U bent hier

Nieuws

UPDATE 2/4/2020 - Het ziektepreventie en controle centrum van de Letse overheid maakt melding van 458 besmettingen op 2 april.  30 mensen werden genezen verklaard en er zijn vooralsnog geen mensen overleden als gevolg van Corona. De noodtoestand is afgekondigd van 13 maart tot en met 14 april en wordt moglijk verlengd. De crisiscoördinatie wordt waargenomen door het Letse ministerie van volksgezondheid. Aangezien de Letse overheid een aanzienlijk aantal landgenoten (toeristen en gastarbeiders) repatrieert, wordt verwacht dat het aantal besmettingen aanzienlijk zal toenemen. De economische impact is aanzienlijk. Swedbank verwacht een negatieve groei van de Letse economie in 2020 van 5,8% en een krimp in het tweede kwartaal met dubbele cijfers. Reizen naar Letland is momenteel quasi onmogelijk, goederenverkeer ondervindt geen problemen.

Ook Rusland werd getroffen door het coronavirus COVID-19.

Het aantal besmettingen neemt snel toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Russische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Op 2 april werden 771 nieuwe gevallen geregistreerd waarvan 595 in Moskou. Zo komt het totaal aantal besmettingen op 3548 waarvan 2475 in Moskou.  In de regio rond Moskou werden 177 besmettingen vastgesteld. Ter vergelijking: In Sint-Petersburg werden totnogtoe 147 besmettingen opgetekend.

Er stierven ondertussen (gegevens op 2 april) 19 mensen in Moskou ten gevolge van het corona-virus. In Rusland staat het totaal aantal overlijdens op 30 (2 in de Moscow Oblast', 2 in Sint-Petersburg, 1 in Perm, 1 in Penza, 2 in Pskov, 1 in de Checheense republiek, 1 in Orenburg  en 1 in Vladimir)

Er zijn belangrijke reisbeperkingen die een reis naar Rusland op dit moment zo goed als onmogelijk maken. Tot 1 mei werd de inreis van buitenlanders in Rusland zwaar aan banden gelegd waarbij niemand de grens over mag (ook niet met een geldig visum) behalve bepaalde categorieën van mensen zoals diplomaten. Sinds 27 maart zijn alle reguliere en chartervluchten opgeschort en worden er enkel nog vluchten ingelegd om Russen te repatrieren waarbij de luchthaven van Sheremetyevo slechts 500 terugkerenden per dag ontvangt wat de repatrieringen bemoeilijkt.

India is ook zwaar getroffen door de COVID-19-pandemie. Het eerste geval dat op 30 januari 2020 werd gemeld, was afkomstig uit China. Tot op heden heeft de uitbraak de meeste Indiase staten bereikt.

Hongarije heeft een noodtoestand in het hele land uitgeroepen vanwege het coronavirus, de maatregel is noodzakelijk om de verspreiding van het virus te voorkomen. De noodtoestand is een zogenaamde speciale rechtsorde die is gedefinieerd in de basiswet van Hongarije en die de regering toestaat een aantal buitengewone maatregelen bij decreet in te voeren en de toepassing van bepaalde wetten op te schorten om een natuur- of industriële ramp te verzachten. De toestand is voor onbepaalde tijd.

In Mexico is op 31/03/2020 een 'sanitaire noodtoestand' uitgeroepen om de Covid-19 epidemie te kunnen bestrijden. Lees in dit artikel de laatste stand van zaken m.b.t. de impact van de Covid-19 epidemie in Mexico. 

Update 1/4/2020 - Litouwen rapporteert 581 besmettingen en 8 overlijdens. Vanaf 4 april verbiedt de overheid alle vluchten en ferryverkeer (met enkele uitzonderingen) en worden er enkel nog Europese repatriëringsvluchten voorzien. Zo'n 200 Litouwers zouden nog uit het buitenland willen terugkeren volgens het Litouwse ministerie van buitenlandse zaken. De economische impact zal groot zijn. Swedbank verwacht een negatieve groei in het tweede kwartaal van minstens 10% en voorspelt een krimp van 5% à 10% in 2020. De Litouwse overheid kondigde een lock down aan tot 13 april. De grenzen zijn gesloten voor personenverkeer mits een aantal uitzonderingen. Met name het goederenverkeer van en naar Polen, Letland, Rusland en Wit-Rusland kan zonder problemen doorgaan.

Ook Turkije werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt zeer snel toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Turkse overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen hebben een serieuze impact op economische activiteiten en op zakenreizen naar Turkije.

Pagina's