U bent hier

De Tsjechische industrie ziet de productiecijfers dalen

De binnenlandse industriële productie blijft vertragen. Volgens het Tsjechische Bureau voor de Statistiek (ČSÚ) was deze in september 2023 5% lager dan een jaar eerder. Het is de derde daling op rij.

De productie van elektriciteit en gas, de productie van machines en uitrusting en de productie van andere niet-metaalhoudende minerale producten droegen het meest bij aan deze jaar-op-jaar daling van de productie. Volgens het ČSÚ werd het resultaat in de energiesector beïnvloed door het warme weer en ook door de tijdelijke sluiting van elektriciteitscentrales.

Jaar-op-jaar groei werd alleen gerealiseerd in de farmaceutische industrie, de dranken- en kledingindustrie en in beperkte mate ook in andere verwerkende industrieën.

De industrie vertraagt ​​door de zwakkere binnenlandse en buitenlandse vraag, en de snelle stijging van de rentetarieven heeft ook negatieve gevolgen voor ondernemers. Tegelijkertijd neemt als gevolg van de verslechterende vooruitzichten ook het optimisme over de toekomstige ontwikkelingen af, wat geleidelijk kan leiden tot een hoger aantal ontslagen en een hogere werkloosheidsgroei.

Het bbp-resultaat over het hele jaar voor 2023 zal waarschijnlijk onder de oorspronkelijke schatting (0,0%) uitkomen, dichter bij de -0,5%, en het herstel zal ook langzamer zijn in 2024. Het resultaat van de industriële productie zal dit jaar ook slechter zijn, waar in plaats van de verwachte stagnatie in dit jaar, het jaar dat waarschijnlijk een daling zal laten zien.

In tegenstelling tot de industrie bloeide de bouw in Tsjechië. Na twee maanden van krimp groeide de sector in september met 1,7% op jaarbasis. Deze werd vooral gedreven door de wegenbouw, maar ook door de engineeringsproductie.

6 november 2023