U bent hier

Nieuws

Ook het Groothertogdom Luxemburg is in de ban van het coronavirus COVID-19. In het nieuwsbericht vindt u informatie over de algemene toestand, de genomen voorzorgsmaatregelen, de economische steunmaatregelen en de exitstrategie van de overheid. De vaccinatiecampagne is, zoals in elk andere EU-lidstaat, volop aan de gang. Op dit ogenblik is 74% van de bevolking (+12j.) gevaccineerd. Om de vaccinatiegraad op te krikken, wordt vanaf 1 november 2021 het gebruik van het 'CovidCheck system' uitgebreid en verplicht bij het bezoek aan horeca, discotheek, vrijetijdsbestedingen en in sommige winkels. Werkgevers zijn vrij om de coronapas ook in te voeren op de werkvloer. Het mondmasker blijft vanaf 6 jaar verplicht op het openbaar vervoer en in winkels.

Na de traumatische tweede covid golf (april 2021 t.e.m. juni 2021) waarbij er heel veel doden vielen, is de situatie in India rustiger. Er werden tot op heden 1 miljard dosissen van het vaccin uitgedeeld, voor een hoofdzakelijk jonge bevolking van 1.3 miljard.
In sommige Staten is de situatie nog steeds niet goed en met belangrijke feestdagen op komst, kijkt men met argusogen hoe de situatie zal evolueren in december.
Momenteel gaat het leven zijn gewone gang. Het dragen van een masker is wel nog overal verplicht maar anders zijn er weinig beperkingen. Vanaf 15 november zijn alle toeristen ook terug welkom. 

In Hongarije zijn al meer dan 5,5 miljoen mensen ingeënt tegen COVID-19, waardoor de heropening van het land vergevorderd is. Maar er zijn toch nog tal van beperkende maatregelen van kracht die de verspreiding van het virus moeten indammen. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtreders worden dan ook gesanctioneerd. 

Ook Wit-Rusland heeft te lijden onder de coronapandemie. Sinds de politieke onrust na de presidentsverkiezingen is de coronaproblematiek in Wit-Rusland in de vergeethoek geraakt en wordt er nog nauwelijks over gesproken en geschreven in de pers.

De vierde golf is een feit: zowel de besmettings- als de sterftecijfers zijn in Rusland opnieuw sterk de hoogte ingegaan. 

Vooral kmo's hebben het tijdens de eerste golf en ook daarna zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Tijdens de volgende golven koos de Russische regering ervoor niet in volledige lockdown te gaan, onder andere om de economie niet te zwaar te treffen. 

Reizen van en naar Rusland blijft voor de meeste EU-burgers nog steeds moeilijk waarbij enkel bepaalde categorieën van mensen of burgers van bepaalde landen toegang krijgen tot Rusland.

Letland gaat als eerste land van de EU opnieuw in lockdown omwille van de stijgende coronacijfers. Momenteel heeft Letland de hoogste besmettingsgraad van alle EU-landen en de op 3 na laagste vaccinatiegraad (48%). De gezondheidszorg wordt overspoeld en op maandag 11 oktober 2021 werd dan ook de noodtoestand uitgeroepen tot minstens 11 januari 2022. De nieuwe maatregelen hebben voornamelijk betrekking op het aanzetten tot vaccineren, m.a.w. de beperkingen zijn vooral gericht op niet-gevaccineerden.

Zoals in veel andere Europese landen worden ook in Finland de meeste restricties opgeheven naarmate de vaccinatiecijfers de hoogte ingaan. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuispatiënten blijft wel relatief hoog, ook al zijn ze iets lager dan in België (per 100.000 inwoners). Momenteel gelden er nog enkele restricties in de horeca en bij internationale reizen. Personen die (minstens twee weken geleden) volledig gevaccineerd werden of binnen 6 maanden COVID-19 hebben gehad en genezen zijn, kunnen vrij van België naar Finland reizen. Reizigers die niet aan deze criteria voldoen, zijn verplicht om coronatests te ondergaan en in zelfquarantaine te blijven.

