U bent hier

Verenigde Staten in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 21/07/2020

De Verenigde Staten zijn fel getroffen door het coronavirus COVID-19. Momenteel heeft de VS het meeste aantal besmettingen wereldwijd, gevolgd door Brazilië, India en Rusland.

Het inreisverbod naar de VS vanuit Europa, ingegaan op 13 maart 2020, is nog steeds van kracht, voor onbepaalde tijd. De ban geldt enkel voor personen, niet voor goederen.

Het Witte Huis raadde de Amerikaanse bevolking aan om grote bijeenkomsten te vermijden, om van thuis te werken en voldoende afstand van elkaar te bewaren tot eind april. Deze maatregel werd niet opnieuw verlengd. Het besluit om die federale richtlijnen te laten vervallen, liet de “shelter-in-place” beslissingen over aan de individuele staten, waarvan de meeste zo niet allen in de loop van de maand mei zijn begonnen met de (gedeeltelijke) heropening van bedrijven, winkels, parken, stranden, enz.

Er werden verschillende maatregelen genomen om burgers en bedrijven te ondersteunen. Zo werd onder meer de deadline voor de inkomensbelastingen op federaal niveau uitgesteld tot 15 juli (heel wat staten volgen hierin). De Amerikaanse overheid heeft reeds economische steunmaatregelen gelanceerd van ongeveer 3.000 miljard dollar om gezinnen en bedrijven te behoeden voor de economische malaise.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Verenigde Staten van Amerika
Hoofdstad
Washington D.C. (681.170 inwoners)
Oppervlakte
9.833.517 km² (= 322 x België)
Aantal inwoners
323,9 miljoen
Staatshoofd
President Donald Trump
Regeringsleider
President Donald Trump
Taal
Engels
Munt
Dollar Wisselkoers
Belangrijke steden
New York metropolitan area (23,4 mln inwoners), LA metropolitan area (18,2 mln), Chicago metropolitan area (9,9 mln), Washington & Baltimore metropolitan area (9,3 mln), Greater San Francisco Bay Area (8,3 mln), Greater Houston Area (6,4 mln)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
20.529 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
62.840 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

De handelsrelaties met de Verenigde Staten zijn voor Vlaanderen van enorm belang. De Amerikaanse economie is immers nog steeds veruit de grootste ter wereld, goed voor bijna een kwart van het wereld-bbp. De VS zijn onze grootste handelspartner buiten de Europese Unie. In 2019 waren de Verenigde Staten voor Vlaanderen de vijfde exportbestemming (of "klant") en onze derde bron van import (of "leverancier").

De gevolgen van COVID-19 zijn uiteraard ook voor de Verenigde Staten verwoestend voor de economie. In de eerste drie maanden van 2020 kromp het bruto binnenlands product (bbp), de breedste maatstaf van economische gezondheid, aan een tempo van maar liefst 5% op jaarbasis, zo rapporteerde het Department of Commerce (ministerie van Handel) op 28 mei. Het was de grootste kwartaaldaling sinds de minus 8,4% in het vierde kwartaal van 2008, in de diepdonkerste dagen van de financiële crisis.

En dat terwijl de coronacrisis pas vanaf half maart - dus slechts de laatste twee weken van dat kwartaal - tot lockdowns en sluitingen van bedrijven, kantoren en winkels leidde. Het tweede kwartaal, april-juni, dreigt dan ook nog veel slechter te worden: uit een rondvraag van de financiële website Marketwatch blijkt dat analisten nu gemiddeld een bbp-krimp van 27,7% verwachten in die periode - en sommigen zien het zelfs tot min 40% gaan.

40 miljoen nieuwe werklozen

Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat de Amerikaanse economie voor bijna 70% geschraagd wordt door de consumentenbestedingen, en dat die consumenten in onzekere tijden de vinger op de knip houden. Zeker als ze werkloos worden. Sinds de start van de corona-lockdowns in de VS hebben al meer dan 40 miljoen mensen een vraag om een werkloosheidsvergoeding ingediend.

Om de economie te stutten heeft de Amerikaanse overheid immense stimuleringspakketten ontplooid, voor duizenden miljarden dollar, met goedkope leningen voor grote en kleine bedrijven, met directe contante betalingen - “helikoptergeld” genoemd, als was het vanuit zo’n chopper rondgestrooid - van USD 1200 aan burgers die minder dan USD 75.000 per jaar verdienen, met verhoogde werkloosheidsuitkeringen, en zo voorts. De ‘Federal Reserve’, de centrale bank, verlaagde ook de rente fors en gaf te kennen dat zij verschillende instrumenten zou inzetten om de economie te stabiliseren.

Vooruitzichten

De ernst van de economische schade zal uiteraard afhangen van hoe lang de lockdown-maatregelen duren - eind mei waren die in de meeste staten al in afbouw - en ook van hoe snel bedrijven hun toevoer en hun productie kunnen herstellen, hoe omvangrijk het aantal faillissementen zal zijn, hoeveel mensen uiteindelijk hun job zullen verliezen, hoe snel of hoe traag de consument zijn vertrouwen terugvindt en zijn oude verbruiksgewoonten herneemt - als dat überhaupt ooit gebeurt. En, niet te vergeten, wat er in de rest van de wereld gebeurt, zowel qua corona-besmettingen als qua economische terugval en herneming, zal uiteraard ook een impact hebben op de VS.

