U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Zuid-Afrika

Algemene Toestand op 27-06-2021

De nieuwe maatregelen komen er na een roep vanuit de medische wereld om doortastend op te treden tegen het hoogste aantal besmettingen sinds de eerste golf in juli 2020. Deze derde golf wordt vooral gedreven door de delta-variant, die zo’n 60% besmettelijker zou zijn en snel de dominante variant wordt in plaats van de beta-variant. Het weekgemiddelde van nieuwe besmettingen bedroeg op 27 juni 15.083 gevallen. De president waarschuwde dat de derde golf intenser kan zijn en langer kan duren dan de voorgaande uitbraken.

Om die redenen ging Zuid-Afrika per 28 juni naar niveau 4 van de lockdown, het hoogste niveau sinds de eerste maanden van de pandemie in Zuid-Afrika. De volgende maatregelen gelden vanaf 28 juni tot 11 juli:

- totaalverbod op de verkoop van alcohol;
- sluiting van restaurants, behalve voor afhalen of bezorgen van maaltijden;
- sluiting van bioscopen, fitnesscentra, theaters, casino’s, musea, bibliotheken en galerijen;
- hotels mogen slechts opereren aan 50% van de capaciteit;
- de avondklok gaat een uur vroeger in en geldt nu vanaf 21u00 tot 04u00;
- alle bijeenkomsten worden verboden, behalve begrafenissen die mogen doorgaan met maximaal 50 personen;
- de schoolvakantie gaat vroeger in, waardoor de scholen vanaf 30 juni worden gesloten.

Aangezien 60% van de nieuwe gevallen in de provincie Gauteng voorkomen, worden bijkomende restricties ingesteld voor die provincie, waar een vierde van alle Zuid-Afrikanen wonen. Het reizen naar of vanuit Gauteng voor vrije tijd wordt verboden. Het blijft wel mogelijk om te reizen voor werkredenen, voor zaken of om commerciële redenen.

Algemene Toestand op 30 mei 2021

President Cyril Ramaphosa kondigde tijdens een nationale toespraak op 30 mei aan dat Zuid-Afrika opnieuw van niveau 1 naar niveau 2 van de Covid-19-restricties gaat, omwille van de stijgende coronacijfers. De avondklok gaat een uur vroeger in, cafés en restaurants moeten daardoor al om 22u00 sluiten, en het aantal toegelaten personen bij bijeenkomsten daalt van 500 naar 250 voor buitenactiviteiten en van 250 naar 100 voor indoorevenementen.

In de provincies Gauteng, Vrijstaat, Noord-Kaap en Noord-West is het aantal nieuwe gevallen zodanig gestegen, dat officieel over een derde golf kan worden gesproken. Volgens de president zal dit binnenkort wellicht voor het hele land gelden.

Het weekgemiddelde van dagelijkse nieuwe positieve gevallen bedroeg in de laatste week van mei 3.745. Midden mei was dat nog 2.333, en eind april zelfs maar 1.175. Volgens de president is dit te wijten aan het niet naleven van de gezondheidsmaatregelen tijdens grote bijeenkomsten. De ingrepen in het dagelijkse leven zijn echter slechts minimaal. Enkel de regels voor grotere evenementen worden aangescherpt en de avondklok wordt vervroegd en gaat al om 23u00 in plaats van middernacht in. Vooraf werd er in de media gespeculeerd over het (opnieuw) beperken van de verkoop van alcohol, maar zover kwam het niet.

Tijdens de eerste dagen van juni bleef het aantal nieuwe gevallen verder stijgen. Dd. 4 juni telt Zuid-Afrika in totaal 1.686.041 bevestigde Covid-19 gevallen, met een herstellingsgraad van 93,2%. Tot nog toe overleden 56.832 mensen aan Covid-19. De provincie Gauteng (Pretoria en Johannesburg) was het hardst getroffen.

De president gaf verder nog mee dat er eind mei zo’n 960.000 mensen gevaccineerd zijn. Dat wil zeggen dat er tijdens de eerst twee weken van fase 2, die midden mei inging, reeds evenveel mensen een eerste prik ontvingen als tijdens de drie maanden van fase 1.

Algemene Toestand op 1 februari 2021

Naar aanleiding van de daling van het aantal nieuwe Covid-19 cases en ziekenhuisopnames in de voorbije weken, versoepelde de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa op 1 februari enkele lockdownmaatregelen. Zuid-Afrika blijft formeel evenwel in niveau 3 van de lockdown. De president gaf voorts een update over de vaccinatiestrategie, nu de eerste vaccins in Zuid-Afrika zijn aangekomen

Op 1 februari gaf president Cyril Ramaphosa een nationale televisietoespraak over de Covid-19 toestand in Zuid-Afrika. Met een weekgemiddelde van nieuwe infecties van 5.539 per dag – ongeveer de helft van de week ervoor -, is het land duidelijk over de piek van de tweede golf heen. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt sterk, en de positiviteitsgraad neemt ondertussen af: terwijl in de week van 17-23 januari nog 19% van de afgenomen Covid-tests positief was, was dat voor slechts 12% van de tests afgenomen op 1 februari het geval. Zuid-Afrika telt dd. 1 februari in totaal 1.456.309 Covid-gevallen, en 44.399 overlijdens.

