U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Singapore

1. Algemene toestand

Singapore is tijdens de pandemie vaak aangehaald als de ‘golden standard’ van hoe deze uitbraak aan te pakken en op te volgen. Singapore heeft sinds januari 2020 zeer sterk ingezet op contact tracing en quarantaine van zowel bezoekers als mensen die in aanraking zijn geweest met een bevestigd geval. De eerste echte golf kwam er april 2020 en Singapore kreeg te maken met een aantal zeer grote haarden van het virus in de slaapzalen van de 350.000 gastarbeiders in Singapore. Daarbij zijn ongeveer de helft van de arbeiders besmet geraakt. Door het hermetisch afsluiten van deze leefwerelden van de rest van de bevolking (nog steeds zo goed als volledig van toepassing), het sluiten van de grenzen en zeer strikte andere maatregelen kreeg Singapore steeds weer de uitbraken onder controle. De situatie in de algemene gemeenschap is echter steeds onder controle gebleven en op basis van serologisch onderzoek schat men dat slechts 0,25% van de totale bevolking besmet is geraakt in 2020 (tegenover 48% van de gastarbeiders). Ook Singapore heeft zijn deel van lockdowns meegemaakt (Circuit Breaker genoemd) en wisselend succes bij voorzichtige pogingen om bepaalde maatregelen te versoepelen. Duidelijk communicatie, strenge maatregelen en vooral een strenge toepassing van deze maatregelen (bijv. verplichte hotel quarantaine van 14 tot 21 dagen, het land uitzetten van buitenlanders die de COVID-maatregelen overtreden, zware boetes of zelfs gevangenisstraffen,....) en een quasi sluiting van de grenzen (hoewel Singaporezen steeds Singapore binnen mochten, werd hen het reizen ontraden door hen gesubsidieerde gezondheidszorg te ontnemen mochten ze bij terugkeer ziek zijn), heeft er echter voor gezorgd dat in Singapore er nooit een overbelasting is geweest van het medisch apparaat. Dat is allemaal gewijzigd sinds augustus 2021 wanneer Singapore een vaccinatiegraad haalde van over 70% van de totale bevolking en gesproken werd om COVID-19 niet langer als een pandemisch maar als endemisch te beschouwen en langzaam de zaken te versoepelen mits doorgedreven testen (zelf testen en PCR). Vandaag zijn er al een hele reeds maatregelen versoepeld maar nog steeds is een masker verplicht zowel binnen als buiten, vaccinatie is verplicht voor wie werkt of events wil bijwonen en is 50% thuiswerken nog steeds van toepassing. Het inreizen van toeristen, zakenmensen of andere is beperkt tot de landen met wie Singapore een VTL (vaccinated travel lane) heeft. Let wel, dit is een unilaterale beslissing vanwege de Singaporese overheid en is tot nu toe beperkt tot landen op welke Singapore Airlines een rechtstreekse vlucht heeft.

2. Voorzorgsmaatregelen

Maatregelen voor in- en uitreizen

Volgens het systeem van VTL, dat gestart is op 8 september 2021, eerst met Duitsland en dan met een 25-tal andere landen (Nederland, Frankrijk, UK, US, Indië, Thailand, ...) kunnen gevaccineerden, Singapore 1. het land binnen en 2. dit zonder quarantaine te moeten doen en dit voor gelijk welk soort bezoek (business, officieel, toerisme, familie...). Dit moet wel voorafgaandelijk worden aangevraagd en goedgekeurd onder het VTP (Vaccinated Travel Pass) schema, tenzij voor Singaporezen en PR’s. Een belangrijke voorwaarde is ook dat in de 7 dagen (tot 21-2-2022 14 dagen) voor de reis naar Singapore men het VTL-landgebied niet heeft verlaten en dat men een vaccinatie heeft gekregen in een VTL-land (intussen zijn alle in de EU gevaccineerden geaccepteerd, maar u moet dus wel als zakenbezoeker minstens 7 dagen in Frankrijk of bv. Duitsland doorbrengen alvorens daar een VTL-vlucht te kunnen nemen. Tot nu komen enkel landen in aanmerking waar Singapore Airlines op vliegt (in geval van Canada, tijdelijk), hoewel eens een VTL is goedgekeurd ook de andere maatschappijen op die route vluchten 'VTL' kunnen maken (maar niet alle vluchten naar Singapore zijn VTL). Meer info over VTL en de modaliteiten https://safetravel.ica.gov.sg/shn-and-swab-summary.

Ook voor Belgen met een werkvergunning/PR status, studentenvisa, familiebezoeken, in Singapore zijn er een reeks versoepelingen bij terugkeer uit België: in de meeste gevallen zal nu met een enkelband 7 dagen thuis quarantaine kunnen gedaan worden. Meer info op https://safetravel.ica.gov.sg/shn-and-swab-summary

Lokale maatregelen (geldig vanaf 2e helft van februari 2022)

Het is ten allen tijde verplicht om een masker te dragen bij het verlaten van de woonplaats (behalve bij lopen of fietsen), zowel binnen als buiten.

