U bent hier

Los Angeles stelt eerste waterplan voor

Los Angeles heeft recentelijk zijn eerste waterplan aangenomen, met als voornaamste doel om tegen 2045 aanzienlijk minder afhankelijk te zijn van externe waterbronnen, in het bijzonder de Colorado-rivier. Dit komt voort uit de steeds onbetrouwbaarder en duurdere levering van water uit andere staten zoals Nevada en Colorado, als gevolg van klimaatverandering. Het plan, opgesteld door de L.A. County Board of Supervisors, stelt ambitieuze doelen, waaronder het stoppen van 60% van het geïmporteerde water en in plaats daarvan 80% lokaal te winnen.

Het plan richt zich op drie pijlers om deze doelen te bereiken: betere opvang van regenwater, waterrecycling en waterbehoud. Tegen 2045 wordt verwacht dat de lokale watervoorziening jaarlijks met 580.000 acre-voet zal toenemen, wat gelijk staat aan ongeveer 613 miljard liter water. Dit is genoeg om nog eens 5 miljoen inwoners van de regio LA van water te voorzien.

Het benadrukt de cruciale rol van het opvangen van regenwater voor hergebruik in watervoerende lagen. Hierdoor worden niet alleen de waterreserves vergroot, maar wordt tevens bijgedragen aan de vermindering van vervuiling langs de kustlijn.

Voor Vlaamse bedrijven is dit waterplan relevant vanwege gedeelde uitdagingen op het gebied van waterbeheer, klimaatverandering en duurzaamheid. Net als Los Angeles staat Vlaanderen voor de taak om strategieën te ontwikkelen om de watervoorziening te waarborgen en zich aan te passen aan veranderende klimatologische omstandigheden. Het plan benadrukt ook de rol van samenwerking tussen meer dan 200 onafhankelijke waterdistricten en agentschappen in de regio LA, wat een inspirerend voorbeeld kan zijn voor regionale samenwerking in Vlaanderen.

Een ander relevant aspect voor Vlaamse bedrijven is de verbeterde concurrentiepositie. Het waterplan stelt dat het de regio beter positioneert om staats- en federale financiering aan te trekken. Dit kan Vlaamse bedrijven stimuleren om vergelijkbare plannen te ontwikkelen, niet alleen voor duurzaamheid maar ook als strategie om externe financiering aan te trekken. De aandacht voor verbetering van kleine watersystemen, bosbrandbeheer en sedimentbeheer in stroomgebieden kan Vlaamse bedrijven inspireren om zich te richten op specifieke lokale uitdagingen en kansen in hun waterbeheersystemen. In essentie biedt het L.A. County waterplan waardevolle inzichten en inspiratie voor Vlaamse bedrijven die streven naar duurzaam waterbeheer in het licht van klimaatverandering en groeiende wateruitdagingen.

Tot slot, en wat betreft de Colorado-rivier, die de watervoorziening vormt voor 40 miljoen mensen, dreigt de opdroging verstrekkende gevolgen te hebben. Ondanks een positieve winter 2022-23 (met overvloedige sneeuwval in de Rocky Mountains), heeft het Colorado-bekken al meer dan 23 jaar te kampen met droogte, de ergste in 1200 jaar. De rivier voorziet in een zesde van het in de VS geproduceerde voedsel. Lake Mead, dat water uit de Colorado-rivier gebruikt, vertoont zichtbare tekenen van krimp, met dalende waterstanden en blootgelegde kalksteenranden.

Bron: Waterplan LA & Colorado-rivier

Lees ook: ‘De Colorado-rivier dreigt op te drogen, en dat heeft grote gevolgen’, De Morgen, 27 mei 2023

16 januari 2024