Omwille van deze sterke daling, kan een aantal restricties, die werden opgelegd tijdens de eindejaarsperiode, opnieuw worden versoepeld:

- De avondklok geldt nu van 23:00 tot 4:00, in plaats van van 21:00 tot 5:00;
- Kerkdiensten mogen plaatsvinden met een maximum van 50 mensen binnen en 100 mensen buiten;
- Openbare plaatsen, zoals stranden, publieke zwembaden en parken, zijn niet langer verboden terrein;
- Alcohol mag opnieuw worden verkocht: in winkels van 10:00 tot 18:00 van maandag tot donderdag, en in restaurants en cafés van 10:00 tot 22:00 gedurende de hele week;
- Wijnhuizen, brouwerijen en tax free shops mogen de hele week door alcohol verkopen.

Enkele eerder opgelegde maatregelen blijven wel gelden:

- Sociale, politieke en sportieve bijeenkomsten blijven verboden;
- Begrafenissen mogen nog steeds door slechts 50 mensen worden bijgewoond;
- Het dragen van een mondmasker in het openbaar blijft verplicht, op straffe van een boete.

Zuid-Afrika blijft op niveau 3 van de lockdown. Dat lijkt echter vooral een symbolische reden te hebben om de bevolking waakzaam te houden. De inhoud van de maatregelen komt immers grotendeels overeen met wat voorheen onder niveau 2 van kracht was. Over de heropening van de landsgrenzen, die begin januari werden gesloten (tot 15 februari), sprak de president niet.

De president gaf een update over de vaccinatiestrategie van Zuid-Afrika. Eerder op de dag had hij de eerste levering van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca in ontvangst genomen, samen met vicepresident David Mabuza, minister van Gezondheid Zweli Mkhize en minister van KMO-ontwikkeling Khumbudzo Ntshavheni, die na het overlijden van Minister in the Presidency Jackson Mthembu werd aangeduid als zijn waarnemend vervanger. Later deze maand zullen een bijkomende 500.000 vaccins van AstraZeneca aankomen. Na testing van deze vaccins in het National Control Laboratory, zal het zorgpersoneel als eerste worden ingeënt.

Verder heeft Zuid-Afrika zich verzekerd van 12 miljoen dosissen via de COVAX-faciliteit van de WHO. De eerste 2 miljoen daarvan zouden in maart aankomen in het land. In het tweede kartaal zullen 9 miljoen dosissen van Johnson & Johnson aankomen. Johnson & Johnson heeft farmabedrijf Aspen Pharma een contract om de vaccins lokaal te verpakken. (deze komen in bulk van een van de 3 productievestigingen).  Pfizer heeft in totaal 20 miljoen dosissen voorzien voor Zuid-Afrika. 

Het Zuid-Afrikaanse Departement Gezondheid ontwikkelde ondertussen een elektronisch datasysteem (EVDS) dat de vaccinatieregistratie en -uitrol stroomlijnen. Via dat systeem zullen alle vaccinaties in kaart worden gebracht en opgevolgd, en is het mogelijk om een afspraak te maken in een vaccinatiecentrum, zodra men in aanmerking komt voor vaccinatie.

Jackson Mthembu, Minister in the Presidency, overleed op 21 januari aan de gevolgen van Covid-19. Mthembu was een icoon van de Zuid-Afrikaanse politiek en een gerespecteerd staatsman, over de partijgrenzen heen.Op 21 januari overleed Minister in the Presidency Jackson Mthembu aan de gevolgen van Covid-19. Mthembu had positief getest op 11 januari, en werd na klachten over buikpijn opgenomen in het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk het leven verloor.

Algemene Toestand op 18 12 2020

In Zuid-Afrika woedt de tweede Covid-golf volop, met een exponentiële toename van het aantal gevallen sinds de eindejaarsperiode. Dit zet een grote druk op de gezondheidssystemen en de ziekenhuiscapaciteit.  In Zuid-Afrika is er de laatste dagen wel een dalende trend zichtbaar, wat erop zou kunnen wijzen dat de piek van de tweede golf achter de rug is.

Aantal gevallen

Dd. 18 januari kent Zuid-Afrika 1.346.936 positieve coronabesmettingen, waarvan 1.117.452 mensen zijn hersteld. Er is dus een herstellingsgraad van 83%, en er zijn 192.035 actieve gevallen. In totaal overleden tot nog toe 37.449 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Het merendeel van de actieve cases is te vinden in de provincie KwaZulu-Natal (61.969), gevolgd door Gauteng (41.278) en de West-Kaap (39.855). De andere provincie tellen minder dan 15.000 actieve gevallen.

