U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Automobielsector

Analisten verwachten dat het verkoopvolume van nieuwe auto's in de VS over heel 2019 een daling zal tonen, als gevolg van de vertraging van de Amerikaanse economische groei. Zij schatten het op 16,6 tot 17 miljoen eenheden, waarvan ongeveer 13,5 miljoen voor de detailhandel. Het saldo wordt verkocht in huur- en commerciële vloten.  

De Detroit Auto Show (NAIAS) in januari is traditioneel het evenement dat het nieuwe automobieljaar in de VS lanceert. Maar de laatste jaren heeft de CES-technologiebeurs (Consumer Electronics Show) in Las Vegas, eveneens in januari, de NAIAS steeds meer overschaduwd. Die trend is in 2019 duidelijk versneld, nu de CES een van de belangrijkste autosalons ter wereld is geworden, met dank aan alles wat er qua autonome voertuigen en andere technologieën voor wagens en vrachtwagens wordt voorgesteld.

De fabrikanten zijn zich er steeds meer van bewust dat ze voor hun toekomstige inkomsten meer moeten inzetten op het gebied van 'embedded' technologieën dan op het gebied van voertuigen als zodanig, en daardoor hebben zij CES nu tot het eerste grote auto-evenement van het jaar gemaakt. Merken als Mercedes, BMW en Audi hebben trouwens de NAIAS - die terrein verliest - verlaten ten gunste van CES en South By Southwest (SxSW).  Bijna een dozijn fabrikanten waren begin januari in Las Vegas aanwezig om hun innovaties en samenwerkingsverbanden te onthullen, vooral op het gebied van infotainment en aangesloten en autonome voertuigen. Ze werden vergezeld door een groot aantal gevestigde leveranciers zoals Intel-Mobileye, Valeo of NVIDIA, of bedrijven zoals Uber, maar ook veel startups.   

Vliegende taxi's, Lidar, elektrificering, kunstmatige intelligentie: wie er meer over wil weten, kan volgend artikel van CNBC lezen, dat een synthese biedt van de belangrijkste auto-innovaties die tijdens editie 2019 van de CES show werden voorgesteld: https://www.cnbc.com/2019/01/10/ces-becomes-one-of-the-biggest-auto-show... 

In 2019 heeft FIT met succes een reeks Technological Days georganiseerd in Detroit, samen met de federatie van de technologiesector Agoria, meer specifiek de Transport & Mobility Club die momenteel 21 bedrijven verzamelt die world-class technologie en know-how aanbieden voor drie belangrijke uitdagingen voor de automotive industrie: Sustainable E-mobility, User experience en Agility in production. 

Life sciences 

Flanders Investment & Trade heeft zijn 2 technologieattachés in de VS strategisch gebaseerd. Zij helpen u graag in elke staat van de VS.

Technologieattaché ICT aan de westkust
Technologieattaché Biotech & Life Sciences aan de oostkust

De biotechsector in de Verenigde Staten blijft een must voor biotechbedrijven die in de wereld iets willen betekenen. De Amerikaanse sector is onmiskenbaar nog altijd de nr. 1 in de wereld op het vlak van omzet, marktkapitalisatie en ook voor het ophalen van kapitaal, een onmisbare voorwaarde voor een groeiend biotechbedrijf.

De biofarmasector bleef vorige jaren gestaag groeien en als industrie sterker worden, met een gemiddelde groei voor de Verenigde Staten van 2% in marktgrootte, het voorbije jaar zelfs meer dan 3%. Nieuwe geneesmiddelen bereiken sneller dan ooit de markt. Ook de Amerikaanse Food & Drug Administration (de geneesmiddelen ‘waakhond’ van de Verenigde Staten) deed de voorbije paar jaar moeite om geneesmiddelen sneller goedgekeurd te krijgen, en werpt zich nu ook op de goedkopere generische geneesmiddelen. De curve van aantal goedgekeurde geneesmiddelen bleef de voorbije paar jaar gestaag groeien. 