Veel waarnemers denken dat de Amerikaanse groei in het juli-september-kwartaal sterk zal aantrekken. Het Congressional Budget Office voorspelt dat het bbp in die periode met 21,5% op jaarbasis zal stijgen. Toch zou die stijging bij lange na niet voldoende zijn om de economische productie die in het eerste en tweede kwartaal verloren is gegaan, in te halen.

En veel economen vrezen dat de positieve bbp-prestaties die voor de tweede helft van het jaar worden voorspeld, niet bewaarheid zullen worden als de huidige inspanningen om de economie te heropenen niet goed verlopen. Als de versoepeling van de regels voor thuisblijven resulteert in een tweede golf van het coronavirus, zou dat een ernstige tegenslag kunnen betekenen voor de inspanningen om de consument weer te laten winkelen in de winkels en te laten eten in de restaurants.

Eind april voorspelde zakenbank Goldman Sachs een bbp-ontwikkeling van -6,2 procent voor het jaar 2020 als geheel. Bij Grant Thornton, een grote belastingadviseur, verwacht men dat het bbp dit jaar met 7 procent krimpt. En als er later op het jaar een tweede shutdown zou moeten komen omdat er een nieuwe besmettingsgolf is, wordt dat makkelijk min 10 procent of nog erger.

Wat de werkloosheidsgraad betreft, verwacht het Congressional Budget Office (CBO ) dat die in het derde kwartaal rond 16 procent zal liggen, en dat die ook in 2021 nog boven de 10 procent zal blijven.

V, U, L of W herstel?

Hoe lang en hoe hard het coronavirus nog om zich heen blijft schoppen, zal inderdaad een allesbepalende factor zijn voor het herstel van de economie. Bij de aanvang van de crisis opperden vele analisten nog dat er een V-vormig herstel zou komen, dat er na de scherpe daling van de conjunctuur een even scherp herstel zou komen. Maar over dat geloof is sedertdien door de meesten wel een kruis gemaakt.

Nu verwacht men eerder een U-vormig herstel, waarbij het aanmodderen op de bodem van de U behoorlijk lang kan duren. Of een L-vormig herstel, waarbij na de snelle neergang een veel langzamer herstel komt. Berenberg Bank denkt dat na het bereiken van het dieptepunt twee jaren nodig zullen zijn om terug het bpp-niveau van 2019 te halen. Maar het kan ook een W-vormig herstel worden, waarbij na een eerste herstel een tweede zware klap volgt - een “double dip recession” - niet onrealistisch als in het najaar een volgende zware besmettingsgolf over de VS zou rollen.

Nike swoosh, anyone?

En bij gebrek aan passende Romeinse letters, grijpen sommigen naar nog andere vergelijkingen. De ‘Nike swoosh’ bijvoorbeeld (het fameuze logo van de sportartikelenreus), waarbij de economische activiteit maar in een geleidelijke boog naar het pre-crisis niveau terug klimt, ergens diep in 2021.

En bij Robeco Institutional Asset Management verwijst men naar de Arabische letter ‘Baa’, die als het ware in golfjes omhoog en omlaag kabbelt, maar per slot van rekening behoorlijk horizontaal blijft, helaas.

Buitenlandse handel

En net nu rakelt het Witte Huis het conflict met China weer op. Na de handelsoorlog van de voorbije jaren, met opeenvolgende rondjes verhogingen van importtarieven aan weerszijden, was er in januari 2020 een soort staakt-het-vuren ondertekend, bestempeld als een “eerste fase” van een handelsovereenkomst.

China deed toegevingen omtrent een betere markttoegang voor Amerikaanse bedrijven en een betere bescherming van intellectuele eigendom, en het zou voor 200 miljard dollar Amerikaanse producten kopen.

Bedoeling, van beide zijden, was om nog voor november van dit jaar - de maand van de presidentsverkiezingen in de VS - onderhandelingen aan te vatten over “fase twee” van het handelsakkoord.

Maar enkele maanden later is president Trump, geconfronteerd met kritiek op zijn aanpak van de coronacrisis, zwaar beginnen uithalen naar China omdat dat land de ernst van de corona-epidemie in z’n binnenland aanvankelijk doelbewust zou hebben verzwegen en/of gemaskeerd en daardoor de ziekte vrij spel hebben gegeven om zich wereldwijd te verspreiden en zoveel slachtoffers te maken - in de VS alleen al meer dan 100.000.

Midden mei plaatste het Witte Huis opnieuw tientallen Chinese bedrijven op een “zwarte lijst” waarmee geen handel mag worden gedreven (of alleen onder heel strenge controle). En in de Senaat werd een wetsvoorstel goedgekeurd dat het voor Chinese firma’s veel moeilijker dreigt te maken om een notering te hebben op Amerikaanse aandelenbeurzen.

Geen positieve wending dus voor de handelsrelaties. Waardoor er nog een extra vraagteken komt achter de mogelijke kracht van een herstel van de VS-economie.

Meer weten

  • Bureau of Economic Analysis: bea.gov - Website met diverse economische informatie over de VS.
  • US Department of Commerce: www.commerce.gov - Alle economische en handelsinformatie over de VSA en de rest van de wereld.
  • The Economist Intelligence Unit: country.eiu.com/united-states - Onafhankelijk bureau: onderzoek en analyse via maandelijkse landenrapporten over de hele wereld.
  • Fedstats:  https://nces.ed.gov/partners/fedstat.asp - Website met statistieken over de Amerikaanse bevolking, economie e.d.
  • U.S. Census Bureau: www.census.gov - Website met o.a. statistieken over economie, bevolking e.d. Bevat ook links naar de websites van alle staten van de VS.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigde Staten