U bent hier

De Tsjechische industriële productie laat een wisselend beeld zien

De productie van auto's steeg in augustus met zo'n 50%, een steile klim in vergelijking met dezelfde maand in 2021 toen de sector nog volop kampte met de nawerkende gevolgen van de coronacrisis en bevoorradingssystemen. 

Andere sectoren die het goed doen zijn de farmaceutische industrie, de lederverwerking en machines en elektrische apparatuur. Daartegenover staat dat de gieterij-industrie, transportmiddelen (andere dan auto's), de textielsector en de chemische industrie in het rood gaan.

De waarde van nieuwe bestellingen steeg in augustus met 18,7% op jaarbasis, terwijl de binnenlandse bestellingen nog sterker stegen met 26,7%. Nieuwe bestellingen uit het buitenland stegen met 14,9%. De toename van nieuwe bestellingen werd ook beïnvloed door de lage vergelijkingsbasis van vorig jaar vanuit de auto-industrie.

De bouwproductie lijkt sinds maart 2022 te vertragen. De subsector van de civiele techniek liet nog een kleine stijging optekenen, waar de technische constructie lichtjes terugviel. De sector wordt geconfronteerd met hogere prijzen voor bouwmaterialen die een impact hebben op de kostprijs van de werken. De consumenten lijken weinig appetijt te hebben voor de aankoop van onroerend goed en de prijzen staan onder neerwaartse druk.

17 oktober 2022