Op 18 januari telde Zuid-Afrika 9.010 nieuwe besmettingen, terwijl het weekgemiddelde van aantal nieuwe dagelijkse besmettingen dd. 18 januari 14.328 gevallen bedroeg. Dat is minder dan de week ervoor: op 12 januari bedroeg het weekgemiddelde 18.856 nieuwe gevallen per dag. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de eerste golf, op 19 juli 2020, bedroeg het weekgemiddelde van nieuwe, dagelijkse besmettingen 12.262.

Minister van Gezondheid Zweli Mkhize stelt dat de daling met 23% van de dagelijkse nieuwe besmettingen op 18 januari en de licht dalende trend positieve signalen zijn, maar dat de Zuid-Afrikanen waakzaam moeten blijven.
Het totale aantal afgenomen tests bedraagt 7.653.371. 58% van de tests werd afgenomen in private ziekenhuizen, en 42% in publieke instellingen.
De positiviteitsratio van de testen bedroeg op 18 januari 22,85%, wat een scherpe daling is t.a.v. de positiviteitsratio van 34,7% die tussen 3 en 9 januari werd genoteerd.


De tweede golf in Zuid-Afrika lijkt te worden aangedreven door de lokale mutatie van het Covid-19 virus, waarnaar wordt gerefereerd als de 501Y.V2-variant. Die werd midden december gedetecteerd bij 20% van de positieve gevallen in Zuid-Afrika, met pieken tot 80% eind december, begin januari – de zomerperiode, waarin veel mensen reizen naar hun familieleden in andere provincies. De variant is volgens lokale wetenschappers 50% meer besmettelijk dan eerdere varianten, maar levert geen zwaardere symptomen op.

Op 18 januari waren er 16.908 mensen opgenomen in de ziekenhuizen in Zuid-Afrika als gevolg van een Covid-19 besmetting: 2.370 patiënten in intensieve zorg; 1.221 patiënten hadden een ventilator nodig. De druk op de ziekenhuiscapaciteit in de meest getroffen regio’s neemt sterk toe, en er is een tekort aan gezondheidspersoneel. De meeste private ziekenhuizen hebben binnen hun groep een systeem van patiëntenverdeling geïmplementeerd naar capaciteit.

In sommige publieke ziekenhuizen is de situatie echter dramatisch. Hoewel de druk op de publieke ziekenhuizen in de hotspots wel degelijk groot is, is dit echter geen algemeen beeld voor Zuid-Afrika en deels een gevolg van de initiële gezondheidsstrategie van de Zuid-Afrikaanse overheid, die tijdens de eerste golf verplichte om alle Covid-gevallen uit de brede regio rond Pretoria naar het Steve Biko-ziekenhuis te sturen en de gevallen in Johannesburg naar Chris Hani. Minister van Gezondheid Zweli Mkhize zegt dat de ziekenhuizen zwaar worden belast in Zuid-Afrika, met 18% meer capaciteitsdruk in de tweede golf dan in de eerste. De mortaliteitscijfers lopen echter gelijk.

Zuid-Afrika zich sinds 28 december opnieuw in lockdownniveau 3. Dit houdt

 • Vervroegde avondklok vanaf 21:00
 • De sluiting van restaurants en bars vanaf 20:00,
 • Sluiting van de stranden in het hele land en een nieuwe,
 • Volledige lcoholban.
 • Sociale bijeenkomsten zijn verboden, maar musea, cinema’s, fitnesscentra, casino’s, restaurants en bars blijven open, met een maximumcapaciteit van 50 personen binnen of 100 personen buiten.

Op 11 januari verlengde de president de huidige niveau 3-restricties voor een onbepaalde periode. Tegelijk werden de 20 landsgrenzen gesloten, en dit tot 15 februari, m.u.v. bepaalde categorieën, zoals transport van goederen, terugkeer van Zuid-Afrikaanse burgers, vertrek van buitenlandse burgers, en diplomaten.
Op 15 januari maakte minister van Basisonderwijs Angie Motshekga bekend dat de publieke scholen zeker tot 15 februari dicht blijven.

Algemene toestand op 27.07.2020

 • Zuid-Afrika is momenteel het 5de land ter wereld qua aantal besmettingen met bijna een half miljoen cases.
 • Gauteng Province nadert de piek met gemiddeld 4.000 nieuwe besmettingen per dag in de laatste 2 weken.
 • Publieke scholen worden opnieuw gesloten voor 1 maand.
 • Het IMF keurt een lening aan Zuid-Afrika voor 70 miljard rand goed (4,3 miljard USD), dit is de eerste IMF-lening sinds 1993.
 • De coronacrisis zet de deur open voor overheidscorruptie, en die is dan ook aan het licht gekomen.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, de ziekenhuizen voor te bereiden en de versnelling van de besmettingen te verminderen, wordt de bewegingsvrijheid van personen beperkt, zijn alle buitengrenzen gesloten en zijn alle binnenlandse en buitenlandse vluchten verboden. Ook werden alle havens op non-actief geplaatst, en zijn die enkel nog actief voor essentiële diensten. 

