U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Italië

1. Algemene toestand

Italië werd fel getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal gevallen bedroeg op op 15 juli 243.344, waarvan 34.984 personen zijn overleden, en 195.441 genezen. De gedetailleerde kaart van de Civiele Bescherming toont het aantal gevallen per regio.  

Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza kondigde op 14 juli een nieuw decreet aan, uitgevaardigd door de regering (Dpcm 14.07), in bijlage) met maatregelen in het kader van de corona-exitstrategie. Het wetsdecreet is momenteel in voege tot 31 juli 2020.

Goederenverkeer van en naar Italië bleef steeds toegelaten, al dienen transporteurs wel een aantal maatregelen in acht te nemen. Het is ook zo dat Oostenrijk aan zijn grens met Italië nog steeds restricties toepast op vervoer uit Italië. Dit leidt tot lange files dus vermijden Vlaamse transporteurs best deze grensregio.

2. Voorzorgsmaatregelen 

Strenge voorzorgsmaatregelen zijn in voege op het gehele Italiaanse grondgebied.
Italië begon op 3 juni aan fase 3 (Zie exitstrategie)

3. Exitstrategie

Italië startte met fase 3 van de exitstrategie op 3 juni 2020.

Italië liet vanaf die datum reizen van en naar het buitenland weer toe. Alle luchthavens in het land openden. Ook mochten Italianen weer door heel het land reizen. Vanaf 15 juni is het voor Italianen mogelijk om naar de meeste Europese landen te reizen. Vanaf 30 juni mag ook buiten de EU gereisd worden, met strengere controles op luchthavens, havens en grensplaatsen.

Er geldt tot 31 juli een verbod op binnenkomst en doorreis in Italië voor degenen die uit risicolanden komen en quarantainemaatregelen voor reizigers uit een reeks andere landen. Deze hebben betrekking op degenen die de afgelopen veertien dagen in dertien landen zijn gebleven of op doorreis zijn geweest: Armenië, Bahrein, Bangladesh, Brazilië, Bosnië-Herzegovina, Chili, Koeweit, Noord-Macedonië, Moldavië, Oman, Panama, Peru, en de Dominicaanse Republiek. Om een ​​passend niveau van bescherming van de gezondheid te garanderen, worden ook directe en indirecte vluchten van en naar de landen die zijn vermeld in de verordening van 9 juli opgeschort. Voor alle aankomsten uit niet-EU- en niet-Schengenlanden is de 14-daagse quarantaine bevestigd als voorzorgsmaatregel om verspreiding van de infectie te voorkomen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de aankomsten in de zeehavens met strenge gezondheidscontroles en een quarantaineplicht voor iedereen die aankomt.

Sinds maandag 15 juni is de app Immuni actief. De app verzekert de privacy, en stuurt een bericht wanneer iemand in contact geweest is met iemand die positief is. Men kan via de app vervolgens meteen de huisarts verwittigen.

Onder de belangrijkste maatregelen in het wetsdecreet van 14 juli gelden:

 • De verplichting om het mondmasker in gesloten ruimtes te dragen.
 • De verplichting om te voldoen aan de veiligheidsprotocollen die zijn gedefinieerd voor de heropening van de werkplek.
 • Het verbod op massabijeenkomsten.
 • Strafrechtelijke sancties voor degenen die de quarantaineverplichting schenden.

Voor Lombardije geldt bijkomend dat alle personeel dat werkzaam is in een sociale en economische context steeds een mondmasker dient te dragen, onafhankelijk van de plaats waar het vertoeft, zowel binnen als buiten.

Men dient steeds een mondmasker bij te hebben en dient dit verplicht te dragen indien men de veiligheidsafstand tot personen die niet tot dezelfde familiekring behoren niet kan garanderen.

De dringende maatregelen om de besmetting in het hele land te beperken, blijven gelden: personen met koorts hoger dan 37,5° C moeten thuisblijven, en er is een verplichte standaardafstand van 1 meter tussen mensen.

