U bent hier

Marokkaanse overheid publiceert l'offre du Maroc voor waterstofproductie

Het "Offre du Maroc" voor groene waterstof is onthuld. In navolging van de Koninklijke Richtlijnen heeft de regeringsleider (Aziz Akhanouch) maandag de circulaire uitgegeven voor de uitvoering van het "Marokkaans aanbod" voor de ontwikkeling van deze sector.

De circulaire die het "Marokko-aanbod" voor de ontwikkeling van de groene waterstofsector regelt, is een "operationeel en stimulerend" aanbod dat de hele waardeketen van de groene waterstofsector omvat. Het aanbod is afgestemd op de behoeften van investeerders, met als doel Marokko te positioneren als een concurrerende speler in deze opkomende sector met een groot potentieel, aldus het kabinet van Aziz Akhannouch.

"Met dank aan de vooruitziende visie van de Koning kan Marokko een bevoorrechte positie innemen op continentaal en internationaal niveau bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie, door optimaal gebruik te maken van de pionierspositie van het land op het gebied van hernieuwbare energie, de rijke en gediversifieerde natuurlijke hulpbronnen, de strategische geografische ligging, de infrastructuur van wereldklasse en het geschoolde menselijk kapitaal", benadrukt de regeringsleider. Dit zal Marokko in staat stellen een sleutelrol te spelen in de wereldwijde energietransitie en de daaruit voortvloeiende herconfiguratie van energiestromen.

De circulaire beschrijft de operationele fases voor de uitvoering van het "Marokko-aanbod", de middelen die door de staat worden ingezet om het succes van deze operatie te garanderen en de rol van de verschillende belanghebbenden.

Dit aanbod is gebaseerd op de implementatie van een holistische, pragmatische en transparante aanpak die investeerders alle zichtbaarheid geeft die ze nodig hebben. Het aanbod bestaat uit 6 delen:

  • De scope van het "Aanbod";
  • De grond die beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van de projecten;
  • De infrastructuur die nodig is voor de ontwikkeling van de groene waterstofsector;
  • Stimuleringsmaatregelen vanuit de Marokkaanse overheid;
  • Het proces voor het selecteren van investeerders en het afsluiten van contracten met de overheid;
  • Het beheer van de groene waterstofsector.

In bijlage kan de circulaire teruggevonden die werd bekengemaakt op 11.03.2024.

11 maart 2024

Bijkomende informatie