Bijeenkomsten in sociale en zakelijke kring zijn beperkt tot 5 mensen; maar in plaats van per dag is het nu per bijeenkomst.

Op restaurant/café mag je maximaal met 5 personen bijeenkomen op voorwaarde dat je volledig gevaccineerd bent, hetzelfde geldt voor bezoeken aan shopping centra, attracties, .... Nachtclubs en bars zijn sinds maart 2020 gesloten, en alcohol kan enkel tot 22h30 geconsumeerd worden.

Events: mogen nu georganiseerd worden tot 1000 mensen als iedereen gevaccineerd is of een masker draagt. Als voeding of drank geconsumeerd wordt moeten mensen neerzitten in groepen van niet meer dan 5 personen. Boven de 1000 mensen is het afhankelijk van de capaciteit van de venue die max 50% mag bedragen.

Sporten mag weer in een totale groep van max 30 personen.

Toegang tot winkels, kantoren, publieke plaatsen, parken, events,... kan enkel via een token of het scannen van een QR-code op de TraceTogether app. Singapore was 1 van de eerste landen om een tracing app te ontwikkelen (gelanceerd op 25 maart 2020), maar tracing teams waren al aan het werk sinds de allereerste case in januari 2020.

50% thuiswerk waar mogelijk.

De regels veranderen voortduren, daarom is het belangrijk te kijken op websites van het ministerie van Volksgezondheid voor de laatste maatregelen die van kracht zijn: https://www.moh.gov.sg/ COVID-19-phase-advisory.

3. Exitstrategie

Singapore heeft een zeer strikt beleid gehad inzake Covid. Net zoals veel andere landen in Azië had het lange tijd een 0-gevallen beleid. Hoewel de aanpassing van pandemisch naar endemisch reeds in de zomer van 2021 gegaan is, blijft het land toch zeer voorzichting. Het risico bestaat natuurlijk wel dat als Singapore zo gesloten blijft, het zijn alure als business hub zal verliezen. We hopen dat eens Omicron gepiekt heeft in Singapore, mensen uit het buitenland weer zonder discriminatie binnen mogen.

Singapore heeft altijd de vaccinatie vrijwillig gehouden, maar door iedereen die een 'werkplaats' betreedt te verplichten gevaccineerd te zijn (tenzij medisch vrijgesteld of onder 12 jaar), alsook toegang te ontzeggen tot restaurants, shopping centra, activiteiten zonder masker zoals zingen/blaas instrumenten, sporten en gelijk welk soort entertainment of andere centra (inclusief religieuze plaatsen, hotels, hogescholen,...).

Mensen die er voor kiezen om niet gevaccineerd zijn moeten ook zelf opdraaien voor alle kosten van hospitalisatie bij COVID-19 (kan gemakkelijk oplopen tot 20.000 €).

4. Economie

a. Economische impact

Als Aziatische hub werd Singapore uiteraard zeer zwaar getroffen. In 2020 kromp de Singaporese economie met 4,1% (na een stijging van 1,3% in 2019). In 2021 waren de cijfers echter beter dan verwacht met een stijging van 7,2% van GDP.  Ook in 2021 deed de maak industrie het schitterend (+ 13,2% , na een stijging van 7,5% in 2020), en dit valt ook binnen de strategie van Singapore om meer high value and high strategic goederen te produceren (zoals semi conductors, vaccins,...)

 Eén van de sectoren die het best presteerde in 2020 was de productiesector met een stijging van 7,3% na een daling in 2019 van 1,5%. De sub-sectoren zoals biomedische productie, transport engineering, elektronica en precisie engineering deden het uitstekend. De bouw die in 2020 nog daalde met 36%, steeg in 2021 met 20%. De dienstensector die ook daalden in 2020 met 5,1% steeg in 2021 met 5,6%, waar ICT, vastgoed en kleinhandel het beste scoorden. Voor 2022 is er een voorzichtige groei van 3 tot 5 % voorspeld.

De impact van Covid, maar ook de verstrengde voorwaarden om als buitenlander hier te zijn tewerkgesteld, is sterk te voelen op de Belgische expat community. Verschillende Vlaamse bedrijven deden de deuren toe en verschillende expats keerden huiswaarts of naar het Midden-Oosten. Toch deden ook verschillende Belgische bedrijven de deuren open in 2020, vaak start-ups en innovatieve bedrijven.

b. Handelsbelemmeringen

Er zijn geen noemenswaardige handelsbelemmeringen met Singapore vanuit België. De enige gemelde problemen betreffen invoer van vlees en de 'born and raised' issues waarbij Singapore de EU niet in zijn geheel beschouwt. België is nu wel het enige land dat een uitzondering heeft gekregen om gevogelte te sourcen in andere EU landen (voor zover er geen restricties zijn) en dit te verwerken in België voor export naar Singapore.