 • Alle winkels zijn open, met inachtneming van de regels voor het betreden van quota, de afstand van één meter en het gebruik van maskers. Dus ook outlets, winkelcentra en hypermarkten.
 • Voor het betreden van voedingswinkels, kledingwinkels en schoenwinkels is het gebruik van mondmaskers verplicht. Ook verplichten bepaalde zaken het gebruik van handschoenen.
 • Tentoonstellingen en musea: de musea zijn weer open en men kan tentoonstellingen bezoeken met gereserveerde toegangsmodaliteiten, met respect voor de afstanden en het dragen van maskers.
 • Speel-, gok- en bingozalen zijn terug open.
 • Ook schoonheidsinstituten, kuuroorden, culturele en sociale centra openden opnieuw.
 • Zomerkampen voor kinderen tussen 0 en 3 jaar mogen gehouden worden en de zones met speeltuigen in parken werden geopend.
 • Publieksvoorstellingen mogen opnieuw georganiseerd worden zowel binnen als buiten. Theaters, concertzalen en bioscopen openen de deuren mits naleving van veiligheidsmaatregelen.
 • Professionele opleidingen mogen weer doorgaan.
 • Sport: Atleten die teamsporten beoefenen, kunnen altijd trainen mits respect van afstand. Zwembaden, sportclubs, gyms zijn weer open vanaf 25 mei, mits het respecteren van 2m interpersoonlijke afstand. Vanaf 12 juni mogen sportwedstrijden gehouden worden achter gesloten deuren (zonder publiek) zowel binnen als in de openlucht mits het naleven van de veiligheidsmaatregelen die verspreid zijn door de sportfederaties. Vanaf 25 juni mogen ook contactsporten (waaronder de gevechtssporten en boksen) opnieuw beoefend worden. Ook vanaf 25 juni mogen vriendschappelijke wedstrijden gehouden worden. Dat geldt ook voor beachvolley op het strand, waterpolo, enz.
 • Bars, restaurants, patisserieën en ijssalons zijn al langer opnieuw open. Afhankelijk van de grootte van het pand en de beschikbare ruimtes verliezen de restaurants de helft van hun zitplaatsen door de afstandsregels: twee meter tussen de ene tafel en de andere. De obers dragen handschoenen en maskers.
 • Bezoek aan schoonheidsspecialisten en kappers kan enkel op afspraak. Omdat het niet mogelijk is om de afstand te bewaren, moeten beiden masker en handschoenen dragen.
 • Liturgische functies met publiek mogen plaatsvinden mits inachtneming van de voorgeschreven veiligheidsprotocollen.
 • Stranden zijn ook terug geopend; op het strand moet de nodige tussenruimte (parasols, ligbedden, ligstoelen) worden gegarandeerd.
 • Ook op publiek transport dient men een mondmasker te dragen. De beschikbare bezetting is tot 1/3 van de maximale capaciteit gegarandeerd.
 • Vanaf 1 juli hervatten de rechtbanken hun activiteiten.
 • De scholen gaan dit schooljaar niet meer open en herstarten in september 2020.

4. Economie

A. Economische impact

Italië stond langere tijd wereldwijd geseind als een geografische regio met hoog risico. Goederen konden het land vrij binnenkomen en verlaten.

B. Handelsbelemmeringen

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

Voor wat betreft het goederenvervoer: Goederen kunnen Italië binnenkomen en verlaten. Het vervoer van de goederen wordt beschouwd als essentieel: het personeel dat de transportmiddelen bestuurt, kan daarom de betrokken gebieden binnenkomen en verlaten en zich ook in de zone verplaatsen. Transporteurs die goederen vervoeren tussen België en Italië kunnen dit bijgevolg blijven doen maar dienen wel de opgelegde preventieve voorzorgsmaatregelen toe te passen:

 • de chauffeurs mogen in principe niet uit de voertuigen stappen (verplaatsingen zijn weliswaar beperkt tot de strikte levering of inzameling van goederen) en dienen uitgerust met beschermende en preventieve medische hulpmiddelen zoals wegwerpmaskers en handschoenen;
 • als het laden/lossen van het voertuig vereist is, moet de veiligheidsafstand (1 meter) bewaard worden en moet de transportdocumentatie elektronisch verzonden worden
 • idealiter heeft de chauffeur een document van het Italiaanse bedrijf dat verklaart dat deze goederen dienen geleverd voor de goede verderzetting van zijn productieproces
 • het maximaal aantal dagen dat men mag verblijven in Italië vanuit het buitenland (niet-EU) voor professionele doeleinden, zonder in quarantaine te moeten, werd verlengd tot 120 uren (5 dagen). Dit geldt ook voor het personeel van bedrijven of diensten waarvan de hoofdzetel of tweede zetel in Italië gevestigd is en om professionele redenen naar het buitenland gaan.

