U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Voeding en supermarkten

De dranken- en voedingssector in het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste decennia een stille revolutie ondergaan. De verhoogde mobiliteit van de Britten leidde ertoe dat ze meer en meer naar het continent en verdere oorden reisden. Dit zorgde voor een nieuwe benadering tegenover voeding en dranken. De Britse consumenten eisen nu meer keuze en betere kwaliteit. Er vond een heroriëntering plaats van de traditionele ‘fish & chips’ en ‘baked beans’ naar een meer continentale, zelfs exotische keuken. Ook de problematiek van een gezondere levensstijl speelt hierbij een belangrijke rol.

Britse regionale producten zoals Stilton cheese, Scotch whiskey en Cornish pastries nemen van oudsher een speciale plaats in de Britse harten in. Maar kwaliteitsvolle buitenlandse (regionale) producten worden meer en meer geapprecieerd. Ook de Britse gastronomie leverde hiertoe een aanzienlijke bijdrage dankzij topkoks zoals Heston Blumental, Michel Roux Jr. en Gordon Ramsey, die door Michelin werden bekroond en naambekendheid verwierven door tv-optredens.

De supermarktsector kent een vergevorderde consolidatie met de top vier (Tesco, Sainsbury’s, Asda en Morrisons) die samen meer dan de helft van de totale supermarktverkoop voor hun rekening nemen. Alle supermarktketens samen hebben bovendien ongeveer 95% van de Britse kruidenierswarenmarkt in handen. Tesco alleen al is verantwoordelijk voor 27% van de totale supermarktverkoop in het VK. Maar de kredietcrisis zorgde voor een ‘Two nations’-polarisatie van de supermarktsector. Enerzijds kende Waitrose, de supermarktketen voor het hogere marktsegment, een aanzienlijke stijging van hun marktaandeel (5,1%). Anderzijds was er de opmars van de discounters Aldi, Lidl en Iceland. Ook kleinere discounters zoals Home Bargains, Wilkinson, B&M Retail en de vele variaties op ‘Pound stores’ zijn aan een opmars bezig. Volgens hun voorspellingen zal Aldi elke week een nieuwe winkel (reeds 840 in september 2019, mikken op 1200 tegen 2025) openen en Lidl opent er jaarlijks 50 à 60.

De detailhandel voor voedingsproducten in het VK is bovendien de 3de grootste van Europa. De top 3 (Tesco, Sainsbury’s en Asda (eigendom van Walmart) zijn eveneens koplopers binnen Europa. De Britse supermarkten vechten een stevige prijzenoorlog met elkaar uit en met de opkomst van de discounters lijkt deze prijzenoorlog zich enkel te hebben uitgebreid.

Bron: Kantar Worldpanel, oktober 2019

De Britse kruidenierswarenmarkt was 193,6 miljard pond sterling (225 miljard euro) waard in 2019 en zou volgens de IGD (Institute of Grocery Distribution) voorspellingen tegen 2024 zo’n 217.7 miljard pond sterling (250 miljard euro) waard zijn. IGD verwacht bovendien dat de discounters tegen 2024 zullen tekenen voor een groei ter waarde van £9,8 miljard.

Het belang van de verschillende kanalen kan men afleiden uit onderstaande grafiek:

Bron: IGD, 2019

Tendensen in de voedingsindustrie

 • Vraag naar ‘convenience’. De grootdistributie past zich aan het nieuwe winkelpatroon van de ‘cash-rich, time-poor’ aan met bereide gerechten, diepvriesproducten, snacks en “on the go”-voeding (voeding die al bereid is en dadelijk kan geconsumeerd worden). Er ontstaat een grotere flexibiliteit qua openingsuren in kleinere, meer centraal gelegen winkels. De ’Food on-the-go’ markt is in 2019 18,5 miljard pond sterling waard en zou tegen 2024 zo’n  23,4 miljard pond sterling waard zijn (Bron: IGD).

 • Meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Biologische voeding (vooral baby- en zuivelproducten) en verse producten zijn duidelijk in opmars. Ook de verrijkte producten, de zgn. ‘nutraceutical’-voeding, ‘free-from’ en healthy snacks on-the-go kennen een aanzienlijke groei. De biomarkt is inmiddels 2,33 miljard pond sterling (+5,3%) waard volgens de Soil Association.

