben met steeds krapper wordende financiële middelen en problemen die gepaard gaan met energie en water, is het belangrijk om energiegebruik en watergebruik te verminderen en de faciliteiten aan te passen. Gezien het actuele investeringsklimaat kunnen lokale overheden een beroep doen op publiek-private partnerschappen (PPP’s). Deze partners bieden veel voordelen voor lokale overheden, zowel financieel, als technisch met steeds meer gespecialiseerde vaardigheden die ze soms niet intern kunnen aanbieden.

Ondanks de moeilijkheden waarvoor de lokale overheden staan, blijft Frankrijk koploper op het gebied van openbare zwembaden. Het totale aanbod van zwembaden in Frankrijk is groter dan in sommige buurlanden. In de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs zijn er natuurlijk ook een groot aantal sportfaciliteiten gerenoveerd of gebouwd maar met overheidssubsidies.

Indien een Vlaamse bedrijf toch meer geïnteresseerd is in de markt van privézwembaden, weet dat Frankrijk 3.4 miljoen privézwembaden telt (ingegraven en bovengronds), waarbij het aantal zwembaden in 10 jaar tijd met bijna 2 is vermenigvuldigd. Dat is meer dan in welk ander land in Europa dan ook.

31 augustus 2023