Botst u in Singapore toch op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

In 2020 en 2021 werd in totaal meer dan 100 miljard Singaporese dollar of 65 miljard euro aan steunmaatregelen voorzien. Dat is het equivalent van meer dan 20% van de BNP van Singapore. Een focus was om daarbij zoveel mogelijk jobs voor Singaporezen te vrijwaren. De programma's zijn echter zo succesvol dat vandaag de werkloosheid minder dan 3,5% is voor Singaporezen en 2,5% voor de volledige bevolking (het is belangrijk te noteren dat wanneer je als buitenlander je job verliest, je maar 30 dagen hebt om het land te verlaten of een nieuwe job en werkvergunning te verwerven). Bedrijven klagen intussen geen gepaste profielen meer te vinden en salarissen die de pan uitswingen. Bijkomend heeft Singapore de toegang voor buitenlanders die willen werken in het middensegment van de markt zo goed als afgesloten. ​

De sectoren die nog steeds lijden onder de huidige situatie zijn de luchtvaart, horeca en toerisme.

d. Economische vooruitzichten

De Singaporese economie zou in 2022 groeien tussen de 3% en 5%. Singapore is altijd sterk geweest in lange termijnvisie en die visie ook uit te voeren. De pandemie zal achteraf gezien maar een kleine terugval zijn, van waaruit ze zelf bepaalde strategieën versterkt en sneller uitvoeren. De visie van digitale transformatie en automatie, wordt versneld uitgevoerd. Projecten zoals tegen 2030 30% van Singapore's behoefte voor voedingsmiddelen zelf te voorzien zijn nu belangrijker dan ooit. De bevolking klaarstomen op ieder niveau voor de nieuwe digitale realiteit is ook prioriteit. Een aantal nieuwe prioriteiten, zoals bijkomende investeringen in de semi-conductor sector, en productie van vaccins, zullen in de komende jaren belangrijk zijn. 
 

e. Opportuniteiten op korte termijn

De eerste winnaars waren alles wat online service georiënteerd is: e-commerce, online entertainment services, online food delivery, afstandsonderwijs & training, .... Ook een aantal medische sectoren en de meeste logistieke bedrijven doen het gemiddeld goed en de vraag naar air cargo is gestegen. De overheid gaf in het begin van de crisis ook geld aan supermarkten en invoerders om zoveel mogelijk basisvoeding in te slaan dat lang houdbaar is. Begin 2021 hoorden we dat vele goederen werden weggesmeten.

De overheid was echter al jaren bezig met plannen om Singapore’s supply chain te diversifiëren, net om op dit soort crisissen voorbereid te zijn. Dit kan opportuniteiten bevatten voor o.a. voedingsbedrijven uit België. Traditioneel kopen Singaporezen bijna geen diepvriesgroenten en -fruit maar de huidige crisis heeft de verkoop hiervan net als van diepvrieskasten en lang houdbaar voedsel aangemoedigd.

COVID-19 Ready Technology zoals contactloze oplossingen, desinfecterende oplossingen, automatisatie,... waren de volgende winnaars, zeker als er een element van co-creation of development aan de orde is. De overheid biedt genereuze subsidies voor Singaporese bedrijven die proefprojecten willen opstarten in het kader van innovatie en automatisatie, voor zover er een in Singapore gevestigd bedrijf is dat minstens 30% lokale aandeelhouders heeft. 

f. Opportuniteiten op lange termijn

Singapore zal van zodra het kan weer ‘open for international business’ zijn, met de ambitie om qua logistiek en innovatie niet alleen een leidende rol te spelen in de regio maar ook op wereldvlak. Het zal zijn hub voor digitale transformatie verder uitspelen.
Singapore zal versneld zijn bevoorrading en eigen strategische sectoren nog verder uitbouwen. Vorig jaar was al aangekondigd dat tegen 2030, 30% van de voedingsbehoeften uit Singapore zelf zullen gehaald worden. Ideeën uitwerken zoals verticale of landbouw op daken, diepzee viskwekerijen, enz. zullen nog belangrijker worden. Bedrijven die daarvoor technologieën kunnen aanleveren zullen zeker welkom zijn in Singapore.

De epidemie van de buitenlandse gastarbeiders die in mega slaapzalen zijn gehuisvest, is de achillespees van Singapore gebleken tijdens deze crisis. Er zal dan ook alles aangedaan worden om nog meer in te zetten op automatisatie zodat het aantal goedkope buitenlandse arbeiders drastisch kan verminderd worden. Momenteel zijn er ongeveer 1 miljoen buitenlandse arbeiders en een 350.000 expats (middenkader en managementniveau) op ongeveer 5,5 miljoen inwoners in totaal. Van die 1 miljoen werken ongeveer 300.000 in de bouw en evenveel zijn aan de slag als huispersoneel, de overige werken in diverse sectoren.

Singapore wil zich ook positioneren als hub voor bedrijven die hun productie uit China willen verschuiven naar Zuidoost-Azië. Niet zozeer als locatie van productie zelf maar als financiële, R&D en operationele regionale headquarters. Met een uitstekend werkend legaal systeem en goede verbindingen (onder normale tijden) met de rest van de regio wil het verder de locatie bij uitstek zijn voor investeerders.

5. Nuttige links

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

6 december 2021