 • Ethische overwegingen, ‘buy local’ en ‘traceerbaarheid’. De Britse consument wil weten waar zijn producten vandaan komen.

 • De Britse grootdistributie is Europees koploper wat betreft het private label aanbod, dat bijna de helft van het totale volume uitmaakt. Deze ‘multiples’ verkopen een groot gamma producten onder eigen (huis)merk, waarvan een steeds grotere waaier aan niet-voedingswaren.

 • ‘Indulgence’ (verwennen): er is een stijgende vraag in het VK naar specialiteiten en premiumproducten als ‘treats’ (‘traktaties’). Ook de supermarkten stortten zich op deze winstgevende markt door eveneens ‘premium’-huismerkproducten te introduceren. Ook de discounters zoals Lidl met zijn ‘Deluxe’ gamma en Aldi met ’Specially Selected’ spelen hierop in.

 • Online shopping is al enige tijd aan een opmars bezig en IGD voorspelt dat de online voedingsmiddelenmarkt tegen 2024 met 43,8% (ter waarde van £5,1 miljard) zal stijgen. Zelfs Amazon verkoopt voedingsmiddelen en biedt zo een ideaal platform aan buitenlandse exporteurs om de Britse consument rechtstreeks te bereiken. Amazon introduceerde niet alleen Amazon Fresh maar kocht bovendien biologische supermarktketen Whole Foods Market, zijn eerste fysieke (‘bricks-and-mortar’) winkelketen.

Interessante vakbeurzen

Interessante websites

Meer weten

Bouw en Bouwmaterialen

De Britse bouwsector behoort volgens het Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS) tot de top-10 op wereldvlak. De bouwsector in het Verenigd Koninkrijk verschaft werk aan 2,4 miljoen mensen, is goed voor een jaarlijkse omzet van 113 miljard Britse Pond (ruim 130 miljard euro), wat neerkomt op 6% van het Britse BBP. Ook Britse ingenieurs- en architectenbureaus staan aan de wereldtop en verzorgen wereldwijd projecten.

De bouwsector heeft sinds 2009 zwaar te lijden onder de vanuit de VS overgewaaide kredietcrisis. Dit kwam deels doordat er minder hypotheken toegestaan werden aan particulieren en doordat geplande bouwprojecten vanwege een gebrek aan fondsen op de lange baan werden geschoven.

De Britse regering lanceerde in maart 2013 het programma ‘Help to Buy’. Dit initiatief werd inmiddels verlengd tot 2020. Onder dit initiatief krijgen kopers van nieuwbouwwoningen de kans om slechts 5% van de aanschafprijs zelf op tafel te leggen in plaats van de gebruikelijke 10%. Daarnaast staat het programma ook toe om een hypotheek te nemen voor 75% van de aankoopprijs en voor de overige 20% een renteloze lening bij de overheid aan te vragen, in Londen kan zelfs een renteloze lening van 40% aangevraagd worden, en dient er dus slechts een hypotheek van 55% aangenomen te worden. Hiermee wou de regering jonge huizenkopers aanmoedigen en tegelijk de bouwmarkt aanzwengelen.

Deze en andere overheidsinitiatieven hadden tot gevolg dat de markt opnieuw aantrok na de crisis, maar ondertussen heeft de sector het opnieuw moeilijker. De sector kampt dan ook met hoge loon- en materiaalkosten die de marges aantasten en lange betalingstermijnen in de hand werken. Daarnaast is er ook een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Het is momenteel nog vingerdik kijken wat het resultaat zal zijn van de Brexit-onderhandelingen, maar de bouwsector is voorstander van een vrij verkeer van personen om zo zeker te zijn van Europese (goedkopere) arbeidskrachten.

De Construction Products Association (CPA) voorspelt een bescheiden groei van 1,4% in 2020 en vooral de bouw van infrastructuurprojecten (groei van 9,7% wordt voorspeld in 2020), magazijnen (+20%) en havens (+10%) laten zich gelden.

De residentiële sector wordt voorspeld status quo te blijven maar de betaalbare sociale huisvesting (‘affordable public housing’) zou met 5% groeien in 2020. De bouw van kantoren (-4%) en commerciële ruimtes (retailprojecten; -10%) zullen daarentegen zwaar te lijden krijgen door het aanhoudend gebrek aan investeringen omwille van de brexitonzekerheid.

