U bent hier

Wat kan de Global Gateway strategie van de Europese Unie betekenen voor u?

In December 2021 lanceerde de Europese Unie de Global Gateway strategie, waarin de private sector een cruciale rol werd toegekend. Maar wat is die strategie, en wat is de rol voor de private sector? Nu de uitvoering van de strategie op kruissnelheid komt, kunnen we daarop een antwoord formuleren. Je leest het hier in 9 korte stellingen.

  1. Global Gateway is een strategie om de acties van de Europese Unie in de wereld te stroomlijnen rond een set van principes en sectoren.
  2.  Concreet zal de Europese Unie onder de vlag van Global Gateway voornamelijk grote infrastructuurwerken opzetten of ondersteunen in partnerlanden om zo een meer prominente speler in de wereld te worden. De Europese Unie beoogt om hiervoor samen met partners zoals EU-lidstaten 300 miljard euro te mobiliseren.
  3. Aan de hand van financiële instrumenten zoals leningen, blended financing en garanties wil de Europese Commissie private financiering voor infrastructuurwerken mobiliseren.
  4. De digitale sector, klimaat en energie, transport, gezondheid, educatie en onderzoek zijn de vijf sectoren waarop de strategie zich richt.
  5. Omdat het voornamelijk grote werken betreft, lijkt vooral voor grotere bedrijven een rol weggelegd, maar kleine bedrijven kunnen ook indirect betrokken zijn als bijvoorbeeld toeleveranciers.
  6. De door de Europese Commissie aangeduide 80 flagship projects (zie bijlages) geven aan welk type projecten de Europese Unie wenst te implementeren.
  7. Business forums (zie ook tabel hieronder en FIT nieuwsberichten) georganiseerd door de Europese Unie brengen bedrijven en andere belanghebbenden van de Europese Unie en de partnerlanden samen en kunnen een belangrijke opstap zijn om mee te werken aan Global Gateway projecten.
  8. Er is voorlopig geen website die alle informatie over Global Gateway projecten consolideert. Bronnen van informatie over Global Gateway projecten, zeker bij interesse in specifieke landen, zijn websites van nationale ministeries van infrastructuur en/of economie, alsook websites van internationale financiële instellingen als de European Investment Bank en de European Bank for Reconstruction and Development.
  9. Daarnaast geven national/regional indicative programmes en economic & investment plans per land of regio prioriteiten aan in infrastructuurwerken en projecten.

Lijst van geplande Business Forums*

Land/regio Datum  Focus/info Europese Unie contact
EU – Botswana Business Forum (EBBF) 

11-12 oktober 2023, Gaborone 

www.ebbf.co.bw/

Registratie is open in augustus 2023.

Sectoren: health/pharma, agri-business, finance, automotive, ICT, mining, renewable energy

Delphine.AUPICON@eeas.europa.eu

2nd EU-Palestine Business Forum 

24 oktober 2023

Sectoren: Agriculture, manufacturing, financial services, health, IT, energy, tourism

Mitia.GORGUINPOUR@eeas.europa.eu

EU-Namibia Business Forum

24 en 25 Oktober 2023, Brussel

Sectoren: renewable energy, Green Hydrogen value chain & critical raw materials (and potentially agriculture, ICT and Tourism)

Susan-Marie.LEWIS@eeas.europa.eu

2nd EU-Palestine Business Forum  24 oktober 2023  Focus op B2B meetingen

Mitia.GORGUINPOUR@eeas.europa.eu

4th EU-PNG Business, Trade and Investment Conference 

30 oktober 2023, Port Moresby 

eu-pngconference2022.com

Sectoren: Agriculture and fisheries, energy, technology and e-business

Sila.ORAKE@eeas.europa.eu

9th EU-Nigeria Business Forum 

Q4 2023 (te bevestigen), Nigeria

https://eunigeriabusinessforum.eu/

Rikard.NORDEMAN@eeas.europa.eu

2nd EU-Angola Business Forum 

17 november 2023 (te bevestigen), Luanda

Sectoren: agriculture/agribusiness, fisheries, logistics/transport, energy (te bevestigen), critical raw materials (te bevestigen)
https://aoeubusinessforum.eu/

Isabel.EMERSON@eeas.europa.eu

EU-Mozambique Global Gateway Investment Forum 

22-23 november 2023, Maputo

Sectoren: Digital transformation, climate and renewable energy, agriculture and agri-business, transport and logistics, blue economy, tourism.

veerle.smet@eeas.europa.eu ; eulogio.monitjano@eeas.europa.eu

2nd Iraqi National Trade Forum 

october/november (te bevestigen), Baghdad 

https://iraqnationaltradeforum.com/

Mauro.GIOE@eeas.europa.eu

* Voor sommige business forums is deelname enkel op invitatie. 

7 augustus 2023