U bent hier

Nieuws

De algemene verkoopcijfers vielen dan wel terug, maar de Tsjechische e-commerce kende een boerenjaar in 2020. Ook na het afsluiten van de moeilijke coronaperiode zullen consumenten hun nieuwe koopgewoontes aanhouden. Dit korte artikel stelt winnaars en verliezers kort aan u voor en belicht een aantal hoofdtrends. 

Tsjechië blijft dit voorjaar zwaar getroffen door de coronapandemie. De overheid verstrengde recentelijk de beperkende maatregelen om het virus in te dammen. Dit alles heeft natuurlijk ook invloed op het economische leven, maar vooralsnog gaat men ervan uit dat de economie in 2021 opnieuw zal aantrekken. De regering versterkt ondertussen de bedrijven en de werknemers met diverse steunprogramma’s.

E-mobiliteit heeft nog niet op grotere schaal ingang gevonden in Tsjechië. Er zijn vandaag meer dan 5.000 elektrische wagens geregistreerd, maar het land hinkt achterop met de uitbouw van oplaadinfrastructuur. Zo zijn er in het hele land slechts iets meer dan 800 oplaadpunten beschikbaar. De stad Praag wil nu starten met een inhaalbeweging. 

Afgelopen december werd de EU-begroting 2021-2027 goedgekeurd, de omvangrijkste begroting in de EU-geschiedenis. Een nieuw begin voor een groener en digitaler Europa. Tsjechië blijft de komende 7 jaren een netto-ontvanger van Europese middelen, inclusief de injectie uit het Next Generation EU-fonds kan het aanspraak maken op 960 miljard kronen (€37,235 miljard). In bijgevoegd bericht leest u meer over de verschillende operationele programma's. 

De 'Innovation Week' in Praag: virtual reality, robots, nanotechnologie en nog veel meer !

Deze beurs introduceert innovatieve bedrijven uit Tsjechië en het buitenland.

Het rapport dat door het Poolse Economisch Instituut over de automobielsector in de Visegrad-landen is gepubliceerd, bevat:

  • basisgegevens over de automobielindustrie in de V4
  • de impact van de automobielindustrie op de economie en de sociaal-economische ontwikkeling van de Visegrad-groep
  • de automobielindustrie van de Visegradlanden (V4) in de wereldwijde waardeketens
  • nieuwe trends in de automobielindustrie.

Tsjechië heeft de ambitie om binnen 12 jaar tot de Europese innovatieleiders te behoren en een land van de technologische toekomst te worden. De Tsjechische Republiek heeft hiervoor alle voorwaarden: beschikt over een buitengewoon kennispotentieel, het is een technologiegericht land en voldoet aan de strengste economische criteria. Een team van experten op het gebied van innovatie uit de bedrijfsomgeving, wetenschappers, academici en openbaar bestuur hebben een innovatiestrategie voorbereid onder de titel Czech Republic: The Country for The Future.

De MSV International Engineering Fair vond plaats in Brno en is de belangrijkste industriële beurs in Centraal-Europa, met meer dan 1.600 exposanten en 80.000 bezoekers per jaar. Alle belangrijke gebieden van engineering en elektrotechniek zijn vertegenwoordigd.

Pagina's