U bent hier

Nieuws

Sinds begin juli 2021 wordt Japan getroffen door een vijfde golf van COVID-besmettingen. In Tokyo en de belendende prefecturen Kanagawa (Yokohama-regio), Chiba en Saitama, en ook in Osaka en Okinawa geldt de noodtoestand. In vijf andere prefecturen zijn maatregelen van kracht die het uitgangsleven in zekere mate beperken.

Daarnaast verbiedt Japan tot nader order de toegang tot het grondgebied voor alle buitenlandse reizigers, behalve voor diegenen die over een verblijfsvergunning en een “re-entry permit” beschikken. Japan wordt door de Belgische overheid beschouwd als een “groene zone” van waaruit reizen, zowel essentiële als niet-essentiële, toegelaten zijn mits het naleven van een beperkt aantal voorwaarden.

De rechtstreekse passagiersvlucht tussen Brussel en Tokyo wordt volledig opgeschort in de periode van 29 maart 2020 tot 5 maart 2021. Op 6 maart startte All Nippon Airways met een rechtstreekse zaterdagvlucht voor passagiers. Sinds 16 november 2020 voert ANA Cargo een dagelijkse rechtstreekse cargovlucht uit tussen Tokyo en Brussel.

In Hongarije zijn al meer dan 5 miljoen mensen ingeënt tegen COVID-19, dus de geleidelijke heropening van het land is begonnen en bepaalde restricties worden opgeheven. Er zijn nog steeds tal van beperkende maatregelen van kracht die de verspreiding van het virus moeten indammen. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtreders worden gesanctioneerd. 

COVID-19 houdt ook in 2021 nog huis in Oostenrijk, maar er is beterschap in zicht. Waar de snel stijgende cijfers tijdens de wintermaanden de regering nog noopten tot strengere maatregelen, waren vanaf 8 februari bepaalde versoepelingen van kracht. Daarna werden bijkomende regionale maatregelen gehanteerd. Vanaf 19 mei 2021 zijn o.m. cultuurhuizen en de horeca terug open (toegang enkel op voorlegging van bewijs van vaccinatie, actueel en negatief testcertificaat of bewijs van genezing na een coronabesmetting). Vanaf 1 juli zijn bijkomende versoepelingen van kracht.

De derde golf lijkt ondertussen een feit, vooral in Moskou maar ook in andere Russische regio's. De autoriteiten van Moskou en de Moskou oblast' zijn gestart met een verplichte vaccinatiecampagne voor werknemers. De piek lijkt echter voorbij en er is opnieuw een bescheiden daling waar te nemen maar het blijft op dit moment te vroeg om al over een algemene verbetering in het hele land te spreken. 

Vooral kmo's hebben het tijdens de eerste golf en ook daarna zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Tijdens de tweede en (nu) derde golf koos de Russische regering ervoor niet in lockdown te gaan, onder andere om de economie niet te zwaar te treffen. 

Reizen van en naar Rusland blijft voor EU-burgers nog steeds grotendeels onmogelijk waarbij enkel bepaalde categorieën van mensen toegang krijgen tot het land. 

Ook Bulgarije werd getroffen door de pandemie. Het land kwam relatief ongeschonden uit de eerste golf, maar kende een krachtige tweede golf tussen oktober en eind december. In maart 2021 namen de besmettingen opnieuw sterk toe wat steeds meer druk zet op het gezondheidssysteem. Inmiddels is het ergste achter de rug en werden vele maatregelen al weer afgebouwd of opgeheven. De overheid is weliswaar op haar hoede voor de verspreiding van de deltavariant, zeker omwille van de lage vaccinatiegraad onder de bevolking. 

Het coronavirus blijft aanwezig in Armenië. De situatie was in mei en juni 2021 vrij goed onder controle, maar de laatste weken gaat echter het aantal actieve gevallen opnieuw omhoog. Om de economische gevolgen van de crisis te milderen, heeft de regering verschillende ondersteuningsprogramma's opgestart. 

Tsjechië werd in het voorjaar zwaar getroffen door de coronapandemie, maar vandaag is de situatie gestabiliseerd. Dit alles heeft natuurlijk ook invloed (gehad) op het economische leven, maar vooralsnog gaat men ervan uit dat de economie in 2021 opnieuw zal aantrekken. De regering helpt ondertussen de bedrijven en de werknemers met diverse steunprogramma’s.

Het Verenigd Koninkrijk komt met vertraging uit zijn derde lockdown en kampt al opnieuw met sterke stijgingen van dagelijke besmettingen door de deltavariant.