Tendensen in de bouwsector

 • Door de hoge huizenprijzen (gemiddelde kostprijs voor een Londense woning is 600.000 euro) zorgen renovatie- en opfrissingswerken ervoor dat er vraag blijft naar bouwproducten. Zo opteren Britten vaak om meerwaarde te creëren voor hun gezinswoning door een aanbouw, extra kelder- of zolderverdieping te installeren. Het vergunningenbeleid in het VK is op dit gebied gunstiger dan in België. Er zijn dan ook veel mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven die alle soorten materialen, producten en diensten voor de bouw leveren.
 • Het inwonersaantal in Londen, maar ook in de noordelijke steden, neemt echter zodanig sterk toe dat hierdoor het grootste huizentekort sinds de Tweede Wereldoorlog ontstaat. Om aan die verhoogde vraag tegemoet te kunnen komen, zouden er jaarlijks meer dan 200.000 extra nieuwe woningen nodig zijn. De overheid richtte daartoe het ’Housing Infrastructure Fund’ op, en maakte 2,3 miljard pond vrij voor de periode 2017-2021 om het bouwen van huizen te stimuleren. In november 2019 werd aangekondigd dat 250 miljoen pond werd vrijgemaakt om 20.000 nieuwe woningen te bouwen en 6 infrastructuurprojecten te steunen in het zuiden van Engeland en de Midlands.
 • Ongeveer 26 miljoen bestaande huizen in het Verenigd Koninkrijk moeten energievriendelijk gemaakt worden om de energiekosten te drukken. Behalve nutsbedrijven zullen ook bedrijven die milieuvriendelijke materialen gebruiken een belangrijke rol spelen in deze ‘retrofitting’. Vakbeurzen zoals Futurebuild spelen handig in op deze duurzaamheidstrend. Initiatieven zoals de ‘Energy Company Obligation (3,6 miljard pond), en het Renewable Heat Incentive (4,5 miljard pond tot 2021) moeten dit in goede banen leiden.
 • Als gevolg van het Britse industriële verleden is veel grond verwaarloosd en ongebruikt achtergebleven. Daardoor ontstond een grotere behoefte aan grondsanering. Terugwinning van deze ‘brownfield’-terreinen voor renovatie is een hoofdthema. Voor lang achtergestelde gebieden, zoals Oost-Londen, werkten de Olympische Spelen zelfs als een katalysator. Zo zag men op het terrein van het voormalige Olympische dorp een nieuwe buurt verrijzen (‘East Village’) met 2.818 huizen en een eigen postcode: E20. Ook in het industriële noorden van Engeland biedt dit opportunuteiten.
 • Ook de hotel- en vrijetijdssector is zeer dynamisch en kent met Londen de hub bij uitstek voor veel Britse en zelfs internationale (renovatie)projecten.
 • De huidige infrastructuur is verouderd en dat hindert de economische groei. Investeringen in infrastructuur krijgen de komende jaren dan ook prioriteit. Zo mikt de regering op een Northern Powerhouse waarbij de economie van de vijf grote steden in het noorden (Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield) actief ondersteund wordt. De economie in deze gebieden groeit, net als het aantal inwoners. Om deze groei in Londen en in het noorden aan te kunnen en verder te stimuleren is goede infrastructuur cruciaal. Daarom worden er grootschalige spoorweg‎projecten uitgevoerd zoals Crossrail One (eerste snelle treinverbinding die dwars oost–west onder het bestaande Londense metronetwerk gaat) met een budget van 17,6 miljard pond, het grootste transportproject in Europa. Eveneens zijn er plannen voor een Crossrail Two (een Londens noord-zuid ‘rapid train system’) en de hogesnelheidstrein HS2 naar het Noorden van Engeland.
 • Sinds 2016 moet er in het Verenigd Koninkrijk bij alle gouvernementele bouwprojecten 'Building Information Modelling' (BIM), een volledig geïntegreerd 3D-computermodel, worden gebruikt.