Economisch zit het land achter slot en grendel, gezien er zeer weinig activiteit is en enkel essentiële diensten toegelaten zijn die duidelijk omschreven zijn: o.a. alle activiteiten m.b.t. tot voedselvoorziening (landbouw, voedingsretail en supermarkten), gezondheidszorg en de nodige logistiek hieromtrent.

Er is een website opgemaakt en een volledig programma opgesteld voor het inperken van het virus met begeleidende maatregelen.

Voorzorgsmaatregelen

Sinds 18 maart

 • Een inreisverbod voor buitenlanders uit hogerisicolanden, waaronder China, Italië, Spanje, Iran, Zuid-Korea, Duitsland, de VSA en het VK. Aan mensen uit die landen werd met onmiddellijke ingang geen visum meer afgeleverd, en eerder toegekende visa werden ingetrokken. Buitenlandse reizigers die de afgelopen 20 dagen in een van de hogerisicolanden waren geweest, kregen geen visum meer. Alle reizigers uit een van de hogerisicolanden die sinds midden februari in Zuid-Afrika verbleven, moesten zich aanbieden voor testing.
 • Portugal, Hong Kong en Singapore werden beschouwd als mediumrisicolanden, en ook reizigers uit die landen werden getest. België stond niet op de lijst van hoge- of mediumrisicolanden.
 • Zuid-Afrikanen werden opgeroepen om niet meer te reizen naar of via de EU, het VK, de VSA, en andere hogerisicolanden zoals China, Iran en Zuid-Korea. Zuid-Afrikanen die recent waren teruggekeerd uit één van de hoge risicolanden, werden getest en werden gevraagd om in zelfquarantaine te gaan.
 • Screening en testing op internationale luchthavens werden verstrengd. 35 landgrenzen werden gesloten; twee zeehavens werden gesloten voor passagierverkeer en het wisselen van de bemanning.
 • Alle niet-essentiële reizen van regeringsleden en overheidspersoneel werden verboden. Binnenlandse reizen werden afgeraden.
 • Contact tussen mensen moest zoveel mogelijk worden vermeden. Er werd o.a. afgekondigd dat bijeenkomsten van meer dan 100 mensen verboden werden, er geen evenementen mochten plaatsvinden voor officiële feestdagen, zoals mensenrechtendag (21 maart), en de scholen werden gesloten vanaf 18 maart tot na het paasweekend.
 • Winkels, winkelcentra, cafés en restaurants werden niet gesloten, maar gevraagd om bijkomende hygiënische maatregelen te nemen. Dat gold ook voor universiteiten, het parlement, gevangenissen, politiebureaus e.a.
 • Ondertussen heeft de regering bijkomende isolatie- en quarantainesites laten identificeren, en de capaciteit van ziekenhuizen laten opvoeren.

Vanaf 26 maart: strenge lockdown

 • Iedereen moet thuis blijven, en mag enkel het huis verlaten om eten te kopen, medische hulp te zoeken of een social grant te gaan ophalen. Dit geldt niet voor een aantal essentiële dienstverleners, zoals gezondheidswerkers, veiligheidsdiensten, banken, soldaten, en zij die werken in de productie of de levering van voedsel of medicijnen. Een lijst van essentiële dienstverleners werd bekendgemaakt.
 • Alle winkels en bedrijven worden gesloten, met uitzondering van een aantal essentiële diensten (cf. supra).
 • Essentiële transportdiensten zullen kunnen verder werken, i.h.b. voor het transport van essentiële dienstverleners.
 • Opvangplaatsen zullen worden geïdentificeerd en gecreëerd voor daklozen, en voor personen die in quarantaine of zelfisolatie moeten en voor wie dat niet mogelijk is bij hen thuis.
 • Het leger zal worden ingeschakeld ter ondersteuning van de politiediensten, om ervoor te zorgen dat de maatregelen worden opgevolgd.
 • De reisrestricties worden verstrengd: Zuid-Afrikaanse burgers en residenten die terugkeren uit hoge risicolanden moeten 14 dagen in quarantaine gaan, en niet-Zuid-Afrikanen die uit hoge risicolanden komen, zullen worden teruggestuurd. Zij die na 9 maart aankwamen uit een hogerisicoland, moeten 14 dagen quarantaine respecteren in hun hotel.

Exitstrategie

Risiconiveau's 2020

Tijdens zijn toespraak op 23 april zei President Ramaphosa dat de nationale lockdown in Zuid-Afrika heeft geholpen om de gezondheidssector voor te bereiden op een exponentiële groei van het aantal besmettingen. Maar hoewel zo'n lockdown het meest efficiënte middel is om de verspreiding tegen te gaan, kan het niet eeuwig blijven duren, aldus de president:

"Our people need to eat. They need to earn a living. Companies need to be able to produce and to trade, they need to generate revenue and keep their employees in employment."

