U bent hier

CORONAVIRUS: de toestand in Italië

1. Algemene toestand

Italië werd fel getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal gevallen bedroeg op 9 december 1.757.394: 737.525 positieven, 61.240 personen zijn overleden en 958.629 genezen. De gedetailleerde kaart van de Civiele Bescherming toont het aantal gevallen per regio.  

Goederenverkeer van en naar Italië bleef steeds toegelaten, al dienen transporteurs wel een aantal maatregelen in acht te nemen. 

2. Voorzorgsmaatregelen 

Strenge voorzorgsmaatregelen zijn in voege op het gehele Italiaanse grondgebied.
Italië begon op 3 juni aan fase 3 (Zie exitstrategie)

3. Exitstrategie

Italië is tot nader order opgedeeld in drie zones, die onderhevig zijn aan veranderingen. Een kaart en antwoorden op veelgestelde vragen zijn beschikbaar op de website van de Italiaanse regering. Hieronder volgt een overzicht volgens het nieuwe decreet DPCM van 3 december 2020.

Tussen 21 december en 6 januari zijn verplaatsingen tussen regio’s verboden op het nationale grondgebied.

Op 25 december, 26 december en 1 januari zijn daarnaast ook verplaatsingen tussen gemeentes verboden op het nationale grondgebied.

In de nacht tussen 31 december en 1 januari geldt op het nationale grondgebied een avondklok van 22u tot 7u, op de andere dagen tussen 22u en 5 u. Verplaatsingen binnen die tijdspanne zijn enkel toegelaten voor professionele redenen, gezondheidsredenen of in noodsituaties en moeten gerechtvaardigd worden aan de hand van een verklaring op eer.

 

1. Gele zone (zone met laag risico) 

 • Momenteel: de regio’s Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Ligurië, Marken, Molise, Puglia, Sardinië, Sicilië, Umbrië en Veneto en de autonome provincie Trente 
 • Avondklok: verplaatsingen zijn verboden tussen 22.00 uur tot 05.00 uur, behalve om professionele of ​​gezondheidsredenen. Op voorwaarde dat er vooraf een document is opgesteld dat dit bevestigt en dat speciaal voor dit doel is opgesteld. 
 • Reizen: over het algemeen wordt het ten zeerste aanbevolen om overdag niet te reizen, hetzij met het openbaar vervoer of met eigen middelen. Behalve om professionele redenen, gezondheidsredenen, of om een ​​activiteit uit te oefenen van een dienst die niet is opgeschort.
 • Winkelcentra: sluiting van winkelcentra in het weekend en op feestdagen, met uitzondering van apotheken, drogisterijen, eetstalletjes, tabakswinkels en krantenkiosken die zich in gesloten ruimtes bevinden. 
 • Cultuur: theaters en bioscopen blijven gesloten. De toegang tot tentoonstellingen, musea en andere culturele locaties is opgeschort. 
 • Opleiding: leeractiviteiten voor het voortgezet onderwijs vanaf 14 jaar vinden allemaal op afstand plaats. Leeractiviteiten voor andere onderwijsniveaus vinden face-to-face plaats, waarbij het dragen van een masker te allen tijde verplicht is, behalve voor kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een geldige gezondheidsreden. Universiteiten zijn gesloten en cursussen worden gegeven via afstandsonderwijs. 
 • Openbaar vervoer: 50% reductie van de capaciteit van het openbaar vervoer, met uitzondering van de schoolbusdiensten.
 • Bars en cateringdiensten: bars en horecagelegenheden moeten om 18 uur sluiten. Maximaal 4 personen zijn toegelaten aan één tafel, tenzij het om samenwonende gezinsleden gaat. Afhaaldiensten zijn toegestaan ​​tot 22 uur. Er zijn geen beperkingen voor de bezorgservice aan huis. 
 • Sport. zwembaden en sporthallen blijven gesloten. Sportcentra blijven open. Het beoefenen van een sportactiviteit in de open lucht is toegestaan, op voorwaarde dat een interpersoonlijke afstand wordt aangehouden van twee meter tijdens het beoefenen van de fysieke activiteit. 
 • Andere: opschorting van de activiteiten van speelhallen, bingo en gokautomaten.
 • In de privéwoning is het afgeraden om niet tot het gezin behorende personen te ontvangen.