Immunotherapie

Zoals vorige jaren zijn investeerders steeds op zoek naar de nieuwste hype die het zal maken. In de voorbije 2 jaar stond immuno-oncologie hoog op het verlanglijstje, al zijn er studiebureaus die waarschuwen dat de verwachtingen ondertussen te hoog gespannen zijn. De trend naar ‘personalized medicine’ gaat ondertussen door, al is het niet duidelijk of er voldoende ‘cost-effective solutions’ op de markt gaan komen in de komende jaren. Dergelijke therapie vereist vaak nabijheid bij patienten, en betekent dat bedrijven vestigingen in grote patientpopulaties zullen dienen op te zetten. 

Infectieziekten

Met de uitbraak van het corona-virus is de aandacht weer helemaal gevestigd op infectieziekten. Na vorige uitbraken zoals SARS werd er geopperd om meer te investeren in vaccins die een volgende pandemie konden voorkomen, maar de epidemie in 2020 bewijst het tegendeel. De reactie van de industrie is vandaag wel razendsnel. In tal van plaatsen wordt naarstig gezocht naar zowel een vaccin als betere en sneller testmogelijkheden. De Amerikaanse overheid investeert bvb. samen met Johnson&Johnson (Janssen) $1 miljard in een nieuw vaccin dat begin volgend jaar massaal in productie zou gaan. In dit domein zal de Amerikaanse industrie in zware concurrentie gaan met voornamelijk Europese spelers.

Life sciences 4.0

Belangrijk in de sector, ook in de bredere definitie van life sciences, is de trend naar nieuwe businessmodellen waar in plaats van een 'fee for service' meer de nadruk wordt gelegd op de resultaten. Dit heeft enerzijds te maken met de almaar verder stijgende kosten van de gezondheidszorg, en anderzijds met verdere doorbraken op het vlak van therapeutica, diagnostica en de combinatie ervan (‘theranostics’). Dergelijke evolutie, ook wel refererend naar de term life sciences 4.0, houdt een mentaliteitswijziging in, niet alleen bij dokters, maar ook en vooral bij de farmabedrijven, medtechbedrijven, verzekeraars en patiënten. De komende jaren zal deze trend zich verder doorzetten en meer zichtbaar worden in de performantie van de hele gezondheidszorgsector. Daarbij speelt de factor onzekerheid rond de hervorming van de gezondheidszorg door de Amerikaanse regering nog steeds een rol en lijkt niet direct te verbeteren in de komende maanden.

Biotechhubs

Op regionaal vlak bevinden de grootste concentraties van biotechbedrijven (en onderzoeksinstellingen) zich aan de kustlijnen, ruwweg even sterk west versus oost.

De regio rond Boston concurreert gestadig met de regio van de Bay Area, t.t.z. de regio San Francisco - San José om de eerste plaats. Daarop volgt San Diego, dat hoewel wat aan belang heeft ingeboet, toch op nummer 3 blijft.

In het oosten is de nummer 1-regio nog altijd Boston, gevolgd door New York/New Jersey. De Boston-regio kent een sterke reputatie qua onderzoek en ontwikkeling, en de omzetting van de resultaten in succesvolle starters. Boston trok in de voorbije jaren ook heel wat farmabedrijven aan, met name hun O&O activiteiten. Farmabedrijven wensen dichter bij de nieuwkomers te zijn: biotech en e-health startups die ontstaan rond academische centra.

New Jersey is van oudsher de hub van 'big pharma' en ook meer en meer biotechbedrijven. Opmerkelijk is de opkomst van New York, dat hoewel minder bekend in hightech, zich meer en meer als IT- en biotechhub begint te profileren. Naast de sterke groei van onder meer Google, is New York ook meer en meer bekend omwille van life sciences. Studies tonen trouwens aan dat de grotere New York regio (NY stad, Westchester county en Long Island) in de top 5 wordt geplaatst. Gezien de hechte band tussen New Jersey en New York is het de moeite waard om dit als 1 cluster te beschouwen, en dan scoort deze regio in vele parameters steevast in de top 2!

