U bent hier

Nieuws

Vanaf 1 maart 2022 opent Japan geleidelijk aan zijn grenzen voor buitenlandse bezoekers, inclusief zakenlui. Buitenlandse zakenlui dienen over een inreisvisum te beschikken en hun zakenreis moet aangevraagd worden door bedrijven of andere instellingen in Japan. Buitenlandse toeristen die gebruik maken van een reisbureau zijn vanaf 10 juni 2022 welkom in Japan mits ze beschikken over een Japans inreisvisum.

Een belangrijk aantal vluchten vanuit Europa naar Japan zijn geschrapt als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict. All Nippon Airways (ANA) behoudt echter de twee directe passagiersvluchten per week tussen Tokio en Brussel.

Japan wordt door de Belgische overheid beschouwd als een “donkerrode zone” van waaruit reizigers welkom zijn zonder enige covid-restricties.

Vanaf 1 juni 2022 verviel de FFP2-maskerplicht ook in het openbaar vervoer, levensmiddelenwinkels en apotheken, met uitzondering van Wenen waar de FFP2-maskerplicht in het openbaar vervoer en in de apotheken blijft bestaan.

In onze vorige maandanalyses kon u al lezen dat de Vlaamse export — na een nog schuchtere 1,72% groei tijdens Q1-2021 — vanaf het tweede kwartaal pas echt ernstig ging herstellen en dat 3 kwartalen op rij, wat voor heel 2021 uiteindelijk resulteerde in een jaargroei van 27,58% voor de export. De jaarimport ging in 2021 zelfs 34,73% hoger.
Ook 2022 zette meteen krachtig in met al meteen in januari een volle 40,87% meeruitvoer, gevolgd door een nóg sterkere stijging van 43,55% in februari.
Ook in maart ging de export door op zijn élan met eens te meer een erg fraaie klim van 30,12% tot 42,1 miljard euro, alweer een nieuw maandrecord sinds 2002.
Daarnaast ging in maart ook de invoer alweer fors de hoogte in (+36,3% t.o.v. de gelijknamige maandinvoer vorig jaar) en liet meteen ook daar een nieuw maandrecord optekenen van 42,4 miljard euro.

Het coronavirus blijft aanwezig in Armenië. Het aantal besmettingen piekte opnieuw begin februari 2022 omwille van de omikronvariant maar deze nieuwe opstoot van het virus is ondertussen voorbij en het aantal besmettingen in april is gestabiliseerd op een laag niveau. Om de economische gevolgen van de pandemie te milderen, werden door de regering verschillende ondersteuningsprogramma's opgestart.

Belgen komende van een EU-land/Schengenland kunnen vrij naar Portugal reizen, per vliegtuig, wagen of per boot indien in het bezit van

  • ofwél een bewijs van inenting (minstens 2 inentingen, waarvan de laatste niet meer dan 270 dagen geleden - onbeperkt met 3 inentingen (booster))
  • ofwél een herstelcertificaat van COVID-19 (hoogstens 180 dagen oud)
  • ofwél een antigeentest (24 u) / PCR-test (72 u) als u niet ingeënt bent

Dit is nodig voor alle reizigers vanaf de leeftijd vanaf 12 jaar.

Er is geen quarantaine vereist voor wie vanuit België reist.

President Biden boekt vooruitgang in de strijd tegen de coronapandemie. Het vaccineren in de VS gaat in een snel tempo vooruit. Half juni 2022 is 67% van de bevolking volledig gevaccineerd. De president ontvouwt ook ambitieuze plannen om de economie aan te vuren en jobs te creëren. 

Situatie op 01/06/2022: In Bolivia zijn 909.372 mensen besmet met het coronavirus en er zijn de laatste tijd geen nieuwe sterfgevallen geweest. Op dit moment zijn er 21.948 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Raadpleeg hier meer gedetailleerde informatie over de verspreiding van het coronavirus.

Volgens de "COVID resilience ranking" van Bloomberg (27/01/2022), die aangeeft in welke mate men succesvol is omgegaan met de COVID-pandemie, staat Chili wereldwijd op de 6e plaats in een ranking met de 53 grootste economieën ter wereld. Deze ranglijst van Bloomberg houdt rekening met 12 criteria (zoals mortaliteit, kwaliteit van de gezondheidszorg, vaccinatieniveau, inperken van uitbraken, heropstart van bepaalde sectoren, ed.). In december 2021 stond Chili in die ranking nog op de eerste plaats.

Voor meer informatie zie volgend artikel: https://www.emol.com/noticias/Economia/2022/01/27/1045183/bloomberg-chile-paises-vivir-pandemia.html.

Na de vijfde golf (februari 2022) van het coronavirus, zijn de COVID-19-cijfers in Pakistan geleidelijk gedaald. Met uitzondering van de stad Karachi waar het positiviteitspercentage 6% bedraagt, heeft het land een gemiddeld positiviteitspercentage van minder dan 1%. Momenteel bedragen de COVID-19-cijfers 1,53 miljoen bevestigde gevallen en 30.379 sterfgevallen.

Uruguay is minder getroffen door de pandemie dan de landen in de regio en heeft de crisis goed beheerd. Ondertussen kreeg meer dan 80% van de bevolking het tweede vaccin en 64% het derde toegediend. Het zal niet langer nodig zijn om de capaciteitslimieten in afgesloten ruimtes, shows, bioscopen, evenementenlocaties en sporthallen te respecteren.  

Reizen naar Uruguay is toegestaan voor Uruguayaanse staatsburgers, buitenlandse residenten alsook niet-residerende buitenlanders met een volledig vaccinatieschema of die maximum 90 dagen geleden positief testten, onder strikte naleving van bepaalde voorwaarden.

De besmettingen schoten in februari opnieuw de hoogte in door de verspreiding van de omikronvariant maar de curve is momenteel opnieuw afgezwakt en blijft laag.

Vooral kmo's hebben het de voorbije twee jaar zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Tijdens de opeenvolgende golven koos de Russische regering ervoor niet in volledige lockdown te gaan, onder andere om de economie niet te zwaar te treffen. 

Sinds de politieke onrust na de presidentsverkiezingen in augustus 2020 en de oorlog in Oekraïne is de coronaproblematiek in Wit-Rusland in de vergeethoek geraakt en wordt er nog nauwelijks over gesproken en geschreven in de pers waardoor het moeilijk is een objectief beeld te schetsen van de situatie aldaar. Vooral sinds de Russische inval in Oekraïne (en de betrokkenheid van Wit-Rusland daarbij) is informatie over de pandemie daar zo goed als onmogelijk te verkrijgen.

In Indonesië werden tot op heden al ruim 6 miljoen positieve gevallen met het Coronavirus geïdentificeerd en vielen er (officieel) meer dan 156.000 doden. Midden januari werden de eerste Omikron-gevallen genoteerd, waardoor er een korte periode met een sterke opstoot van positieve gevallen te noteren viel. Gelukkig is die periode achter de rug en gelden er geen beperkingen meer. Iedereen die dubbel gevaccineerd is mag het land terug bezoeken.

Op 18 mei 2022 waren er in Ecuador 872.542 COVID-19-gevallen en 35.610 dodelijke slachtoffers. De meeste besmettingen vinden plaats in de provincies Pichincha en Guayas.

De nationale noodtoestand blijft voorlopig van kracht tot 31 mei 2022 en houdt het volgende in: beperking van grondwettelijke rechten, opschorting van sociale bijeenkomsten waarbij de concentratie of agglomeratie van mensen te hoog is (zowel thuis als bij familie).

Pagina's