U bent hier

Nieuws

Hoewel verschillende start-ups zich inzetten voor de strijd tegen voedselverspilling, blijkt de problematiek zich uit te strekken tot de non-food sector, waar bewustwording nog vaak ontbreekt. Desondanks krijgt de sector belangrijke steun van de Franse wetgeving, die bedrijven aanmoedigt om onverkochte non-food producten te doneren in plaats van te vernietigen, met belastingvoordelen als stimulans.

Vinnytsja is een middelgrote Oekraïense stad (370.000 inwoners) op een 250 km ten zuidwesten van de hoofdstad Kyiv. De stad huldigt zijn liaisonbureau in Brussel plechtig in op 30 november waarbij o.m. aandacht gegeven zal worden aan heropbouw- en groene transitieprojecten. Het event wordt afgesloten met een netwerkmoment. 

Van 28 november t/m 1 december vindt de Ukraine Green Recovery Conference plaats in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De laatste 2 dagen van deze door de Europese Commissie georganiseerde conferentie zijn gewijd aan businessaspecten van de duurzame heropbouw van Oekraïne met focus op circulaire economie en bouw. Inschrijven kan tot 10 november. 

Op 25 en 26 oktober 2023 vond de beurs Pumps & Valves plaats in Zürich, in combinatie met AQUA Suisse, een beurs over water management. Wilt u weten waarop de focus van deze tweejaarlijkse vakbeurs lag? Lees dan het beursverslag.

Van 17 tot 19 oktober vond de milieubeurs Poleco plaats in Poznan. Het is de grootste beurs in zijn soort in Polen en bereikt terzelfder tijd ook tal van bezoekers uit andere Centraal-Europese landen. 

Begin december 2023 organiseren vzw FITA/Flanders International Technical Agency, in samenwerking met het Vlaams Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBuZa) en met de steun van de Ambassade van Suriname in Brussel, een identificatiemissie met bedrijven naar Suriname met als doel om de samenwerking in de domeinen waterbeheer, biodiversiteit en educatie te exploreren.

Groene waterstof moet een cruciaal onderdeel worden van de energietransitie in Latijns-Amerika. De landen uit deze regio nemen dan ook stappen om deze groene energie te integreren in hun beleidsplannen. Dit rapport van World Hydrogen Leaders focust op de nieuwste ontwikkelingen in de plannen van de Zuid-Amerikaanse landen met potentieel: wie worden de belangrijke spelers in de regio; wat is de staat van het regelgevend kader en; welke zijn de belangrijke projecten met betrekking tot groene waterstof.

Het Roemeense North-East Regional Development Agency houdt zich o.m. bezig met de coördinatie van regionale projecten en het beheren van EU-subsidies. Het noordoosten van het land mag rekenen op een substantiële instroom van EU-middelen die de regio moeten helpen bij het realiseren van haar economische groeicapaciteit. Lees meer over het investeringslandschap, kansrijke sectoren en de diverse ondersteuningsinstrumenten in de bijgevoegde brochure. 

SARIO, de Slovaakse tegenhanger van Flanders Investment & Trade, organiseert op 23 november 2023 de Slovak Industry Vision Day die dit jaar focust op de uitdagingen in het kader van duurzame industrie. 

Onlangs vond Planet Budapest, een belangrijk event in Centraal-Europa, plaats. Het event richtte zich o.m. op oplossingen op het gebied van duurzaamheid, groene financiering, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, regeneratieve landbouw, circulair waterbeheer, afvalwaterbeheer, slimme steden en duurzame verpakkingen. Lees meer over recente ontwikkelingen inzake afvalbeheer en hernieuwbare energie in volgend bericht door ons kantoor in Hongarije. 

Op 5 en 6 oktober 2023 vindt in de Albanese hoofdstad Tirana de beurs 'Energy, Construction & Green Economy' plaats. De organisatoren richten hun pijlen op bedrijven actief in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en circulaire economie.

De Green Group is een informeel samenwerkingsverband van 6 landen uit Afrika, Azië, Europa en het Midden-Oosten. De Group promoot groen beleid met focus op ecosysteemherstel, klimaatverandering, waterbeheer, voedselveiligheid en oceaanbescherming. Er werd een accelerator opgericht om start-ups met innovatieve oplossingen te helpen deze te perfectioneren en een netwerk uit te bouwen. In 2023 vindt de eerste agrovoedingseditie plaats met een pitchingsessie in de marge van COP28 in Dubai. Aanmelden kan tot 30 juli 2023. 

Pagina's