Deze biotechconcentraties zetten zich door langs de oostkust via Philadelphia naar de Mid-Atlantic (Virginia, DC, Maryland) en North Carolina. Die laatste, voornamelijk bekend via de Research Triangle (Durham, Raleigh, Chapel Hill) is sterk op het vlak van zowel bio- als nanotechnologie.

Aan de westkust hebben San Francisco en de Bay Area zich de laatste tijd geprofileerd als de grootste biotechhub van California. Hoewel San Diego nog altijd een ijzersterke biotechindustrie heeft, is de Bay Area ondertussen significant groter, en kan naast Silicon Valley ook gesproken worden van een 'Biotech Valley'. 

Tenslotte vermelden we nog enkele groeipolen rond kleinere steden, niet alleen aan de kustlijnen waar heel veel inspanning wordt geleverd om een life sciences cluster te ontwikkelen. Sommige regio’s springen hierbij uit: Midden- en Zuid-Florida, Denver en Houston.

Meer weten?

Marktstudie - ‘Life sciences clusters in de Verenigde Staten’

Bouw - residentieel

De Verenigde Staten is de tweede grootste bouwmarkt in de wereld. De immobiliënmarkt is opnieuw gegroeid in de afgelopen jaren. Nieuwe woningprojecten zijn gestegen tot om en bij 1,32 miljoen eenheden in 2018, terwijl de verkoop van bestaande huizen wordt geraamd op 5,81 miljoen, een robuuste 6,9% hoger dan in 2017. Een tweecijferige groei werd ook geraamd voor de verkoop van nieuwe woningen, naar schatting een totaal van 700.000 in 2018, een stijging tegenover ongeveer 598.000 verkopen in 2017.

De Amerikaanse bank Wells Fargo zegt dat ondanks het feit dat een woonkrediet verstrekken restrictiever geworden is, de vraag naar woningen door de verstedelijking van generatie Y gestegen is in de buurt van belangrijke werkcentra in de dienstensector in het noordoosten en in stedelijke centra aan de westkust. Als gevolg is de prijs van grond scherp gestegen, wat leidt tot een groter aantal meergezinswoningen in vergelijking met voorgaande economische expansies.

Het economische beeld voor de VS is positief. Het consumentenvertrouwen zit in de lift dankzij de groei van de werkgelegenheid en een hogere eigen inkomensverwachting. De inflatie is stabiel gebleven, en zowel de rente als de hypotheekrente blijven laag. Dit goede nieuws sloeg over naar de woningbouw waar nieuwe woningprojecten stegen, bestaande huizenverkopen toenamen, en de verkoop van noodlijdende woningen afvlakte. Ook de aanhoudende lage benzineprijzen stimuleert het optimisme van de consument en drijven een bovengemiddelde groei aan in de consumentenbestedingen.

De VS telde volgens schattingen 324,5 miljoen inwoners in 2017. Met de top 15 van de belangrijkste stedelijke gebieden in de VS wordt samen gerekend al 35% van het totale aantal inwoners bereikt. Staten als New York, Florida en Californië en steden zoals New York City, Los Angeles, San Francisco, Miami en Chicago zijn met de aanwezigheid van een hoog inkomens- en uitgavenniveau ook prominente polen in de bouwactiviteit.

De top drie-staten waar de meeste eengezinswoningen werden gebouwd in 2017 zijn Texas, Florida en Californië. De staten waar de meeste bouwvergunningen werden afgeleverd voor appartementsgebouwen van 5 of meer units zijn Texas, New York, Florida, Californië en New Jersey.

Een opmerkelijk verschil met België is de manier van bouwen in de VS.. De overgrote meerderheid van de woningen in de VS wordt gebouwd met een houten skeletstructuur. Het marktaandeel van woningen gebouwd uit baksteen is er relatief klein: in slechts 10% van de residentiële eengezinswoningen in de VS wordt baksteen gebruikt voor de bouw van muren. Het aandeel woningen waar bakstenen muren als structureel onderdeel worden gebruikt is nog kleiner, namelijk minder dan 0,2%.

De duurste steden om te bouwen zijn San Francisco en New York. Daarna volgen plekken Boston, Seattle, Chicago, Indianapolis, Phoenix.

