U bent hier

Markt alcoholvrije dranken groeit in Frankrijk jaarlijks met 12%

"In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de Fransen niet terughoudend als het gaat om alcoholvrije dranken," zegt Jean-Philippe Braud, oprichter van Gueule de joie.

Na het fenomeen “Dry January” worden alcoholvrije wijnen en bieren het hele jaar door gedronken, waardoor dit segment elk jaar met 12% groeit. Hoewel deze producten al een aantal jaren bestaan, groeien ze pas snel sinds drie jaar, dus de markt is relatief nieuw. In 2022 wilde 56% van de volwassenen minder alcohol drinken en de alcoholvrije wijnmarkt nam hierdoor toe met 7%. Wereldwijd is deze markt meer dan $3,8 miljard waard.

De Franse kmo V&B, opgericht in 2000, zet 200 alcoholvrije of -arme wijnen, bieren en cocktails op de markt. Het bedrijf bracht vanaf het begin de werelden van wijn en bier samen, iets waar men nog nooit eerder van had gehoord. Sindsdien breidt het bedrijf als franchise uit met een tempo van 15 tot 20 openingen per jaar. In 2022, had het hele netwerk een omzet van 205,3 miljoen euro - bijna het dubbele van vijf jaar geleden.  

“V&B”, gevestigd in Mayenne, surft verder op deze tendens via een minderheidsparticipatie in het jonge bedrijf Gueule de joie uit Nantes. Ondanks de bescheiden omvang van dit bedrijf is Gueule de joie één van de pioniers in deze niche, waar het een zekere bekendheid heeft verworven als Franse leider in de distributie van alcoholvrije wijnen, bieren en cocktails. Gueule de joie zal nu profiteren van het netwerk van 270 verkooppunten en de logistieke know-how van zijn nieuwe bondgenoot om nog meer te groeien.

Opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven.

Alcoholvrije wijnen en bieren vormen nu een fundamentele trend die geleidelijk deel gaat uitmaken van de drinkgewoonten, niet alleen in Frankrijk maar in heel Europa. Consumenten lijken zich steeds meer aangetrokken te voelen tot het idee om een gearomatiseerde drank te kunnen drinken die smaakt als wijn maar geen alcohol bevat, en een nieuw publiek begint geleidelijk vorm te krijgen in de sector. Steeds meer spelers proberen zich te positioneren in een markt die vandaag de dag een echte commerciële niche vormt.

25 augustus 2023