U bent hier

Franse markt voor dierengezondheid goed voor 4,3 miljard euro

In Frankrijk was de markt voor dierengezondheid in 2021 goed voor 4.3 miljard euro en dit getal groeit elk jaar nog met 5%. Met een omzet van meer dan €900 miljoen in 2020 staat Frankrijk bovenaan de Europese ranglijst wat betreft onderzoek en productie van geneesmiddelen en veterinaire tests. Met 3.000 vergunningen voor het in de handel brengen heeft Frankrijk het grootste aantal therapeutische middelen in Europa, stelt het 6.700 werknemers tewerk in zijn bedrijven en zijn twee van de drie Franse geneesmiddelen bestemd voor de export. Drie van de tien grootste farmaceutische bedrijven ter wereld zijn Frans: Virbac, Ceva en Vetoquinol.

Vandaag de dag is de markt voor diergeneesmiddelen een dynamische sector in volle expansie, mede dankzij de groei van het segment huisdieren. Dierenwelzijn is goed voor 46% van het marktaandeel, vee voor 50% en paarden voor 4%. Het grote aantal diersoorten in combinatie met sterke historische tradities (herderscultuur, diergeneeskundige scholen, belangrijke banden met bedrijven voor menselijke gezondheid, enz.) maakt Frankrijk de tweede grootste markt van dierengezondheid in de wereld.

Ongeveer 6.500 praktijken en klinieken behandelen huisdieren en vee. Zelfstandige dierenartsen hebben vaak niet de middelen om bepaalde medische toestellen aan te schaffen. Als gevolg neemt het aandeel van de klinieken en groepspraktijken op de markt, momenteel met 58%, toe, wat 1/3 van het totaal inhoudt. Meer informatie over deze getallen kan u vinden op de volgende link: https://www.xerfi.com/presentationetude/Soins-veterinaires-quelles-perspectives-pour-les-reseaux-_22SME101.

MRI's en biomedische analyses, die twintig jaar geleden nog vrijwel onbestaande waren, zijn nu gemeengoed voor huisdieren. Eigenaren van dieren sluiten meer en meer ziekteverzekeringen af voor hun geliefde huisdier. De marge van de ziekteverzekeringssector ligt aldus tussen 6 en 9%, wat investeerders sterk aantrekt.

Wat betreft het aantal klinieken, staat AniCura vandaag op de derde plaats in Frankrijk, na IVC Evidensia (een Engelse groepering) en Mon Véto (de Franse acteur). AniCura, opgericht in 2011, was de eerste die verschillende dierenziekenhuizen in Noord-Europa samenbracht. Op dit moment stelt ze 11.000 medewerkers tewerk, waarvan 4.000 dierenartsen, die bijna 3.6 miljoen huisdieren verzorgen. De hoofdactiviteit van AniCura is het opkopen van praktijken, waarbij de overdragers in het kapitaal blijven.

Dit model werd reeds toegepast over heel Europa, behalve in Frankrijk. Deze praktijkverandering bereikte de Veterinaire Raad die via haar departementale raden beroep heeft aangetekend tegen verschillende klinieken. De “Conseil d’Etat” in Frankrijk gaat de kwestie behandelen en een uitspraak wordt verwacht najaar 2023.

20 juli 2023