U bent hier

CDP Venture Capital zoekt meer middelen voor de economische ontwikkeling van Italië

CDP Venture Capital is een durfkapitaalbedrijf dat het Italië van morgen wil opbouwen door innovatie centraal te stellen in de economische ontwikkeling van het land. 

Hun missie is om te investeren in een nieuwe generatie ondernemers om de leidende rol te heroveren op alle creatieve gebieden, wetenschap en technologie die Italië altijd hebben onderscheiden.

  • CDP Venture Capital wil directe en indirecte investeringen uitbreiden, bestaande fondsen beheren en nieuwe managers van start-ups in alle fasen van hun levenscyclus ondersteunen.
  • Het streeft er ook naar om een gemeenschap te ontwikkelen waarin bedrijven, investeerders en start-ups samenwerken om momenten van uitwisseling en nieuwe kansen te creëren.
  • CDP Venture Capital werkt aan de ontwikkeling van het systeem door samen te werken met nationale agentschappen en instellingen die start-ups ondersteunen en door samen te werken met referentieactoren op internationaal niveau.
  • Het streeft ernaar de markt te laten groeien door zowel nationale als internationale nieuwe investeerders aan te trekken voor de durfkapitaalactivaklasse en een nieuwe cultuur van durfkapitaal en ondernemerschap in Italië te bevorderen.

CDP Venture Capital is voor 70% in handen van CDP Equity en voor 30% van Invitalia.

CDP Equity is een holdingmaatschappij van de Cassa Depositi e Prestiti groep, opgericht om de Italiaanse economie te stimuleren door risicokapitaal te investeren in bedrijven van significant nationaal belang.

Invitalia SpA beheert bijna alle stimuleringsmaatregelen van de Italiaanse overheid voor bedrijven en innovatieve starters. Haar participaties zijn een middel om de missie van het bedrijf te bereiken.

Het Industrieel Plan 2024-2028 "Shaping Future", dat CDP Venture Capital presenteerde op 8 april, richt zich op AI & Cybersecurity, investeringen in strategische macro-gebieden voor de groei van de Italiaanse economie, ondersteuning van waardecreatie in de portefeuille en centralisatie van fondsenwerving bij particuliere investeerders. Het plan streeft naar 8 miljard euro aan middelen onder beheer, waarvan 1 miljard wordt ingezameld van derden, om de ontwikkeling van Italiaanse innovatie te ondersteunen door middel van investeringen in de 7 gebieden die zijn geclassificeerd als de meest strategische voor het land en het aantrekken van privékapitaal volgens het principe van crowding-in, waardoor een effect van additionaliteit en complementariteit binnen de markt wordt gegenereerd. De twee pijlers die overeenkomen met deze strategische richtlijnen zijn ondersteuning van de infrastructuur van Italiaans durfkapitaal en stimulering van de groei en rijping van het ecosysteem.

De 7 strategische gebieden voor de groei van de Italiaanse economie, zoals geïdentificeerd door CDP Venture Capital, zijn:

  1. AI & Cybersecurity
  2. AgrifoodTech
  3. SpaceTech
  4. Healthcare & Lifescience
  5. CleanTech
  6. IndustryTech
  7. InfraTech & Mobility

AI & Cybersecurity speelt een centrale rol in de strategie van CDP Venture Capital met 1 miljard euro aan middelen gewijd aan de groei van de sector op drie specifieke gebieden:

  • 120 miljoen euro gewijd aan technologieoverdracht, de link tussen universitair onderzoek en de markt.
  • 580 miljoen euro investeringen in start-ups met sectorale toepassingen om bestaande spelers te versterken.
  • 300 miljoen euro investeringen in volwassen bedrijven die klaar zijn om naar het buitenland uit te breiden en toekomstige nationale kampioenen te worden.

Meer weten?

Bekijk de presentatie van het Industrieel Plan 2024-2028 “Shaping Future” hier.

Raadpleeg het document “Shaping Future” hier.

10 april 2024