U bent hier

Sterke stijging van financiering voor Afrikaanse startups in de agro-industrie

Afrikaanse startups in de agro-industrie hebben in 2021 een record bedrag gekregen van private equity-investeerders. De startups haalden $482 miljoen op; een stijging van 250%. Volgens het eerste jaarlijkse rapport over de financiering van startups in de agro-industrie in Afrika van het Amerikaanse bedrijf AgFunder, zijn Egypte, Nigeria, Kenya, Zuid-afrika en Marokko de 5 grootste markten op het continent in termen van fondsenwerving en transacties.

Het rapport toont aan dat de voorbije 5 jaar meer dan 1 miljard dollar is geïnvesteerd in innovatieve Afrikaanse startups door internationale investeerders. Het record van $482 miljoen, dat verdeeld werd over 120 startups, is nog steeds minder dan 1% van de wereldwijde investeringen in de agro-industrie technologie. De durfkapitaalmarkt in startups in de agro-industrie wordt jaar na jaar groter. Zo werd in de eerste helft van 2022  al ongeveer $400 miljoen opgehaald.

Volgens het rapport zijn de belangrijkste klemtonen van de private equity-investeerders in Afrika verschillend van de wereldwijde trends. Zo zien we dat Midstream Technologies (d.w.z. oplossingen die het goederenverkeer tussen boeren en consumenten ondersteunen) een opbrengst heeft van $293,7 miljoen, of 61% van het totaal. Gevold door Cloud oplossingen in de retail, e-boodschappen, verkooptechnologieën voor fysieke winkels en agro-industrie fintechs. In Europa ligt de focus meer op e-boodschappen (43%) en andere asset-light downstream technologies.

Het rapport belicht innovaties binnen de Afrikaanse landbouw om de huidige uitdagingen in de voedselproductie en -distributie aan te pakken en tegelijkertijd de sector helpen te reageren en zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatnoodsituatie.

Het volledig rapport is terug te vinden op de volgende website: https://agfunder.com/research/2022-Africa-agrifoodtech-investment-report/

17 oktober 2022