U bent hier

Nieuws

De Estse economie groeide in het eerste kwartaal met 5,4% op jaarbasis (niet-gecorrigeerd) en 4,8% op kwartaalbasis (seizoen- en werkdaggecorrigeerd). Het resultaat overtrof de verwachtingen en was het sterkste van alle Europese landen (volgens de tot dusver gepubliceerde cijfers).

COVID-19 houdt lelijk huis in Zwitserland dat per 26/05/2021 bijna 700.000 besmette personen en meer dan 10.000 doden telt. Het Zwitserse Ministerie van Gezondheid (BAG) voerde al op 6/07/2020 een plicht tot quarantaine in voor inreizenden uit landen met een hoog risico. België werd in maart terug op de lijst van ‘risicolanden’ gezet: personen die uit België inreizen moeten vanaf 22/03/2021 verplicht 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Zwitserland, zelfs met negatieve PCR-test (die verplicht is) en moeten zich aanmelden bij de lokale autoriteiten op kanton-niveau. Meer info over het inreizen hier: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html. Bij de versoepelingen die werden beslist op 26/05/2021, wordt echter een uitzondering gemaakt voor Belgen die inreizen per 31/05/2021 en die kunnen bewijzen dat ze volledig ingeënt zijn met een vaccin erkend door EMA of Zwitserland: zij moeten niet meer verplicht in quarantaine en hoeven geen negatieve PCR-test meer voor te leggen. Meer info vindt u hier: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/das-bag/aktuell/medienmitteilungen.msg-id-83697.html

Meer info over het inreizen leest u hier. Voor meer info verwijzen we naar het hoofdstuk 'Algemene toestand' van het nieuwsbericht en voor het actuele nieuws verwijzen we naar: Bundesamt für Gesundheit BAG News

De Zwitserse Federale Regering besliste op 26/05/2021 om de kaderovereenkomst, die in 2018 werd onderhandeld met de EU, niet te ratificeren. Wil u weten wat dat betekent voor de economische samenwerking tussen de EU en Zwitserland? Lees dan het bijhorende verslag.

Burgers van EU-lidstaten mogen naar Letland afreizen zonder 10 dagen in quarantaine te gaan, indien gereisd wordt vanuit een land waar het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met COVID-19 de voorbije 14 dagen gemiddeld onder de 50/100.000 inwoners ligt. Een uitzondering wordt gemaakt voor buitenlandse reizigers uit risicolanden die afreizen in het belang van de Letse economie, bv. machineonderhoud (de activiteit is dan beperkt tot het strikt essentiële). Meer info vindt u hier: COVID-19 - Safety-measures/self-isolation. Op COVID-19 Pass vindt u ook een formulier dat 48 uur voor afreis ingevuld moet worden. Een negatieve COVID-19-test (max. 72 uur op voorhand) is eveneens vereist. Uitzonderingen op de regel vindt u op dezelfde website.

Reizigers naar Litouwen moeten vooraf een reisformulier invullen en een negatieve COVID-19-test (max. 72 uur oud) kunnen voorleggen. Daarnaast moet men, in elk geval, gedurende 10 dagen in quarantaine met de mogelijkheid deze in te korten tot 7 dagen bij een negatieve test. Uitzonderingen op deze regels vindt u hier. Reizigers moeten zich ook online aanmelden vóór het vertrek. Bovendien treedt op 24/05/2021 het systeem van de Passport of Opportunity in werking.

Ook het Groothertogdom Luxemburg is in de ban van het coronavirus COVID-19. In het nieuwsbericht vindt u informatie over de algemene toestand, de genomen voorzorgsmaatregelen, de economische steunmaatregelen en de exitstrategie van de overheid. De vaccinatiecampagne is, zoals in elk andere EU-lidstaat, volop aan de gang. Op dit ogenblik werden de eerste belangrijke versoepelingen van 7 april uitgebreid. Zo zijn o.a. de terrassen van cafés en restaurants open van 6 uur 's morgens tot 22 uur. Je mag er momenteel ook met vier aan een tafel zitten. 

Vanaf 1 december 2020 is het dragen van mondkapjes verplicht in alle binnenruimtes zoals: publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, tankstations, theaters, horecagelegenheden, luchthavens en stations, ... Updates van de actuele situatie kan u vinden op de website van www.rivm.nl. Er is een aanpassing voor de zakenreiziger (zie verder voorzorgsmaatregelen).

De Duitse regering heeft, met het oog op de dalende corona-infectiecijfers in heel Europa, de algemene quarantainevereiste, voor binnenkomst in het land vanuit meer dan 100 landen, opgeheven. Ook in eigen land blijft het aantal besmette personen voor de 14de dag op rij dalen, waarmee de derde golf bedwongen lijkt. Het Robert-Koch-Institut (RKI) monitort de situatie en publiceert dagelijks een rapport dat ook in het Engels beschikbaar is. Men kan deze cijfers volgen op: www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html.

In het ambitieuze uitgavenplan voor infrastructuur van president Joe Biden worden honderden miljarden dollars gereserveerd voor hightechsectoren. Domeinen zoals uitgebreide broadcasttoegang, investeringen in domestic halfgeleiders, hernieuwbare energie en elektrische voertuigen - gebieden waar durfkapitalisten en andere startende investeerders zakelijke kansen zien - kunnen een belangrijke financiële injectie verwachten als dit plan van 2,3 biljoen dollar wordt goedgekeurd. Ook start-ups, actief in niches zoals oplaadnetwerken voor elektrische auto's, 5G-infrastructuur, drones, schone energie en gezondheidszorg, kunnen in dat geval een belangrijke boost krijgen.

De langetermijnbegroting van de EU, in combinatie met NextGenerationEU, zal het grootste stimuleringspakket zijn dat ooit uit de EU-begroting is gefinancierd. Een totaal van 1.8 miljard euro zal helpen bij de wederopbouw van een Europa na de globale coronaviruspandemie. Het ontwerp van het Griekse Nationale Herstel- en Veerkrachtplan bevat vier hoofdcomponenten voor de strategie van het land.

Hongkong is gedurende vijftien jaar (1995-2019) gerangschikt geweest als 's werelds meest vrije economie. Het is een van de belangrijkste financiële centra ter wereld en dé toegangspoort tot het Chinese vasteland. Het is dan ook geen verrassing dat de FinTech sector in Hongkong het erg goed doet, met een ecosysteem dat wordt ondersteund door de overheid, sectorfederaties, FinTech leveranciers en klanten.

De Franse centrale bank (Banque de France) heeft op maandag 15 maart 2021 haar nieuwe macro-economische prognoses bekendgemaakt. De Franse economie zou in 2021 met 5,5% groeien – tegen de 5% die eerder werd voorspeld. Dit wordt verklaard door een verwachte sterke opleving van de consumentenuitgaven in de tweede helft van het jaar. Ook in 2022 en 2023 zal de economie zich blijven herstellen met een groei van respectievelijk 4% en 2% van het bruto binnenlands product.

Pagina's