U bent hier

Verenigde Staten in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 11/18/2021

Het reisverbod naar de VS vanuit Europa, ingegaan op 13 maart 2020, werd op 8 november 2021 ingetrokken. Alle buitenlandse reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn en moeten, indien zij met het vliegtuig reizen, een bewijs van een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen. De tijd tussen het moment van afname van de test en het vertrek naar de VS, mag maximaal 72 uur zijn.

Goedgekeurde en geaccepteerde vaccinaties door de FDA en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) om de VS binnen te komen zijn Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson and Johnson, AstraZeneca, Serum Institute of India, Sinopharm (Beijing), and Sinovac. Personen die voor hun werk naar de VS moeten reizen hoeven geen National Interest Exemption (NIE) meer aan te vragen.

De Verenigde Staten volharden in de bestrijding van het coronavirus. Voor President Biden is de aanpak van de coronacrisis nog steeds een voortdurende prioriteit. Inmiddels zijn 445 miljoen vaccins toegediend en 59 procent van de bevolking is volledig ingeënt, een stijging van bijna 7 procent sinds eind augustus. In de VS worden booster shots al aangeboden voor risicogroepen. De FDA werkt aan de goedkeuring van de booster-prik voor alle mensen ouder dan 18, zolang het 6 maanden geleden is sinds hun laatste prik.

Een vaccinatie vereiste komt meer en meer voor maar aangezien het aantal besmettingen, hospitalisaties en overlijdens sterk verschilt van staat tot staat, heeft zo goed als elke individuele staat zijn eigen maatregelen en zijn eigen voordelen om mensen extra te motiveren om zich te laten vaccineren.

Op federaal niveau zijn er verplichtingen beslist die gelden voor alle staten. Personen actief in de gezondheidssector en bij de National Guard – in actieve dienst of op de reservelijst, moeten zich volledig laten vaccineren. Werknemers van de federale overheid moeten verplicht gevaccineerd zijn tegen 22 november. Niet naleven van de federale vaccinatievoorwaarden is een overtreding en een daad van wangedrag en kan leiden tot een straf.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Verenigde Staten van Amerika
Hoofdstad
Washington D.C. (681.170 inwoners)
Oppervlakte
9.833.517 km² (= 322 x België)
Aantal inwoners
323,9 miljoen
Staatshoofd
President Joe Biden
Regeringsleider
President Joe Biden
Taal
Engels
Munt
Dollar Wisselkoers
Belangrijke steden
New York metropolitan area (23,4 mln inwoners), LA metropolitan area (18,2 mln), Chicago metropolitan area (9,9 mln), Washington & Baltimore metropolitan area (9,3 mln), Greater San Francisco Bay Area (8,3 mln), Greater Houston Area (6,4 mln)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
21.433 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
65.280 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De handelsrelaties met de Verenigde Staten zijn voor Vlaanderen van enorm belang. De Amerikaanse economie is immers nog steeds veruit de grootste ter wereld, goed voor bijna een kwart van het wereld-bbp. De VS zijn onze grootste handelspartner buiten de Europese Unie. In 2020 waren de Verenigde Staten voor Vlaanderen de vijfde exportbestemming (of "klant") en onze vierde bron van import (of "leverancier").

In het eerste en tweede kwartaal van 2021 groeide de Amerikaanse economie aan een gezwind tempo van respectievelijk 6,3% en 6,7% op jaarbasis, maar in het derde kwartaal was dat nog slechts 2%, doordat problemen in de wereldwijde toeleveringsketen en een duidelijke vertraging van de consumentenbestedingen de expansie belemmerden, zo meldde het ministerie van Handel eind oktober.

Door Dow Jones ondervraagde economen hadden verwacht  dat het bruto binnenlands product (BBP), zeg maar de som van alle geproduceerde goederen en diensten, met 2,8% zou zijn toegenomen, maar het werd dus nog minder. Het was de langzaamste stijging van het BBP sedert de krimp van 31,2% in het tweede kwartaal van 2020, de periode waarin Covid-19 “ontplofte” tot een wereldwijde pandemie.

Magere groei van consumentenbestedingen

In de periode van juli tot september waren er enorme bottlenecks in de logistiek in de VS én in de rest van de wereld, wat een rem zette op een herstel dat in april 2020 begon na de kortste maar steilste recessie in de geschiedenis van de VS. Tekorten aan arbeidskrachten en een stijgende vraag naar goederen boven diensten verergerden de toeleveringsproblemen nog. Een andere belangrijke factor voor het Q3-cijfer was de zomerse opkomst van de Covid-Deltavariant.

