U bent hier

Frankrijk: internationale groepen wedden op metropolen

De tweede editie van het 'Forum Aix-Marseille' dat op 26 september in het Palais de la Bourse in Marseille werd gehouden, benadrukte de positie die Franse regionale steden innemen bij de internationale bedrijven/groepen in hun oprichtings- en ontwikkelingsstrategieën. In een context van wijdverbreid hybride werk en het koolstofvrij maken van de industrie, doen provinciale gebieden het goed en wekken ze de interesse van multinationals voor toekomstige investeringen. Dit event werd georganiseerd door het agenschap DZA en Provence Promotion-The invest in Provence Agency als preambule voor de Staten van Frankrijk in november eerstkomende.

Is de tijd van de grote zakelijke hoofdsteden voorbij? Decarbonisatie, het aantrekken van talent, de implementatiestrategieën van internationale groepen bevorderen nu de oprichting van besluitvormingscentra in verschillende gebieden. Deze steden en metropolen, bereikbaar per trein en vliegtuig, bieden een warme en gastvrije omgeving om in te wonen en te werken. Ze zijn een smeltkroes geworden voor industriële verplaatsingen en het uitvoeren van projecten rond hernieuwbare energie, zoals president Emmanuel Macron eind juni 2023 herinnerde tijdens zijn bezoek aan Marseille. De aanwezigheid van talent, of het nu gaat om human resources voor logistiek of hooggekwalificeerde ingenieurs, is een relevant antwoord op het tekort aan werknemers.

Leiders van grote buitenlandse bedrijven, gevestigd in Frankrijk, werden op dit event uitgenodigd om hun aanbevelingen te formuleren over de aantrekkelijkheid van regionale metropolen. Deze aanbevelingen zullen vervolgens worden doorgegeven aan president Macron en zijn regering.

29 september 2023