2. Oranje zone (zone met gemiddeld risico) 

 • Momenteel: de regio’s Basilicata, Calabrië, Campanië, Lombardije, Piemonte, Toscane en Valle d’Aosta en de autonome provincie Bolzano

Dezelfde regels als in de gele gebieden, met daarenboven volgende regels: 
Extra:

 • Reizen: het is verboden om van de ene gemeente of regio naar de andere te reizen, behalve om professionele, academische of gezondheidsredenen. De reiziger moet in het bezit zijn van een ingevuld document dat de reden bevestigt en dat speciaal voor dit doel is verstrekt. Over het algemeen wordt het ten zeerste aanbevolen om zich niet te verplaatsen, noch met het openbaar vervoer noch met eigen middelen. 
 • Bars en cateringdiensten: bars en etablissementen, moeten 7 dagen per week, 24 uur per dag sluiten voor het publiek. Afhalen is toegestaan ​​tot 22 uur. Er is geen beperking voor de bezorgservice aan huis. Eetgelegenheden langs autosnelwegen, in ziekenhuizen en luchthavens blijven wel actief.
 • Avondklok tussen 22u en 5 u.

3. Rode zone (gebied met hoog risico)

 • Momenteel: voorlopig enkel de regio Abruzzen.
 • Reizen: elke beweging is ten strengste verboden, behalve om professionele of gezondheidsredenen.
 • Winkels: sluiting van alle retail, met uitzondering van supermarkten, eet- en voedingswinkels. Krantenkiosken, tabakswinkels, apotheken, drogisterijen, wasserijen, kappers blijven open. Schoonheidscentra zijn gesloten. 
 • Cultuur. theaters en bioscopen blijven gesloten. De toegang tot tentoonstellingen, musea en andere culturele locaties is opgeschort. 
 • Opleiding: met uitzondering van het kleuter-, lager en eerstejaars middelbaar onderwijs vinden leeractiviteiten allemaal op afstand plaats. Universiteiten zijn gesloten. 
 • Openbaar vervoer: 50% reductie van de capaciteit van het openbaar vervoer, met uitzondering van de schoolbusdiensten. 
 • Bars en cateringdiensten. bars en etablissementen, moeten 7 dagen per week, 24 uur per dag sluiten Afhalen is toegestaan ​​tot 22 uur. Er is geen beperking voor de bezorgservice aan huis. 
 • Sport: zwembaden en sporthallen blijven gesloten. Sportcentra moeten sluiten. Het beoefenen van een buiten- en individuele sportactiviteit zijn toegestaan. Individuele sportactiviteit in openlucht is enkel toegelaten in de onmiddellijke nabijheid van de woonplaats. Sportcompetities zijn opgeschort, behalve die welke door de CONI en het CIP worden erkend als zijnde van nationaal belang. 
 • Andere: opschorting van de activiteiten van speelhallen, wedhuizen, bingo en gokautomaten. 

4. Herinnering

Het dragen van een masker blijft voor geheel Italië verplicht, en dit zowel binnen (behalve in een privéwoning) als buiten.

Hoeven geen masker te dragen: mensen die een fysieke/sportieve activiteit beoefenen, kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met pathologieën of handicaps die onverenigbaar zijn met het dragen van een masker. Men dient wel een officiële verklaring bij te hebben die dit bevestigt.

Het dragen van een masker wordt zelfs sterk aanbevolen in de privéwoning in aanwezigheid van mensen die niet onder hetzelfde dak wonen.
'Social distancing' blijft verplicht: altijd één meter interpersoonlijke afstand.
Telewerken wordt indien mogelijk nog steeds aanbevolen.
Het beoefenen van contactsporten is verboden, ook in het kader van amateurcompetities.

Reizen van en naar het buitenland.

Italië liet in het late voorjaar reizen van en naar het buitenland weer toe. Alle luchthavens in het land openden. Ook mochten Italianen weer door heel het land reizen. Vanaf 15 juni was het voor Italianen mogelijk om naar de meeste Europese landen te reizen. Vanaf 30 juni mocht ook buiten de EU gereisd worden, met strengere controles op luchthavens, havens en grensplaatsen.

