U bent hier

De verkoop van proteïnerijke yoghurt neemt sterk toe in Frankrijk

Ondanks de inflatie in 2022, blijven de Franse consumenten kiezen voor verse zuivelproducten. Gefermenteerde yoghurt en melk zijn de kampioenen op de zuivelmarkt die goed is voor 5.1 miljard euro.

Verse zuivelproducten, met name gefermenteerde yoghurt en melk, blijven populair onder Franse consumenten ondanks de inflatie in 2022. Deze populariteit heeft de consumptie op peil gehouden, terwijl de opkomst van huismerken en nieuwe trends de marktdynamiek veranderen.

Doordat Franse consumenten zeer “gehecht” zijn aan verse zuivelproducten (yoghurt en gefermenteerde melk, fromage frais, zuiveldesserts, room, enz.) heeft de prijsstijging van +6.6%, hun eetlust toch niet verminderd, volgens Syndifrais. De verkoopvolumes zijn zelfs licht gestegen met 0.5% op een jaar tijd. Consumenten, die verse zuivelproducten nog steeds overwegend associëren met gezondheid, beschouwen deze als "essentieel", volgens een enquête van CSA voor CNIEL, de brancheorganisatie voor zuivelproducten.

Binnen de zuivelproducten, zijn gefermenteerde yoghurt en melk (Ribot, Kefir, Leben, enz.) het goedkoopst met 2,5 euro per kilo in tegenstelling tot 3 euro per kilo voor andere zuivelproducten en zijn hiermee de populairste op de zuivelmarkt van 5,2 miljard euro. Alle fabrikanten (Lactalis, Danone, Yoplait...) zijn dus met succes op deze opportuniteit gesprongen.

Hyperproteïnen, die in 2014 in Frankrijk werden geïntroduceerd, zagen de verkoop in de eerste drie maanden van 2014 met 52% stijgen. Deze stijging is onder andere te danken aan het feit dat proteïnerijke producten hun doelgroep voortdurend verbreden. Vroeger was dit iets voor ouderen of sportliefhebbers, maar nu grijpen ook mensen die minder vlees eten naar deze producten.

Vooral huismerken hebben de meeste vooruitgang geboekt op de markt van verse zuivelproducten. Huismerken hebben de kloof met de grote merken verkleind en hebben marktaandeel gewonnen met meer dan 46% van de volumes, echter zijn ze nog steeds slechts goed voor een derde van de waarde (36%).

Samengevat toont de situatie in de Franse zuivelmarkt aan dat ondanks de inflatie in 2022, verse zuivelproducten, met gefermenteerde yoghurt en melk als voortrekkers, standvastig de voorkeur genieten bij de consumenten. Deze producten hebben hun aantrekkingskracht behouden en de consumptie op niveau gehouden, zelfs met een prijsstijging van 6,6%.

28 augustus 2023

Bijkomende informatie