U bent hier

Nieuws

In Hongarije zijn al meer dan 2,5 miljoen mensen ingeënt tegen COVID-19, dus de geleidelijke heropening van het land is begonnen en bepaalde restricties worden opgeheven. De avondklok wordt aangepast (22u tot 5u). Voorlopig blijft enkel woon-werkverkeer toegelaten. Winkels mogen openen tussen 5u en 21u30. Winkels, inclusief winkels die sinds 8 maart gesloten zijn, kunnen openen volgens nieuwe regels op basis van het aantal aanwezigen per vierkante meter. Gemiddeld mag er volgens de nieuwe regelgeving 1 klant per 10 m² in de winkel zijn. Er zijn nog steeds tal van beperkende maatregelen die de verspreiding van het virus moeten indammen, hierbij horen ook inreisrestricties, maar reizen voor economische doeleinden blijven buiten schot. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtreders worden gesanctioneerd. 

De longziekte COVID-19, veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, houdt ook in 2021 nog lelijk huis in Oostenrijk. De snel stijgende cijfers en ongerustheid over de dreigende saturatie in de gezondheidszorg, in het bijzonder wat de IZ-beddencapaciteit betreft, noopte de regering tot strengere maatregelen, die verlengd worden in enkele regio's en versoepeld in een andere regio. 

Het coronavirus sloeg vorig jaar ook toe in Armenië. Na een tweede golf in oktober en november 2020 leek het ergste echter achter de rug en lag het aantal nieuwe dagelijkse gevallen tot eind maart van dit jaar heel wat lager. Sinds eind maart wordt opnieuw een stijgende trend waargenomen. Ook het aantal actieve gevallen gaat opnieuw de hoogte in.

Om de economische gevolgen van de crisis te milderen, heeft de regering verschillende ondersteuningsprogramma's opgestart. 

Na China was Japan één van de eerste landen waar het coronavirus COVID-19 werd waargenomen eind januari 2020. Het aantal besmettingen in Japan is geleidelijk aan toegenomen, en bereikte op 11 april een eerste piek (720 gevallen). Begin mei was het aantal besmettingen tot onder de 100 per dag gedaald en begin juni zelfs tot onder de 50. Vanaf begin juli is het aantal besmettingen terug beginnen aan te groeien om op 7 augustus een tweede piek te bereiken (1605 gevallen). Daarna vertoonde het aantal besmettingen een dalende trend tot eind september, om in oktober 2020 te stagneren rond een dagelijks gemiddelde van ongeveer 570 gevallen. In de eerste week van november veranderde de trend in een opwaartse beweging met een nieuwe piek van 7.882 dagelijkse besmettingen op 8 januari 2021. Ook het aantal coronapatiënten op de intensieve afdeling nam geleidelijk aan toe tot een piek van 1.043 gevallen op 27 januari 2021. Het aantal dagelijkse corona-overlijdens piekte op 3 februari 2021 met 120 sterfgevallen.

Ook Ierland is in de greep van de COVID-19 uitbraak. Sociaal contact, activiteiten buitenshuis en reizen van en naar het werk worden nog steeds beperkt. Na jaren van sterke economische groei wordt nu verwacht dat de Ierse economie zal krimpen.

Ook het Groothertogdom Luxemburg is in de ban van het coronavirus COVID-19. In het nieuwsbericht vindt u informatie over de algemene toestand, de genomen voorzorgsmaatregelen, de economische steunmaatregelen en de exitstrategie van de overheid. De vaccinatiecampagne is, zoals in elk andere EU-lidstaat, volop aan de gang. Op dit ogenblik zijn de eerste belangrijke versoepelingen van kracht. Sinds 7 april zijn de terrassen van cafés en restaurants weer open. Je kan er eten en drinken met twee aan een tafel, van 6 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds.

