U bent hier

Verenigd Koninkrijk in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 09/03/2021
Op 6 januari 2021 is Engeland in een derde nationale lockdowngegaan. Deze duurde aanvankelijk tot en met 15 februari 2021 met een verlenging tot 29 maart 2021. De verplichtingen die gepaard gaan met het afreizen van België naar het Verenigd Koninkrijk, zoals het invullen van een verplicht formulier met contactgegevens (Passenger Locator Form), het verplicht voorleggen van een negatieve COVID-19 test en verplichte quarantaine, kan u hier terugvinden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Daarnaast geldt vanaf 15 februari 2021 een verplichte quarantaine in het quarantainehotel voor internationale reizigers die komen uit landen die op de Britse reisverbodlijst staan. Tenslotte ben je verplicht om een 'travel test package' (t.w.v. £210) te bestellen bij het afreizen naar het Verenigd Koninkrijk om je op dag 2 en dag 8 te testen op COVID-19. Klik op de respectieve landen voor meer informatie over Schotland, Noord-Ierland of Wales.

Op deze website van de Britse overheid kan u zich inschrijven om op de hoogte te blijven wanneer de Britse overheid aanpassingen maakt in verband met internationaal reizen.

Ten slotte kunt u meer informatie terugvinden op de FIT website, waar u toegang heeft tot de dossiers Coronavirus en Brexit.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kunt u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Hoofdstad
Londen
Oppervlakte
244.100 km² (= 8,0 x België)
Aantal inwoners
66,4 miljoen
Staatshoofd
Koningin Elizabeth II
Regeringsleider
Premier Boris Johnson
Taal
Engels
Munt
Pond Sterling Wisselkoers
Belangrijke steden
Londen (8,6 miljoen inwoners), Birmingham (1,1 miljoen), Leeds (789.194), Glasgow (626.410), Sheffield (582.506), Manchester (547.627), Bradford (537.173), Edinburgh (518.500), Liverpool (494.816), Bristol (463.405)
Het VK bestaat uit
Engeland (130.400 km²), Schotland (78.800 km²), Wales (20.800 km²), Noord-Ierland (14.100 km²)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2.829 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
42.329 USD (46.345 USD in België)

Economische vooruitzichten

Na de economische recessie in 2008 kwam de Britse economie stilaan terug op gang. Ook ondanks de brexitperikelen bleef de Britse economie sterk presteren, maar in het tweede kwartaal van 2019 kwam hier echter plots verandering in met een krimp van 0,2% (i.t.t. een 0,5% groei in dezelfde periode in 2018). Na de verkiezingsuitslag in december 2019 en het afwenden van een “Cliff-Edge Brexit” (Brexit zonder terugtrekkingsakkoord), heeft het economisch optimisme begin 2020 in het Verenigd Koninkrijk snel plaats moeten maken voor minder rooskleurige economische vooruitzichten door de COVID-19 pandemie en de beperkingen die hiermee gepaard gingen. De impact van deze pandemie heeft verschillende sectoren zwaar getroffen, enerzijds dienstensectoren die fysieke interacties vereisen, zoals de horecasector, en anderzijds sectoren onderworpen aan strenge overheidsbeperkingen, zoals de luchtvaart (passagiersvervoer). Desalniettemin is de impact minder sterk voelbaar in de dienstensector waar fysieke interactie minder noodzakelijk is en waar telewerk mogelijk is, bijvoorbeeld in de informatie- en communicatiesector. Verder resulteerde de pandemie ook in een daling van het aantal transacties op de Britse vastgoedmarkt, werd een groot aantal werknemers in tijdelijke werkloosheid geplaatst, enz. Een amalgaam van maatregelen werd aangenomen om de negatieve impact van de COVID-19 pandemie zoveel mogelijk in de kiem te smoren. Zo heeft de Britse overheid economische ondersteuningsmaatregelen aangenomen voor bedrijven en huishoudens ter waarde van 5,5% van het bbp. Desalniettemin heeft de COVID-19 pandemie een serieuze impact gehad op de Britse economie (in het tweede kwartaal in 2020 was er een scherpe daling van 20,4% van het bbp t.o.v. het eerste kwartaal in 2020).