In deze sector bestaan opportuniteiten voor Vlaamse exporteurs van high-end bouwmaterialen, zoals vloerbekleding, muurbekleding, aluminium ramen, terrasconstructies enzovooorts.

Meer weten?

Marktstudie - ‘De bouwsector in de Verenigde Staten’

Chemische industrie

Ongeveer de helft van de Belgische uitvoer naar de VS bestaat uit chemische en farmaceutische producten. De chemische industrie is dan ook één van de belangrijkste industriële sectoren in de VS, en het land is ook de tweede belangrijkste chemische producent ter wereld, na China.

De Amerikaanse chemische industrie bestaat uit meer dan 10.000 bedrijven die +/- 70.000 producten produceren. De Amerikaanse producenten van basischemie zijn voornamelijk geconcentreerd in de staten gesitueerd aan de Golf van Mexico, waar op petroleum en gas gebaseerde grondstoffen geproduceerd worden in raffinaderijen. Texas en Louisiana zijn daarbij de grootste producenten van basischemicaliën. De productie van andere chemische producten, zoals plastics, farmaceutische producten en meststoffen, is meer verspreid over de hele VS, met belangrijke concentraties in het noordoosten en de 'Upper Mid-West'.

De VS importeren voornamelijk de volgende chemische producten uit het buitenland:

 • bulk petrochemische producten
 • zogenaamde ‘specialties’
 • ‘agro chemicals’
 • anorganische chemische producten
 • plastics en kunststoffen
 • zepen, detergenten en cosmetica
 • synthetische rubberproducten
 • synthetische vezels
 • vernissen

De Amerikaanse invoer van chemische en farmaceutische producten is normaal gezien groter dan de Amerikaanse uitvoer van deze producten, maar sinds 2012 boekt de VS een handelsoverschot. De Amerikaanse chemische industrie is namelijk competitiever geworden door de lage gasprijzen in de VS. Dankzij de schaliegas 'boom' in de VS, zijn de Amerikaanse gasprijzen dan ook significant gedaald.

Dit Amerikaans kostenvoordeel maakt dat de Vlaamse export van chemische producten naar de VS het de komende jaren niet gemakkelijk zal hebben. De bilaterale handel in chemische producten tussen Vlaanderen en de VS zou de komende jaren wel een 'boost' moeten krijgen door het afschaffen van de invoerheffingen in het kader van de onderhandelingen in verband met het 'Transatlantic Trade and Investment Partnership' (TTIP).

Meer weten?

Marktstudie 'De markt voor chemische producten in de VS'

Design sector 

Design loopt horizontaal doorheen verschillende sectoren (meubel, verlichting, textiel, accessoires, decoratie, enz.). Design wordt een steeds belangrijkere factor in de aankoopkeuze van de Amerikaanse consument. Vlaamse high-end designmeubelen en design interieurproducten hebben veel markpotentieel in de VS.

De VS telde volgens schattingen 329 miljoen inwoners in 2019. Met de top 15 van de voornaamste stedelijke gebieden in de VS bereikt men reeds 35% van het totale aantal inwoners. Staten als New York, Florida en Californië en steden zoals New York City, Miami, Los Angeles en San Francisco zijn met de aanwezigheid van een hoog inkomens- en uitgavenniveau en de grote vraag naar luxueuze artikelen en designartikelen een uitstekende testmarkt voor consumentengoederen.

Er zijn regionale verschillen in smaak en voorkeur. Zo zijn consumenten in steden als New York, Miami, Los Angeles en San Francisco doorgaans ontvankelijker voor nieuwe producten dan consumenten uit de Midwest, die over het algemeen conservatiever zijn ingesteld.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie blijven gunstig. Dit optimisme steunt op een aantal sterke macro-economische factoren: historisch lage interestvoeten, lage werkloosheid en groeiende consumentenbestedingen. Natuurlijk blijven er grote vraagtekens hangen bij de uitvoering van het economisch beleid van president Trump.