Voor uitzonderingen, verdere details en de gedragscode voor wat betreft reizen met quarantaineplicht (10 dagen) vanuit andere landen, kan u de sectie “Reizen naar Italië” van de Italiaanse Ambassade in België raadplegen, of de website van de Belgische Ambassade in Italië.

Als algemene regel blijven er beperkingen tot toegang in Italië uit derde landen die niet tot de EU+ behoren, waarbij de reden tot verplaatsing dient gerechtvaardigd te worden aan de hand van een verklaring op eer en waarvoor de quarantaineplicht voorzien is in samenspraak met de plaatselijk bevoegde gezondheidsdienst. In deze gevallen is het alleen mogelijk te reizen voor bewezen beroepsmatige verplichtingen, hoogdringendheid, om gezondheidsredenen, om zich naar de eigen woonplaats te begeven, alsmede voor studiedoeleinden. 

Degenen die in het buitenland zijn, kunnen terugkeren om "de persoon te bereiken met wie ze een stabiele affectieve relatie hebben, zelfs als ze niet samenwonen".

Internationale reisbeperkingen zijn in voege tot 15/01/2021. Voor gedetailleerde en specifieke vereisten voor het inreizen in Italië kan u deze link van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen. 

 • Werk, gezondheid, studieverplichtingen of andere dringende redenen blijven vereist voor reizen van en naar staten buiten de EU, het Schengengebied, Andorra, Monaco, San Marino en het Verenigd Koninkrijk.
 • Personen die Italië willen binnenkomen en in de laatste 14 dagen in België verbleven of getransiteerd hebben, moeten:
 1. een negatief resultaat van een COVID-test, uitgevoerd in de 48 uur voor aankomst, kunnen voorleggen. Wie niet het gevraagde negatieve testresultaat kan voorleggen, moet in quarantaine.
 2. hun aankomst melden aan het Departement Preventie van de ASL (lokale dienst volksgezondheid) bevoegd voor de plaats van verblijf. Gelieve de bevoegde ASL te vinden door via deze link op de regio op de landkaart te klikken.
 3. een verklaring op eer invullen. Het formulier "self-declaration form" moet gedownload worden van de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Opgelet: personen die in de periode tussen 21 december en 6 januari Italië willen binnenkomen vanuit België zijn niet verplicht om een negatief testresultaat voor te leggen, maar moeten een quarantaine van 10 dagen respecteren, behalve indien het een verplaatsing betreft voor professionele redenen, gezondheidsredenen, studieredenen, absolute noodzaak of om terug te keren naar de woonplaats. Indien u wil nakijken of u tot één van de uitzonderingscategorieën behoort, of indien u in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in andere landen verbleven of getransiteerd heeft, controleert u best de website http://www.viaggiaresicuri.it/ van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds maandag 15 juni is de app Immuni actief. De app verzekert de privacy, en stuurt een bericht wanneer iemand in contact geweest is met iemand die positief is. Men kan via de app vervolgens meteen de huisarts verwittigen. 

De belangrijkste maatregelen uit het wetsdecreet van 26 oktober, blijven ook nu van kracht:

 • De verplichting om het mondmasker in gesloten ruimtes te dragen en in de open lucht, tenzij tijdens bepaalde sportieve activiteiten. Potentieel drukke straten of pleinen in stedelijke centra kunnen worden gesloten vanaf 21u, met enkel doorgang voor het bereiken van commerciële activiteiten en particuliere woningen.
 • Het gebruik van een mondmasker wordt ook in eigen huis aangeraden, in de aanwezigheid van bezoekers extern aan het eigen gezin. Het bezoek van deze laatsten wordt bovendien sterk afgeraden.
 • De verplichting om te voldoen aan de veiligheidsprotocollen die zijn gedefinieerd voor de heropening van de werkplek. Thuiswerk wordt sterk aangeraden.
 • Het verbod op massabijeenkomsten.
 • Strafrechtelijke sancties voor degenen die de quarantaineverplichting schenden.
 • Voor het betreden van alle winkels die nog open mogen, is het gebruik van mondmaskers verplicht. Ook verplichten bepaalde zaken het gebruik van handschoenen.

De dringende maatregelen om de besmetting in het hele land te beperken, blijven gelden: personen met koorts hoger dan 37,5° C moeten thuisblijven, en er is een verplichte standaardafstand van 1 meter tussen mensen.