In 2021 verwacht KPMG een groei die kan oplopen tot 7,2%. Het zou echter tot eind 2022 kunnen duren alvorens een herstel te bekomen op het pre-COVID-19-niveau. Deze prognose gaat ervan uit dat de bevolking binnen de eerste vier maanden van 2021 gevaccineerd wordt en dat de beperkende overheidsmaatregelen eind april worden opgeheven. Hoewel een no-deal Brexit werd vermeden (zie infra), zal het handelsovereenkomst tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk door de verschillende niet-tarifaire handelsbelemmeringen ongetwijfeld een economische weerslag hebben voor zowel het Verenigd Koninkrijk als voor verschillende Europese lidstaten die nauw handel drijven met het Verenigd Koninkrijk.

Politieke situatie

Op 23 juni 2016 besloot de Britse bevolking - door middel van een referendum - dat het VK de EU als lidstaat diende te verlaten. De onderhandelingen rond het vertrekakkoord verliepen behoorlijk stroef en legden een enorme verdeeldheid binnen de Britse politiek bloot. Met de hete adem van de deadline van 31 oktober 2019 in zijn nek, kon premier Johnson een vertrekakkoord met de EU sluiten. Hij kon dit echter niet tijdig door het Lagerhuis loodsen en zag zich gedwongen opnieuw uitstel te vragen. Aangezien Johnson vastbesloten was om Brexit te verwezenlijken, vroeg hij groen licht aan het parlement voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen omdat hij hoopte zijn Conservatieve Partij bij de verkiezingen van 12 december naar een meerderheid te kunnen leiden. Die vervroegde verkiezingen resulteerden in een duidelijke overwinning van de Britse Conservatie partij van Boris Johnson.

In januari 2020 werd het vertrekakkoord goedgekeurd door het Lager- en Hogerhuis. Kort erna gaven het Europees Parlement en de Raad van Europa hun groen licht voor het vertrekakkoord en verliet het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 officieel de Europese Unie. Een overgangsperiode ging vanaf dat ogenblik van kracht tot 31 december 2020, waarbinnen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zich voornamen te onderhandelen over een handelsakkoord.

Alhoewel de onderhandelingen bijzonder moeizaam verliepen, werd een handelsakkoord bereikt op 24 december 2020. Het akkoord bevat duidelijke afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onder meer op het gebied van:

  • Handel in diensten en goederen
  • Gelijk speelveld
  • Visserij
  • Luchtvaart en wegtransport
  • Sociale zekerheid
  • VK-deelname aan EU-programma’s
  • Interne veiligheid

Hoewel het handelsakkoord nog geratificeerd moet worden door het Europees en Britse Parlement, is het akkoord reeds tijdelijk van kracht (een gedetailleerd overzicht van de juridische implicaties van het akkoord kan gevonden worden in het onderdeel “wet- en regelgeving”). Daarnaast lijkt Brexit ook het debat rond de onafhankelijkheid van Gibraltar en Schotland aan te wakkeren. Zo heeft Spanje een akkoord bereikt met het Verenigd Koninkrijk om het vrij verkeer van personen te garanderen van en naar Gibraltar vanaf 1 januari 2021. Gibraltar zal deel vormen van de Schengenzone om een harde grens te vermijden. Daarnaast heeft Nicola Sturgeon, eerste minister van Schotland, meerdere malen op Twitter de indruk gegeven voorstander te zijn van een onafhankelijk Schotland dat lid is van de Europese Unie (“Scotland will be back soon, Europe. Keep the light on.”, dd. 31 december 2020 – “As independent Ireland takes up her seat on the UN Security Council today, not (yet) independent Scotland is taken out of the EU against our will. Time to put ourselves in the driving seat of our own future, Scotland”, dd. 1 januari 2021). Brexit zal mogelijks, ondanks het recente handelsakkoord, diepe economische en politieke sporen kunnen achterlaten.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigd Koninkrijk