Op 26 juni 2021 werd hierdoor besloten reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België voor alle niet-EU reizigers te verbieden en werd het VK op de lijst van de 'heel hoog risicolanden' geplaatst. Deze inreisverbodslijst kunt u hier terugvinden. Er werd wel een uitzonderingen gemaakt voor personen met de Belgische nationaliteit of met België als hoofdverblijfplaats. Deze kunnen, mits quarantaine en testen, het land nog terug binnen vanuit het VK. België staat voor het Verenigd Koninkrijk op de oranje lijst, wat betekent dat men bij aankomst in het VK vanuit België, 10 dagen in quarantaine moet en vooraf betalende testen moet inboeken die gelinkt zijn aan het PLF (Passagier Lokalisatie Formulier).

Op het niet-naleven van de regels staan boetes die kunnen oplopen tot 10.000 pond.

Ondanks de stijgende cijfers heeft de Britse overheid alsnog de beslissing genomen om de laatste fase van versoepelingen ('Step 4 of the roadmap') uit te voeren vanaf 19 juli in Engeland. De COVID-beperkingen die voorheen van toepassing waren zijn ongedaan gemaakt (m.a.w. is het dragen van een mondmasker niet meer verplicht, zijn nachtclubs opnieuw open, etc.). De Britse overheid adviseert wel nog om een mondmasker te dragen op drukke plekken waar het moeilijk is om afstand te houden zoals op het openbaar vervoer. 

In de Filipijnen is de zogenaamde ‘general community quarantine’ (GCQ) opnieuw verlengd tot eind juli 2021 voor de provincies Rizal, Bulacan Laguna en Cavite.
De inreis van buitenlandse reizigers blijft beperkt. Reizigers wordt geadviseerd het reisadvies te raadplegen voor de laatste informatie. Reizigers uit landen waarvoor geen beperkingen gelden en die over een geldig visum beschikken, mogen het land wel binnen, maar moeten bij aankomst op de luchthaven een verplichte coronatest ondergaan en de resultaten afwachten in een erkende quarantainevoorziening.

In een nieuw rapport, gepubliceerd op 09 juli 2021, deelt de Zweedse bank positieve cijfers mee met betrekking tot de consumptie in de Baltische staten. De toenemende vaccinatiegraad en de versoepeling van de COVID-maatregelen zouden er de economie nieuw leven inblazen.

De meeste staten in Maleisië bevinden zich in Fase 1 van het National Recovery Plan (NRP). Kelantan, Pahang, Perlis, Perak en Terengganu bevinden zich in Fase 2 van het NRP. Een groot deel van Selangor en verschillende plaatsen in Kuala Lumpur vallen onder de Enhanced Movement Control (EMCO) en dit nog tot 16 juli 2021. Op 8 juli 2021 registreerde Maleisië 808.658 in totaal COVID-19-gevallen, waarvan 77.275 opgenomen in het ziekenhuis, 725.480 hersteld en 5.903 doden.

Nieuw-Zeeland is op alarmfase 1, wat betekent dat alle beperkingen zijn opgeheven, behalve voor de grenscontroles. Iedereen kan naar het werk, naar school, binnenlandse reizen maken en samenkomen met een onbeperkt aantal mensen. Er zijn evenwel nog steeds (gezondheids) controles aan de grenzen en de 14-daagse quarantaine voor wie Nieuw-Zeeland binnenkomt blijft van toepassing.

Iran was - na China - een van de landen waar COVID-19 als eerste toesloeg. Ondertussen rolt de zoveelste golf over het land en is Iran een van de zwaarst getroffen gebieden wereldwijd. De nieuwe stijging van het aantal gevallen wordt toegeschreven aan de deltavariant van het virus en de moeizame vaccinatiecampagne. Vanaf 4 juli 2021 gaat een nieuwe fase van semi-lockdown en beperkingen in. De regering hoopt vanaf dit najaar de vaccinaties te kunnen versnellen door de toediening van een lokaal ontwikkeld vaccin. 

Stand van zaken op 27 juli 2021 m.b.t. de uitbraak van het coronavirus in Israël.

Na een periode van bijna geen nieuwe coronapatiënten, beleeft Israël een nieuwe stijging van het aantal gevallen. Tussen eind juni en begin juli is het aantal ongeveer verdubbeld: van 125 (21 juni) patiënten per dag tot 323 (2 juli) patiënten per dag. Sindsdien is het aantal nieuwe patiënten blijven stijgen (2.112 patiënten op 27 juli). Dit is te wijten aan de verspreiding van de deltavariant.
Als gevolg hiervan zijn mondmaskers in gesloten ruimten verplicht en is het plan om buitenlanders toe te laten in het land uitgesteld tot (ten minste) einde juli.
Volgens recente macro-economische gegevens was het effect van de crisis op de Israëlische economie in 2020 minder negatief dan eerder was verwacht.

Pagina's