Meer informatie is beschikbaar op de websites van:

 • het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid: 
 1. http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus
 2. Lijst met regionale informatienummers 

4. Economie

A. Economische impact

Italië stond langere tijd wereldwijd geseind als een geografische regio met hoog risico. Goederen konden het land vrij binnenkomen en verlaten.

B. Handelsbelemmeringen

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

Voor wat betreft het goederenvervoer: Goederen kunnen Italië binnenkomen en verlaten. Het vervoer van de goederen wordt beschouwd als essentieel: het personeel dat de transportmiddelen bestuurt, kan daarom de betrokken gebieden binnenkomen en verlaten en zich ook in de zone verplaatsen. Transporteurs die goederen vervoeren tussen België en Italië kunnen dit bijgevolg blijven doen maar dienen wel de opgelegde preventieve voorzorgsmaatregelen toe te passen:

 • de chauffeurs mogen in principe niet uit de voertuigen stappen (verplaatsingen zijn weliswaar beperkt tot de strikte levering of inzameling van goederen) en dienen uitgerust met beschermende en preventieve medische hulpmiddelen zoals wegwerpmaskers en handschoenen;
 • als het laden/lossen van het voertuig vereist is, moet de veiligheidsafstand (1 meter) bewaard worden en moet de transportdocumentatie elektronisch verzonden worden

Meer toelichtingen kan u raadplegen op deze overheidswebsite.

C. Relancemaatregelen

Het maxidecreet "Cura Italia" werd gepubliceerd in het staatsblad 70 van 17 maart 2020 (Dl 17 maart 2020, nr. 18) met een injectie van steun voor de economie van ongeveer 25 miljard euro om het hoofd te bieden aan de noodsituatie van het coronavirus. 

In het kader van de coronavirus breidde de Italiaanse regering haar bevoegdheden uit om buitenlandse overnames te blokkeren. Zo beoogt de regering te vermijden dat banken, verzekeraars en energiebedrijven tijdens de crisis makkelijk in buitenlandse handen komen. 

Italië rekent ook op solidariteit van de EU en de EU-LS, alsook een versoepeling van de begrotingsregels en staatssteunregelgeving. 

Het Decreto Rilancio (herlanceringsdecreet) is, in chronologische volgorde, de derde grote interventie van de regering om de economische gevolgen van de noodsituatie Covid-19 aan te pakken, na de Cura Italia (Save Italy) en de Decreto Liquidità (Liquiditeitsbesluit). 

Centraal in het decreet staan ​​de maatregelen ter ondersteuning van gezinnen en bedrijven, die niet alleen veel van de Cura Italia-maatregelen versterken en uitbreiden, te beginnen met de sterke toewijding aan de gezondheidszorg, maar ook nieuwe en belangrijke om economisch herstel, sociale cohesie en veiligheid te versterken.

De kern van de herlancering van Italië is een ongekende inzet om Italiaanse bedrijven te versterken. Niet alleen om ze vandaag te verdedigen, maar al vooruitkijkend naar hun concurrentievermogen en rol in het mondiale scenario. Inspanningen gericht op investeringen, innovatie, dimensionale groei, ecologische en sociale duurzaamheid. Met een staat die nieuwe instrumenten introduceert om de industriële structuur van het land te beschermen en te versterken.

Het opnieuw opstarten van de nationale economie betekent ook nadenken over de toekomst van Italië: scholen en universiteiten. Het decreet kijkt naar de toekomst, met zeer aanzienlijke middelen voor scholen en de grootste voorziening voor universiteiten en onderzoek die ooit in Italië is gecreëerd. Er zullen 16.000 docenten worden gerekruteerd, 1,4 miljard euro wordt toegewezen aan universiteiten en nationale onderzoeksorganen, 4.000 onderzoekers worden gerekruteerd in universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Daarnaast wordt de inspanning om ieders gezondheid en veiligheid te beschermen en de gezondheidszorg en de civiele bescherming te versterken voortgezet met € 5,5 miljard: de reorganisatie van het ziekenhuisnetwerk, met een structurele uitbreiding van 3.500 nieuwe intensive care-bedden, de versterking van thuiszorg en de aanwerving van ongeveer 9.000 verpleegkundigen, alsook de herfinanciering van het Nationaal Noodfonds voor civiele bescherming.

