U bent hier

Nieuws

De DTIC (Department of Trade, Industry and Competition), het ministerie van Economie van de Zuid Afrikaanse overheid, heeft sinds mei 2023 nieuwe invoerrechten gepubliceerd voor Belgische, Nederlandse en Duitse aardappelproducten. Deze variëren volgens bedrijf van 8.8 % tot 19,6% voor Belgisch exporteurs, 239,1% voor Duitse exporteurs en 8,8% tot 67,3% voor Nederlandse exporteurs. 

In December 2021 lanceerde de Europese Unie de Global Gateway strategie, waarin de private sector een cruciale rol werd toegekend. Maar wat is die strategie, en wat is de rol voor de private sector? Nu de uitvoering van de strategie op kruissnelheid komt, kunnen we daarop een antwoord formuleren. Je leest het hier in 9 korte stellingen.

Afrikaanse startups in de agro-industrie hebben in 2021 een record bedrag gekregen van private equity-investeerders. De startups haalden $482 miljoen op; een stijging van 250%. Volgens het eerste jaarlijkse rapport over de financiering van startups in de agro-industrie in Afrika van het Amerikaanse bedrijf AgFunder, zijn Egypte, Nigeria, Kenia, Zuid-afrika en Marokko de 5 grootste markten op het continent in termen van fondsenwerving en transacties.

Van 28 tot 30 november 2022 organiseert de Zuid-Afrikaanse overheid de eerste South Africa Green Hydrogen Summit (SAGHS) in Kaapstad. Buitenlandse experts worden uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie, om samen met Zuid-Afrika en andere leden van de Africa Green Hydrogen Alliance (AGHA) zoals Namibië, Marokko en Kenia te onderzoeken waar partnerschappen mogelijk zijn. De SAGHS kan zo een goede opportuniteit zijn om alle belangrijke actoren in Zuid-Afrika samen te zien, te netwerken en te bekijken waar concrete samenwerking kan ontstaan.

De agrarische experts van de Absa-bank in Zuid-Afrika schrijven wekelijks en maandelijks rapporten over de economische trends en ontwikkelingen in de landbouwsector.
Deze rapporten zijn vrij te consulteren op de website van de bank. Het gedeelde rapport laat de prijsevolutie zien van de (levende) dieren in Zuid-Afrika.  

Het beëindigen van de COVID-19-pandemie en het vermijden van toekomstige gezondheidscrises is van wederzijds belang voor zowel Afrika als de EU. De Europese Unie,  haar lidstaten en de Europese financiële instellingen mobiliseren middelen om wereldwijd een billijke toegang tot veilige, doeltreffende, kwalitatief hoogstaande en betaalbare vaccins, therapeutica, apparatuur en andere gezondheidsproducten te waarborgen.

Dit initiatief van de Europese Unie is erop gericht alle belangrijke actoren op dit gebied, met inbegrip van de openbare en de particuliere sector, bij het proces te betrekken.

Om deze doelstelling te ondersteunen, organiseert de Europese Commissie een markt- en matchmakingevenement over geneesmiddelen en gezondheidszorg. 
Op maandag 27 juni 2022 kan u deelnemen aan het webinar Future for EU-Africa healthcare. En zowel op maandag 27 als dinsdag 28 juni 2022 kan u deelnemen aan matchmaking meetings.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

In April 2022 werd de “National State of disaster” opgeheven in Zuid-Afrika. Dit betekent dat na een overgangsperiode van 30 dagen, de meeste strenge beperkende maatregelen worden opgeheven.

Het Afrikaanse continent werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie, al zijn het aantal besmettingen en doden toegewezen aan het virus kleiner dan in Europa. Elk land neemt verschillende maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Het is belangrijk om steeds rekening te houden met de geldende inreisvoorwaarden wanneer u afreist naar en binnen het Afrikaanse continent. 

Zuid-Afrika had antidumpingmaatregelen op diepvriesfrieten van Vlaanderen en Nederland ingevoerd sinds 2016. Vlaamse en Nederlandse bedrijven in de sector hadden een uitzondering gekregen op de 35% antidumpingrechten, maar hadden toch extra kosten die varieerden van 0% tot 30,77%. Dit is nu eindelijk van de baan. De vrijstelling van de dumpingrechten gaat retroactief in vanaf 16 januari 2021, de datum van publicatie in het Staatsblad.

Pagina's