De consumentenbestedingen, reuze-belangrijk omdat ze 69% uitmaken van de Amerikaanse economie van $ 23,2 biljoen, stegen in de meest recente periode met een magere 1,6%, na een stijging van 12% in het tweede kwartaal. De uitgaven voor goederen slonken met 9,2%, vooral door toedoen van een daling van maar liefst 26,2% in de uitgaven voor duurzamere goederen zoals huishoudapparaten en auto's.  De uitgaven voor diensten stegen wel nog met 7,9%, maar ook dat was heel wat minder dan het tempo van 11,5% in het tweede kwartaal.

Economen noemen de jongste groeicijfers over het algemeen een grote teleurstelling. Ze verwachten wel iets van een opleving in het laatste kwartaal van dit jaar, onder meer omdat de autoproducenten meer voertuigen zullen kunnen produceren en verkopen nu de problemen in de wereldwijde toeleveringsketens wat verminderen, en omdat de negatieve impact van de snel verspreidende Delta-variant van het COVID-virus hopelijk wat mildert – al zal nog moeten blijken of dat laatste niet te veel wishful thinking  is.

Torenhoge inflatie

Door de haperende aanvoer van goederen schieten de prijzen de hoogte in. De inflatie staat momenteel rond het hoogste punt in 30 jaar. Al sinds juni ligt de stijging van de consumentenprijzen, gemeten tegenover 12 maanden eerder, consistent boven 5%. In de voorbije maand oktober kwam de Consumer Price Index (CPI) zelfs uit op +6,2%, het hoogste niveau in 31 jaar.

En de prijsverhogingen zitten in quasi alle producten en diensten. De prijzen voor voeding en voor restaurantbezoek stegen sneller dan ze in decennia ooit gedaan hebben. Zowel nieuwe als tweedehands-wagens werder duurder, net als benzine en andere energiekosten, meubelen, woninghuur, medische zorg, etcetera.

De beleidsmakers van de Federal Reserve verwachten wel dat die inflatie-verhitting maar tijdelijk is en volgend jaar zal afkoelen.

Werkloosheidscijfers dalen

De VS-economie telt op vandaag nog steeds 4 miljoen minder jobs dan bij het uitbreken van de covid-pandemie in februari 2020. Maar de werkloosheidsgraad, die door covid omhoog schoot van 3,5% in februari 2020 naar 14,8% twee maanden later, is inmiddels wel terug gezakt, tot 4,6% in oktober 2021.

De vraag van werkgevers naar werknemers is ongewoon hoog, zeggen economen. Het aantal vacatures ligt bijna op recordhoogte, veel bedrijven kunnen niet genoeg werknemers vinden.

Een hoog personeelsverloop is dé uitdaging. Hoewel veel bedrijven langs de voordeur proberen hun personeelsbestand uit te breiden, verliezen ze tegelijkertijd werknemers langs de achterdeur. De zogenaamde “quits rate”, een meting van het aantal mensen dat hun baan verliet ten opzichte van de totale werkgelegenheid - was in september 3%, een record, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid die teruggaan tot 2000.

Werknemers voelen zich gesterkt om hun job op te zeggen omdat ze  in de huidige arbeidsmarkt een beter betaalde baan kunnen vinden, er is minder stigma over het verlaten van een bedrijf dan in het verleden, en technologie maakt solliciteren op afstand sneller en gemakkelijker.  

Verwachtingen voor 2022

Wat valt er te verwachten voor de rest van 2021 en 2022? De meeste stemmen zeggen dat de groei de komende kwartalen nog behoorlijk sterk zal zijn. De economen van de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs gaan ervan uit dat het BBP-groeicijfer over heel 2021 uiteindelijk zal afklokken op 5,5%, en dat voor 2022 op 3,9%. De Conference Board, een economische  denktank, mikt op 3.8% voor 2022 en 3,0% in 2023.

Meer weten

  • Bureau of Economic Analysis: bea.gov - Website met diverse economische informatie over de VS.
  • US Department of Commerce: www.commerce.gov - Alle economische en handelsinformatie over de VSA en de rest van de wereld.
  • The Economist Intelligence Unit: country.eiu.com/united-states - Onafhankelijk bureau: onderzoek en analyse via maandelijkse landenrapporten over de hele wereld.
  • Fedstats:  https://nces.ed.gov/partners/fedstat.asp - Website met statistieken over de Amerikaanse bevolking, economie e.d.
  • U.S. Census Bureau: www.census.gov - Website met o.a. statistieken over economie, bevolking e.d. Bevat ook links naar de websites van alle staten van de VS.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigde Staten