Interessante vakbeurzen

 • Futurebuild, jaarlijkse beurs met conferenties in maart in ExCeL (Londen), gericht op nieuwe en duurzame bouwmaterialen en technieken - www.futurebuild.co.uk.
 • The Homebuilding and Renovating show. Deze beurs kent jaarlijks een nationale en vijf regionale edities. De nationale editie vindt in maart in het NEC in Birmingham plaats - www.homebuildingshow.co.uk.
 • UK Construction Week, een beurs die jaarlijks in oktober in het NEC in Birmingham wordt georganiseerd en die 8 verschillende shows overkoepelt: Build Show, Building Tech, Energy & HVAC, Civils, Surface & Materials, Timber, Concrete Expo en Grand Designs Live - www.ukconstructionweek.com.
 • London Build, een jaarlijkse beurs die in november doorgaat en zich focust op opportuniteiten in de bouwsector in en rondom Londen. – www.londonbuildexpo.com

Interessante websites

Meer weten

Openbare aanbestedingen en projectensector

Het Verenigd Koninkrijk voldoet over het algemeen aan de Europese reglementering rond openbare aanbestedingen. Vaak zijn lokale en regionale overheden actiever op het gebied van tenders en aanbestedingen dan de centrale overheid (ministeries en aankoopbureaus). Ook grote privébedrijven gebruiken het systeem van openbare aanbestedingen.

Het is zinvol om deze projecten in een zo vroeg mogelijk stadium te volgen. Niet alleen “The Official Journal” van de Europese Unie (www.ojec.com) is hiervoor interessant, ook specifieke Britse publicaties, zoals “Tracker” (www.trackerintelligence.com) en “Government Opportunities” (www.govopps.co.uk) zijn goede informatiebronnen.

Elke sector beschikt bovendien over één of meerdere belangrijke vaktijdschriften. Ook daar worden nieuwe projecten en openbare aanbestedingen aangekondigd. Voor de bouwsector zijn bijvoorbeeld “Building”, “Construction News” en “Leisure Week” aanbevolen vakbladen.

In Engeland alleen al gaven de meer dan 300 lokale overheden in 2018 zo’n 58 miljard pond aan aanbestedingen van diensten en goederen en de centrale overheid zo’n 107 miljard pond (Bron: Assessing the transparency gap in public procurement. A report for The Information Commissioner). Voor overheidsprojecten en -bestellingen moet een bedrijf meestal op de “suppliers list” belanden om automatisch geïnformeerd te worden over aanbestedingen. Hiervoor moet de leverancier/onderaannemer contact opnemen met het relevante departement binnen elke overheidsdienst. LocalGov (www.localgov.co.uk) geeft een gratis tijdschrift, Local Government News, uit en via de website kan men bovendien via een link hun Council Directory raadplegen. Een andere nuttige database is het Municipal Year Book (MYB), een gedetailleerde online gids met contactgegevens.

Binnen de Britse overheid bestaat een sterke tendens om aanbestedingen elektronisch te laten verlopen. ‘The Crown Commercial Service’ is een uitvoerend agentschap van de regeringsadministratie (‘Cabinet Office’) en de grootste aankooporganisatie (Professional Buying Organisation) in het Verenigd Koninkrijk. Deze dienst biedt diverse centrale en lokale overheidsdepartementen de mogelijkheid om het gros van hun aankopen elektronisch te laten verlopen. Meer informatie kan men vinden op de website: https://www.gov.uk/government/organisations/crown-commercial-service.

Algemene nuttige websites

 • www.competefor.com: website oorspronkelijk gelanceerd voor de aanbestedingen naar aanleiding van de Olympisch Spelen en daarna uitgebreid naar grote infrastructuurwerken zoals Crossrail.
 • www.gov.uk/contracts-finder: website die aan KMO’s de kans wil geven contracten van boven de £10.000 binnen te halen. Men krijgt gratis toegang tot een database met maandelijkse opportuniteiten voor bedrijven. Er is ook een mogelijkheid om in te schrijven op een “contract alert”-emailservice. Deze website geeft ook de links voor Noord-Ierland, Schotland en Wales.
 • www.tendersdirect.co.uk.
 • www.bipsolutions.com: BIP Solutions geeft trainingen aan bedrijven die aanbestedingen willen binnenhalen. De opleiding omvat uitleg over het hele aanbestedingsproces  (van de voorbereiding voor het behalen van bepaalde certificaten tot het vinden van geschikte opportuniteiten in het VK).
 • www.ted.europa.eu: Tenders Electronic Daily: Europese aanbestedingen
 • www.publictenders.net: Overheidsaanbestedingen per regio en sector
 • National Procurement: Strategy for Local Government in England
 • Local Government Association: vakvereniging van 339 ‘councils’ in Engeland.
 • London Government Directory: overzicht met de contactpersonen van de 33 ‘London Boroughs’.