Meubelindustrie

De VS is de grootste meubelinvoerder ter wereld en na China de tweede meubelproducent en het tweede grootste meubelconsumptieland ter wereld. De VS meubelmarkt staat in voor ongeveer 16% van de totale wereldconsumptie.
De meubeluitvoer van België naar de VS steeg in 2018 met 3,2% (naar 27 miljoen EUR), waarmee het onze belangrijkste exportmarkt is buiten de EU met een aandeel van 2%.

De voornaamste subsectoren qua VS productie zijn huismeubilair (34% van de totale meubelproductie), keukens (25%) en kantoormeubilair (22%). China is voor alle segmenten, met uitzondering van slaapkamermeubelen, de belangrijkste invoerder van meubelen in de VS.

De Amerikaanse meubelindustrie kende een gestage groeicurve gedreven door een sterke economie, met consumentenbestedingen aan meubilair die $ 114,2 miljard bereikten in 2018, een stijging van 6,7%, volgens het US Bureau of Economic Analysis (BEA).

Furniture Today en statistici van Easy Analytic Software Inc. (EASI) voorspellen dat de totale verkoop van meubelen de komende vijf jaar zal groeien tot een totaal van $ 135,3 miljard in 2023. Voor Washington D.C. voorspelt men een omzetgroei van 26%, gevolgd door Utah (25%), Washington/Idaho (23,6%) en Texas (23,5%).

Vooral onder de Millennials (1981-1996) is er sprake van een hoge aankoopintentie van meubelen. Deze grootste consumentengroep in de VS is een belangrijke doelmarkt geworden voor meubelbedrijven. Retailers passen hun aanbod aan om deze groep effectiever te bereiken. Tussen 2014 en 2017 stegen de uitgaven van deze groep met 142%, van $11.1 miljard tot $27.0 miljard. In 2019 vertegenwoordigen Millennials 37% van de markt voor meubilair.

E-commerce wordt beschouwd als de grootste bron van groei in de Amerikaanse meubelindustrie. In 2018 was dit aandeel 25% en dit zal naar verwachting binnen 4 jaar tot 40% toenemen. E-commerce wordt steeds populairder, vooral onder Millennials. De belangrijkste online bedrijven die hierop fel inspelen in de VS zijn Wayfair, Amazon en Overstock.com.

De “brick and mortar retailer” of de retailer met fysieke showroom en service verdedigt zich tegen deze penetratie met het opbouwen van een zeer sterke band met de klant, op alle niveaus. Dit vangt aan met het browsen of het oriënteren via internet en loopt verder via het onthaal in de showroom, het verkoopsgebeuren, de opvolging na verkoop, de levering, de service na levering en het behandelen van opmerkingen of suggesties. De handel investeert in technologische oplossingen en software, in “in-store kiosks”, digitale displays en tablets en tenslotte in winkelrenovatie om de sfeer en de totaalbelevenis van het shoppen zo aangenaam mogelijk te maken.

Trends

Het Amerikaanse meubelassortiment is voor een groot deel wat in België als ‘klassiek’ wordt beschouwd. Klassieke en echte antieke meubelen uit België vallen dan ook erg in de smaak bij de Amerikaanse consument. In het hogere segment is modern hedendaags design heel gegeerd.

Het consumentengedrag wijzigt snel. Individuele meubelstukken worden zeer graag gemixt en gematched binnen dezelfde ruimte. Er wordt gezocht naar comfort en oplossingen voor individuele noden voor kleine leefeenheden. Innovatieve collecties met een link naar, en integratie van, de nieuwste elektronica en technologie hebben een grote toekomst.

Meubelfabrikanten staan voor de uitdaging om in te spelen op de groeiende behoefte aan maatwerk. Van fabrikanten vraagt dit vergaande automatisering en een andere inrichting van processen. Zo is modulair bouwen in opkomst en zetten steeds meer bedrijven Quick Response Manufacturing (QRM) in om doorlooptijden te verkorten, efficiency te vergroten en kosten te verlagen.

Duurzaamheid is steeds meer een kwaliteitskeurmerk waarmee de sector zich kan onderscheiden. Dit vraagt om duurzame materialen en een andere manier van produceren. De consument is tenslotte ook meer milieubewust geworden. Duidelijke informatie over de gebruikte materialen wordt op prijs gesteld. Concepten als design-for-disassembly groeien: producten kunnen makkelijk worden ontmanteld en opnieuw opgebouwd.

