U bent hier

Gelezen in de pers: Tendens French Tech in 2023: milieutransitie doet start-ups groeien

Tendens Greentech

Start-ups die zich inzetten voor de ecologische transitie hebben in de eerste zes maanden van het jaar 2023,  1,2 miljard euro opgehaald, vergeleken met 926 miljoen in de eerste helft van 2022. Fintech en bedrijfssoftware (SaaS) noteerden in de eerste zes maanden respectievelijk een daling van 82 en 57%. “Alle start-ups die te veel geld verbranden zijn ook niet langer in de mode”, aldus Franck Sebag, partner bij EY. 

Europa zet in op duurzaamheid

Europa loopt voorop op het gebied van duurzaamheid, zoals de Green Deal, met als doel een ‘neutrale economie’ in 2050. Meer nog, en voor het eerst, is het de sector die in 2023 het meest wordt gefinancierd door durfkapitaalfondsen en in het bijzonder de verticale koolstof- en energiesectoren, meldt het Britse fonds Atomico, auteur van een uitgebreide studie over Europese technologie.

In totaal haalden deze start-ups dit jaar 27% van het geïnvesteerde kapitaal binnen. Ook al staat het Europese durfkapitaal dit jaar op halfstok (45 miljard dollar geïnvesteerd volgens de prognoses van Atomico, vergeleken met 82 miljard in 2022), is het qua volume een record en meer dan het dubbele van 2021.

“Dit vertegenwoordigt niet alleen een toename van het kapitaal dat in de groene transitie wordt geïnvesteerd, maar ook een duidelijke vertraging van de fintech-investeringsvolumes sinds de laatste marktpiek”, merken de auteurs van het rapport op. Het thema duurzaamheid staat nu vóór gezondheid en software. 

Bron: Les Echos - 5 en 6 januari Charlie Perreau

5 januari 2024