Technologie en innovatie

Het Verenigd Koninkrijk heeft een enorme aantrekkingskracht als het om technologie en innovatie gaat. Zo is Londen volgens de European Digital City Index nummer één in Europa voor ondersteuning van zowel startups als scale-ups. Maar ook Britse steden als Bristol, Cambridge en Oxford behoren tot de top. Met een notering voor Manchester op plek 16, en Edinburgh op 19, is het Verenigd Koninkrijk het best vertegenwoordigde EU-land in de top 20. Het Verenigd Koninkrijk beschikt over 163 accelerators en 205 incubators, die rond de 3450 en 3660 nieuwe bedrijven per jaar ondersteunen. De incubators zijn mooi verspreid over het hele land, maar meer dan de helft van de acceleratoren ligt momenteel in Londen – al is er een inhaalbeweging bezig. De techsector in Londen alleen al wordt geschat een waarde te hebben van 44 miljard dollar volgens The FinTech Times.

Sinds 2008 creëerde het VK volgens Dealroom.co 60 ‘unicorns’ (bedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard US dollar), 35% van de 169 ‘unicorns’ die in Europa en Israël  zijn gecreëerd. 

Een aanmoedigende regering zet ook volop in op stimuleringsmaatregelen voor investeerders en ondernemers, op elk niveau. Voorbeelden hiervan zijn: het ‘Start Up loan scheme’, subsidies van Innovate UK, het ‘London Co-Investment Fund’, het SEIS-programma, enzovoort. Een 'caveat' is hierbij wel van toepassing: een deel van deze subsidies en ontwikkelingsstimuli zijn afhankelijk van EU steun, en met een mogelijks nakende Brexit, is het nog afwachten wat hiermee zal gebeuren. Tot 2020 zou deze financiering wel gegarandeerd zijn, aangezien het VK-deel uitmaakt van het 2020-programma en de financiering voor die projecten reeds werd toegewezen.

Financiële diensten spelen een cruciale rol in Londen, maar ook technologie valt niet weg te denken. De combinatie van deze twee werkt als een droomformule voor de Britse hoofdstad. Deloitte & EY brachten een rapport uit waarin Londen als globale fintech hotspot naar voren worden geschoven, waarmee ze zelfs New York, Singapore en SiIicon Valley achter zich laten. Londen heeft immers een bloeiend en actief ecosysteem voor startups met veel succesvolle incubators en accelerators. De reden hiervoor is velerlei: de meeste grote banken hebben hun hoofdkantoor of Europees hoofdkantoor in Londen. Fintech startups zitten dus heel dicht bij hun (potentiële) klanten en hebben bovendien toegang tot (durf)kapitaal. Er is tevens een grote synergie tussen de ecosystemen in de verschillende sectoren.

Behalve een sterke kennisinfrastructuur kent Londen ook een breed uitgewerkte infrastructuur voor tech startups. Bovendien is het dynamische Londen door haar taal en cultuur een magneet voor jonge creatieve mensen van over de hele wereld, en zorgen de vier werelduniversiteiten (UCL, Imperial College, King’s College en London School of Economics) voor een constante instroom aan internationaal talent. Londen is, kortom, zeer aantrekkelijk omdat het over een gouden driehoek van kennis, kapitaal en creativiteit beschikt. Tech City UK lanceerde in 2015 tevens het Tech Nation visa scheme, een systeem waarbij mensen met een STEM-diploma makkelijker een werkvisum kunnen bekomen.

