U bent hier

Nieuws

Op dinsdag 30 april 2024 start het VK – in het kader van het Border Target Operating Model – met extra grenscontroles op specifieke goederen die het Kanaal oversteken. Naast mogelijk oplopende wachttijden brengen deze checks ook extra kosten met zich mee. Nog niet alle details zijn nu al uitgeklaard door de Britse overheid. Hieronder een overzicht van wat we wél al weten. 

Op dinsdag 30 april 2024 breekt de volgende fase aan in de stapsgewijze invoering van extra Britse douanecontroles in het kader van het Border Target Operating Model. Exporteert u bepaalde goederen – zoals dierlijke en plantaardige producten van hoog én middelhoog risico – naar het VK? Dan brengt u het best uw planning, levertermijn en totale transportkosten opnieuw in kaart.

Sinds de Brexit is het logistieke proces om handel te drijven met de UK complexer geworden. Voor de grenscontroles zijn allerlei documenten, gegevens en certificaten vereist. Het project Gateway²Britain zorgt voor efficiëntie door digitalisering via een datadeelplatform waarin alle data en handelsdocumenten beschikbaar zijn voor stakeholders. Daarnaast zorgt het project ook voor fysieke servicepunten die kmo’s administratief ontzorgen.

Handeldrijven met het VK is er niet makkelijker op geworden. Gelukkig zijn er heel wat digitale hulpmiddelen die uw administratie en exportproces voor goederen, diensten en e-commerce vereenvoudigen. Van handelsformaliteiten nakomen tot optimaliseringen van uw processen – ontdek alle opportuniteiten die digitalisering brengt in deze reeks infosessies.

Op woensdag 5 april publiceerde de Britse overheid het ontwerp voor het Border Target Operating Model (TOM). Dit document stelt een nieuwe aanpak voor op vlak van veiligheidscontroles of ‘safety and security declarations’ (van toepassing op alle invoerprocessen) en sanitaire en fytosanitaire controles (van toepassing op de invoer van levende dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten) aan de grens. Dit zijn de belangrijkste deadlines. 

In de maand november organiseert VLAIO zitdagen in elke provincie om de Brexit-subsidies toe te lichten. Als ondernemer kan u rechtstreeks in gesprek gaan met een VLAIO adviseur die voor u nagaat of u financiële ondersteuning van het Brexit Adjustment Reserve kan genieten. U vindt hier ook de FIT Brexit-adviseurs, die u kunnen helpen met uw vragen rond export naar het VK.

Vanaf 1 januari 2023 heeft u UK Conformity Assessed (UKCA) Marking nodig om bepaalde producten te exporteren naar Groot-Brittannië. Producten waarvoor u voordien enkel CE-markering nodig had, hebben vanaf 1 januari 2023 deze nieuwe markering nodig om toegelaten te worden op de Britse markt.

Pagina's