Meer toelichtingen kan u raadplegen op de overheidswebsite.

C. Relancemaatregelen

Het maxidecreet "Cura Italia" werd gepubliceerd in het staatsblad 70 van 17 maart 2020 (Dl 17 maart 2020, nr. 18) met een injectie van steun voor de economie van ongeveer 25 miljard euro om het hoofd te bieden aan de noodsituatie van het coronavirus. Van de uitbreiding van de perimeter van de meest getroffen productieketens tot de verhoging van de middelen van het Garantiefonds voor kmo’s. Een stop op de bronbelasting voor bedrijven en zelfstandigen met inkomsten of vergoedingen tot€ 400 duizend.

In het kader van de coronavirus breidde de Italiaanse regering haar bevoegdheden uit om buitenlandse overnames te blokkeren. Zo beoogt de regering te vermijden dat banken, verzekeraars en energiebedrijven tijdens de crisis makkelijk in buitenlandse handen komen. Verder staat de overheid garant bij leningen aan bedrijven voor ruim 750 miljard euro, 400 miljard euro meer dan eerder was overeengekomen. De helft ervan is bestemd voor bedrijven die exporteren. Er wordt geen steun toegekend aan bedrijven die dividenden uitkeren.

Italië rekent ook op solidariteit van de EU en de EU-LS, alsookeen versoepeling van de begrotingsregels en staatssteunregelgeving. Zonder de steun van de EU zal Italië de economische gevolgen niet te kunnen opvangen en lijkt een diepe recessie onvermijdelijk.

Het Decreto Rilancio (herlanceringsdecreet) is, in chronologische volgorde, de derde grote interventie van de regering om de economische gevolgen van de noodsituatie Covid-19 aan te pakken, na de Cura Italia (Save Italy) en de Decreto Liquidità (Liquiditeitsbesluit). Nu de besmetting meer onder controle is, neemt Italië de instrumenten aan die nodig zijn om op een veilige manier opnieuw op te starten en zijn economie nieuw leven in te blazen, door middel van een unitair en organisch decreet dat 155 miljard euro toewijst aan netto te financieren saldo.

Centraal in het decreet staan ​​de maatregelen ter ondersteuning van gezinnen en bedrijven, die niet alleen veel van de Cura Italia-maatregelen versterken en uitbreiden, te beginnen met de sterke toewijding aan de gezondheidszorg, maar ook nieuwe en belangrijke om economisch herstel, sociale cohesie en veiligheid te versterken.

De kern van de herlancering van Italië is een ongekende inzet om Italiaanse bedrijven te versterken. Niet alleen om ze vandaag te verdedigen, maar al vooruitkijkend naar hun concurrentievermogen en rol in het mondiale scenario. Inspanningen gericht op investeringen, innovatie, dimensionale groei, ecologische en sociale duurzaamheid. Met een staat die nieuwe instrumenten introduceert om de industriële structuur van het land te beschermen en te versterken.