Maar ook buiten Londen schieten de accelerators, supportprogramma’s en digitale hubs als paddenstoelen uit de grond. De drijvende kracht hierachter schuilt enerzijds in de ideologie achter ‘The Northern Powerhouse’ (de overheidsstrategie om de kloof tussen Londen en Zuidoost Engeland en het noorden van Engeland te dichten door volop in de gehele Engelse economie te investeren), en anderzijds in de missie van Tech City UK om ook de sterktes van clusters buiten Londen in de verf te zetten en de Britse economie te diversifiëren. Zo werd onthuld dat de meest ‘dichtbevolkte’ digitale tech clusters Reading, Bristol & Bath zijn, en dat 64% van het totaal aan digital tech investeringen in het Verenigd Koninkrijk gemaakt werden in regionale clusters buiten Londen – waaronder Edinburgh, Cambridge, Bristol & Bath, Oxford en Manchester. De industriële steden van weleer ontpoppen zich tot ware tech clusters: Exeter, Belfast en Cardiff zijn gerenommeerd voor cyber security, Liverpool heeft een actieve IoT community, Cambridge maakt furore in de data-driven life science sector, en Bristol staat sterk in robotica en AI, om enkele voorbeelden te geven. Zelfs kleinere clusters als Dundee en Bournemouth vinden hun plaats in dit tech ecosysteem.

Een zeer snelgroeiende sub sector in het Verenigd Koninkrijk is Virtual Reality. In juni 2017 publiceerde PwC een rapport waarin te lezen stond dat de Britse VR-industrie sneller zal groeien dan eender welke andere entertainment en media-industrie tussen 2017 en 2021. In november 2019 publiceerde PwC een recentere versie die voorspelde dat Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) technologieën in het volgende decennium een meerwaarde van 62,5 miljard pond gaan creëren voor het BBP van het Verenigd Koninkrijk. Onderzoek van PwC suggereert dat meer dan 44 miljard pond van de 2,44% BBP injectie van AR zal komen.

Virtual Reality News schrijft dat het Verenigd Koninkrijk deze positie te danken heeft aan haar poolpositie in de sterk aan VR gelieerde games sector. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk de grootste videogames markt van Europa. PwC voorspelt bovendien dat deze sector nog een groei van 6% zal optekenen in de komende vijf jaar. Londen, Birmingham, Brighton en Dundee zijn hier de sterkste spelers, maar ook Manchester, Oxford en Cambridge worden door Tech City UK als gameclusters omschreven. Het Verenigd Koninkrijk telt zo’n 2000 game bedrijven, en doordat gamers meer spenderen in het Verenigd Koninkrijk dan in eender welk ander EU-land (dixit Department for International Trade), is het einde van dit succesverhaal nog lang niet in zicht.