In het algemeen zijn consumenten in de VS heel veeleisend. Zij verwachten gewoonlijk snelle leveringstijden en excellente klantenservice. Zij verwachten ook dat zij goederen steeds mogen terugsturen en hun geld volledig kunnen terugvorderen. Vlaamse bedrijven die in de VS willen verkopen, moeten hier rekening mee houden bij het opzetten van hun verkoopstructuur in de VS.

Olie- en gasindustrie

De Amerikaanse olie- en gasindustrie is vandaag sterker dan ooit tevoren. De ‘shale gas’ en ‘shale oil’ revolutie die in 2008 begon, heeft niet alleen de binnenlandse energievooruitzichten voor de VS veranderd, maar ook de energiemarkten over de hele wereld. Sedert dat jaar is de Amerikaanse productie van ruwe olie met 140% gestegen tot 12,2 miljoen b/d (barrels per dag), terwijl de gasproductie met 55% is gestegen tot 88 Bcf/d (miljard kubieke voet per dag).

De VS is nu met voorsprong 's werelds grootste olie- en gasproducent en levert bijvoorbeeld 20% meer olie en 25% meer gas dan Rusland. Een bewijs van de non-stop evolutie van operationele efficiëntie en technologieën voor olie en gas.

De ineenstorting van de prijzen van 2014 tot 2017 dwong de industrie om kosten te besparen om te overleven. En nadat zo'n 100 exploratie- en productie-bedrijven in die periode failliet gingen, zijn degenen die vandaag nog overblijven ‘lean & mean’. Dit is ook de reden waarom onderzoeksbureau IHS Markit zegt dat 1,9 miljoen nieuwe jobs banen in olie en gas zullen worden gecreëerd in de periode tot 2035.

Tegenwoordig zijn olie en gas de twee belangrijkste energiebronnen voor de VS en voldoen ze aan 65% van de totale Amerikaanse energievraag. Aardgas-gestookte centrales leveren nu 35% van alle Amerikaanse elektriciteit. 

En naast het bevoorraden van de binnenlandse markt, gaat het ook hard in de export. Er zijn minstens acht projecten voor nieuwe diepwateroliehavens langs de Golf, aangevuld met uitbreidingen van bestaande terminals. Die nieuwe projecten beogen VLCC's (Very Large Crude Carriers) binnen één dag volledig te laden. Begin 2020 zou de exportcapaciteit voor ruwe olie van de Amerikaanse Golf ongeveer 8,5 miljoen b/d moeten bedragen. Voor aardgas, waarin nu drie LNG-exportfaciliteiten operationeel zijn, zullen er tegen eind 2019 nog drie bijkomende ‘online’ zijn. De totale LNG-exportcapaciteit van de VS bereikt bijna 8 Bcf/d, of bijna 20% van de totale wereldwijde vraag.

Meer weten?

Hoe in contact komen met 's werelds belangrijkste Engineering, Procurement & Contractor-bedrijven

Marktstudie - 'De energiesector in de Verenigde Staten'

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Flanders Investment & Trade heeft zijn 2 technologieattachés in de VS strategisch gebaseerd. Zij helpen u graag in elke staat van de VS.

 - Technologieattaché ICT aan de westkust
 - Technologieattaché Biotech & Life Sciences aan de oostkust

Technologie Hotspots

De tech hubs met de grootste kansen in de VS zijn terug te vinden via deze link

De Bay Area (San Francisco -Oakland- San Jose) in Californië is het grootste en belangrijkste technologiecentrum van de V.S. met een unieke combinatie en hoge concentratie aan innovatieve bedrijven, top onderwijsinstellingen en kapitaal.

Kleinere en snel opkomende hubs zijn o.a. Austin (Texas), Seattle (Washington), Atlanta (Georgia), Charlotte & Raleigh (North-Carolina), New York (New York) etc. met het merendeel van deze hotspots gespecialiseerd in een of meerdere technologie niches.

