U bent hier

Duitsland in cijfers

CORONAVIRUS

Ook in Duitsland is er sprake van een tweede golf van besmettingen met COVID-19. Net zoals in de eerste golf blijken de cijfers echter relatief mee te vallen in vergelijking met België en onze andere buurlanden. Zo ligt het aantal overlijdens voor Duitsland bijvoorbeeld nog steeds lager dan dit in België.
De aanpak en de maatregelen tot beperkingen van sociale contacten kunnen verschillen van Bundesland tot Bundesland, maar de basiscommunicatie is wel eenduidig : afstand 1.5-2m, handhygiëne, verplicht mondmasker in winkels en restaurants, annulering van alle massa-evenementen tot eind 2020. Daarnaast wordt er ook sinds het begin van de pandemie op grote schaal getest en worden besmettingshaarden actief opgespoord.
Op economisch vlak werd in maart en juni 2020 reeds een heel pakket aan economische maatregelen afgekondigd om bedrijven, kmo’s en zelfstandigen te ondersteunen. De regeling voor tijdelijke werkloosheid is tot eind 2021 goedgekeurd (16/9).
De meeste internationale beurzen en grote evenementen werden geannuleerd, naar een latere datum verschoven of vinden virtueel plaats (bv. recent werd aangekondigd dat Medica in Düsseldorf november 2020 virtueel doorgaat). Lokale en kleinere events waarbij het doelpubliek niet internationaal is, vinden deels nog wel plaats.
Zakenreizen: in de zomer waren zakenreizen (mits inachtneming van afstand) weer mogelijk; Op 30 september catalogeerde Duitsland ook België als rode zone. Aangezien de in- en uitreissituaties op korte termijn kunnen wijzigen, is het best steeds de meest actuele situatie te raadplegen op de officiële websites van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken of het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Bondsrepubliek Duitsland
Hoofdstad
Berlijn (3,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
357.021 km² (= 12 x België)
Aantal inwoners
82,3 miljoen (2017)
Staatshoofd
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (sedert maart 2017)
Regeringsleider
Bondskanselier Angela Merkel
Taal
Duits
Munt
Euro
Belangrijke steden
Hamburg (1,8 miljoen inwoners), München (1,4 miljoen), Keulen (1,08 miljoen), Frankfurt (730.000), Stuttgart (612.000), Düsseldorf (640.000), Dortmund (600.000), Essen (595.000), Leipzig (590.000) en Bremen (550.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
3.950 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
47.639 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Bondsregering verwacht een conjunctuurverlaging voor 2020. Terwijl in april de groeiverwachting nog bij 1,5% lag, zal de groeiverwachting voor 2020 verlagen naar 1% volgens de federale overheid en toonaangevende economische instituten.

De aanslepende zwakke economie, aanvankelijk merkbaar in de verwerkende sector, dreigt de laatste tijd ook de dienstensector mee te sleuren in de recessie. Over de vraag of er een daling gedurende twee opeenvolgende kwartalen achter elkaar komt, zijn de meningen verdeeld. Het Kieler Institut für Wirtschaft gaat ervan uit dat Duitsland nog slechts aan één recessie zou kunnen ontsnappen, terwijl andere instituten een milde recessie verwachten. Economische onderzoekers verwachten echter dat de neerwaartse trend tegen het einde van het jaar voorbij zal zijn.

De zakelijke verwachtingen van de bedrijven zijn ook weer gestabiliseerd. Volgens de Duitse Kamer van Industrie en Handel (DIHK) zijn volgend jaar minder investeringen gepland omwille van de onduidelijkheid rond de brexit en de internationale handelsconflicten (o.a. VS - China).

De recessie komt ook tot uiting op de arbeidsmarkt, maar sinds enkele maanden daalt de werkloosheid minder. Naar verwachting zullen de werkloosheidscijfers de komende maanden weer lichtjes oplopen.
Volgende sectoren worden hierdoor getroffen: uitzendwerk, industrie, handel en, transport- en logistiek.

Ondanks de economische teruggang blijft de Duitse economie in 2018 de vierde grootste ter wereld, na de VS, China en Japan. Het economisch zwaartepunt van Duitsland ligt grotendeels in Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg. Deze drie 'Bundesländer' (deelstaten) zijn samen goed voor meer dan 50% van het Duitse bruto binnenlandsproduct (bbp).

De dienstensector draagt ca. 68,2% bij aan de bruto toegevoegde waarde in 2018, waarbij overheidsdiensten, immobiliën en diensten, evenals handel, de grootste dienstverleners zijn in termen van werkgelegenheid en bruto toegevoegde waarde. De goederen-producerende sector was goed voor 25,8% en de bouw voor 5,3%. Het aandeel van landbouw, bosbouw en visserij in termen van bruto toegevoegde waarde was het laagst met 0,7%.

Op 4 maart 2018 werd een nieuwe regering gevormd (verkiezingen van 24 september 2017). In het regeringsakkoord wordt belang gehecht aan onder andere verschillende economische sectoren:

 • Digitale economie (e-overheid, digitaal onderwijs, e-gezondheid, privacy en gegevensbeveiliging)
 • Onderzoek & Ontwikkeling, waarbij Duitsland als innovatief land zijn positie wenst te behouden
 • Onroerende goederen: o.a. de bouw van residentiele (energiezuinige) woningen
 • Farmaceutische industrie & Gezondheid
 • Transport (e-mobiliteit; investeren in spoorweginfrastructuur)
 • Telecommunicatie (uitbouw van het glasvezelnetwerk; 5G ...)
 • Energie (het aandeel van hernieuwbare energie optrekken tot 65% tegen 2030)

In oktober keurde het kabinet een klimaatbeschermingspakket goed, om de uitstoot van CO2 broeikasgas tegen 2030 aanzienlijk te verminderen. In november zou de Bondsdag eindelijk een finaal besluit moeten nemen over de onderwerpen. Volgens milieu-autoriteiten, wetenschappers en zelfs leden van de coalitie gaat de planning van de federale overheid niet ver genoeg.

De hoekstenen van het klimaatbeschermingspakket zijn:

 • Belastingtoeslag op vliegtickets
 • Verlaging van het btw-tarief op treintickets van 19% naar 7%
 • Fiscale promotie van bouwisolatiemaatregelen vanaf 2020 over een periode van 3 jaar
 • Prijsafspraak van CO2-emissie van raffinaderijen en gasleveranciers
 • Verhoging van de forfaitaire vergoedingen voor pendelaars
 • CO2-besparingsmaatregelen vastleggen voor openbare instellingen

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Duitsland