U bent hier

Duitsland in cijfers

CORONAVIRUS

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

UPDATE 21/11/2021

Met ingang van 21.11.2021 is België voor Duitsland weer een hoogrisicozone.

Wat betekent dit?
  • Het Duitse equivalent van het PLF, de digitale Einreiseanmeldung, moet terug worden ingevuld.
  • Aan de testplicht verandert niets. Al sinds 1 augustus moeten alle reizigers naar Duitsland immers een negatieve test (PCR- of antigeentest), genezingsattest of vaccinatiebewijs voorleggen, of ze nu uit hoogrisicogebied komen of niet.
  • Quarantaine : Wie naar Duitsland reist vanuit hoogrisicogebied, moet in Duitsland onmiddellijk in quarantaine gaan voor tien dagen. Wie gevaccineerd of genezen is, wordt echter vrijgesteld van de quarantaine zogauw zij/hij dat bewijst.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Bondsrepubliek Duitsland
Hoofdstad
Berlijn (3,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
357.021 km² (= 12 x België)
Aantal inwoners
82,3 miljoen (2017)
Staatshoofd
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (sedert maart 2017)
Regeringsleider
Bondskanselier Olaf Scholz
Taal
Duits
Munt
Euro
Belangrijke steden
Hamburg (1,8 miljoen inwoners), München (1,4 miljoen), Keulen (1,08 miljoen), Frankfurt (730.000), Stuttgart (612.000), Düsseldorf (640.000), Dortmund (600.000), Essen (595.000), Leipzig (590.000) en Bremen (550.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
3.846 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
46.208 USD (45.159 USD in België)

Economische vooruitzichten

Na een decennium van groei, kwam de Duitse economie als gevolg van de coronapandemie in 2020 in een recessie terecht, vergelijkbaar met de economische en financiële crisis in 2008 en 2009. Het Duitse bbp kromp in 2020 finaal met iets meer dan 5%, uiteindelijk lager dan eerder geraamd. Vooral tijdens de 1ste lockdown in het voorjaar, liep de economie sterk terug, met een krimp van 9,8% in het 2e kwartaal. Met de geleidelijke opheffing van de lockdown volgde een sterk herstel, in het derde kwartaal steeg het bpp opnieuw met 8,5%, mede dankzij het omvangrijke pakket aan maatregelen ter ondersteuning van de liquiditeit van de bedrijven en van de economie en ter stabilisering van de inkomens. Door de nieuwe gedeeltelijke lockdown in november en de daaropvolgende aanscherping en uitbreiding werd het sterk herstel ingezet in het derde kwartaal van 2020 opnieuw onderbroken. Vooral de horeca, evenementen- en de culturele sector ondervinden opnieuw de negatieve impact van de tweede lockdown. Hoewel de industriële productie ook in november nog toenam, wordt er uitgegaan van een stagnatie van de economische productie in het laatste kwartaal van 2020. 

De omzetgroei in de detailhandel (zonder motorvoertuigen) in 2020, ondanks de beide lockdowns, wordt geraamd op 4%. Vooral de onlinehandel en postorderverkoop profiteerde van de lockdowns terwijl de stationaire handel, vooral in de kledingbranche, enorme dalingen moest incasseren. In het laatste kwartaal van 2020 steeg de detailhandel, inclusief de verkoop van motorvoertuigen, met meer dan 6% in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

De arbeidsmarkt is relatief stabiel gebleven, met een lichte stijgende tewerkstelling en afbouw van de tijdelijke werkloosheid sinds de zomer. Met de tweede lockdown sinds november daalde de werkgelegenheid opnieuw licht. Verwacht wordt dat met de tweede lockdown, naar het jaareinde toe opnieuw een sterker beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid gedaan werd. 

Gedurende het hele jaar liepen investeringen in kapitaalgoederen, evenals de consumptiebestedingen, sterk terug, respectievelijk -12,5% en -5%, terwijl de overheidsbestedingen met 3,4% en de bouwsector met 1,5% toenamen. Het algemeen beeld is, dat terwijl de dienstensector (horeca, evenementensector, stationaire handel, …) ook in de tweede lockdown opnieuw harder getroffen werd door de contactbeperkingen, de industrie zich verder redelijk kon blijven ontwikkelen. Na de dramatische dalingen in het voorjaar, vertoonde de buitenlandse handel nadien een verbetering, vooral dankzij het exportherstel naar China, ook nog in oktober en november 2020.

Ondanks de verlenging en verdere verstrenging van de lockdownmaatregelen bij het begin van het nieuwe jaar, blijven meerdere prognoses gematigd positief over een mogelijke groei van de Duitse economie van rond de 3% tot 4% in 2021. Voor het eerste kwartaal van 2021 wordt wel opnieuw een krimp verwacht. Het ritme van de vaccinaties, de impact van de Brexit, en de evolutie van de globale economie zullen van belang zijn voor de verdere economische ontwikkeling in 2021. 

Het economisch zwaartepunt van Duitsland ligt grotendeels in Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg. Deze drie 'Bundesländer' (deelstaten) zijn samen goed voor 54% van het Duitse bruto binnenlands product (bbp). Samen met Niedersaksen en Hessen vertegenwoordigen deze 5 deelstaten ruim 71% van het Duitse bbp.  

De dienstensector droeg ca. 68,6% bij aan de bruto toegevoegde waarde in 2019, waarbij overheidsdiensten, immobiliën en diensten, evenals handel, de grootste dienstverleners zijn in termen van werkgelegenheid en bruto toegevoegde waarde. De goederenproducerende sector inclusief de bouwsector was goed voor 30,7% (industrie ongeveer 25% en de bouw voor ongeveer 5,7%). Het aandeel van landbouw, bosbouw en visserij in termen van bruto toegevoegde waarde was het laagst met 0,7%.

In het regeringsakkoord van de huidige coalitieregering, gevormd op 4 maart 2018 gevormd, werd belang gehecht aan onder andere verschillende economische sectoren:

  • Digitale economie (e-overheid, digitaal onderwijs, e-gezondheid, privacy en gegevensbeveiliging)
  • Onderzoek & Ontwikkeling, waarbij Duitsland als innovatief land zijn positie wenst te behouden
  • Onroerende goederen: o.a. de bouw van residentiele (energiezuinige) woningen
  • Farmaceutische industrie & Gezondheid
  • Transport (e-mobiliteit; investeren in spoorweginfrastructuur)
  • Telecommunicatie (uitbouw van het glasvezelnetwerk; 5G ...)
  • Energie (het aandeel van hernieuwbare energie optrekken tot 65% tegen 2030)

De ambities rond duurzaamheid, hernieuwbare energie, gekoppeld aan de klimaatdoelstellingen, alsook de digitalisering zijn nog steeds actueel. In dit kader is het akkoord dat in het voorjaar van 2020 tussen de federale regering en de betrokken deelstaten (Noordrijn-Westfalen, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, en Saksen) bereikt werd om tegen 2038 geleidelijk een einde te maken aan de winning en het gebruik van steenkool en bruinkool in elektriciteitscentrales, vermeldenswaard. Bij de structurele transformatie, zoals ook in het Conjunctuurpakket van juni 2020 bepaald, wordt de nadruk gelegd op investeringen in duurzame energie, e-mobiliteit en in toekomstgerichte technologieën (bijvoorbeeld waterstof) die ook nieuwe banen kunnen creëren, deels gelijklopend met de Europese Green Deal. Op het vlak van de digitalisering werd tijdens de coronapandemie stappen vooruitgezet (digitaal onderwijs, versterking van de infrastructuur).

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Duitsland