Eind augustus 2021 stelde Nigeria een COVID-19 reisprotocol in dat inkomende reizigers verplichtte één week in quarantaine te verblijven, of ze nu gevaccineerd zijn of niet. Die laatste verplichting wordt nu ongedaan gemaakt met een amendement dat officieel werd gepubliceerd op 15 oktober 2021.

 
 

 
 

Eind september 2021 was de vijfde golf van covid-besmettingen in Japan dermate verzwakt, dat de regering besliste om een einde te maken aan de noodtoestand die sinds midden juli gold. Daardoor zijn de belangrijkste maatregelen die het uitgangsleven beperkten opgeheven.
Japan verbiedt tot nader order de toegang tot het grondgebied voor alle buitenlandse reizigers, behalve voor diegenen die over een verblijfsvergunning en een “re-entry permit” beschikken. Japan wordt door de Belgische overheid beschouwd als een “rode zone” van waaruit reizen slechts onder strikte voorwaarden mogelijk is.

De situatie in Litouwen gaat er momenteel sterk op achteruit, waarbij de capaciteit van de ziekenhuizen bijna bereikt is en gewone zorg in het gedrang komt. Desondanks worden er slechts beperkte restricties geherintroduceerd, voornamelijk het dragen van mondmaskers in binnenruimtes. Verder raadt de overheid aan om van thuis uit te werken waar mogelijk, zonder echter te verplichten. Men zet ook verder in op het aanmoedigen van vaccinaties, onder meer door een premie van 100 EUR voor 75-plussers. Reizigers naar Litouwen moeten vooraf een reisformulier invullen en een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve COVID-19-test (max. 72 uur oud) kunnen voorleggen. Lokaal hanteert men verder nog een opportuniteitspaspoort, nodig om toegang te krijgen tot winkels, horeca etc. Het 'EU Digitaal COVID-Certificaat' wordt hiervoor algemeen aanvaard.

De maanden april en maart van 2021 zijn erg kritieke maanden geweest in Brazilië; midden april was er een absolute piek met dagelijks bijna 4000 dodelijke slachtoffers en ongeveer 80 000 gevallen. Deze gemiddelden bleven hoog liggen tot eind juni, vanaf toen zijn deze cijfers in een neerwaartse trend terechtgekomen. Ook de druk op de ziekenhuizen is bijgevolg afgenomen, een onderzoek van de Braziliaanse krant O Globo wees uit dat de opnames met 70% gedaald zijn in ten minste 8 deelstaten in vergelijking met de situatie tijdens de piek.

De nationale noodtoestand blijft voorlopig van kracht tot 31 oktober 2021 en houdt het volgende in: beperking van grondwettelijke rechten, avondklok (verschillend per regio), opschorting van sociale bijeenkomsten waarbij de concentratie van mensen te hoog is, gedeeltelijke sluiting van de internationale grenzen. Daarnaast zijn er ook regionale maatregelen van kracht al naargelang het afgekondigde waarschuwingsniveau.

19 juli, lokaal ook wel 'freedom day' genoemd, betekende in het Verenigd Koninkrijk het einde van de COVID-19 beperkingen in Engeland. Ondanks de stijgende cijfers nam de Britse overheid de beslissing om de laatste fase van de versoepelingen ('Step 4 of the roadmap') uit te voeren vanaf deze historische dag in Engeland. De beperkingen die voorheen van toepassing waren, werden ongedaan gemaakt (m.a.w. is het dragen van een mondmasker niet meer verplicht, zijn nachtclubs opnieuw open, etc.). De Britse overheid adviseert wel nog om een mondmasker te dragen op drukke plaatsen waar het moeilijk is om afstand te houden, zoals in het openbaar vervoer. Vanaf 4 oktober 2021 maakt Engeland ook niet langer gebruik meer van het verkeerslicht-systeem voor het inreizen, maar zal het twee lijsten hanteren: de rode lijst en de rest van de wereld. België staat op dit ogenblik op de "rest van de wereld" lijst. 

Het coronavirus blijft aanwezig in Armenië. De situatie was in mei en juni 2021 vrij goed onder controle, maar sinds juli gaat echter het aantal actieve gevallen opnieuw omhoog. Om de economische gevolgen van de crisis te milderen, werden door de regering verschillende ondersteuningsprogramma's opgestart.

Pagina's