De lockdown in Zuid-Afrika, die een aantal van de meest strikte maatregelen ter wereld kent, zal aflopen op 30 april, middernacht. Vanaf 1 mei hanteert Zuid-Afrika een gefaseerde exitstrategie gebaseerd op 5 risiconiveaus:

 • Level 5: houdt in dat er drastische maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan om levens te redden. Dit is de huidige harde lockdown.

 • Level 4: vanaf 1 mei 2020: Sommige economische activiteiten kunnen worden hervat, met inachtname van extreme voorzorgsmaatregelen.

 • Level 3: Een verdere opening van de economie en de verzachting van een aantal maatregelen op werkvlak en op sociaal vlak.

 • Level 2: Er worden nog meer beperkingen verlicht, maar bepaalde vrijetijdsbestedingen en sociale activiteiten blijven verboden. Reizen zijn mogelijk binnen de provincies

 • Level 1: De meeste activiteit kan hernemen, zolang voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Slechts bij level 1 zullen internationale vluchten toegelaten zijn, met restricties

De bovenstaande niveaus zullen niet alleen op nationaal niveau worden vastgelegd, maar ook per provincie, grootstedelijk gebied of zelfs per district. Er kan ook steeds worden teruggekeerd naar een hoger niveau, indien dat noodzakelijk is o.b.v. het aantal transmissies en de capaciteit van de gezondheidssector. Sectororganisaties kunnen ook hun aanbevelingen overmaken aan de regering.

Sommige activiteiten zullen slechts terug mogen plaatsvinden als alle restricties opgeheven zijn of als ze als veilig worden beschouwd. Het gaat om de horeca, conferenties, concerten, bioscopen, theaters, religieuze bijeenkomsten, sportevenementen en culturele bijeenkomsten.

Vanaf  1 mei 2020: exitstrategie

Persoonsgebonden regels

 • Iedereen die zich buitenshuis begeeft, moet een stoffen mondmasker dragen;
 • Er wordt een strikte avondklok ingesteld tussen 20:00 en 05:00 (tijdens niveau 5 was geen avondklok van kracht);
 • Familie en vrienden mogen niet worden bezocht;
 • E-hailing diensten zoals Uber kunnen opereren, taxibusjes (het transportmiddel van een groot deel van de bevolking) op 70% van de capaciteit;
 • Kerkdiensten of grote bijeenkomsten zijn niet toegelaten;
 • De verkoop van sigaretten is verboden. Ook alcohol kan niet worden verkocht noch getransporteerd;
 • Vanaf 1 mei is het toegelaten om te wandelen, lopen, fietsen en de hond uit te laten, maar enkel individueel, tussen 06:00 u en 09:00 u en binnen een straal van 5 km rond de woning;
 • Reizen tussen provincies is niet toegelaten, tenzij voor de levering van goederen of om essentiële redenen;
 • Inwonend huishoudpersoneel mag terug aan het werk gaan, maar mag dan niet terugkeren naar hun eigen huis.

Winkels

Het aanbod in de winkels en supermarkten bestond tot nog toe enkel uit voeding en andere essentiële producten, zoals: 

 • medicijnen;
 • schoonmaakmiddelen;
 • gezondheidsproducten;
 • telefonie.

Volgende winkels zijn nu ook toegelaten:

 • winterkleding en beddengoed;
 • persoonlijke ICT-toestellen;
 • huisgereedschap en auto-onderdelen nodig voor essentiële diensten;
 • verwarmingstoestellen;
 • kantoorbenodigdheden;
 • stoffen om mondmaskers of kleding te maken.

 Bij het binnenkomen:

 • Wordt social distancing gerespecteerd (1 meter);
 • Wordt de temperatuur gemeten;
 • Is er er een maximum capaciteitsbezetting volgens de oppervlakte van de winkel;

Volgende sectoren van de economie mogen heropenen

 • Winkels die bovenstaande producten verkopen;
 • Fastfood restaurants, enkel voor leveringen;
 • Landbouwbedrijven, die ook terug producten mogen uitvoeren;
 • ICT-winkels en bedrijven;
 • Mijnbedrijven die steenkool ontginnen voor Eskom mogen opereren aan 100%, andere aan 50%;
 • Autogarages voor noodherstellingen;
 • Recyclagebedrijven, aan 50% capaciteit;
 • Sociaal werk;
 • Essentiële personeelsleden van de vakbonden mogen aan het werk;
 • Alle bedrijven die goederen produceren die mogen worden verkocht tijdens level 4 mogen terug heropenen, aan 100% capaciteit.
 • In andere sectoren gelden verschillende capaciteitsregels, met een minimum van 20% voor alle industrie;
 • Essentiële overheidsdiensten;
 • De bouwsector voor publieke werken en essentieel onderhoud.
 • Banken, de pers, de gezondheidssector, supermarkten en apotheken mochten reeds open zijn tijdens niveau 5.

