Heeft u als producent van agrovoeding interesse om nieuwe exportmarkten te verkennen? De Europese Commissie publiceerde de afgelopen jaren enkele interessante naslagwerken.
U bent hier
Nieuws
Hoewel het Afrikaanse continent vooralsnog minder is getroffen door de COVID-pandemie dan andere regio's in de wereld, zijn ook daar de noden aan medische uitrusting en materiaal groot.
De huidige economische situatie en de verplichte lockdown van bedrijven en gezinnen naar aanleiding van de uitbraak van de Covid-19-pandemie wurgen de tweede grootste economie van Afrika.
In Zuid-Afrika werd de kaap van 400.000 COVID-19-besmettingen overschreden, waarmee het land wereldwijd op de vijfde plaats komt van het aantal besmettingen in absolute cijfers. De piek lijkt bovendien nog niet meteen in zicht, en het aantal besmettingen blijft sterk stijgen. Gauteng heeft de West-Kaap voorbijgestoken als meest getroffen provincie, maar de provincie KwaZulu-Natal dreigt in de komende dagen en weken een nog groter probleem te worden.
Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.
Verneem meer over het privé-ondernemingsklimaat en de interessante sectoren in Zuid-Afrika, Mozambique, Malawi, Rwanda en Oeganda in de Country Strategy papers van Exchange vzw.
Oliemaatschappij TOTAL maakte op 7 februari 2019 bekend dat het op 175 km van de zuidkust van Zuid-Afrika een olievondst heeft gedaan van zo'n miljard barrels. Omdat ook EXXON-MOBIL en ENI in het Brulpadda-block (Outeniqua-basin) opereren, belooft deze vondst nog uitgebreid te worden.
De ratificatie van de 'African Continental Free Trade Area' (AfCFTA) door Zuid-Afrika's parlement, betekent een enorme stap voorwaarts in de creatie van 's werelds grootste handelsblok.
De macro-economische vooruitzichten voor Sub-Sahara Afrika blijven positief. Toch blijven er nog heel wat hindernissen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte hierover een uitgebreide, Engelstalige publicatie.
De mijnbouwsector in Zuid-Afrika kan gezien worden als een teloorgaande industrie die geteisterd wordt door stijgende kosten, technische problemen en politieke vijandigheid. Anderzijds kan de mijnbouw beschouwd worden als een industrie die toch nog altijd goed gepositioneerd blijkt voor een nieuwe doorstart, ondanks alle politieke en economische wisselvalligheden. Deze omvangrijke en interessante studie is de 10de in haar soort, samengesteld door PwC Zuid-Afrika.
Ondanks zijn enorme omvang vertegenwoordigt Afrika maar een klein deel van de wereldhandel. De uitvoer is nog altijd grotendeels gebaseerd op grondstoffen en omvat olie, steenkool, ijzererts, ferrochroom, edele metalen, cacao, palmolie en hout. Toch beginnen de grotere Afrikaanse economieën hun traditionele grondstoffenfocus te verleggen. Dit uitstekende en erg gedetailleerde rapport van PwC geeft belangrijke inzichten in de ontwikkelings- en investeringsmogelijkheden in de havens van Sub-Sahara-Afrika.
Zuid-Afrika heeft op 27 september nieuwe bewarende maatregelen tegen de invoer van Europese kippenproducten in de 'Staatskoerant' gepubliceerd. Het betreft erg hoge, bijkomende invoerrechten op diepgevroren kippenproducten (in-bone) van onder meer Vlaamse origine, gespreid over een periode van ten minste 4 jaar.
De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa is sterk betrokken in het proces om een nieuw akkoord rond investeringen met de Europese Unie tot stand te brengen. Dit wordt goed ontvangen door de EU, de belangrijkste en grootste investeerder in Zuid-Afrika. De EU heeft een 'discussion paper' gepubliceerd waarin verschillende aspecten betreffende investeringen en de bijkomende uitdagingen besproken worden.
Zuid-Afrika heeft, samen met de andere landen van de 'Southern African Customs Union' (SACU) Namibië, Botswana, Lesotho en Swaziland, nu officieel zware vrijwaringsmaatregelen getroffen tegen de invoer van Europese kippenproducten. Het land weigert ook om EU-producenten, die vrij zijn van vogelgriep, toegang te verlenen tot de markt door allerhande vertragingstechnieken.
De Zuid-Afrikaanse economie belandde in het tweede kwartaal van 2018 opnieuw in een recessie. Als de overheid geen drastische maatregelen neemt, loopt Zuid-Afrika het risico dat zijn kredietrating door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s gedegradeerd wordt tot ‘junk status’.