U bent hier

Nieuws

Sinds 29 april 2023 gelden geen covid-restricties meer bij aankomst in Japan. Ook voor reizigers die vanuit Japan naar België trekken, gelden geen covid-restricties. Daardoor zijn de voorwaarden voor binnenkomst in zowel België als Japan dezelfde als voor de covid-pandemie uitbrak.

Een belangrijk aantal vluchten vanuit Europa naar Japan zijn geschrapt als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict. All Nippon Airways (ANA) voorziet sinds 11 maart 2023 opnieuw iedere week een rechtstreekse woensdag- en zaterdagvlucht tussen Brussel en Tokio.

Gedurende 3 jaar heeft het land de verspreiding van het virus kunnen tegenhouden door het zogenaamde zero-covidbeleid. In december 2022 heeft de Chinese overheid haar strategie echter drastisch gewijzigd en werden nagenoeg alle strenge maatregelen opgeheven. Dit heeft geleid tot een eerste grote covidgolf, waarvan de piek in de meeste grote steden achter de rug lijkt te zijn. Het aantal besmettingen zal echter - vooral in kleinere steden en op het platteland - blijven stijgen naar aanleiding van de migratiestroom gelinkt aan Chinees Nieuwjaar (21 jan 2023) en mogelijk daarop volgende tweede en derde golven. De medische zorgsector kreunt onder deze overbelasting. Desalniettemin werd de quarantaine voor binnenkomende reizigers vanuit het buitenland volledig opgeheven en herneemt ook het vliegtuigverkeer nagenoeg gelijkaardig aan de situatie van voor de COVID-19-uitbraak.

Indonesië heeft op 30 december 2022 officieel de PPKM-beperkingen voor openbare activiteiten ingetrokken, na een evaluatie van 10 maanden door de regering en verbeterde pandemische indicatoren. Het land heeft in 11 opeenvolgende maanden geen pandemische golf meegemaakt en registreerde gedurende de eerste week van 2023 minder dan 1.000 nieuwe dagelijkse gevallen van Covid-19, met relatief weinig ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Ondanks de intrekking drong de president er bij de Indonesiërs op aan waakzaam te blijven en actief deel te nemen aan het vaccinatieprogramma. Het gebruik van maskers en de PeduliLindungi-traceringsapp wordt nog steeds aangeraden voor binnenactiviteiten, maar is niet verplicht voor buitenruimtes.

Reizigers zijn niet langer verplicht PCR testen te ondergaan en dienen officieel geen COVID-vaccinatiepaspoort meer voor te leggen. We raden echter wel stellig af om zonder COVID-vaccinatiebewijs naar Korea af te reizen.
Belangrijkste administratieve verplichtingen voor een kort verblijf in Korea (<90 dagen): paspoort meer dan 6 maanden geldig, K-ETA elektronische melding van je reis naar Korea min. 24h voor afreis (best minstens 1 week op voorhand aanvragen).

Macau is er lange tijd in geslaagd om het coronavirus uit zijn gebied te houden. Dankzij het vroege sluiten van zijn grenzen en de zeer stricte maatregelen om de regio binnen te komen, bleef Macau gedurende meer dan twee jaar goed gespaard van Covid-19. Op 17 juni 2022 stond de teller op niet meer dan 83 besmettingen en was nog niemand gestorven aan de gevolgen van COVID-19.

Echter, in de twee helft van juni steeg het aantal besmettingen relatief zeer sterk en vielen ook de eerste doden. Op 18 augustus 2022 was het totaal aantal besmettingen opgelopen tot 793, en waren er 6 dodelijke slachtoffers. Dit zijn relatief héél lage cijfers, maar de overheid van Macau tilde er wel zwaar aan.

Terwijl Europa in de laatste maanden de eerdere coronamaatregelen stelselmatig afbouwden, blijft China hardnekkig vasthouden aan een strategie die tot doel heeft het coronavirus helemaal uit te roeien - het zogenaamde 'zero-COVID' beleid. Hongkong en Macao, die beiden een speciale administratieve regio binnen de Volksrepubliek China zijn, moesten hierbij volgen. Concreet betekende dit ofwel dat de grenzen voor buitenlanders helemaal afgesloten waren, of dat reizigers bij aankomst in China, Hongkong en Macao in hotelquarantaine moesten gedurende 7 tot 21 dagen.

Het spreekt voor zich dat deze draconische maatregelen voor een existentiële uitdaging zorgen voor steden zoals Hongkong en Macao, die volledig afhangen van handel en toerisme.

Gelukkig is dit besef nu ook doorgedrongen bij de leiding in Beijing, die toegelaten heeft dat Hongkong vanaf 12 augustus 2022 het quarantaineregime heeft teruggebracht tot 3 dagen in een hotel, gevolgd door 4 dagen medische zelfmonitoring.

Maleisië heeft op 1 april 2022 zijn grenzen heropend als onderdeel van de nationale overgang naar de endemische fase. Alle economische sectoren in Maleisië hebben zich normaal ontwikkeld, en bijna 99% van de nieuw ontdekte COVID-19-gevallen behoort tot categorie één en twee, en vertoont geen of milde symptomen. Vanaf 1 augustus 2022 mogen alle reizigers Maleisië binnenkomen, ongeacht hun COVID-19-vaccinatiestatus en hoeven zij geen COVID-19-test te ondergaan vóór vertrek of bij aankomst. De Maleisische regering heeft bij aankomst geen quarantainebevelen in verband met COVID-19 ten uitvoer gebracht.

Het coronavirus blijft aanwezig in Armenië. Het aantal besmettingen piekte opnieuw begin februari 2022 omwille van de omikronvariant maar deze nieuwe opstoot van het virus is ondertussen voorbij en het aantal besmettingen is sinds april gestabiliseerd op een laag niveau. Om de economische gevolgen van de pandemie te milderen, werden door de regering verschillende ondersteuningsprogramma's opgestart.

Ook in Noord-Macedonië is de overheid begonnen met het afbouwen van de beperkende coronamaatregelen. Doorheen de crisis heeft de overheid aanzienlijke inspanningen geleverd om zowel de burgers als het bedrijfsleven te ondersteunen d.m.v. verschillende steunpakketten. 

Sinds de politieke onrust na de presidentsverkiezingen in augustus 2020 en de oorlog in Oekraïne is de coronaproblematiek in Wit-Rusland in de vergeethoek geraakt en wordt er nog nauwelijks over gesproken en geschreven in de pers waardoor het moeilijk is een objectief beeld te schetsen van de situatie aldaar. Vooral sinds de Russische inval in Oekraïne (en de betrokkenheid van Wit-Rusland daarbij) is informatie over de pandemie daar zo goed als onmogelijk te verkrijgen.

De pandemie heeft ook Slovakije ernstig parten gespeeld. Slovakije heeft maatregelen genomen om COVID-19 in te dammen, afhankelijk van de gezondheidssituatie. Deze maatregelen zijn inmiddels opgeheven.

Pagina's