Onderwijs

 • De scholen zullen op een gefaseerde manier opnieuw openen. Graad 12 en Graad 7 zullen als eerste terugkeren naar school, op 1 juni.
 • Ook hier zijn hygiënemaatregelen van toepassing, inclusief mondmasker en social distancing. Voor publieke scholen, waar er niet altijd water beschikbaar is en er soms 50 leerlingen per klas zijn, is dit een grote uitdaging.

Veiligheid

 • 70.000 militairen van de South African Defense Force zullen worden ingezet om te helpen in verschillende aspecten van de strijd tegen het coronavirus. Daar waar ze tot op heden enkel de restricties handhaafden, samen met de politie, zullen ze nu ook worden ingezet bij watervoorziening, onderhoud van infrastructuur en gezondheidsdiensten.
 • In een land met één van de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld, heeft de coronacrisis en de strikte veiligheidsmatregelen alvast één voordeel: een dramatische vermindering van het aantal moorden. Hopelijk kan dit ook na de coronacrisis gehandhaafd worden.

Situatie 24 juli: opnieuw strengere maatregelen

In Zuid-Afrika werd de kaap van 400.000 COVID-19-besmettingen overschreden. Daarmee komt het land wereldwijd op de vijfde plaats van het aantal besmettingen in absolute cijfers en wordt het enkel voorafgegaan door de VS, Brazilië, India en Rusland. De piek lijkt bovendien nog niet meteen in zicht, en het aantal besmettingen blijft sterk stijgen. Gauteng heeft de West-Kaap voorbijgestoken als meest getroffen provincie, maar de provincie KwaZulu-Natal dreigt in de komende dagen en weken een nog groter probleem te worden. Het officiële mortaliteitscijfer in Zuid-Afrika is laag, maar wordt in vraag gesteld op basis van discrepantie met de gegevens over de oversterfte.

Er zijn 408.052 bevestigde COVID-19-gevallen, waarvan 236.260 patiënten zijn hersteld. 6.093 mensen lieten het leven als gevolg van de ziekte. Het dagelijkse aantal besmettingen varieerde in de afgelopen twee weken tussen 8.000 en 14.000 nieuwe cases per dag. 

Zuid-Afrika komt gevaarlijk dicht tegen de kritische ziekenhuiscapaciteit aan. Gezondheidsminister Mkhize stelt dat er door zijn diensten voortdurend wordt getracht om de capaciteit te verhogen (zo is er in Gauteng een groot veldhospitaal gemaakt van het Nasrec-conferentiecentrum in de buurt van Johannesburg), maar oppositiepartijen verwijten de regering dat ze in de vier maanden sinds de harde lockdown heeft nagelaten om de nodige maatregelen te nemen.

President Ramaphosa voerde intussen opnieuw strengere maatregelen in, zoals een alcoholverbod, een avondklok en de tijdelijke sluiting van de publieke scholen.

 • Op 12 juli kondigde president Ramaphoa tijdens een nationale toespraak aan dat de verkoop van alcohol opnieuw verboden is. Tijdens de harde lockdownniveaus 5 en 4 was alcohol al verboden, maar dat verbod werd opgeheven op 1 juni. De nieuwe beperking komt er volgens de president om hospitaalbedden te vrijwaren voor coronapatiënten, aangezien de ziekenhuizen naar verluidt een enorme stijging van het aantal alcoholgerelateerde incidenten noteerden. Vertegenwoordigers van de alcohol- en horecaindustrie waarschuwden dat de nieuwe ban op alcohol tot 1 miljoen jobs kan kosten. Op 22 juli was er een nationaal protest van de Zuid-Afrikaanse horeca, die waarschuwt dat tot een derde van de zaken in Zuid-Afrika zal moeten sluiten.
 • De president voerde ook opnieuw een avondklok in, die ingaat om 9 uur ’s avonds en eindigt om 4 uur ’s morgens.
 • Specifiek met betrekking tot de taxi(bus)-industrie stelde de president dat zij voor lange ritten nog steeds slechts voor 70% gevuld mogen zijn, maar voor korte ritten onder de 200 km aan 100% capaciteit mogen opereren. De president gaf daarmee toe aan een industrie die vlakaf had geweigerd zich te schikken naar de veiligheidsmaatregelen.
 • Op 23 juli kondigde de president aan dat de publieke scholen opnieuw dicht gaan tussen 27 juli en 24 augustus. Er is een uitzondering voor laatstejaarsstudenten in het middelbaar onderwijs, die slechts één week thuis zullen zijn, en de eerstejaars in het middelbaar die twee weken niet naar school kunnen. Ook de private scholen blijven open, wat volgens critici de ongelijkheid en leerachterstand in publieke scholen nog zal vergroten. De president lijkt te hebben toegegeven aan de publieke lerarenvakbonden, die al langer pleitten voor een sluiting van de scholen, tegen het advies van alle medische experts in.

