U bent hier

Nieuws

Techagro, de een van de grootste landbouwbeurzen in Centraal-Europa vierde na zes jaar een succesvolle terugkeer. De beurs biedt een platform voor exposanten om de nieuwste technologische ontwikkelingen, machines en apparatuur op het gebied van landbouw, bosbouw en hernieuwbare energiebronnen te presenteren. In 2024 werd Techagro gelijktijdig gehouden met de SILVA REGINA Internationale Bosbouw- en Jachtbeurs en de BIOMASA Beurs voor Hernieuwbare Energiebronnen in de Landbouw en Bosbouw. Dit evenement trok veel aandacht en bood een uitgebreid overzicht van de laatste innovaties en trends in de sector. In dit artikel zullen we een gedetailleerd overzicht geven van de hoogtepunten en belangrijke ontwikkelingen tijdens de Techagro beurs van 2024.

Ondanks economische stagnatie ervaart de Tsjechische start-upscene groei. Investeringen in start-ups zijn tussen 2018 en 2022 zestien keer gestegen, en bereikten in 2022 een record van 37 miljard CZK. Terwijl de start-upsector bloeit, met name in de gezondheidszorg, kampt de Tsjechische economie met uitdagingen. Laten we eens nader bekijken hoe start-ups de Tsjechische economie vormgeven en welk potentieel ze hebben, met name in de gezondheidssector.

Tsjechië herstelt van de recessie, de Tsjechische industrie groeit en er zijn nieuwe orders bijgekomen. Maar toch zal de bbp-groei geleidelijk verlopen. 

Het consolidatiepakket van de Tsjechische regering zal op 1 januari 2024 van kracht worden. Het herstelpakket omvat 58 maatregelen die volgens de regering een positieve impact zullen hebben op de begroting in de periode 2024-2025 ter waarde van 148 miljard kronen (6 miljard euro). Ons kantoor in Praag heeft de belangrijkste maatregelen voor u opgelijst. Benieuwd naar de nieuwe btw-tarieven of de hoogte van de vennootschapsbelasting? Lees dan zeker verder.

Tsjechië is het op een na meest geïndustrialiseerde land in de EU wat betreft bruto toegevoegde waarde en heeft de derde meest koolstof intensieve economie per capita. De uitdagingen waarmee het land geconfronteerd wordt inzake decarbonisering van de industrie zijn dan ook navenant. Het Tsjechische Instituut voor Circulaire Economie (ICIEN) onderzoekt in een studie welke rol de circulaire economie kan spelen in dit verhaal.

De meest recente gegevens laten zien dat de detailhandelsverkoop verder terugloopt in Tsjechië. De prijsdalingen voor (basis)voedingsproducten zorgen dan wel voor een opnieuw stijgende consumptie binnen die sector, maar de Tsjechische klant is terughoudend wat grotere aankopen betreft. 

De Tsjechische industriële productie blijft vertragen, hoewel er ook een aantal sectoren zijn waar de cijfers met zwarte inkt geschreven worden. Aangezien Tsjechië een belangrijk productieland is, heeft dit ook gevolgen voor de economische groei. Waar analisten eerst uitgingen van een nulgroei in 2023 zou deze nu licht negatief kunnen uitvallen. 

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een overeenkomst getekend met het Tsjechische ministerie van Financiën om een ​​lening van 24 miljard kronen (975 miljoen euro) te verstrekken voor de ontwikkeling van de spoorwegen. Het bedrag wordt tussen 2023 en 2027 in 40 projecten geïnvesteerd.

E-commerce is booming business in Centraal-Europa. Esign organiseert op 21 juni een webinar over succesvol zakendoen op Allegro, de belangrijkste b2c-marktplaats van Midden-Europa. Allegro is wereldwijd de 10de populairste marktplaats en het in Polen razendpopulaire bedrijf is nu volop bezig met een expansie naar andere landen in de regio. Dit webinar biedt u praktische tips om succesvol actief te zijn op dit belangrijk platform.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

Salimatech ging begin februari door in de Tsjechische beursstad Brno. Dit nieuwe concept van de bekende voedingsbeurs Salima richtte zich uitsluitend tot professionele bezoekers en was daarom een prima plek om te netwerken met vaklui en kennis te nemen van de nieuwste innovaties. Bedrijven die een positie willen uitbouwen of hun huidige aanwezigheid op de Tsjechische markt verder willen versterken, kunnen voordeel halen uit een deelname aan deze belangrijke tweejaarlijkse beurs. 

Tsjechen houden wel van een biertje. En ze zijn nieuwsgierig naar speciaalbieren uit het buitenland. Het Prague Beer Fest is een internationaal event dat volgend jaar georganiseerd wordt op 31 maart en 1 april. 

Pagina's