Enkele interessante feiten

 • Volgens Ernst & Young staat het Verenigd Koninkrijk al verschillende jaren bovenaan de lijst van landen die het meest directe buitenlandse investeringen aantrekken. In 2018 trok het VK 6,3 miljard pond aan digital tech investeringen aan, een cijfer dat hoger ligt dan eender welk Europees land (Tech Nation Report 2019, Tech City UK).
 • In de eerste helft van 2019 alleen al werd er zo’n 2,6 miljard pond aan durfkapitaal opgehaald voor technologiebedrijven volgens London and Partners.
 • In 2019 gaf het Britse parlement cijfers vrij over de financiële diensten- en verzekeringsmarkt. Deze sectoren brachten 132 miljard pond aan bruto toegevoegde waarde aan de Britse economie, 6,9% van het VK’s totale bruto toegevoegde waarde. Londen is verantwoordelijk voor 49% van de totale financiële en verzekeringsmarkt in het Verenigd Koninkrijk (in 2019). Er zijn tevens 1,1 miljoen jobs in deze sectoren (3,1 % van alle jobs in het land). Het Verenigd Koninkrijk heeft bovendien een handelsoverschot van 44 miljard pond in deze sectoren (2019).
 • In de bredere digitale tech sector zijn er 1,64 miljoen mensen tewerkgesteld, en de digitale sector creëert jobs aan een tempo dat tweemaal hoger ligt dan de niet-digitale sector (Tech City UK 2017).
 • In Londen alleen al zijn er 48  business accelerators (Level 39, Wayra, The Bakery, Healthbox,...), 23 incubators en meer dan 100 co-werkplekken.
 • De omzet van digitale tech bedrijven bedroeg 184 miljoen pond volgens het Tech Nation’s 2018 Report en kent een indrukwekkend groeipercentage.
 • De Fintechsector tekent voor 8,3 miljard dollar van de Britse economie (Bron: The City of London).
 • Londen bekleedt de toppositie wat betreft Fintech investeringsdeals met een totaal van 114 in 2019. New York zet de achtervolging in met 101 en San Francisco sluit de top- 3 met 80 deals (London & Partners). Toonaagevende namen in de Londense Fintech scene zijn Monzo, OakNorth, Checkout.com, TransferWise, Revolut, Starling Bank,  WorldRemit en Funding Circle.
 • Zelfs de Bank of England steunt actief de sterk opkomende Fintech sector in het VK met een speciaal daarvoor ontworpen accelerator.  
 • Volgens Department for International Trade zijn de vier subsectoren in de Fintech met de meeste opportuniteiten betalingen, platforms, software en data analyse. Jaarlijks worden hun gezamenlijke opbrengsten geschat op meer dan 25 miljard euro.
 • Van de 63 tech ‘unicorns’ in het VK zijn er 45 gevestigd in Londen – waaronder Transferwise, Rightmove, ASOS, Zoopla en Funding Circle (bron: Tech Nation en Dealroom.co, juni 2019). Het VK tekent voor 35% van alle unicorn tech bedrijven in Europa en Israël.
 • Als het om samenwerking en het delen van best digital tech practices gaat, is het Verenigd Koninkrijk koploper in Europa. In Londen werden meer dan 22.000 tech gerelateerde Meetup evenementen georganiseerd, drie keer meer dan bijvoorbeeld Berlijn, Parijs en Amsterdam (Tech City UK 2017).
 • Het Verenigd Koninkrijk telt 4 universiteiten (Oxford, Cambridge, Imperial College London en UCL) in de top 20 van de Times Higher Education World University Rankings 2019 en deze prestigieuze academische instellingen trekken talentvolle, jonge mensen aan van over de hele wereld, wat de tech industrie dan weer voorziet van het nodige talent.
 • Atomico, een VC bedrijf beschikt over data die aantonen dat durfkapitaalinvesteringen in tech bedrijven in het VK sinds het Brexit referendum in 2016 een recordhoogte bereikten met 8,6 miljard pond. Dit is meer dan Frankrijk en Duitsland samen, nummer 2 en 3 in Europa voor het ophalen van durfkapitaal.
 • Investeringen in AI groeide zesvoudig tussen 2014 en 2018.
 • UK kent investeringen in scaleups ter waarde van 5 miljard pond wat hen de 4de plaats oplevert na de VS, China en Indië

Meer informatie over de beschikbare fiscale voordelen en stimuli kan men verkrijgen via onze collega’s van Department for International Trade in Brussel (het voormalige UKTI).

Interessante websites en bronnen

 • londontechnologyweek.co.uk: London Technology Week, juni: festival met live events in juni dat Londen als een globaal powerhouse van tech innovatie naar voren schuift door het Londense ecosysteem te connecteren met de wereld daarbuiten.
 • www.techworld.com: het laatste nieuws betreffende innovatie, e-commerce, startups, disruptieve technologie, developers en hun impact op het Britse bedrijfsleven en samenleving.
 • www.uktech.news: tech nieuws van over het gehele Verenigd Koninkrijk
 • www.level39.co: Europa’s grootste technologie accelerator met meer dan 100 techbedrijven actief in de financiële wereld, retail en cyber-security.
 • www.nesta.org.uk; een onderzoeksinstelling die zich vooral bezig houdt met tech en creatieve industrieën en hun impact op de samenleving. Lees ook  hun rapport over de Britse accelerators en incubators .
 • The Financial Sector’s Contribution to the UK Economy, een ‘briefing paper’ vrijgegeven door het Britse parlement.
 • www.tech.london: online platform ter ondersteuning van het Londens tech ecosysteem, gelanceerd door de Mayor of London.
 • www.techcityuk.com: statistieken over de UK techindustrie
 • techUK is de stem van de Britse technologiesector. Ze organiseren evenementen, rondetafel- en panelgesprekken rond technologiebeleid, en biedt een waaier aan experten die gespecialiseerd zijn in ‘hot topics’ als cyber security, cloud, data & analytics en IoT.
 • Innovate UK: het overheidsagentschap dat innovatie steunt en stimuleert met financiële stimuli op structurele of ad hoc-basis
 • Raadpleeg het Tech Nation Report 2019 voor meer informatie over Londen en de 26 andere tech clusters in het VK.

Meer informatie:

Andere marktstudies 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigd Koninkrijk