U bent hier

Nieuws

In Zuid-Afrika werd de kaap van 400.000 COVID-19-besmettingen overschreden, waarmee het land wereldwijd op de vijfde plaats komt van het aantal besmettingen in absolute cijfers. De piek lijkt bovendien nog niet meteen in zicht, en het aantal besmettingen blijft sterk stijgen. Gauteng heeft de West-Kaap voorbijgestoken als meest getroffen provincie, maar de provincie KwaZulu-Natal dreigt in de komende dagen en weken een nog groter probleem te worden.

Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Oliemaatschappij TOTAL maakte op 7 februari 2019 bekend dat het op 175 km van de zuidkust van Zuid-Afrika een olievondst heeft gedaan van zo'n miljard barrels. Omdat ook EXXON-MOBIL en ENI in het Brulpadda-block (Outeniqua-basin) opereren, belooft deze vondst nog uitgebreid te worden. 

De mijnbouwsector in Zuid-Afrika kan gezien worden als een teloorgaande industrie die geteisterd wordt door stijgende kosten, technische problemen en politieke vijandigheid. Anderzijds kan de mijnbouw beschouwd worden als een industrie die toch nog altijd goed gepositioneerd blijkt voor een nieuwe doorstart, ondanks alle politieke en economische wisselvalligheden. Deze omvangrijke en interessante studie is de 10de in haar soort, samengesteld door PwC Zuid-Afrika.

Ondanks zijn enorme omvang vertegenwoordigt Afrika maar een klein deel van de wereldhandel. De uitvoer is nog altijd grotendeels gebaseerd op grondstoffen en omvat olie, steenkool, ijzererts, ferrochroom, edele metalen, cacao, palmolie en hout. Toch beginnen de grotere Afrikaanse economieën hun traditionele grondstoffenfocus te verleggen. Dit uitstekende en erg gedetailleerde rapport van PwC geeft belangrijke inzichten in de ontwikkelings- en investeringsmogelijkheden in de havens van Sub-Sahara-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa is sterk betrokken in het proces om een nieuw akkoord rond investeringen met de Europese Unie tot stand te brengen. Dit wordt goed ontvangen door de EU, de belangrijkste en grootste investeerder in Zuid-Afrika. De EU heeft een 'discussion paper' gepubliceerd waarin verschillende aspecten betreffende investeringen en de bijkomende uitdagingen besproken worden.

Zuid-Afrika heeft, samen met de andere landen van de 'Southern African Customs Union' (SACU) Namibië, Botswana, Lesotho en Swaziland, nu officieel zware vrijwaringsmaatregelen getroffen tegen de invoer van Europese kippenproducten. Het land weigert ook om EU-producenten, die vrij zijn van vogelgriep, toegang te verlenen tot de markt door allerhande vertragingstechnieken.

De Zuid-Afrikaanse economie belandde in het tweede kwartaal van 2018 opnieuw in een recessie. Als de overheid geen drastische maatregelen neemt, loopt Zuid-Afrika het risico dat zijn kredietrating door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s gedegradeerd wordt tot ‘junk status’.

Pagina's