Opportuniteiten voor ICT

1/ Traditional Telecom

 • Over The Top Video delivery
 • Cable and Satellite distribution networks
 • Long Term Evolution and next gen mobile data networks
 • Interactive Advertisement, Connected TV
 • Next gen hotspots, Open Wifi, Fiber

2/ Internet of Things

 • Smart Home, Smart Cities, Smart Grids
 • Connected Car, Intelligent vehicles
 • Geo Localisation

3/ Mobile

 • Mobile payments, financial technology
 • Security and privacy
 • Wearables

4/ Traditional Semiconductors and IC Design

 • Low power HW and wireless
 • Realtime embedded OS
 • Aerospace grade IC design
 • Cryptographic IP cores
 • Highly Parallel & Multicore processing

5/ High End Visualisation

 • GPU technology, image processing
 • Android mobile and casual gaming
 • Scanning technology
 • Networked gaming

6/ Healthcare

 • Medical Devices
 • Remote monitoring, logging, diagnostics
 • Health big data

7/ Video Game Development

Voeding en dranken

De Amerikaanse voedingssector blijft nog steeds een veelbelovende sector voor Vlaamse exporteurs. Het is zowel een competitieve, volwassen, als gevarieerde sector. Omwille van veranderingen in consumentenvoorkeuren, de komst van nieuwe technologieën en wetgevingen, is deze sector de afgelopen jaren echter sterk veranderd. Vandaag de dag zijn consumenten voornamelijk op zoek naar een combinatie tussen eenvoudig te verkrijgen en gezonde voeding.

De eerder traditionele voedingsretailers voelen door deze veranderingen een stijgende druk van natuurlijke en gespecialiseerde voedingszaken. Daarnaast mag ook de impact van de online retailers en de thuisbezorgingsdiensten niet worden vergeten. Ongeveer een derde van de Amerikaanse bevolking zou reeds sommige boodschappen online kopen. Verwacht wordt dat dit nog zal stijgen tot ongeveer 70 procent van de Amerikaanse bevolking. Nadat Amazon in 2017 Whole Foods opkocht, hebben ook andere grote supermarketen, zoals Walmart en Kroger, sterk geïnvesteerd in hun e-commerce platform.

Trends

Voedingsproducenten rapporteerden een dalend verkoopcijfer via de traditionele kanalen - de zogenaamde “brick and mortar" retailers. Hoewel dalend sinds 2014, blijven deze winkels instaan voor het grootste deel van de verkopen. De verkoop via derde partij-websites of rechtstreeks aan de consumenten via de retailers hun eigen website daarentegen kent een stijgende trend.

“Speciality food” is en blijft het segment bij uitstek voor Vlaamse exporteurs. De specialiteitenmarkt groeide ongeveer drie keer (ongeveer 10,3 procent) sneller tussen 2016 en 2018 dan de totale voedselmarkt. De veranderende koopgewoonten van de komende generaties zullen dit ongetwijfeld nog meer stimuleren. Binnen “specialty food”, ziet men ook een duidelijk trend naar plantaardige voeding. De verkoop hiervan steeg het voorbije jaar met 11 procent, goed voor zo’n $4,5 miljard. Plantaardige producten vervangen voornamelijk vlees- of zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt en ijs.

In recente jaren is het consumentenvertrouwen in de veiligheid van de Amerikaans voedselketen gedaald. Consumenten - voornamelijk de millennials en “Gen Zs” - hechten duidelijk meer belang aan de waarden van een bedrijf. Producten met ingrediënten die anders zouden worden weggegooid bijvoorbeeld, komen steeds vaker voor. Daarnaast hechten consumenten veel belang aan de milieuvriendelijkheid van voedingsproducten, zoals hun waterconsumptie, gebruik van hernieuwbare energie en aandacht voor verpakkingen.

Een laatste trend is het belang van transparantie op het etiket. Consumenten willen zien of het product op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd werd. Bellucci (Italiaanse olijfolie) bijvoorbeeld, vermeldt reeds steeds de oogstdatum, de aard van de olijven en het partijnummer op de olijfolieflessen van de eerste persing.