Er is een sterke verbintenis om twee sectoren te steunen die sinds het begin van de noodsituatie bijzonder zwaar zijn getroffen, toerisme en cultuur, met een totaal aan middelen van ongeveer 3 miljard euro en maatregelen, waaronder: belastingkrediet tot 500 euro voor vakanties in Italië; vrijstelling van de onroerende voorheffing (IMU – Imposta Municipale Unica) voor 2020 voor hotels en strandetablissementen; vrijstelling van belasting op de bezetting van openbare ruimtes en ruimtes (TOSAP) tot 31 oktober voor restaurants, bars en andere bedrijven; steun voor boekhandels, voor de uitgeverij, voor musea, vergoeding voor verliezen als gevolg van het annuleren van shows, tentoonstellingen en andere evenementen, evenals andere ondersteunende maatregelen.

D. Economische vooruitzichten

Het IMF voorspelt dat het Italiaanse begrotingstekort dit jaar zal oplopen tot 8,3% van het bbp. Na S&P heeft ook Fitch de kredietwaardigheid van Italië verlaagd tot BBB-. S&P zegt dat Italië's staatsschuld naar verwachting zal toenemen tot 15,1% van het bbp.

In het kader van het herstelplan keurde de regering eerder het  “decreto semplificazioni” (vereenvoudigingsbesluit) goed. Het besluit is erop gericht de administratieve procedures te vereenvoudigen, de bureaucratische verplichtingen weg te nemen en te versnellen, het openbaar bestuur te digitaliseren, de groene economie en het bedrijfsleven te ondersteunen. De maatregelen focussen voornamelijk op: vereenvoudigingen op het gebied van overheidsopdrachten (versnelde aanbestedingsprocedures) en bouw; vereenvoudiging van procedures en aansprakelijkheid; vereenvoudiging ter ondersteuning en verbreding van een digitale administratie; vereenvoudiging m.b.t bedrijfsactiviteiten, milieu en groene economie. Het besluit besteedt verder ook  aandacht aan ambtsmisbruik (wangedrag, inertie en vertragingen). Van de 750 geblokkeerde publieke infrastructuurprojecten zijn er inmiddels 150 ontsloten waaronder TAV (Treno Alta Velocità in Val di Susa, Turijn-Lyon) en MOSE (waterkering Venetië). Naast administratieve vereenvoudiging, zullen een fiscale hervorming (progressiviteit, vereenvoudiging, belastingvermindering voor gezinnen en werknemers, transitie naar duurzaamheid) en strijd tegen sociale en territoriale ongelijkheid de speerpunten worden van het herstelbeleid. 

Banca d’Italia voorspelt dat het Italiaanse bbp dit jaar met 9,5% zal dalen en met 13% als de pandemie opnieuw verergert, terwijl de groei met 4,8% zal toenemen in 2021 en met 2,4% in 2022 als het virus onder controle wordt gehouden. Volgens economische prognoses van de Europese Commissie zal het bbp van Italië in 2020 met 11,2% dalen, de grootste daling in de EU, terwijl het bbp volgend jaar sneller zou opveren dan verwacht. De macroeconomische vooruitzichten voor de Italiaanse economie verschijnen maandelijks op de website van Banca d’Italia. 

OESO-gegevens geven aan dat de werkloosheid eind 2020 zal oplopen tot 12,4%, waarbij werd gewezen op de langzame verbetering van de afgelopen jaren. Als de pandemie onder controle wordt gehouden zal de werkloosheid eind 2021 geleidelijk afnemen tot 11%. Istat-gegevens tonen aan dat sinds februari meer dan een half miljoen banen verloren gingen, terwijl het aantal werkzoekenden met bijna 400.000 steeg, en de jeugdwerkloosheid in mei 23,5% bereikte. Istat zei dat 38,8% van de Italiaanse bedrijven failliet dreigen te gaan en merkt op dat de impact van de crisis op bedrijven buitengewoon intens en snel was, vooral voor kmo's, terwijl het risico het grootst was voor microbedrijven gevolgd door kleinere bedrijven.

5. Nuttige links

Voor bijkomende informatie over de toestand in Italië, zie:

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. 

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

9 december 2020

Bijkomende informatie