U bent hier

Verenigde Staten in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Verenigde Staten van Amerika
Hoofdstad
Washington D.C. (712.816 inwoners)
Oppervlakte
9.833.517 km² (= 322 x België)
Aantal inwoners
335,1 miljoen
Staatshoofd
President Joe Biden
Regeringsleider
President Joe Biden
Taal
Engels
Munt
Dollar Wisselkoers
Belangrijke steden
New York metropolitan area (23,4 mln inwoners), LA metropolitan area (18,2 mln), Chicago metropolitan area (9,9 mln), Washington & Baltimore metropolitan area (9,3 mln), Greater San Francisco Bay Area (8,3 mln), Greater Houston Area (6,4 mln)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
25.440 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
76.330 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

In 2022 herstelde de Amerikaanse economie, na de COVID-19-pandemie, met groei in het Bruto Binnenlands Product (BBP) en lagere werkloosheid. Toenemende inflatie en volatiliteit op de aandelenmarkt zorgden echter voor zorgen. Handelsrelaties met China bleven gespannen, terwijl de goedkeuring van de infrastructuurwet de verouderde infrastructuur wilde upgraden en de economische groei wilde stimuleren. Deze investeringen omvatten projecten voor transportnetwerken, digitale connectiviteit en milieuprojecten, en waren bedoeld om de economische basis van het land te versterken, terwijl ook duurzaamheid en milieubescherming werden nagestreefd. Over heel 2022 is er sprake geweest van 2,1% economische reële groei, vooral dankzij de huishoudens, tegenover 2021. Dat jaar was er nog een 5,9% groei, een uitzonderlijk hoog cijfer na coronajaar 2020.

BBP:

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Verenigde Staten is het tweede kwartaal (2023), als je de groei doortrekt op jaarbasis, gegroeid met 2,4%. In het eerste kwartaal (januari tot en met maart) groeide de Amerikaanse economie nog op een snelheid van 2,0%.

De toename van het Bruto Binnenlands Product (BBP) was vooral te danken aan een toename van de bedrijfsinvesteringen en de consumptie van huishoudens. Gelet op de verkrapping van het monetaire beleid lijkt het waarschijnlijk dat de economische groei in de tweede jaarhelft van 2023 gering zal zijn. Naar verwachting zal de Amerikaanse economie met 1,6% in de tweede jaarhelft van 2023 groeien. In 2022 was er nog sprake van een toename van de bedrijvigheid van 2,1%. De private consumptie neemt ondanks de gestegen prijzen toe. De investeringen nemen af onder invloed van de oplopende rentetarieven. De export van goederen en diensten groeit nog wel. De inflatie neemt naar verwachting af van 7,6% in 2022 naar 3,5% in 2023.  

Inflatie:

Zoals verwacht is de inflatie gedurende het jaar aanzienlijk afgenomen. In de Verenigde Staten daalden de prijsstijgingen van hun hoogtepunt van 7,6% in 2022 tot 3,7% in september 2023. Vooral de prijsstijgingen bij consumptiegoederen zijn sterk verminderd. De inflatie in diensten, die direct gerelateerd is aan loonontwikkelingen, bleek echter volhardend, waardoor de inflatie, exclusief energie en voeding, minder snel genormaliseerd is. Gezien de huidige niveaus is het moeilijk te voorspellen wat de toekomstige inflatie zal brengen. In de Verenigde Staten wordt verwacht dat de inflatie met betrekking tot de kosten van huisvesting, die bijna 30% van de algemene inflatie uitmaakt en doorgaans met enige vertraging reageert op veranderingen in huurprijzen, in de komende maanden aanzienlijk zal afnemen en zelfs negatief zou kunnen worden vanaf het tweede semester van 2024.

Arbeidsmarkt:

In september 2023 werden in de Verenigde Staten 336.000 nieuwe banen gecreëerd, wat tweemaal zoveel is als aanvankelijk werd verwacht, ondanks een aanzienlijke stijging van de rentetarieven. Dit benadrukt de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Interessant is dat ondanks de inspanningen van de Federal Reserve om de arbeidsmarkt af te koelen door middel van aanzienlijke renteverhogingen, de werkloosheid niet is gestegen. Dit kan worden toegeschreven aan de vergrijzing van de Amerikaanse beroepsbevolking en de grotere vraag naar arbeidsintensieve diensten, wat de vraag naar arbeid hooghoudt. De structurele krapte op de arbeidsmarkt heeft ook invloed gehad op de financiële markten, met voorspelbare negatieve reacties. Aanvankelijk daalden de Amerikaanse aandelen licht, terwijl de rente enigszins steeg. De loongroei in de VS bleef beperkt tot slechts 0,2% lager dan verwacht. Dit duidt erop dat er minder opwaartse druk op de inflatie komt vanuit het loonsegment. 

Meer weten

  • Bureau of Economic Analysis: bea.gov - Website met diverse economische informatie over de VS.
  • US Department of Commerce: www.commerce.gov - Alle economische en handelsinformatie over de VSA en de rest van de wereld.
  • The Economist Intelligence Unit: country.eiu.com/united-states - Onafhankelijk bureau: onderzoek en analyse via maandelijkse landenrapporten over de hele wereld.
  • Fedstats: https://nces.ed.gov/partners/fedstat.asp - Website met statistieken over de Amerikaanse bevolking, economie e.d.
  • U.S. Census Bureau: www.census.gov - Website met o.a. statistieken over economie, bevolking e.d. Bevat ook links naar de websites van alle staten van de VS.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigde Staten