Reglementering

Vergelijkbaar met België is de Amerikaanse markt strikt gereglementeerd. De belangrijkste overheidsinstanties voor de regulatie van voedingsmiddelen zijn de Food and Drug Administration (FDA), de US Department of Agriculture (USDA) en de Alcohol Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB). Exporteurs worden sterk aangeraden om zich vertrouwd te maken met:

Referenties

Hoovers, Euro Monitor, Mintel, Food Processing Magazine, Specialty Food Association

Lucht- en ruimtevaart

De lucht- en ruimtevaartindustrie is één van de meest succesvolle economische sectoren van de VS. Voornaamste oorzaak van de groei zijn de verhoogde defensie-uitgaven. Ongeveer 40% van de productie van deze sector wordt geleverd aan het Amerikaanse ministerie van defensie, gevolgd door de NASA, andere overheidsinstellingen, de private en de commerciële luchtvaart.

Vliegtuigen en vliegtuigonderdelen vormen de grootste sector. De luchtvaartindustrie is vooral gevestigd in Californië, Texas, Washington en Connecticut, terwijl de ruimtevaartindustrie sterk is vertegenwoordigd in Californië, Arizona, Texas en Alabama. De belangrijkste spelers op de Amerikaanse markt, goed voor een nationaal marktaandeel van 75,7%, zijn:

 • Boeing
 • Lockheed Martin
 • Northrop Grumman
 • Raytheon
 • Honeywell International

De Midwest doet ook zijn bijdrage, vooral in het domein van motoren- en turbinebouw (o.a. in de Ohio Aerospace Corridor). Daarnaast is er nog een belangrijke cluster in Wichita, Kansas, die een aantal vooraanstaande Business Jets & Aircrafts-bouwers verzamelt:

 • Cessna
 • Hawker Beechcraft
 • Learjet (Bombardier)

Meer weten?

Marktstudie: Lucht- en ruimtevaart

Technisch textiel

Technisch textiel biedt een antwoord op hedendaagse maatschappelijke en industriële uitdagingen. Door de toenemende innovatie en veranderende markt, blijft de vraag stelselmatig stijgen.

De globale technische textielmarkt heeft in 2017 een marktwaarde bereikt van USD 234.715 miljoen en zou groeien tot een omvang van USD 334.938 miljoen tegen 2025.

In 2017 was de VS de leidinggevende markt met betrekking tot technisch textiel. Deze positie werd ondersteund door een stijgende marktpenetratie van de producten, toenemende consumptie van technische textielproducten en het feit dat veel economieën voldoen aan hun vraag door deze te importeren vanuit de VS.  Zij dreigt echter deze positie te moeten afstaan aan de Aziatische spelers die aan een sneller tempo groeien. Desalniettemin blijven de vooruitzichten ook voor de Amerikaanse markt gunstig.

De belangrijkste marksegmenten voor technisch textiel zijn de automobielsector en het militaire segment.

De automobielindustrie is de grootste afnemer van technische textiel. De gemiddelde hoeveelheid materiaal in een auto bedraagt meer dan 23 m² wat betekent dat in 2017  270 miljoen m² verwerkt werd in lokaal geproduceerde wagens.  De dominante positie van de VS is niet alleen te verklaren door de grootte van de productie van passagiersvoertuigen, in 2017 zakte het aantal producties van auto’s zelf met 18% ten opzichte van het jaar voordien. Het zijn echter de steeds nieuwere en betere applicaties die de dominante positie in stand houden. Onder andere de vraag naar steeds efficiëntere apparatuur zoals airbags zijn hierbij doorslaggevend.

Daarenboven speelt hier ook het belang van innovatie en het streven naar mijn duurzaamheid. Het is de industrie bij uitstek waarvoor de technische textielindustrie nog heel wat kan betekenen.

Het militaire segment dan: in de overheidsbudgetten van 2019 en 2020 wordt er opnieuw heel sterk ingezet op de militaire voorzieningen. Dit budget zal de industrie voor specifieke producten zoals shelters en persoonlijke militaire benodigdheden gunstig beïnvloeden. In welke mate dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigde Staten