De interventies ter ondersteuning van bedrijven omvatten een vergaande maatregel waarbij ongeveer € 4 miljard wordt uitgetrokken voor de annulering van het IRAP-saldo van juni (regionale belasting op productieve activiteiten). Verdere maatregelen worden gemoduleerd rekening houdend met de omvang van het bedrijf:

 • voor bedrijven met een omzet tussen € 0 en € 5 miljoen is meer dan € 6 miljard toegewezen aan een niet-terugvorderbare subsidies, van minimaal € 2.000 tot maximaal € 50.000 en nog eens € 1,5 miljard voor commerciële huurconcessies met 60% belastingvermindering
 • voor bedrijven met een omzet tussen € 5 en € 50 miljoen heeft de regering 20% ​​fiscale stimuli voor herkapitalisatie, belastingvermindering van 50% van de vermogensverliezen en een kmo-fonds voor inschrijving op 31 december 2020 voor nieuw uitgegeven obligaties of schuldbewijzen opgesteld om hun kapitaal te helpen versterken
 • voor bedrijven met een omzet van meer dan € 250 miljoen is een Patrimonio Rilancio (Relaunch Fund) opgericht in het Deposits and Loans Fund (CDP), voor interventies ter ondersteuning van herkapitalisatie voor in Italië geregistreerde naamloze vennootschappen, exclusief banken en verzekeringsbedrijven.

Als aanvullende ondersteuning voor de bedrijfsliquiditeit, waarvoor € 34 miljard is toegewezen voor SACE-garanties en voor herfinanciering van het KMO-fonds, is € 12 miljard toegewezen aan regionale autoriteiten en lokale instanties voor de betaling van schulden van de overheid aan leveranciers en service providers.

Het besluit stelt tot 16 september alle belastingbetalingen uit die door de vorige besluiten waren opgeschort. De btw op medische en persoonlijke beschermingsmiddelen en -apparatuur wordt tot 31 december afgeschaft en vervolgens verlaagd tot 5%.

Het opnieuw opstarten van de nationale economie betekent ook nadenken over de toekomst van Italië: scholen en universiteiten. Het decreet kijkt naar de toekomst, met zeer aanzienlijke middelen voor scholen en de grootste voorziening voor universiteiten en onderzoek die ooit in Italië is gecreëerd. Er zullen 16.000 docenten worden gerekruteerd, 1,4 miljard euro wordt toegewezen aan universiteiten en nationale onderzoeksorganen, 4.000 onderzoekers worden gerekruteerd in universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Daarnaast wordt de inspanning om ieders gezondheid en veiligheid te beschermen en de gezondheidszorg en de civiele bescherming te versterken voortgezet met € 5,5 miljard: de reorganisatie van het ziekenhuisnetwerk, met een structurele uitbreiding van 3.500 nieuwe intensive care-bedden, de versterking van thuiszorg en de aanwerving van ongeveer 9.000 verpleegkundigen, alsook de herfinanciering van het Nationaal Noodfonds voor civiele bescherming.

Er is een sterke verbintenis om twee sectoren te steunen die sinds het begin van de noodsituatie bijzonder zwaar zijn getroffen, toerisme en cultuur, met een totaal aan middelen van ongeveer 3 miljard euro en maatregelen, waaronder: belastingkrediet tot 500 euro voor vakanties in Italië; vrijstelling van de onroerende voorheffing (IMU – Imposta Municipale Unica) voor 2020 voor hotels en strandetablissementen; vrijstelling van belasting op de bezetting van openbare ruimtes en ruimtes (TOSAP) tot 31 oktober voor restaurants, bars en andere bedrijven; steun voor boekhandels, voor de uitgeverij, voor musea, vergoeding voor verliezen als gevolg van het annuleren van shows, tentoonstellingen en andere evenementen, evenals andere ondersteunende maatregelen.

D. Economische vooruitzichten

1,8 miljoen zelfstandigen ontvingen inmiddels hun eerste maandelijkse €600 coronavirusuitkering. Deze werd inmiddels verhoogd tot €800.

Confcommercio meldt dat de consumentenbestedingen in maart met 31,7% zijn gedaald en verwacht dat de inkrimping van het bbp in april 13% zou kunnen bedragen.

Het IMF voorspelt dat het Italiaanse begrotingstekort dit jaar zal oplopen tot 8,3% van het bbp en vervolgens zal dalen tot 3,5% in 2021. Na S&P heeft ook Fitch de kredietwaardigheid van Italië verlaagd tot BBB-. S&P zegt dat Italiës staatsschuld naar verwachting zal toenemen tot 155% van het bbp.

Minister van Financiën Gualtieri verwacht dat het tekort onder de 8% blijft.

