U bent hier

Frankrijk zet ambachtslieden terug in de kijker

“Métiers d’art” als volwaardige sector

Frankrijk lanceerde in 2023 een groot overheidsplan van €340 miljoen verspreid over 3 jaar voor kunst en ambachten “métiers d’art”, om deze vaak kwetsbare sector te ondersteunen. Een sector van 60.000 bedrijven, waarvan de meeste eenmanszaken zijn, met een geschatte omzet van 19 miljard EUR. Ondanks het feit dat er 280 ambachten bestaan, die honderden technieken vertegenwoordigen, werden ze pas in 2016 officieel erkend als volwaardige sector. Er zijn verschillende parlementaire verslagen die pleiten voor de bescherming van deze sector, echter lijkt het moeilijk om dit in de praktijk om te zetten.

De nieuwe generatie ambachtslieden

Een belangrijke vraag bij het opstellen van het overheidsplan was “hoe kunnen we de jongere generatie aantrekken om deze beroepen in te vullen"? Ondanks het feit dat de opleidingen aanwezig zijn, is de volgende generatie er nog niet. Jongeren kennen de beroepen vaak niet.

Emmanuel Tibloux, directeur van de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (Ensad), hoopt dat de nieuwe nationale strategie "de aandacht zal vestigen op een sector die lange tijd is geteisterd door standaardisatie, buitenspel gezet door hedendaagse kunst en ondermijnd door digitalisering".

Het doel is om de jongere generatie bewust te maken van de professionele mogelijkheden in deze sector. Ontdekkingscursussen vanaf de basisschool en het gebruik van bijvoorbeeld een Cultuurpas dienen ervoor kunst en ambacht onder jongeren te promoten. Er zullen stages worden aangeboden, evenals activiteiten om de Franse expertise onder de aandacht te brengen tijdens de Journées Européennes des Métiers d'Art.

Residentieprogramma’s voor Franse en buitenlandse ambachtslieden

Om promotie en uitwisseling tussen Franse en buitenlandse ambachtslieden aan te moedigen, zijn er residentieprogramma's en een sterke aanwezigheid op internationale evenementen gepland. Initiatieven van het Institut Français, het internationale onderdompelingsprogramma "ICC immersion" voor de culturele en creatieve industrieën en exportmogelijkheden zullen allemaal helpen om deze ambachten internationaal meer bekendheid te geven.

In heel Frankrijk bestaat reeds lokaal steunbeleid, gebaseerd op technieken en tradities die goed ingeburgerd zijn, zoals tapijtwerk in Aubusson, in de Creuse. In de Elzas bestaat er tevens een succesvol ecosysteem. In deze regio zijn 3.000 ateliers aanwezig die zich toeleggen op de glasblazerskunst en 150 bedrijven die zich bezighouden met levend erfgoed.

De ambachten in de regio’s zullen worden verankerd door de oprichting van speciale centra en het versterken van ecosystemen in de sectoren juwelen (joaillerie) in Lyon, kantwerk (dentelle) in Alençon en cristallerie in het departement Moselle. Er wordt financiële ondersteuning geboden bij overname van ateliers. Bovendien kunnen ateliers een specifiek label toegekend krijgen: EPV (Entreprise du Patrimoine Vivant- Levend Erfgoed Onderneming).

12 september 2023