U bent hier

Nieuws

Op 16 en 17 februari vindt in Brussel en online de 7de editie van het EU-Africa Business Forum (EABF22) plaats. Deze editie is gericht op het bouwen van sterke waardeketens voor duurzame groei en goede banen.

Zuid-Afrika had antidumpingmaatregelen op diepvriesfrieten van Vlaanderen en Nederland ingevoerd sinds 2016. Vlaamse en Nederlandse bedrijven in de sector hadden een uitzondering gekregen op de 35% antidumpingrechten, maar hadden toch extra kosten die varieerden van 0% tot 30,77%. Dit is nu eindelijk van de baan. De vrijstelling van de dumpingrechten gaat retroactief in vanaf 16 januari 2021, de datum van publicatie in het Staatsblad.

President Ramaphosa kondigde op 27 juni aan dat Zuid-Afrika naar niveau 4 van de lockdown gaat, het op één na hoogste niveau van de restricties. De aankondiging komt er slechts 12 dagen nadat niveau 3 werd ingevoerd. Volgens de president is de nieuwe verstrenging nodig omdat de besmettelijkere delta-variant het aantal besmettingen stevig de hoogte in duwt, en Zuid-Afrika in de greep is van de derde golf. De nieuwe maatregelen bestaan o.m. uit een totaalverbod op de verkoop van alcohol, een vroegere avondklok, de sluiting van de restaurants en een verbod om in of uit de provincie Gauteng te reizen voor vrijetijdsredenen. De restricties gelden minstens voor twee weken en zullen dan worden geëvalueerd.

Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Oliemaatschappij TOTAL maakte op 7 februari 2019 bekend dat het op 175 km van de zuidkust van Zuid-Afrika een olievondst heeft gedaan van zo'n miljard barrels. Omdat ook EXXON-MOBIL en ENI in het Brulpadda-block (Outeniqua-basin) opereren, belooft deze vondst nog uitgebreid te worden. 

De mijnbouwsector in Zuid-Afrika kan gezien worden als een teloorgaande industrie die geteisterd wordt door stijgende kosten, technische problemen en politieke vijandigheid. Anderzijds kan de mijnbouw beschouwd worden als een industrie die toch nog altijd goed gepositioneerd blijkt voor een nieuwe doorstart, ondanks alle politieke en economische wisselvalligheden. Deze omvangrijke en interessante studie is de 10de in haar soort, samengesteld door PwC Zuid-Afrika.

Ondanks zijn enorme omvang vertegenwoordigt Afrika maar een klein deel van de wereldhandel. De uitvoer is nog altijd grotendeels gebaseerd op grondstoffen en omvat olie, steenkool, ijzererts, ferrochroom, edele metalen, cacao, palmolie en hout. Toch beginnen de grotere Afrikaanse economieën hun traditionele grondstoffenfocus te verleggen. Dit uitstekende en erg gedetailleerde rapport van PwC geeft belangrijke inzichten in de ontwikkelings- en investeringsmogelijkheden in de havens van Sub-Sahara-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa is sterk betrokken in het proces om een nieuw akkoord rond investeringen met de Europese Unie tot stand te brengen. Dit wordt goed ontvangen door de EU, de belangrijkste en grootste investeerder in Zuid-Afrika. De EU heeft een 'discussion paper' gepubliceerd waarin verschillende aspecten betreffende investeringen en de bijkomende uitdagingen besproken worden.

Pagina's