U bent hier

Exporteren naar Duitsland

CORONAVIRUS

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.
Omwile van COVID-19 zijn er in Duitsland beperkende maatregelen van kracht voor inreizend verkeer.

De belangrijkste actuele maatregelen (stand van zaken 18/1/2021):
  • Meldplicht voor reizigers uit risicogebieden: Digitale Einreiseanmeldung.de
  • Quarantaineplicht van 10 dagen (mogelijkheid tot vermindering tot 5 dagen na negatieve test na 5 dagen) - uitzonderingen op quarantaine zijn er enkel voorzien voor grensarbeid, zakenreizen (mits dringend en noodzakelijk), transport van goederen
  • Testplicht: een test voor reizigers uit risicogebieden dient uitgevoerd ten vroegste 48u voor de inreis of ten laatste 48u na de inreis. (voor hoogrisicogebieden vervalt wellicht de mogelijkheid tot testing na aankomst)
  • Veel Duitse steden hebben ook een avondklok ingesteld. (bv. Stuttgart 20:00-05:00)
Sinds 14/1/2021 zijn er eveneens strengere maatregelen van kracht voor reizigers uit gebieden met een zeer hoge infectiegraad (+200 besmettingen/100.000 inwoners per 7 dagen) en voor gebieden waar virusvarianten voorkomen (momenteel enkel UK, Ierland, Zuid-Afrika).

Aangezien de situatie zeer snel kan wijzigen, en er mogelijke verschillen zijn per Bundesland, is het aangewezen om voor vertrek de actuele situatie te checken met uw klant en/of uw FIT kantoor. Het wordt alleszins aangeraden om niet-noodzakelijke verplaatsingen te vermijden, prospectie gebeurt tot nader order best virtueel.

Informationen zu Einreise­beschränkungen und Quarantäne­bestimmungen in Deutschland

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is A

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Duitsland

Blijf op de hoogte over alles in Duitsland

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Update 24 november 2020 : Interpack, de wereldbeurs voor de verpakkingsindustrie die elke 3 jaar doorgaat in Düsseldorf, werd vanwege Covid-19 uitgesteld naar 25 februari-3 maart 2021. In samenspraak met de deelnemers beslisten FIT en AWEX echter om de Vlaamse/Belgische deelname aan Interpack 2021 te annuleren. In 2023 zijn we opnieuw van de partij. Interpack is dé driejaarlijkse topbeurs voor leveranciers van verpakkingsmachines en verpakkingsmaterialen. Stel uw producten voor dankzij de groepsstand van Flanders Investmet & Trade.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Verpakking
Doelmarkt
Duitsland
Wanneer
Van donderdag 25 februari 2021 tot woensdag 3 maart 2021
Waar
Düsseldorf, Duitsland
Organisatie
Flanders Investment & Trade
De annulatie van de vakbeurs ISM in Keulen heeft een grote impact op onze Vlaamse zoetwarenbedrijven. Om de sector een duwtje in de rug te geven lanceert FIT nu een aantal alternatieve acties. Specifiek voor de Duitstalige markt zal in het voorjaar van 2021 een gerichte mailing worden gestuurd naar de belangrijkste aankopers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ( DACH regio ) , waarvoor de deelnemende bedrijven vooraf ook een aantal productstalen kunnen aanleveren. Bij concrete interesse vanwege de aankopers kunnen eventueel (digitale) B2B worden georganiseerd, met de hulp van de lokale FIT kantoren. Deze actie, die openstaat voor alle zoetwarenbedrijven (wel enkel droge voeding) met interesse voor de Duitstalige markt, zal worden gelanceerd in januari 2021 , de mailingcampagne in de betrokken landen wordt gepland in maart 2021. Deelname zal mogelijk zijn mits betaling van een kleine fee. Verdere informatie, o.a. i.v.m. het aanleveren van productstalen (enkel droge voeding), volgt zodra beschikbaar.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Voeding en dranken
Doelmarkt
Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk
Wanneer
Van maandag 15 maart 2021 tot donderdag 15 april 2021
Waar
Duitsland
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

In dit overzicht over de Duitse biermarkt wordt de grootte van de markt, de evolutie, het consumptiegedrag en de trends beschreven. Verder wordt er ingegaan op de distributie- en verkoopkanalen en tot slot vindt u een overzicht van interessante vakbeurzen voor deze sector.

De omzet van biolevensmiddelen in Duitsland blijft jaar na jaar toenemen. Tijdens de coronacrisis kende de verkoop van biologische voedingsproducten een verdere groei, de pandemie blijkt de vraag naar gezondere en duurzame voeding nog te hebben versterkt. Hoe is de markt georganiseerd? Wat zijn de trends? Welke zijn de verkoop- en distributiekanalen, de vakorganisaties, ...? Ontdek het in de studie van ons kantoor in Keulen.

Handelsvoorstellen en aanbestedingen

Nieuws

In Duitsland is het aantal besmettingen met het coronavirus nog steeds hoog. De cijfers in Duitsland blijven ver boven de Duitse grens van 50/100.000/7, nl. 136 nieuwinfecties/100.000 inwoners/7 dagen (17.01.2021). Sinds de vaccinatiecampagnes begonnen zijn op 26/12/2020, zijn meer dan 1.048.160 mensen gevaccineerd (de cijfers worden dagelijks geactualiseerd). Ook het Modernavaccin is ondertussen in gebruik. Patiënten kunnen niet vrij kiezen welk vaccin ze krijgen. Tot 31 januari 2021 is er een lockdown in heel Duitsland. Het openbaar leven is tot een minimum beperkt. Afhankelijk van de lokale situatie werden op het niveau van de deelstaten (Länder) maatregelen ingevoerd die wel kunnen verschillen in de verschillende deelstaten. Wie uit een risicogebied naar Duitsland reist, moet zich sinds 11 januari 2021 binnen 48 uur vóór aankomst in Duitsland laten testen, of direct na aankomst in Duitsland. Die test verandert niets aan de quarantaineplicht en de verplichting van een digitale inreisaanmelding. Ten gevolge van nieuwe mutaties wordt het overleg tussen de Bond en de deelstaten dat in principe op 25 januari moest plaatsvinden, nu vervroegd naar dinsdag 19/01. Men verwacht hier opnieuw een verstrenging van de maatregelen om tijd te winnen (omwille van besmettelijke mutaties, vaccinatiecampagne ...).

De Duitse online handel groeide in het 1ste halfjaar van 2020 met 9,2%, en bereikte een omzet van 36,71 miljard Euro. Deze sterke stijging is te danken aan de bovengemiddelde toename in het tweede kwartaal van 2020. Vooral de producten voor dagelijkse levensbehoeften zoals voeding, huisdierbenodigdheden, medicijnen of drogisterijproducten toonden de sterkste groei. Opnieuw zijn het de Internet ‘Pure Players’ die het meest geprofiteerd hebben van de hogere online verkopen.