U bent hier

De Tsjechische consument is voorzichtig

De Tsjechische detailhandelsverkopen bleven in augustus achter bij de verwachtingen en daalden met 0,8% maand-op-maand, waardoor de daling op jaarbasis lichtjes werd versterkt tot -2,8% (van -2,1% in juli), in september daalden de detailhandelsverkopen verrassend met 0,4%, en na herzieningen van eerdere cijfers, met 4% in reële termen op jaarbasis. Het goede nieuws is dat, voor seizoensinvloeden gecorrigeerd, de reële consumptie van (goedkoper) voedsel geleidelijk begint aan te trekken.

Aan de andere kant blijven consumenten voorzichtig bij het kopen van duurdere goederen en diensten. Dit komt ook tot uiting in de laatste consumentenenquêtes: hoewel het algemene sentiment verbetert, blijft de bereidheid om de komende twaalf maanden ‘iets groters’ te kopen extreem laag. Dit komt nog niet tot uiting in de autoverkopen, maar begint zich wel te manifesteren in zwakkere reële aankopen van elektronica, vakanties of kleding. 

Het positieve momentum van de consumptie in de komende maanden zal daarom waarschijnlijk beperkt blijven tot basisgoederen en -diensten, waar huishoudens te maken krijgen met dalende prijzen. Een typisch voorbeeld is voeding, waar de prijzen de afgelopen maanden zijn gedaald, en geaggregeerde gegevens over transacties met klantenkaarten suggereren dat consumenten de neiging hebben om hetzelfde bedrag in voedingswinkels te besteden, ongeacht de prijsbewegingen. Een prijsdaling kan dus uiteraard leiden tot enige stijging van de reële uitgaven. In andere categorieën zullen huishoudens echter waarschijnlijk voorzichtiger blijven, in ieder geval de komende maanden. Vooral als de aanhoudende industriële productiedaling leidt tot een lichte stijging van de werkloosheid.

6 november 2023