Economie

Economische impact 2020

De economische impact van de lockdown sinds 26 maart 2020 is enorm gezien alle belangrijke sectoren werden stilgelegd, inclusief automobielproductie, mijnbouw en alle sectoren m.b.t. toerisme (horeca, B&B, wildparken, etc.). De economische kost van een week lockdown wordt geschat op 100 miljard rand (5 miljard EUR per week).

Volgens de SA Nationale Bank, zou de economische groei, die beperkt was tot 0,4% in 2019 en in 2020 slechts 0,8% zijn en dit voor de crisis. Met de crisis, en de strenge  maatregelen wordt nu een daling van de economische groei voorspeld van minstens 0,2%. Dit houdt rekening met de verminderde exportvraag (vanuit China en de VS), de dalende binnenlandse vraag en de aangepaste logistieke bewegingen. Maar het kan ook veel lager zijn.

Wat betreft de impact op de toeristische sector, die in 2018 verantwoordelijk was voor 8,6% van het bnp of 1,5 miljoen jobs: als we enkel uitgaan van 25% minder toerisme, betekent dit een verlies van 35 miljard rand aan deviezen. 

Men heeft nog geen voorspellingen gemaakt wat betreft de dalende uitvoer van de mijnbouw, die vooral wordt uitgevoerd naar de VS en China,

Ten slotte is de situatie voor de automobielsector nog een grote onbekende. De productie was al met 0,7% gedaald en de verkoop daalde al met 8,4% nog voor de lockdown.

De geschatte daling van het bbp is dus 0,7% en samen met de lockdown (5 weken) houdt men rekening met een daling van 4,2% van het bbp en dit in het beste scenario. 

Ondertussen heeft Fitch, samen met Standard & Poor's en Moody's, de ranking van alle staatspapier van Zuid-Afrika verminderd tot junkstatus (BB+). Samen met de verminderde uitvoer en de rampzalige toestand van de overheidsbedrijven (Post, South African Airlines, Transnet (havens en spoorwegen), Eskom (nationale elektriciteitsmaatschappij), is de rand dan ook onder 20 rand/EUR gezakt, een historisch dieptepunt.   

IMF kent lening voor 70 miljard rand toe

Het IMF keurde een lening aan Zuid-Afrika voor 70 miljard rand goed (4,3 miljard USD) onder het Rapid Financing Instrument.

De lening moet Zuid-Afrika ondersteunen in de strijd tegen de coronapandemie en helpen om de sociaal-economische impact ervan te verzachten. Het is de eerste keer sinds 1994 dat Zuid-Afrika een lening van het IMF aanvaardt, de laatste dateert van 1993 en ondersteunde de overgang naar democratie. Sindsdien weigerde het land hulp van de instelling te aanvaarden; de vaak strenge voorwaarden die met dergelijke leningen gepaard gaan werden gezien als soevereiniteitsverlies. Toen minister van Financiën, Tito Mboweni, aankondigde het IMF te zullen benaderen in het kader van de strijd tegen corona, klonk heel wat kritiek vanuit de eigen partij, het ANC. Mboweni’s zet is dan ook significant. Hij slaagde erin de achterban te overtuigen door de lage intrestvoet (1%) en soepelere voorwaarden.

Handelsbelemmeringen 2020

FIT Johannesburg is slechts op de hoogte van 2 mogelijke handelsbelemmeringen door de COVID-19-crisis:

 • Voedingsproducten zouden slechts ingevoerd kunnen worden als zij een behandeling (ontsmetting) tegen het virus hebben gekregen. Op dit ogenblik is deze procedure noch bevestigd of in voege.
 • Voor een volledige categorie van kritische medische goederen is een lijst opgesteld waarbij zij genieten van een vrijstelling van btw en invoerheffingen. Het gaat hierbij om geneesmiddelen, PPF-goederen, textiel en testkits die gebruikt worden voor de COVID-19-bestrijding;
 • Ten slotte heeft de minister van Handel, Industrie en Concurrentie een lijst opgesteld van goederen die onder een exportlicentiemechanisme vallen. De meeste goederen zijn medische materialen, medicijnen en vaccins.

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen 2020

Om de impact van de lockdown te verminderen op de lokale bevolking en het economisch weefsel te redden, werden volgende maatregelen genomen:

Vanaf 26 maart

 • Wie kan werken van thuis (online), wordt aangemoedigd thuis te werken, dit om werkloosheid te vermijden.
 • Alle kantoren worden van overheidswege gesloten, enkel deze die noodzakelijk zijn voor ‘essential services’ kunnen verder werken.
 • Wie niet kan werken, kan gebruikmaken van het UIF (Unemployment Insurance Fund).
 • Personen die huispersoneel tewerkstellen, worden aangemoedigd deze verder te betalen.
 • Er wordt een Solidariteitsfonds opgericht (www.solidarityfund.co.za), waar men vrijwillig kan bijdragen voor de financiering van projecten voor de COVID-19-pandemie.  Dit fonds wordt onafhankelijk beheerd en staat onder toezicht van de president. Op 27 april was er al 1,7 miljard Rand opgehaald. De grootste donor was Mary Oppenheimer & dochters met een bijdrage van 1 miljard Rand.