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven aan de staatsleningenregeling, leningen aan bedrijven met staatsgarantie tot 100% voor bedragen tot €25.000.

De Banca d’Italia berekende dat de bedrijven 50mia nieuwe liquiditeitsmiddelen nodig hebben.

Nu een belastinghervorming niet langer bovenaan de agenda lijkt te staan omwille van andere economische, budgettaire en fiscale noden, is de directeur van het  Agenzia delle Entrate (Inning en Invordering) van oordeel dat Italië net nu de kans moet grijpen om het belastingstelsel te hervormen, om te vermijden dat de fiscus jaarlijks meer dan 100 mia misloopt als gevolg van ongebreidelde belastingontduiking. Vice-minister van Economie Castelli (M5S) meldt dat de regering werk maakt van een buitengewoon plan om het toerisme en de "Made in Italy"- export te stimuleren. Dat zal steunen op nationale middelen (uit het hersteldecreet) en Europese middelen (€100 miljard uit het EU-herstelfonds). Onderzoek van Mediobanca toont aan dat de 25 beste industriële en dienstverlenende beursgenoteerde bedrijven van Italië (samen goed voor 76% van de totale beurskapitalisatie), in het eerste kwartaal €83mia hebben verloren, een daling van 22,4%. Germán Efromovich (Boliviaans-Poolse afkomst),  de voormalige eigenaar van Avianca, is geïnteresseerd in de overname van luchtvaartmaatschappij Alitalia waarvoor hij €1 miljard biedt. De bankengroep Intesa Sanpaolo heeft een MoU ondertekend met Google en telecomopertor TIM voor twee cloudcomputing infrastructuurprojecten (Google cloud diensten) in Turijn en Milaan.

Conte en Di Maio willen vereenvoudigde en versnelde aanbestedingsprocedures voor infrastructuurwerken. Daarbij wordt verwezen naar de bouw van de Genua-brug als model, met minder bureaucratie en minder stappen om bouwprojecten te voltooien. Minister van Infrastructuur en Transport De Micheli (Pd) is tegen een hervorming van de regels voor investeringsovereenkomsten, waaronder de afschaffing van de huidige aanbestedingscode en de uitbreiding van het "Genua-model". Confindustria voorzitter Bonomi riep op tot een verdubbeling van de openbare investeringen in vervoer en infrastructuur. Ook Italia Viva-leider Renzi riep op tot onmiddellijke deblokkering van bouwwerkzaamheden om de economie te stimuleren en de diepe crisis aan te pakken).

Het is ook uitkijken naar de reactie van IT op het voorstel van de Europese Commissie (2020) 442 over een Europees herstelplan. PM Conte reageerde voorzichtig positief op het Frans-Duitse voorstel en probeerde het als een succes te verkopen, maar tegenstanders benadrukken dat Italië niet betrokken was bij de gesprekken en ook het feit dat Italië het geld via de EU-begroting zal moeten terugbetalen, terwijl anderen mogen beslissen hoe het wordt uitgegeven. Critici wijzen er ook op dat het Frans-Duitse voorstel de specifieke eis bevat voor een sterk Europees industrieel beleid en om Europa te beschermen tegen investeringen in strategische sectoren door derde landen, hierbij wijzend op het feit dat Italië de belangrijkste begunstigde is van het Chinese Belt and Road Initiative. Conte verwierp het voorstel van de vier zuinigen en wees er ondermeer op dat Italië meer bijdraagt ​​aan de EU-begroting dan de vier zuinige landen samen.

Op 11 juni heeft de ministerraad op voorstel van de minister van Gelijke Kansen en Familie Elena Bonetti en de Minister voor Werk en Sociale Aangelegenheden Nunzia Catalfo, een wetsvoorstel goedgekeurd voor de zogenaamde Family Act. Deze omvat een reeks (financiële) maatregelen ter ondersteuning van de gezinnen. 