Iran was - na China - een van de landen waar COVID-19 als eerste toesloeg. Op 18 februari 2020 rapporteerde het land het eerste geval in de stad Qom. Ondertussen rolt een vierde golf over het land en is Iran een van de zwaarst getroffen gebieden wereldwijd. De dramatische stijging van het aantal gevallen wordt toegeschreven aan de Britse variant van het virus die het land is binnengekomen via de westelijke grenzen met Irak, en aan de gebrekkige controle op reizen, bruiloften en feesten tijdens de Perzische nieuwjaarsvakantie. 

De toestand in Moskou is de laatste maanden verbeterd en de beperkende maatregelen werden ondertussen bijna allemaal opgeheven. Ook in de meeste andere regio's gaan de (officiële) cijfers de goede richting uit hoewel de vrees voor een derde golf blijft bestaan en er de laatste dagen opnieuw een stijging van het aantal nieuwe gevallen is.

Vooral kmo's hebben het tijdens de eerste golf en ook daarna zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Hoewel behalve het coronavirus ook de lage olieprijs Rusland parten speelde, was de economische krimp in 2020 kleiner dan deze in vele West-Europese landen. Reizen van en naar Rusland blijft voor EU-burgers nog steeds grotendeels onmogelijk waarbij enkel bepaalde categorieën van mensen toegang krijgen tot het land. 

Nu de cijfers opnieuw in negatieve zin evolueren, verstrengt Polen de beperkende maatregelen vanaf 20 maart 2021. De nieuwe maatregelen blijven zeker tot 18 april van kracht. De uitbraak van het coronavirus heeft verschillende economische gevolgen die in Polen weliswaar minder sterk doorwegen dan in vele andere Europese landen. De bedrijven raden hun werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken en de overheid adviseert om zo min mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. De scholensluiting zal ongetwijfeld ook een onmiddellijke en aanzienlijke impact hebben op de economie, want vele ouders waren (of zijn nog steeds) verplicht thuis te blijven om ook voor de kinderen te zorgen.

De langetermijnbegroting van de EU, in combinatie met NextGenerationEU, zal het grootste stimuleringspakket zijn dat ooit uit de EU-begroting is gefinancierd. Een totaal van 1.8 miljard euro zal helpen bij de wederopbouw van een Europa na de globale coronaviruspandemie. Het ontwerp van het Griekse Nationale Herstel- en Veerkrachtplan bevat vier hoofdcomponenten voor de strategie van het land.

De Maleisische regering heeft tot 14 april 2021 in Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Penang en Kelantan de Movement Control Order (MCO) ingevoerd. Alle belangrijke economische sectoren zijn heropend, met strikte naleving van SOP (Standard Operating Procedure). Reizen tussen staten blijft in het hele land verboden. Op 31 maart 2021 registreerde Maleisië in totaal 345.500 COVID-19-gevallen, waarvan 14.604 in het ziekenhuis, 3.269.624 hersteld en 1.272 doden.

Na de recente stijging van de sterftecijfers als gevolg van de derde golf, heeft de regering een herinvoering aangekondigd van de volgende sociale beperkingen:

  • Micro Smart Lockdowns in gebieden met meerdere positieve gevallen in grotere steden.
  • Alle commerciële markten en pretparken moeten om[CDK1]  18:00 uur sluiten (behalve essentiële voeding, farmaceutische, medische, mechanische en technische diensten).
  • Er is een volledige lockdown in markten gedurende 2 dagen per week (veilige dagen).
  • Alle restaurants, gemeenschapscentra, trouwzalen worden gesloten voor binnendiensten (excl. bezorging, afhalen).  
  • Bioscopen blijven gesloten.
  • Gezichtsmaskers zijn verplicht op openbare plaatsen.
  • 50% thuiswerkbeleid wordt opgelegd.
  • Alle sport-, culturele en andere sociale evenementen zijn verboden
  • Scholen zijn gesloten.
  • Intercity-reizen worden twee dagen per week stilgelegd.

Pagina's