Vanaf 1 mei

 • Er komen extra sociaal-economische steunmaatregelen ter waarde van 500 miljard ZAR (24 miljard EUR). De herkomst van het geld is voor de helft herbestemming van huidige budgetten. De rest zou komen van het IMF en/of de Wereldbank.
 • Hogere kaderleden van bedrijven en overheid worden aangemoedigd 1/3de van hun loon aan het solidariteitsfonds te schenken, net als alle leden van het kabinet van president Ramaphosa. De bestemming van het geld is voor:
  • Top-up van het kindergeld (300 ZAR in mei, 500 ZAR extra de 4 volgende maanden)
  • Top-up van het pensioen (250 ZAR voor 6 maanden)
  • 350 ZAR voor werkloosheid (voor wie geen steun trekt)
  • Anderzijds wordt de helft aangewend voor leninggaranties aan commerciële (vooral kleine) bedrijven die het moeilijk hebben;

Economische vooruitzichten

Zonder twijfel zijn de economische vooruitzichten negatief voor Zuid-Afrika, niet enkel omwille van de coronacrisis, maar ook door de algemene economische toestand van het land. Er zijn immers fundamentele aanpassingen nodig op economisch en sociaal vlak om van Zuid-Afrika terug de groeimotor van het Afrikaanse continent te maken:

 • In eerste instantie moeten de staatsfinanciën aangepakt worden die een structureel deficit en een stijgende overheidsschuld kennen. Na de apartheid was de externe staatsschuld verwaarloosbaar (niemand kon geld lenen omwille van het economische embargo). Na 25 jaar ANC bewind is dit opgelopen tot 56,71% van het bnp.
 • In tweede instantie moeten de overheidsbedrijven gesaneerd worden en winstgevend gemaakt. Dit is vooral het geval voor South African Airways en Eskom, die in liquidatie zijn beland.
 • Ten derde moet de torenhoge werkloosheid (29% van de bevolking) en jeugdwerkloosheid (50% van de jeugd) worden aangepakt. Dit probleem zal enkel verergeren door de COVID-19-pandemie.

Voor de coronacrisis was de elektriciteitsvoorziening - of het gebrek hieraan - een van de meest prangende problemen. Dit zal nog altijd het geval zijn, eenmaal de industrie terug opstart. Door de lockdown en het verminderde elektriciteitsverbruik, is dit probleem opgeschoven. Toch zal het minstens 18 maanden duren alvorens alle problemen opgelost zullen zijn. De devaluatie van de rand (nu meer dan 20 rand voor een EUR - een devaluatie van 25% t.o.v. maart) is een ander structureel probleem. 

Opportuniteiten op korte termijn

Op korte termijn zullen er ongetwijfeld opportuniteiten zijn in de gezondheidssector in de brede zin van het woord. Voor de crisis voorzag Fitch Solutions een gemiddelde gecumuleerde groei van 4,7%, met een markt van 37 miljard USD in 2022. Tegen 2027 zou dit 47,1 miljard USD zijn. Een andere sector is medische apparaten, met een verwachte groei van 5 tot 6% over de volgende 5 jaar.

Door de coronacrisis en omwille van de lage rand, is er ook een grote vraag ontstaan voor lokale productie van medicijnen en zelfontwikkeld medisch materiaal. Zo is er bij de lancering van de lockdown een programma opgestart voor design, ontwikkeling en productie van een ventilator, die ook kan gebruikt worden in de omringende landen (National Ventilator Project – NVP).

Een andere kortetermijnmogelijkheid zijn aanpassingen van de elektriciteitscentrales die hopeloos verouderd en soms op non-actief werden gezet. Eenmaal de economie terug op dreef komt, zal het elektriciteitstekort moeten worden aangepakt met nieuwe centrales en/of beter beheer van de huidige.

Ten slotte is de mijnbouw nog altijd een sterke sector, met de belangrijke productie van steenkool en ijzererts, enkele edele metalen (chroom, vanadium, titanium) en andere mijnbouwproducten zoals koper, goud, zilver of diamanten.

Opportuniteiten op lange termijn

Door de dalende rand en de verlaagde interest van de SA Nationale Bank, zal er in de toekomst geen verandering van de koers komen, m.a.w. de lage rand zal een langetermijngegeven blijven.

Als dusdanig wordt het als Vlaamse exporteur moeilijker om de Zuid-Afrikaanse markt te bewerken, tenzij men werkt met lokale partners en/of lokale productie.  Verschillende multinationals hebben dit al begrepen en zijn overgegaan tot lokale productie of gebruiken Zuid-Afrika als een hub voor de omliggende landen.

Hoogtechnologische producten, specifieke software voor banken, industrie en mijnbouw zijn zeker nog steeds gevraagd.

Anderzijds is er ook een markt voor speciale voedingsproducten, hoewel de hoge Rand de marges sterk beperkt hebben.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

23 mei 2022