In het kader van het herstelplan keurde de regering eerder het  “decreto semplificazioni” (vereenvoudigingsbesluit) goed. Het besluit is erop gericht de administratieve procedures te vereenvoudigen, de bureaucratische verplichtingen weg te nemen en te versnellen, het openbaar bestuur te digitaliseren, de groene economie en het bedrijfsleven te ondersteunen. De maatregelen focussen voornamelijk op:  vereenvoudigingen op het gebied van overheidsopdrachten (versnelde aanbestedingsprocedures) en bouw; vereenvoudiging van procedures en aansprakelijkheid; vereenvoudiging ter ondersteuning en verbreding van een digitale administratie; vereenvoudiging m.b.t bedrijfsactiviteiten, milieu en groene economie. Het besluit besteedt verder ook  aandacht aan ambtsmisbruik (wangedrag, inertie en vertragingen). Van de 750 geblokkeerde publieke infrastructuurprojecten zijn er inmiddels 150 ontsloten waaronder TAV (Treno Alta Velocità in Val di Susa, Turijn-Lyon) en MOSE (waterkering Venetië). Naast administratieve vereenvoudiging, zullen een fiscale hervorming  (progressiviteit, vereenvoudiging, belastingvermindering voor gezinnen en werknemers, transitie naar duurzaamheid) en strijd tegen sociale en territoriale ongelijkheid de speerpunten worden van het herstelbeleid. Maar volgens voormalig IMF directeur Cottarelli, bevat het nationale hervormingsprogramma van de regering teveel ideeën, en te weinig prioriteiten en derhalve geen duidelijke strategie op korte termijn.

Banca d’Italia voorspelt dat het Italiaanse bbp dit jaar met 9,5% zal dalen en met 13% als de pandemie opnieuw verergert, terwijl de groei met 4,8% zal toenemen in 2021 en met 2,4% in 2022 als het virus onder controle wordt gehouden. Volgens economische prognoses van de Europese Commissie zal het bbp van Italië in 2020 met 11,2% dalen, de grootste  daling in de EU, terwijl het bbp volgend jaar sneller zal opveren dan verwacht. OESO-gegevens geven aan dat de werkloosheid eind 2020 zal oplopen tot 12,4%, waarbij werd gewezen op de langzame verbetering van de afgelopen jaren. Als de pandemie onder controle wordt gehouden zal de werkloosheid eind 2021 geleidelijk afnemen tot 11%. Istat-gegevens tonen aan dat sinds februari meer dan een half miljoen banen verloren gingen, terwijl het aantal werkzoekenden met bijna 400.000 steeg, en de jeugdwerkloosheid in mei 23,5% bereikte. Istat zei dat 38,8% van de Italiaanse bedrijven failliet dreigen te gaan en merkt op dat de impact van de crisis op bedrijven buitengewoon intens en snel was, vooral voor KMOs, terwijl het risico het grootst was voor microbedrijven gevolgd door kleinere bedrijven.

Premier Conte staat positief tegenover de laatste voorstellen van Raadsvoorzitter Michel over het Europees Herstelfonds en had gesprekken met Bondskanselier Merkel, maar de conditionaliteit lijkt een probleem te zijn. ESM SG Giammarioli zegt dat Italië € 500 miljoen per jaar of € 5 miljard over 10 jaar kan besparen door ESM-kredietlijnen die kunnen worden gebruikt om ander beleid te financieren ten behoeve van de burgers. De chef van de Italiaanse mededingingsautoriteit, Rustichelli, stelt dat de Italiaanse fiscus  als gevolg van oneerlijke fiscale concurrentie binnen de eurozone tot € 8 miljard per jaar misloopt door de  "belastingparadijzen binnen de eurozone" (Nederland, Luxemburg en Ierland) en benadrukt dat hun fiscaal beleid de economieën van de andere lidstaten schaadt. Europees Commissaris voor Concurrentie, Vestager, zei dat het pas genationaliseerde Alitalia een breuk met het verleden moet maken om in aanmerking te komen voor staatssteun, en benadrukt dat de economische discontinuïteit reëel moet zijn, aangezien er moet worden beoordeeld of het werkelijk om een nieuwe activiteit gaat.

5. Nuttige links

Voor bijkomende informatie over de toestand in Italië, zie:

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. 

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

16 juli 2020